Twitter lanceert nieuwe applicatie voor MacOS Catalina

Door: Mark Hofman - 13 reacties
Twitter voor MacOs Catalina applicatie
(Afbeelding: Twitter)

Twitter’s knipperlicht-relatie met Mac krijgt vandaag een nieuw hoofdstuk: het bedrijf lanceert een gloednieuwe applicatie voor de computers van Apple. Deze is per direct te downloaden, maar dan wel alleen voor mensen die beschikken over MacOS Catalina.

Dat heeft alles te maken met het feit dat de applicatie gebouwd is in het Catalina framework genaamd Catalyst. Hiermee wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om op een makkelijkere manier iPad apps over te zetten naar de Mac. Tijdens WWDC in juni dit jaar kondigde Twitter al aan dat het met de applicatie zou komen.

Twitter voor MacOS Catalina: meest opvallende app tot nu toe

Ondanks het feit dat Twitter de applicatie via Catalyst gemaakt heeft voor MacOS Catalina, lijkt het er sterk op dat de deze niet direct van de iPad afkomstig is. Het uiterlijk van de applicatie is over het algemeen anders dan de iPad-versie van Twitter, maar voelt daarnaast ook weer niet aan als een app die specifiek voor de Mac gemaakt is. Zo ziet de app er, wat ons betreft, niet goed uit in volledig venster en lijkt ook de toolbar van MacOS visueel in de knoop te liggen met de toolbar van Twitter. Wel beschikt de huidige applicatie over een automatische Dark Mode die meebeweegt met de instellingen van Catalina.

Maar of het nu perfect is of niet: we hebben eindelijk weer een officiële Twitter-applicatie voor Mac. En dat is ook iets waard toch?

Twitter MacOS Catalina app
Klik/tap voor groter Afbeelding: Twitter/Apple

Geen alternatief op Mac

In februari vorig jaar haalde Twitter de officiële Mac-app offline. Gezien het feit dat het bedrijf ervoor koos om geen vervanging uit te brengen, waren mensen met een een Mac dus genoodzaakt om een alternatief programma te zoeken. Destijds liet Twitter weten dat het zich vooral op andere projecten wilde richten en wel wilde het bedrijf een consistente gebruikerservaring bieden op alle platformen.

Echter wisten critici de vinger op de wond te leggen. Volgens hen had het vooral te maken met het feit dat de Mac-app jarenlang verwaarloosd is. De app, die ooit zo fantastisch was, kwijnde weg en ging, zonder enige ondersteuning, kapot. Dat de applicatie uiteindelijk verdween was voor weinig mensen echt een verrassing te noemen.

Maar in 2019 keert dan toch terug met een Twitter-applicatie voor de Mac. Hopelijk wordt deze beter onderhouden door het bedrijf.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ben wel nieuwsgierig hoe dit gaat uitpakken qua geheugendruk en performance op je Mac.

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Hij staat geïnstalleerd. Ik ben een gebruiker van Tweetbot maar daar zitten tegenwoordig eigenlijk te veel beperkingen in dankzij het beleid van Twitter. Dus voorlopig eens testen hoe die bevalt. Eerste dat opvalt is dat de tweets niet in een automatische stream staan maar dat je handmatig naar de nieuwste moet toe scrollen. Dat is wel een gemis vind ik.

 • Profielfoto
  erwin33

  CMD+W verbergt net als Tweetdeck ook Twitter niet, CMD+H wel. Dat moet nog wel aangepast worden. Fijn dat Twitter weer een eigen Mac app heeft.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Erwin: Kleine sidenote; CMD+W is App geopend houden, actieve venster/tabblad sluiten. CMD+H is inderdaad alles wat openstaat openhouden en alleen verbergen:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  CMD + Quit
  CMD + Window
  CMD + Hide

   

 • Profielfoto
  erwin33

  Maikelw op 11 oktober 2019 12:37
  @Erwin: Kleine sidenote; CMD+W is App geopend houden, actieve venster/tabblad sluiten. CMD+H is inderdaad alles wat openstaat openhouden en alleen verbergen:)

  CMD+W is met andere programma’s bij mij ook verbergen. Als ik nu CMD+W klik sluit Twitter af. Bij mail en browser niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Omdat Twitter waarschijnlijk een self-closing app is. Zoals Foto’s op Mac dat ook is. Als je dan op het rode bolletje drukt om af te sluiten dan ‘kill’ je de complete app (CMD + Q). Als je in Safari of Mail op dat rode bolletje druk dat sluit je alleen vensters/tabbladen, de app zelf blijft actief in de achtergrond.

  Self-closing apps hebben eigenlijk geen CMD + W optie maar om het eindgebruikers makkelijk te maken hebben ze dat waarschijnlijk in de broncode zo gehackt dat wanneer je CMD + W drukt, –> CMD + Q geactiveerd wordt.

 • Profielfoto
  erwin33

  Shmoo op 11 oktober 2019 12:58
  Omdat Twitter waarschijnlijk een self-closing app is. Zoals Foto’s op Mac dat ook is. Als je dan op het rode bolletje drukt om af te sluiten dan ‘kill’ je de complete app (CMD + Q). Als je in Safari of Mail op dat rode bolletje druk dat sluit je alleen vensters/tabbladen, de app zelf blijft actief in de achtergrond.

  Self-closing apps hebben eigenlijk geen CMD + W optie maar om het eindgebruikers makkelijk te maken hebben ze dat waarschijnlijk in de broncode zo gehackt dat wanneer je CMD + W drukt, –> CMD + Q geactiveerd wordt.

  Ja niet handig, cmd+W is wat makkelijker te gebruiken dan cmd+h.

  Verder vind ik dat grijze balkje bovenin niet zo mooi en is te breed. En waar dient het pijltje naar links voor? En een nieuwe posting maken mag net als in de iPhone app wel een blauw bolletje voor komen in de timeline.

 • Profielfoto
  xaddict

  @erwin33:
  CMD+W betekent venster sluiten. Dus op zich is het logisch dat de app dan weggaat 😉
  Maar in een volgende versie hoop ik voor je dat Twitter venster loze app weer aan zet. Maar dan moeten ze ook CMD+N gaan ondersteunen en ik weet niet of ze multi-vensters al ondersteunen?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben erg content met deze app

  De web versie gecreëerd via de app Fluid hat veel beperkingen

 • Profielfoto
  Maikelw

  @shmoo; Is dat werkelijk zo? Dat lijkt verdacht veel op het Windows kruisje… iets wat ik nog steeds als een kl0te eigenschap (lees gebrek) van Windows vind. Dat betekend(dttdt) dus iedere keer dat het programma opnieuw moet opstarten na sluiten van het venster/window? Dat zou zó niet het Mac Os zijn wat ik ken…🤒

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vrij logisch. CMD + W is voor vensters/tabs af te sluiten maar niet het hele programma. Open maar eens in Safari een aantal tabs naar websites dan kun je met CMD + W, tab voor tab afsluiten. Bij de laatste tab sluit je het venster maar niet het programma Safari. Het bolletje onder Safari op je dock blijft dan gewoon actief. Het programma Safari is dan nog steeds actief er zijn alleen geen vensters open.

  CMD + Q sluit alles, dan is een harde kill van het programma + alle vensters/tabs. Het bolletje onder het programma gaat dan ook weg.

   

  Apps die geen mogelijkheid hebben om vensters of tabs te openen zoals, Foto’s of de Mac App Store, zijn wat ze noemen self-closing apps. Dat zijn apps die maar één view hebben. Navigeren binnen zo’n app doe je ook altijd binnen die ene (main) view. Als je klikt op een linkje dan wordt de pagina geladen in de main view. (van daar het pijltje terug naar de vorige pagina). Sluit je een venster of tab in zo’n app dan sluit je ook meteen de hele app. Das ram logisch.

   

 • Profielfoto
  jazzappels

  > kwam hier om te lezen over twitter voor mac.
  > gaat alleen maar over cmd + varianten 😂