Toch updates voor iOS 12: oude iPhone en iPad langer bruikbaar

Door: Raymon Mens - 3 reacties
publieke bèta ios 12

“Heb je een oudere iPhone of iPad die geen iOS 13 ondersteunt? Dan doe je er goed aan om te upgraden”, schreven we eerder dit jaar. Apple brengt zodra een nieuwe iOS-versie uit is namelijk geen updates meer voor het oudere besturingssysteem uit. Met iOS 12 lijkt dat dit jaar echter anders.

Naast nieuwe versies van iOS 13, werkt Apple ook iOS 12 nog bij. Zo werd eind september iOS 12.4.2 uitgebracht en afgelopen maandag kwam naast iOS 13.2 ook iOS 12.4.3 uit. Deze updates bevatten geen nieuwe functies, maar wel oplossingen voor beveiligings­problemen.

Oudere iPhone en iPad langer veilig gebruiken

iOS 13 vereist minimaal een iPhone 6s, iPad Air 2, iPad mini 4 of reguliere iPad van de 5e generatie. Door de updates voor iOS 12 blijven de iPhone 5s, iPhone 6 of oudere iPad echter ook veilig bruikbaar. De apparaten zullen op termijn wat minder nuttig worden omdat apps uiteindelijk iOS 13 vereisen om te functioneren.

Surfen, mailen en video kijken blijft echter prima mogelijk. Grote apps zoals WhatsApp, Instagram en Twitter ondersteunen altijd nog oudere iOS-versies. Ook de Nederlandse overheid maakt zijn apps nog compatibel met iOS 12. Je mist nieuwe functies zoals een dark mode en de 60 nieuwe emoji van iOS 13.2 natuurlijk wel.

iOS 12.4.3 update
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Verandering van beleid of toeval?

Apple heeft zich officieel niet uitgelaten over een verandering in beleid voor iOS. Feit is wel dat oudere versies van macOS al enige tijd langer ondersteund worden. Apple blijft beveiligings­updates uitbrengen voor macOS 10.14 Mojave en macOS 10.13 High Sierra, terwijl macOS 10.15 Catalina uit is. Het langer onderhouden van oudere apparaten met updates past goed binnen Apple’s groene visie. Het bedrijf zei meermaals dat het apparaten een zo lang mogelijk leven wil geven, zodat ze niet op de schroothoop belanden.

Wij hebben Apple gevraagd of er inderdaad sprake is van een verandering in beleid. Als antwoord volgt, wordt dit artikel bijgewerkt.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik weet niet of je het als ondersteund moet zien. Als het ondersteund was dan zouden ze wel op hun support-pagina`s zetten dat iOS 12 nog ondersteuning krijgt voor X of Y updates. Zoals ze dat bij macOS wel doen.

  Ik denk eerder dat het te maken heeft met bepaalde mensen willen beschermen en je verantwoordelijkheid nemen als bedrijf. Kwetsbaarheden in software, en blijven werken met out of date software wordt steeds gevaarlijker.

 • Profielfoto
  Frans

  Lijkt mooi, maar Apple laat de keuze niet aan de klant. Als je een iDevice hebt dat iOS 13 kan draaien, dan moet je van Apple upgraden naar 13 en is 12.4.x niet beschikbaar voor je iDevice waar nog 12.4.1 of ouder op staat. Echt niet fijn, vooral omdat het hier om security updates gaat!:-(

 • Profielfoto
  Shmoo

  Das maar goed ook.