Weekend poll: Brussel vs. Apple, wie gaat te ver?

Door: Night - 26 reacties
Europese Vlag

Deze week was het opnieuw raak. Apple ligt weer onder een vergrootglas van de Europese Commissie. Brussel onderzoekt of Apple Pay te beperkend is voor andere aanbieders van betaaldiensten. Eerder moest Apple al een forse boete betalen omdat het te veel belastingvoordelen van Ierland had gehad. Ook de App Store ligt onder een vergrootglas.

Gaat Apple te ver en is er sprake van van machtsmisbruik met zijn streng afgeschermde omgeving, of bemoeit Brussel zich teveel met de keuzes die Apple maakt om het klanten zo makkelijk en veilig mogelijk te maken? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te kunnen stemmen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  tarun

  Apple Pay is geen betaaldienst. Maakt het bestaande banken mogelijk om klanten extra service te verlenen. Een soort iDEAL maar dan anders (beter).

 • Profielfoto
  SvS

  Inderdaad en waarom lag Android Pay (of andere) niet onder vergrootglas?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is totale onzin. In principe kan vanuit elke bank de card in je Wallet worden gezet waardoor je met Apple Pay kunt betalen. Dat heeft niets met concurrentie te maken.

  Tja met je Samsung kan je geen Apple Pay doen, maar Samsung zal z’n eigen methoden hebben.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Ik snap niet waarom Brussel er nu pas over gaat zeuren. Apple Pay is er al jaren. Waarom nu pas gaan klagen.

 • Profielfoto
  hagar2008

  Wat een tendentieus artikel. Het onderzoek is nog niet rond, de resultaten zijn nog niet binnen. Maar nu al moet iedereen zijn mening klaarhebben. Laten we gewoon afwachten tot we de feiten kennende wat het onderzoek aan het licht brengt. Heel goed dat Brussel waakzaam blijft.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Er hangt iets raars rondom applepay en ik ben blij dat men het gaat uitzoeken. Wat daar uit komt weet ik niet. Apple zou best in het gelijk gesteld kunnen worden. Verder: als je vindt dat Apple onder de loep moet, dan ook Google en eventuele andere. Gelijke monniken gelijke kappen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  SvS op 19 oktober 2019 11:47
  Inderdaad en waarom lag Android Pay (of andere) niet onder vergrootglas?

  Omdat Android Pay met iedere bank en creditcard werkt en ook al minstens een jaar of drie. Apple werkt met de meeste partijen (nog) niet en houdt er ook striktere regels op na.

 • Profielfoto
  tomc

  Europa ruikt weer geld.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  MacAanZee op 19 oktober 2019 12:11
  Het is totale onzin. In principe kan vanuit elke bank de card in je Wallet worden gezet waardoor je met Apple Pay kunt betalen. Dat heeft niets met concurrentie te maken.

  Tja met je Samsung kan je geen Apple Pay doen, maar Samsung zal z’n eigen methoden hebben.

  Volgens mij kan niet elke bank/kaart worden ingezet bij Apple Pay en dat is juist het probleem.

  Samsung (eigenlijk Google Android, dus ook alle andere Android toestellen) stelt NFC (Near Field Communication) gewoon open voor derden waardoor iedere bank zijn eigen NFC betaling kan implementeren. Veel beter en geen gezeur over valse concurrentie. Vaak werkt dit gewoon vanuit de bank app van jouw bank.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  tomc op 19 oktober 2019 13:19
  Europa ruikt weer geld.

  Nee, APPLE ruikt weer geld. Ik durf te wedden dat Apple bij elke betaling via Apple Pay geld aan de strijkstok heeft hangen…

 • Profielfoto
  inktvis75

  Voordat iedereen weer met zijn onderbuik gaat spreken, waar een pol natuurlijk toe uitnodigt, lees eerst jezelf in:

  Procedures: https://ec.europa.eu/competition/antitrust/legislation/legislation.html
  Regelgeving: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN
  Voorbeeld jurisprudentie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A61976CJ0085

  Overigens zullen bij dit soort procedures altijd ook gekeken worden naar de concurrentie, en alle wetgeving die van belang is, denk aan privacy etc. Dit soort onderzoeken kosten tijd. Apple wordt ook al een tijdje bekeken in een zaak vs Spotify, over het hanteren van selectieve prijzen wat misbruik van een machtspositie kan opleveren. Uitkomst is soms door ons leken van te voren moeilijk te voorspellen, en is daarbij mede ook gebaseerd op veel jurisprudentie.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik weet er te weinig van, daarom geen/andere mening.

  Op zich goed dat er kritisch naar eventuele concurrentievervalsing gekeken wordt. Wel geeft dit onderzoek, op dit moment, me het gevoel dat ze overmatig met Apple bezig zijn. Is dat omdat Apple zich, meer dan andere bedrijven, naar Europese normen, zo misdraagt? Of omdat Apple zo succesvol is en er wat te halen valt?

  Ook vraag ik me, iedere keer dat er een boete wordt opgelegd, af wat er met dat geld gebeurt. Komt dat ten goede aan de Euro-burgers of -bedrijven die benadeeld zijn? Of verdwijnt dat in de schijnbaar bodemloze Europa pot?

 • Profielfoto
  inktvis75

  Frans op 19 oktober 2019 14:18
  Ook vraag ik me, iedere keer dat er een boete wordt opgelegd, af wat er met dat geld gebeurt. Komt dat ten goede aan de Euro-burgers of -bedrijven die benadeeld zijn? Of verdwijnt dat in de schijnbaar bodemloze Europa pot?

  De Europese Commissie houdt dat geld niet zelf. Het wordt bij de begroting opgeteld, waardoor er aan het eind van het jaar geld overblijft. Dat geld wordt vervolgens verdeeld over de lidstaten. Dat komt dus uiteindelijk ten goede vd burger.

  Overigens valt het fors mee met die bodemloze put, hooguit uitgezonderd de subsidie stroom naar de agrarische sector.

 • Profielfoto
  pruus

  Juist, Apple verdient aan elke transactie. Raar hè, dat ze geen andere diensten toelaten, onder het mom van veiligheid. Als Google dit gedaan had, dan waren de rapen gaar geweest. Apple komt er weer gladjes doorheen. Soms is een blokkade goed.

 • Profielfoto
  Jorik

  Cenobyte op 19 oktober 2019 13:17

  SvS op 19 oktober 2019 11:47
  Inderdaad en waarom lag Android Pay (of andere) niet onder vergrootglas?

  Omdat Android Pay met iedere bank en creditcard werkt en ook al minstens een jaar of drie. Apple werkt met de meeste partijen (nog) niet en houdt er ook striktere regels op na.

  Nee hoor, Android Pay is hernoemt naar Google Pay en is niet beschikbaar in Nederland. Ik denk dat je het over de NFC API’s hebt in Android, welke door bank Apps gebruikt kan worden. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar hoor er veel negatieve zaken over, bijvoorbeeld dat het niet meer werkte voor sommige banken na een Android update, of dat je je toestel moet unlocken en naar de bank App moet gaan om een groter bedrag te kunnen betalen, trage betalingen etc. Ik zou mijn eigen bank niet zo snel vertrouwen om een NFC API goed uit te voeren en te testen met alle mogelijke toestellen en Android versies en zou zelf dus eerder vertrouwen op een Apple Pay of Google Pay of Samsung Pay oplossing die getest wordt door een echt grote partij die de software op hun toestellen en OSes veel beter kunnen testen dan een nationale bank.

 • Profielfoto
  tuuur

  Aangezien Europa bezig is een dictatuur te worden willen ze in Brussel wel goed inzicht blijven houden op z’n schapen en Apple Pay is daarvoor te goed dichtgetimmerd. Nog even en er breekt een burgeroorlog uit, mensen pikken het niet meer dat alles wordt afgenomen/verminderd.

 • Profielfoto
  arno1975

  SvS op 19 oktober 2019 11:47
  Inderdaad en waarom lag Android Pay (of andere) niet onder vergrootglas?

  Omdat niemand Android Pay gebruikt

 • Profielfoto
  arno1975

  Cenobyte op 19 oktober 2019 13:17

  SvS op 19 oktober 2019 11:47
  Inderdaad en waarom lag Android Pay (of andere) niet onder vergrootglas?

  Omdat Android Pay met iedere bank en creditcard werkt en ook al minstens een jaar of drie. Apple werkt met de meeste partijen (nog) niet en houdt er ook striktere regels op na.

  Android Pay werkt niet in Nederland.

 • Profielfoto
  Edwin

  @Hagar2008 Hoezo feiten op tafel?! Je mag toch een eigen mening hebben? Brussel kan zeggen wat ze willen maar ik denk er het mijne van! Ik vind dat dit een prima pol is.
  Wat mij betreft doet Apple niets verkeerd met Apple Pay. Ik vind ook niet dat ze verplicht zijn google pay toe te laten op de iPhone. Als je dat wil koop je maar een android toestel.

 • Profielfoto
  inktvis75

  tuuur op 19 oktober 2019 17:56
  Aangezien Europa bezig is een dictatuur te worden willen ze in Brussel wel goed inzicht blijven houden op z’n schapen en Apple Pay is daarvoor te goed dichtgetimmerd. Nog even en er breekt een burgeroorlog uit, mensen pikken het niet meer dat alles wordt afgenomen/verminderd.

  Wat een ongelofelijke bullshit. Als je je ook maar 1 seconde in de materie had verdiept weet je dat dit onzin is. Het wordt aangestuurd door nationale regeringen en wetgeving, die Europa breed overgenomen en gedragen wordt. Als je dit onderling niet regelt ben je overgeleverd aan machten waar je itt de EU als bevolking niks over te zeggen hebt.

   

 • Profielfoto
  inktvis75

  Edwin op 19 oktober 2019 20:01
  @Hagar2008 Hoezo feiten op tafel?! Je mag toch een eigen mening hebben? Brussel kan zeggen wat ze willen maar ik denk er het mijne van! Ik vind dat dit een prima pol is.
  Wat mij betreft doet Apple niets verkeerd met Apple Pay. Ik vind ook niet dat ze verplicht zijn google pay toe te laten op de iPhone. Als je dat wil koop je maar een android toestel

  als je denkt dat het onderzoek over Google Pay gebruik op Apple gaat heb je niets begrepen van waar dit soort onderzoeken over gaan

   

 • Profielfoto
  Matthias

  Ik vind Apple niet eerlijk. Bij Android kan je verschillende Apps gebruiken bevoordeeld payconiq of van je eigen bank. En bij Apple gaat dat niet. Bij Apple als je bevoordeeld voor 10 euro iets koopt gaat een deel van de bedrag naar Apple. Daarom willen niet zo veel banken met Apple werken. En het werkt in nog niet zo veel landen

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  MacAanZee op 19 oktober 2019 12:11
  Het is totale onzin. In principe kan vanuit elke bank de card in je Wallet worden gezet waardoor je met Apple Pay kunt betalen. Dat heeft niets met concurrentie te maken.

  Tja met je Samsung kan je geen Apple Pay doen, maar Samsung zal z’n eigen methoden hebben.

  Nee, dit kan dus niet. Als Apple je niet wil, of je betaalt Apple niet… mag je niet mee doen. En helemaal niet meedoen. Bij Android, is het nog zo dat als je niet meedoet met Android pay je wél de nfc mag gebruiken.

  1. Dat is beter voor de bank, die kan dan nfc betalingen aanbieden, in allerlei soorten en smaken. Een rommeltje, toch wel.

  2. Dat is slecht voor Android pay: welke bank gaat hier nog voor betalen?

   

  Bij Apple is het Apple Pay of niets. Je hebt of niks, of je hebt een seamless systeem dat voor alle klanten met een TouchID of FaceID telefoon hetzelfde werkt. Niet ingewikkeld, overal het zelfde en zeer wijd geaccepteerd.

  Het is de vraag of je dus (zwart wit) rommelige openheid of perfecte geslotenheid wilt. Ergens snap ik het. Maar ergens weet je dat je er op achteruit gaat.

 • Profielfoto
  novae

  Veiligheid en ‘oneerlijke concurrentie zijn verschillende dingen. De vraagstelling van deze pol vind ik dan ook niet correct. Over het feit dat Apple eigen producten voortrekt: ja daar mag onderzoek naar gedaan worden. Manipulatie om financieel gewin is niet ok. Als Apple alles in werking zet om jou over te halen om Apple Pay te gaan gebruiken is dat machtsmisbruik. En dat mag niet, dus dan zeg ik ja! Laat Brussel dat maar aanpakken. Veiligheid en je systemen veilig houden, tuurlijk. Dat is een basis voorwaarde.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Persoonlijk heb ik nooit iets opgehad met een “verenigd” Europa. Dus ook niet met de regelgeving vanuit “Brussel”. Er zitten daar een stelletje zakkenvullers die regels verzinnen zonder de gevolgen te (er)kennen voor de situatie per land of regio of bedrijfstak.

  En over oneerlijke concurrentie gesproken: Waarom pakken ze wel techbedrijven (steeds) aan voor zoiets lulligs als een betaaldienst e.d. maar niet de prijsvechters in de luchtvaart? Die voeren al jaren oneerlijke concurrentie t.o.v. andere vervoersmiddelen zoals de trein.

 • Profielfoto
  inktvis75

  hendrik ijzerbroot op 20 oktober 2019 14:19
  Persoonlijk heb ik nooit iets opgehad met een “verenigd” Europa. Dus ook niet met de regelgeving vanuit “Brussel”. Er zitten daar een stelletje zakkenvullers die regels verzinnen zonder de gevolgen te (er)kennen voor de situatie per land of regio of bedrijfstak.

  En over oneerlijke concurrentie gesproken: Waarom pakken ze wel techbedrijven (steeds) aan voor zoiets lulligs als een betaaldienst e.d. maar niet de prijsvechters in de luchtvaart? Die voeren al jaren oneerlijke concurrentie t.o.v. andere vervoersmiddelen zoals de trein.

  ik vraag me oprecht af of je bewust onwaarheden verkondigt ten behoeve van welke agenda dan ook.
  1) vrijwel alle regelgeving uit Brussel is gestoeld op of er gekomen door nationaal beleid

  2) Er wordt duidelijk wel gekeken naar de situatie per regio, maar wel als gevolg van nationale regels tgv nationaal stem gedrag. Wel is er daar bovenop soms te veel lobby, denk aan agrarische sector

  3) mededing voor luchtvaart is er pas sinds eind 2018, lang tegen gehouden door regeringen, waaronder NL en UK. Eerste onderzoeken lopen