16-inch MacBook Pro met nieuw scherm en toetsen­bord nu te koop

Door: Raymon Mens - 35 reacties
Afbeelding: The Verge

Het is officieel. Apple heeft een nieuwe MacBook Pro uit de doeken gedaan. Het betreft niet zomaar een laptop, maar een nieuw model met een 16-inch scherm en vernieuwd toetsenbord. Hiermee is de eerste stap in het uitfaseren van het door problemen geplaagde vlindertoetsenboord gezet.

De 16-inch MacBook Pro valt verder op door zijn dunnere schermranden en de meest krachtige CPU en GPU tot nu toe. Met maximaal 8 cores, 64 GB RAM en maximaal 8 TB SSD is dit een laptop voor de veeleisende professional. Dit model vervangt de 15-inch MacBook Pro, maar is niet duurder.

16-inch MacBook Pro: nieuw toetsenbord

Het meest opvallende aan de nieuwe 16-inch MacBook Pro is ongetwijfeld het nieuwe toetsenbord. Apple heeft afscheid genomen van het toetsenbord met vlindermechanisme en is terug bij het schaarmechanisme. Dat wordt ook bij het Magic Keyboard voor de iMac en iMac Pro gebruikt. Verder valt op dat de esc-toets weer los van de Touch Bar is gehaald. Apple zegt dat de toetsen aanzienlijk stiller zijn dan die van de MacBook Pro met vlindertoetsenbord.

Ook de pijltjestoetsen zijn aangepast, de “inverted T” is terug. Wat het makkelijker maakt om deze toetsen blind te vinden. Dit was een veelgehoorde wens van veel programmeurs die deze toetsen veelvuldig gebruiken om naar bepaalde stukken in hun code te gaan.

MacBook Pro 16 inch detail 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Marco Arment

16-inch scherm met hogere resolutie

Het scherm is ook nieuw en 16-inch. De maximale helderheid is 500 nits, net als bij de andere MacBook Pro-modellen. Verder wordt uiteraard de P3-kleurenwergave ondersteund. Volgens Apple is dit het grootste Retina-notebookscherm ooit. De resolutie is 3072 x 1920 pixels en de pixeldichtheid is 226 ppi. De schermranden zijn ook wat dunner geworden, een welkome verbetering.

Krachtige specs

De nieuwe 16-inch MacBook Pro beschikt over 9e generatie Intel-processors en wordt geleverd met 6 en 8 cores, met een Turbo Boost van maximaal 5 GHz. Je kunt in deze Mac tot 64 GB RAM en 8 TB SSD-opslag (!) integreren. Binnenin zit een Radeon Pro 5000M met maximaal 8 GB VRAM. Dit is de eerste GPU die is gemaakt op een procedé van 7 nanometer. Dit alles moet zorgen voor een prestatiewinst van 80% tegenover de vorige high-end configuratie. Apple heeft de interne lay-out herzien om de warmteafvoer te verbeteren. Zo zijn de ventilatoren 35% groter.

Het audiosysteem bestaat uit zes luidsprekers, voorheen waren dat er vier. De batterij heeft een capaciteit van 100 Wh, de grootste in zijn soort in een Apple-notebook. Apple belooft dan ook een batterijduur van 11 uur bij het surfen op het web of het afspelen van video’s.

MacBook Pro 16-inch 2019 gif
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Niet alles is verbeterd

Apple heeft geluisterd naar de kritieken van professionals, maar toch is niet alles verbeterd. Hoewel de behuizing groter is, komt de ‘gewone’ USB A-poort niet terug. De nieuwe 16-inch MacBook Pro heeft nog steeds 4 USB-C-poorten. Je hebt dus nog steeds dongles nodig, maar USB-C wordt geleidelijk steeds gangbaarder. Daarnaast mist de oplader nog steeds gemakken die bij oudere modellen wel aanwezig waren. Zo zijn er geen houders voor kabelbeheer of een LED die aangeeft dat de laptop aan het laden of opgeladen is.

Ten slotte nog een klein detail. De hoofdtelefoon­aansluiting bevindt zich nog steeds aan de rechterkant. Dat is onhandig omdat de meeste hoofdtelefoonkabels aan de linkerkant binnenkomen. Wellicht neemt de behoefte aan bedrade koptelefoons in de loop van de tijd af. Al was het maar om de AirPods Pro.

MacBook Pro 16-inch 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Prijs en verkrijgbaarheid 16-inch MacBook Pro

De 16-inch MacBook Pro vervangt het 15-inch model en is vanaf nu verkrijgbaar. De eerste leveringen vinden 26 en 27 november plaats. De vanaf-prijs is € 2.699,- en daar krijg je een 2,6‑GHz 6‑core Intel Core i7-processor van de 9e generatie voor. Verder is er standaard 16 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen aanwezig en levert Apple 512GB SSD-opslag. De GPU is een AMD Radeon Pro 5300M met 4 GB GDDR6-geheugen.

Dit is op zijn minst een verrassende prijs, want dit was ook de vanaf-prijs van de 15-inch MacBook Pro. Het instapmodel had daarbij echter slechts 256 GB SSD en een oudere AMD Radeon Pro 555X GPU. Je krijgt nu dus meer scherm, kracht en een beter toetsenbord voor je geld.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nu nog een magsafe erin. 😉

 • Profielfoto
  reneo

  😍

 • Profielfoto
  KR1275

  En een sd card-reader….

   

  Usb-c als lader is best handig. De kabels van Apple drogen uit en barsten. Voor een paar euro koop je een nieuwe, vaak betere bij Action of Aliexpress.

 • Profielfoto
  KR1275

  Sta op het punt de 13 inch te kopen. Raar dat -ie her en der 150€ onder de prijs is…  Ben benieuwd naar dekeyboardreviews van deze nieuwe serie.

 • Profielfoto
  polansky

  KR1275 op 13 november 2019 16:08
  Sta op het punt de 13 inch te kopen. Raar dat -ie her en der 150€ onder de prijs is…  Ben benieuwd naar dekeyboardreviews van deze nieuwe serie.

  Ik heb onlangs een nieuw toetsenbord gekregen voor mijn 13″ vanwege het toetsenbord debacle. Dat is nu een paar maanden geleden en sindsdien heb ik geen problemen meer gehad.

   

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  KR1275 op 13 november 2019 16:06
  En een sd card-reader….

   

  Usb-c als lader is best handig. De kabels van Apple drogen uit en barsten. Voor een paar euro koop je een nieuwe, vaak betere bij Action of Aliexpress.

  AliExpress? No effin’ way! Hier komt níks in huis van AliExpress dat 220V nodig heeft… Action kan ik nog geloven, maar Wish, AliBaba (-Express) en dergelijke: no way… Veel te veel kans dat je imitatie binnenhaalt, met alle gevolgen van dien. Check je inboedel- en opstalverzekering maar vast als je die meuk in huis haalt, want je zult je goed in moeten dekken…

 • Profielfoto
  koen

  Mac Pro is ook aangekondigd 👍

 • Profielfoto
  Melle

  @koen?

 • Profielfoto
  Melle

  Wel straf – een 2TB 13” 4 poorten is minder dan 200 euro goedkoper dan 2TB 16” !

 • Profielfoto
  Melle

  Dus helemaal geen extra nieuw superduur model, maar vervanger van de 15” – niet verwacht en de prijs lijkt echt oké.

 • Profielfoto
  steveb

  Opvallend dat de SSD kan tot 8TB even groot kan als de nieuw aangekondigde Mac Pro.

 • Profielfoto
  koen

  Melle op 13 november 2019 17:45
  @koen?

  Wat is de vraag?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Sjit. Jammer dat ik net een maand geleden een hele dure 15 inch nam. Had ik beter deze kunnen doen….

  Dit was wel heel onverwacht, zeker die lage prijs!!!

  eindelijk betaalbare topmodellen!

  Nu nog goedkope instappers!

 • Profielfoto
  koen

  Die kun je bij de Schoenenreus kopen. 😬

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik ben benieuwd naar de ervaringen qua snelheid met FCPX. En of het verschil met 15 en 16 inch echt zoveel uitmaakt. Volgens mij niet, maar dat is nog nergens op gebaseerd natuurlijk;-)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Jaaaaaaaaaaaaa! Betaalbaar, schaalbaar, frikking normaal toetsenbord. Alleen moeilijke timing. Nog 1-2 jaar met model 2017 doen anders is het zonde. Maar dit model is echt een schot in de roos!

 • Profielfoto
  Melle

  @koen – op welke manier de Mac Pro is aangekondigd, omdat het leek alsof de Mac Pro is aangekondigd, in de zin van ‘beschikbaar’

 • Profielfoto
  KR1275

  csteelooper op 13 november 2019 16:57

  KR1275 op 13 november 2019 16:06
  En een sd card-reader….

   

  Usb-c als lader is best handig. De kabels van Apple drogen uit en barsten. Voor een paar euro koop je een nieuwe, vaak betere bij Action of Aliexpress.

  AliExpress? No effin’ way! Hier komt níks in huis van AliExpress dat 220V nodig heeft… Action kan ik nog geloven, maar Wish, AliBaba (-Express) en dergelijke: no way… Veel te veel kans dat je imitatie binnenhaalt, met alle gevolgen van dien. Check je inboedel- en opstalverzekering maar vast als je die meuk in huis haalt, want je zult je goed in moeten dekken…

  Wat een kolder! Grotere troep dan de kabels die Apple meelevert, is er niet. Niks mis met de veiligheid van ali-kabels. Minimasl voltage.

 • Profielfoto
  DBS2019

  Ik hoop dat het nieuw toetsenbord snel naar het 13 inch model komt. Ik wacht met de aankoop van een nieuwe 13 inch MacBook tot het toetsenbord debacle helemaal van de baan is.

 • Profielfoto
  computer space

  Mooi nieuw model:

  Goede prijs, standaard specs zijn prima: 512GB/16GB/6-corei7 `6:10.

  Erg tof ook: je kunt voor video de refresh aanpassen voor 24p/PAL/NTSC

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Hansi2124 op 13 november 2019 19:31
   of het verschil met 15 en 16 inch echt zoveel uitmaakt. ;-)

  Je gaat van 2880 x 1800, dat zijn 5184000 pixels, naar 3072 x 1920, ofwel 5898240 pixels. Dat is een toename van 13,7%. Dat is aanzienlijk, en ga je echt wel merken.

 • Profielfoto
  PowerMac

  MoNdO GeNeRaToR op 13 november 2019 15:44
  Nu nog een magsafe erin. 😉

  https://griffintechnology.com/collections/power/products/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

 • Profielfoto
  PowerMac

  KR1275 op 13 november 2019 16:06
  En een sd card-reader….

   

  Usb-c als lader is best handig. De kabels van Apple drogen uit en barsten. Voor een paar euro koop je een nieuwe, vaak betere bij Action of Aliexpress.

  Apple gaat niet (meer) terug: met deze 16″ is dat duidelijk gemaakt. Escape toets, ok. Inverted T, ok.

  Poorten = USB-C

  Er komt ook geen FireWire meer op. USB-A is voorbij. Alle stikkies kun je weggooien, of je koopt nog effe een adaptertje: dan kun je jouw 1 MB stikkies nog gebruiken. Het is USB-C voor nu en een aardige tijd in de toekomst

   

 • Profielfoto
  bugboy

  KR1275 op 14 november 2019 05:11 Wat een kolder! Grotere troep dan de kabels die Apple meelevert, is er niet. Niks mis met de veiligheid van ali-kabels. Minimasl voltage.

  Een kabeltje zal wellicht nog niet zo gauw wat mee misgaan als je er een goede lader bij gebruikt. De Apple kabels zijn inderdaad dramatisch slecht, maar denk dat veel Chinese meuk ook een drama is. In UTP kabels zag je een tijdje aluminium i.p.v. koper. Voor een kabeltje van 1m is dat niet zo’n probleem, maar trek het niet door je hele huis. Gegarandeerd ellende. Ik koop sindsdien alleen kwaliteitsmerken.

  Goedkope Chinese laders zijn wel degelijk een probleem. Check maar eens deze teardown: http://www.righto.com/2012/05/apple-iphone-charger-teardown-quality.html

   

 • Profielfoto
  bugboy

  PowerMac op 14 november 2019 12:13

  KR1275 op 13 november 2019 16:06
  En een sd card-reader….

   

  Usb-c als lader is best handig. De kabels van Apple drogen uit en barsten. Voor een paar euro koop je een nieuwe, vaak betere bij Action of Aliexpress.

  Apple gaat niet (meer) terug: met deze 16″ is dat duidelijk gemaakt. Escape toets, ok. Inverted T, ok.

  Poorten = USB-C

  Er komt ook geen FireWire meer op. USB-A is voorbij. Alle stikkies kun je weggooien, of je koopt nog effe een adaptertje: dan kun je jouw 1 MB stikkies nog gebruiken. Het is USB-C voor nu en een aardige tijd in de toekomst

   

  Juist alle foto-camera’s gebruiken tegenwoordig SD kaarten, dus het is wel heel erg fijn dat je daarvoor geen dongle voor hoeft te gebruiken. Maar ik vind enkel USB-C sowieso onhandig. Snel even een toetsenbord aansluiten is niet mogelijk zonder dongles. Een MBP is gewoon niet compleet zonder verloopset.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Geen problemen met de 4 TB3 en headphone jack. Maar de magsafe had best een comeback mogen maken .:)

  Voor de rest lijkt het allemaal in de goede richting te gaan met die 16″. Hopelijk komen de updates voor de 13″ macbook pro snel.

   

 • Profielfoto
  defores

  2699 euro voor een laptop? Neemt Apple zichzelf nog serieus? Ze zijn goed op weg zichzelf uit de markt te prijzen

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @defores. Onzin. Dat hebben de MBP’s altijd gekost. Je bent in de war met de consumenten MacBook.

 • Profielfoto
  defores

  @Alexander daarom heb ik ook nog nooit een 15” macbook pro gekocht omdat de prijs belachelijk is.

 • Profielfoto
  Melle

  @dedorges – laat de prijs nu net een van de enorme meevallers zijn. Met de 13” quad core 2 poort versie en nu de 16” is Apple zich terug qua prijs aan zetten waar het hoort. Duurste segment, maar prijs kwaliteit heel sterk en perfect te verantwoorden. Ik vind de nieuwe 16” prijs/kwaliteit mss het beste wat er sinds de air i7 uit 2013 op de markt is gekomen.

 • Profielfoto
  defores

  @Melle is zie er anders weinig innovatie in, zelfde behuizing met hooguit wat upgrades waarvoor je de hoofdprijs betaald. Niks nieuws aan.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @defores. Je suggereerde dat hij duurder is dan daarvoor. Dat is hij dus niet. Je krijgt met deze 16” een stuk meer Mac dan de 15” die hij vervangt. Is deze 16” daarmee innovatief of slechts verbeterd? Die vraag vind ik niet zo boeiend. Wat ik zie is een forse sprong ten opzichte van de 15” 2017 die ik heb, in prestaties en gebruikservaring (lees: de oude geliefde toetsenbordindeling is weer terug). Ik heb zo’n spuughekel aan mijn 2017 toetsenbord dat ik alleen al daarvoor over de streep ben maar die 16” biedt gelukkig nog veel meer (geluid, koelingsysteem, batterijtijd, >16Gb ram, betaalbare >1Tb SSD, en … meer schermruimte)

 • Profielfoto
  defores

  @Alexander ik heb nergens beweerd dat die duurder is dan daarvoor. Wel dat ik de prijzen veel te duur vind.

 • Profielfoto
  appleimacg5

  Prijs basis model in US is omgerekend 2317 euro als je hem in NYC koopt (including Tax geldend in staat New York)!

  waarom betalen wij 2699 euro ???

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  appleimacg5 op 18 november 2019 00:20
  Prijs basis model in US is omgerekend 2317 euro als je hem in NYC koopt (including Tax geldend in staat New York)!

  waarom betalen wij 2699 euro ???

  Je kunt het zo zien, de prijs op de apple site is ex BTW, dus 2399 ex. Dat is 2.166,21 Euro. tel daar 21% bij op en je zit op 2621 euro ongeveer. In NYC kost hij $2,611.91 dat is 2357 euro. Dus het antwoord op je vraag is ‘omdat wij meer belasting betalen’, althans, dat verklaart het verschil op 78 euro na.