Weekend poll: gebruik jij spraak­berichten om te chatten?

Door: Raymon Mens - 20 reacties
iPhone praten spraakbericht 16x9
Afbeelding: AFP/Justin Davis

Je ziet ze steeds vaker in het openbaar. Mensen die niet typen, maar praten tegen hun telefoon. Om even later het toestel bij hun oor te houden. Ze gebruiken spraakberichten om te chatten in plaats van tekst.

De Berichten-app van de iPhone, maar ook in WhatsApp ondersteunt al een tijdje spraakberichten. Wat heeft jouw voorkeur? Spreken of typen, of misschien een mix. Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen).

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Ik gebruik heel vaak spraakberichten

 • Profielfoto
  tarun

  @Antonino: Nu niet!

 • Profielfoto
  wbreeman

  Mega irritant: in openbare ruimte of vergadering (daar was tekst nou zo handig voor!) zie je ze komen maar kan ze niet afluisteren… BEL DAN GEWOON! Kan je ook gelijk antwoorden! Spraakberichten is terug in de tijd van 1 way communicatie

 • Profielfoto
  Kevin

  In Mexico doet iedereen het. Ik geef toch de voorkeur aan text.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  ik gebruik spraakberichten op de ᴡᴀᴛᴄʜ

 • Profielfoto
  Neowip

  Heel vaak maar irriteer me rot aan mensen die niet weten dat je telefoon gewoon bij je oor kunt houden om berichten in te spreken of af te luisteren.

  in iMessage selecteer je een chat. Hou telefoon bij je oor en je krijgt een ‘chime’ om bericht in te spreken.

   

  Bericht ontvangen. Tegen je oor houden en hij speelt af.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Bizar inderdaad. Niemand kan of snapt de functie Dicteren. Dat gebruik ik altijd.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zo heb ik dit bericht ook gewoon ingesproken

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Don’t text and drive.’
  In de auto met de smartwatch dus vooral.

  Verder vind ik typen gewoon fijner, omdat je dan eenvoudiger en nauwkeuriger je tekst na kan kijken (/zal kijken) voordat je op verzend klikt.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  KarelWillem op 26 oktober 2019 14:49
  eenvoudiger en nauwkeuriger je tekst na kan kijken (/zal kijken) voordat je op verzend klikt.

  Mensen kijken hun tekst na voordat ze die versturen? TIL.

 • Profielfoto
  Martin55

  Kan nog erger …., textberichten inspreken, de ontvanger kan dan natuurlijk die textberichten weer laten uitspreken 🤣😂
  Ik pak dan maar liever de telefoon

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zeker, hier heel normaal. Tegen vrienden en kennissen in nl typ ik of bel ik vaker.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ligt er een beetje aan wat je onder ‘spraakberichten’ verstaat. Ik spreek tekst in chats vrijwel altijd in met de dicteerfunctie van Siri. Ik typ alleen nog in openbare ruimtes zoals de trein. Wordt dus gewoon tekst. Audioberichten gebruik ik nooit.

 • Profielfoto
  maconly

  Vreselijk net als voicemails luister ik ze nooit af.

 • Profielfoto
  yellow

  Kunnen jullie alsjeblieft een andere foto plaatsen? Die nagels… Veel te kort afgeknipt  :-(  :-)

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  mvmaastricht op 27 oktober 2019 07:33
  Ligt er een beetje aan wat je onder ‘spraakberichten’ verstaat. Ik spreek tekst in chats vrijwel altijd in met de dicteerfunctie van Siri. Ik typ alleen nog in openbare ruimtes zoals de trein. Wordt dus gewoon tekst. Audioberichten gebruik ik nooit.

  Ik mis ook de definitie.Ik gebruik de spraakfunctie om handsfree in de auto berichten te dicteren, verder niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Een spraakbericht… het spreekt wel voor zich toch? Zodra je spreek-naar-tekst gebruikt en verstuurd, komt het aan als een tekstbericht. Een spraakbericht is simpelweg een opgenomen stukje spreken/audio wat je verstuurd.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Helemaal niemand die over zijn nek gaat vanwege die lelijke nagels op de stock photo? Zoiets is toch niet gezond, als me zo kort je nagels knipt/afbijt.

 • Profielfoto
  Jorik

  Shmoo op 27 oktober 2019 21:20
  Helemaal niemand die over zijn nek gaat vanwege die lelijke nagels op de stock photo? Zoiets is toch niet gezond, als me zo kort je nagels knipt/afbijt.

  Jawel hoor, kijk maar drie berichtjes boven je. Inderdaad veel te kort geknipt, maar het was mij nog niet opgevallen voor yellow’s bericht. 🤔

 • Profielfoto
  csteelooper

  Als ik moe ben (lees: m’n ogen willen niet meewerken) dan gebruik ik vaak Dicteren (spraak-naar-tekst). Spraakberichten zoals hier bedoeld, doe ik bijna nooit. En dan ook nog alleen als niemand er last van heeft.