iOS 13: zo schakel je de donkere modus (Dark Mode) snel in

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iOS Dark Mode
(Afbeelding: Apple)

iOS 13 is officieel beschikbaar en een van de meest zichtbare vernieuwingen is de donkere modus (Dark Mode). Na de Mac heeft nu ook je iPhone een donkere modus. Je kunt ‘m automatisch laten inschakelen, vast zetten of met een snelle actie vanuit het bedieningspaneel switchen.

Dark Mode iOS 13 automatisch inschakelen

Wil je altijd de kleurstelling die optimaal is voor je omgeving? Dan kun je de donkere modus mee laten schakelen met het daglicht. Je krijgt dan overdag de lichte modus en in de avond, wanneer het donker is, de dark mode. Je kunt de schakeling op een vast tijdstip laten plaatsvinden of zonsopgang en ondergang laten volgen.

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Beeldscherm en helderheid’.
 • Zet de weergave op ‘Automatisch’ en stel bij opties een tijd in of laat zonsopgang en ondergang volgen.
iOS 13 dark mode inschakelen
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Handmatig schakelen donkere modus

Schakel je de donkere modus van iOS 13 liever handmatig in en uit? Dat kan ook en bovendien op vele manieren. De meest omslachtige manier is via het Instellingen-menu zoals hierboven beschreven. Gelukkig kan het ook sneller via het bedieningspaneel. Dat verschijnt wanneer je vanaf de bovenkant van je iPhone naar beneden veegt.

Schakelen via instellingen helderheid

 • Veeg van boven naar beneden op je iPhone-scherm.
 • Druk lang op de Helderheid-regelaar.
 • Kies links onderaan voor donkere modus.
iOS 13 donkere modus inschakelen 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Schakelen via bedieningspaneel

De makkelijke manier is om een knop aan het bedieningspaneel toe te voegen zodat je met één druk op de knop kunt schakelen. Het bedieningspaneel van iOS 13 staat op hetzelfde scherm als de helderheid-regelaar voor je scherm. Het zijn de vierkante knoppen onderaan.

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Bedieningspaneel’.
 • Tik op ‘Pas regelaars aan’.
 • Voeg de regelaar voor ‘Donkere Modus’ toe.
 • Nu kun je in het bedieningspaneel een knop om dark mode te schakelen vinden.
iOS 13 donkere modus inschakelen 003
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Apps schakelen (soms) mee

Schakel je de donkere modus in? Dan schakelen apps die ook een dark mode hebben automatisch mee. Niet alle apps zijn echter al voor iOS 13 geoptimaliseerd en het zal regelmatig voorkomen dat je wordt begroet door een hagelwit scherm van een app, terwijl je de dark mode hebt ingeschakeld. Hierbij is afwachten het enige dat je kunt doen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hey, kijk nou… de app van OMT verwelkomt mij met een hagelwit scherm…

 • Profielfoto
  Jeroen Mercator

  De hamvraag is natuurlijk : bespaart de donkere modus energie??

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom bumpen we allemaal die oudere … “kijk eens wat iOS 13 kan” … berichtjes omhoog?

  Komt een beetje armoedig over, alsof er niemand aanwezig is om een berichtje te typen. 😶

 • Profielfoto
  Jorik

  Jeroen Mercator op 21 september 2019 14:32
  De hamvraag is natuurlijk : bespaart de donkere modus energie??

  Op een iPhone met OLED scherm wel een beetje ja, dat zijn dus de iPhone X, Xs (Max), 11 Pro (Max).  Maar dus niet op de 11, Xr, 8 en ouder.

  Bij een OLED scherm geven all individuele (sub)pixels al dan niet licht en als er minder licht gegeven hoeft te worden, kost dat dus minder energie uit de accu. Bij een LCD scherm (het enige andere schermtype in iPhones), is er een backlight en die geeft over het hele scherm evenveel (achtergrond)licht. Je kunt het scherm dan alleen energiezuiniger maken door de helderheid omlaag te doen, maar donkere modus of niet, maakt dan niet uit voor het stroomverbruik bij eenzelfde scherm-helderheid.

 • Profielfoto
  whaha

  jorikcaljouw op 3 oktober 2019 14:39

  Jeroen Mercator op 21 september 2019 14:32
  De hamvraag is natuurlijk : bespaart de donkere modus energie??

  Op een iPhone met OLED scherm wel een beetje ja, dat zijn dus de iPhone X, Xs (Max), 11 Pro (Max).  Maar dus niet op de 11, Xr, 8 en ouder.

  Bij een OLED scherm geven all individuele (sub)pixels al dan niet licht en als er minder licht gegeven hoeft te worden, kost dat dus minder energie uit de accu. Bij een LCD scherm (het enige andere schermtype in iPhones), is er een backlight en die geeft over het hele scherm evenveel (achtergrond)licht. Je kunt het scherm dan alleen energiezuiniger maken door de helderheid omlaag te doen, maar donkere modus of niet, maakt dan niet uit voor het stroomverbruik bij eenzelfde scherm-helderheid.

  Dank je wel voor deze heldere uitleg!

  Ik zal hier rekening mee houden bij de aanschaf van een volgende iPhone.