Update voor macOS Catalina lost kleine bugs op

Door: Dennis Hoogeveen - 16 reacties
iOS 13.1.1 update
Afbeelding: Apple (Bewerking: OMT)

Apple heeft een update voor macOS Catalina uitgebracht die verschillende kleine bugs moet oplossen. Het is een extra update die zich richt op bugfixes, en dus niet macOS Catalina 10.15.1 die sinds kort in de bètafase is. Mac-gebruikers die vervelende problemen hebben ervaren sinds het uitkomen van de nieuwste grote upgrade, kunnen maar beter vlug deze tussentijdse update installeren.

Sommige gebruikers blijven tijdens het updateproces naar Catalina ‘hangen’ met een voortgangsbalk die urenlang niet verder gaat. In deze update moet dat verholpen zijn. Ook iCloud-problemen zijn aangepakt. Volgens Apple konden problemen ontstaan bij het accepteren van de voorwaarden bij meerdere accounts. Daarnaast zijn de gegevens in Game Center weer betrouwbaar bij het spelen van offline Arcade-games.

Bugs in Catalina (deels) gefixt in update

In de release note laat Apple weten de volgende punten te hebben opgelost.

 • Verbetering van de betrouwbaarheid voor de installatie van macOS Catalina op Macs met weinig schijfruimte
 • Oplossing voor een probleem waarbij tijdens sommige installaties de Configuratie-assistent niet volledig werd doorlopen
 • Oplossing voor een probleem waarbij de iCloud-voorwaarden niet konden worden geaccepteerd wanneer er meerdere iCloud-accounts waren ingelogd
 • Verbetering van de betrouwbaarheid bij het bewaren van Game Center-gegevens wanneer Apple Arcade-games offline werden gespeeld
De aanvullende update voor macOS Catalina bevat een aantal bugfixes Screenshot: OMT/Dennis Hoogeveen

De update is welkom, want de upgrade naar Catalina is veel gebruikers niet zo goed bevallen. Er ontstonden allerlei problemen waar gebruikers nog altijd last van hebben, niet in de laatste plaats door app-ontwikkelaars die niet op tijd hun eigen apps hebben bijgewerkt naar een 64-bitversie. Adobe heeft ook nog altijd niet alles op een rijtje. Gebruikers van bijvoorbeeld Photoshop kunnen in sommige gevallen dus beter wachten op een verbeterde versie.

Rond hetzelfde tijdstip verscheen ook een aanvullende update voor iOS 13 en iPadOS 13. Ook daar zijn verschillende problemen opgelost die voor ergernis zorgden. Het aantal verbeteringen ligt bij de macOS-update nog wat lager, en enkele bugs waar we eerder over schreven zijn nog niet opgelost.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  jan jansen

  Mail blijft een ramp. Had ik maar nooit voor Cathalina gekozen!!!!!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  jan jansen op 16 oktober 2019 10:20
  Mail blijft een ramp. Had ik maar nooit voor Cathalina gekozen!!!!!

  Leg eens uit.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  De vaart waarmee fApple deze update uitrolt zeg genoeg: Catharina zuigt erger dan de vriend van Baudet

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  “Verbetering van de betrouwbaarheid voor de installatie van macOS Catalina op Macs met weinig schijfruimte”: Mij heeft het dus twee dagen gekost om dit probleem te fixen. Iets simpels als van te voren checken of er echt voldoende ruimte is voordat de installatie begint was blijkbaar even “vergeten” in de vorige versie.

 • Profielfoto
  inktvis75

  jan jansen op 16 oktober 2019 10:20
  Mail blijft een ramp. Had ik maar nooit voor Cathalina gekozen!!!!!

  Mail afsluiten, index files verwijderen, mail opnieuw opstarten, problem solved. Of heb je andere problemen? Zo ja, wees dan nauwkeuriger in je omschrijving en wellicht eens een posting doen op ’t forum en kijken of iemand je kan helpen. Met postings als deze wordt niemand wijzer.

 • Profielfoto
  inktvis75

  Mac4altijd op 16 oktober 2019 12:48
  “Verbetering van de betrouwbaarheid voor de installatie van macOS Catalina op Macs met weinig schijfruimte”: Mij heeft het dus twee dagen gekost om dit probleem te fixen. Iets simpels als van te voren checken of er echt voldoende ruimte is voordat de installatie begint was blijkbaar even “vergeten” in de vorige versie.

  Over het algemeen vind ik t zelf nuttig om even te kijken naar het lijstje requirements. Uit het artikel “Upgrade to macOS Catalina” (https://support.apple.com/macos)

  Wat daarin staat:

  “Your Mac needs 12.5GB of available storage space, or up to 18.5GB of space when upgrading from OS X Yosemite or earlier.”  Heel duidelijk is dit niet: is dit bovenop de bestaande installatie ? Hoe groot is de download etc.  Met andere woorden, ja een check op deze requirement plus betere documentatie zou handig zijn:)

   

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Probleem om via de iPhone te tetheren lijkt ook opgelost. Top!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  jan jansen op 16 oktober 2019 10:20
  Mail blijft een ramp. Had ik maar nooit voor Cathalina gekozen!!!!!

  Ok, een dergelijke update is altijd een gok. Soms pakt die slecht uit, soms goed. Niet gegokt is altijd mis.

  Waarom zet je niet gewoon een backup terug?

 • Profielfoto
  Guy

  Ik heb ook spijt dat ik deze update heb gedaan. Blijkbaar steunt deze nieuwe versie mijn Office pakket (2011) plots niet meer waardoor ik nu verplicht ben om me op de nieuwe versie te abonneren tegen 70€/jaar ☹️

 • Profielfoto
  Maikel verhees

  Bij elke poging die ik doe krijg ik een fout bij de installatie, ook na meermaals opnieuw opstarten. Ene keer geeft hij gewoon een fout, andere keren ligt het blijkbaar aan mijn internetverbinding,maar websites doen het wel gewoon. Iemand een idee/tip?

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  @Maikel: De server van AppStore lag eruit, niks aan de hand met uw computer. Het werkt nu weer!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Guy op 16 oktober 2019 19:45
  Ik heb ook spijt dat ik deze update heb gedaan. Blijkbaar steunt deze nieuwe versie mijn Office pakket (2011) plots niet meer waardoor ik nu verplicht ben om me op de nieuwe versie te abonneren tegen 70€/jaar ☹️

  Dat wordt nochtans duidelijk gezegd voor de installatie begint en het was ook al maanden ervoor op alle Mac-sites aangekondigd  dat 32-bit programma’s niet meer ondersteund zouden worden.

  Goedkope oplossing: Pages.

   

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Guy op 16 oktober 2019 19:45
  Ik heb ook spijt dat ik deze update heb gedaan. Blijkbaar steunt deze nieuwe versie mijn Office pakket (2011) plots niet meer waardoor ik nu verplicht ben om me op de nieuwe versie te abonneren tegen 70€/jaar ☹️

  Beste Guy, mijn advies: Stap over op LibreOffice, perfect office pakket, zeer volledig, compatibel met MS Office, maar open source en dus gratis. Ik gebruik het al vele jaren, tot volle tevredenheid!

   

 • Profielfoto
  Free2be

  Hier nog steeds problemen met Safari, na enkele vensters geopend te hebben, hangt het venster vast, Safari blijft bij het laden van de site gewoon hangen…Telkens pc opnieuw opstarten..Grrrr. Dit kan natuurlijk ook aan de laatste software update liggen van Safari.

 • Profielfoto
  Wobbel

  Wat een drama!.. Nog nooit heb ik zo’n trage mac gehad..
  Mail blijft hangen in het laden van emails, safari loopt om de haverklap vast… Om gek van te worden!

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Mail loopt bij mij ook nog niet vloeiend. Ik ben in de luxe positie dat ik de overstap maak van een goed werkende macbook met het oude systeem naar een nieuwe macbook met het nieuwe systeem. Ik heb ze dus gelukkig naast elkaar. Bij mail heeft hij bij mij sommige accounts wel over gezet en andere accounts niet. Inmiddels werk ik nu een paar dagen met zowel oude als nieuwe en alles druppelt op de nieuwe binnen. De klassieke indeling van mail is er niet meer wat ik nog steeds erg mis.
  Verder veel kleine bugs zoals niet meer kunnen airdroppen van bestanden met bijzondere tekens in de bestandsnaam (kon eerder wel). Ik ga niet alles opnoemen maar voor nu zal ik niemand nog motiveren om over te stappen.
  Ik kreeg voor ik de oude mac wilde upgraden ook de melding van een lijst programma’s die niet meer zouden werken. Voor de meeste mensen zal office 2011 of misschien zelfs 2016 een probleem geven. Voor Guy; je kunt Office ook nog steeds kopen voor 129 euro via de betere dealer. Dat heb je er in anderhalf jaar uit.