Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 oktober 2019

Toch updates voor iOS 12: oude iPhone en iPad langer bruikbaar

“Heb je een oudere iPhone of iPad die geen iOS 13 ondersteunt? Dan doe je er goed aan om te upgraden”, schreven we eerder dit jaar. Apple brengt zodra een nieuwe iOS-versie uit is namelijk geen updates meer voor het oudere besturingssysteem uit. Met iOS 12 lijkt dat dit jaar echter anders.

Naast nieuwe versies van iOS 13, werkt Apple ook iOS 12 nog bij. Zo werd eind september iOS 12.4.2 uitgebracht en afgelopen maandag kwam naast iOS 13.2 ook iOS 12.4.3 uit. Deze updates bevatten geen nieuwe functies, maar wel oplossingen voor beveiligings­problemen.

Oudere iPhone en iPad langer veilig gebruiken

iOS 13 vereist minimaal een iPhone 6s, iPad Air 2, iPad mini 4 of reguliere iPad van de 5e generatie. Door de updates voor iOS 12 blijven de iPhone 5s, iPhone 6 of oudere iPad echter ook veilig bruikbaar. De apparaten zullen op termijn wat minder nuttig worden omdat apps uiteindelijk iOS 13 vereisen om te functioneren.

Surfen, mailen en video kijken blijft echter prima mogelijk. Grote apps zoals WhatsApp, Instagram en Twitter ondersteunen altijd nog oudere iOS-versies. Ook de Nederlandse overheid maakt zijn apps nog compatibel met iOS 12. Je mist nieuwe functies zoals een dark mode en de 60 nieuwe emoji van iOS 13.2 natuurlijk wel.

iOS 12.4.3 update
Klik/tap voor groter.

Verandering van beleid of toeval?

Apple heeft zich officieel niet uitgelaten over een verandering in beleid voor iOS. Feit is wel dat oudere versies van macOS al enige tijd langer ondersteund worden. Apple blijft beveiligings­updates uitbrengen voor macOS 10.14 Mojave en macOS 10.13 High Sierra, terwijl macOS 10.15 Catalina uit is. Het langer onderhouden van oudere apparaten met updates past goed binnen Apple’s groene visie. Het bedrijf zei meermaals dat het apparaten een zo lang mogelijk leven wil geven, zodat ze niet op de schroothoop belanden.

Wij hebben Apple gevraagd of er inderdaad sprake is van een verandering in beleid. Als antwoord volgt, wordt dit artikel bijgewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch updates voor iOS 12: oude iPhone en iPad langer bruikbaar
Sluiten