Tim Cook nieuwe voorzitter van Chinese universiteit

Door: Dennis Hoogeveen - 12 reacties
Tim Cook in China
Afbeelding: Reuters

Apple-CEO Tim Cook heeft een belangrijke rol geaccepteerd aan de Chinese Tsinghua University. Naar verluidt zal de hoogste baas van Apple daar per direct beginnen als voorzitter van de adviesraad. De aanstelling komt op een ongelukkig moment door de vele kritiek die Apple op het China-beleid krijgt. Met de aanstelling zou Tim Cook rechtstreeks toegang hebben tot hoge functionarissen binnen het land.

Cook neemt de rol op zich voor de komende drie jaar. Hij lost daarmee Jim Breyer af, de oprichter en bestuurder van Breyer Capital. In een Chinese verklaring zegt de Apple-CEO de school in Beijing tot een universiteit “van wereldklasse” te maken. Het is nog niet bekend wie de andere leden van de adviesraad zijn, maar de ervaring leert dat het niet zelden invloedrijke figuren uit Chinese politiek en economie zijn.

Tim Cook: korte lijntjes met China?

Zo meldt de South China Morning Post dat vorig studiejaar een aantal zeer grote namen in de adviesraad zetelden. Volgens de krant ging het om een groep van zeventig personen, waaronder een aantal invloedrijke beslissers zoals vicepremier Liu He. Ook de directeur van de Chinese centrale bank en de voorzitter van de waakhond van de veiligheidsdiensten hadden een rol. Eerder waren ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg, Alibaba-oprichter Jack Ma en Tesla-baas Elon Musk onderdeel van het selecte gezelschap. Het is nog niet duidelijk met wie Tim Cook dit jaar zal samenwerken.

Apple-CEO Tim Cook spreekt tijdens het China Development Forum in maart 2019. Afbeelding: Ng Han Guan / POOL / AFP

Het is dus duidelijk dat er prominente namen in de adviesraad zitten die bovendien regelmatig een rol binnen de Chinese overheid spelen. Met de recente ontwikkelingen rondom Apple, China en Hong Kong is de timing nogal ongelukkig te noemen. Vorige week sprak Tim Cook nog met de Chinese baas van marktregulering. In een persverklaring laat het departement weten dat de twee gesproken hebben over “een uitbreiding van de investeringen en bedrijfsvoering in China, het beschermen van consumentenrechten en vervullen van sociale verantwoordelijkheid.”

 

Apple-CEO op audiëntie bij Chinese leiders

Officieel heeft de adviescommissie als taak om de prestigieuze universiteit te ontwikkelen, schrijft de Chinese krant, maar leden zouden ook het privilege hebben om door Chinese leiders te worden ontvangen. President Xi Jinping sprak in 2013 en 2017 met de groep, net als eerdere leiders.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Dorkiban

  Jek! Ik weet werkelijk niet waar Cook mee bezig is. Misschien wil hij uiteindelijk HQ verhuizen van Cupertino naar Bejing, kent ie alvast wat mensen en is goed voor de almachtige sales in China…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Bijzonder.

  Ben wel benieuwd hoe ver Apple gaat voor hun marktaandeel in China.

 • Profielfoto
  polansky

  Jongens maak je druk – De Chinese markt is 3x zo groot als die van de US. De levensstandaard is ondertussen vrijwel gelijk en dat maakt dat China een belangrijke markt is en tegelijkertijd waarom Trump zo bang is voor China.

  China neemt het misschien niet zo nauw met mensenrechten, maar dat doet de VS ook niet. Zij zijn zelfs uit de VN mensenrechtencommissie gestapt omdat ze voor het schenden van mensenrechten net zo vaak op de vingers worden getikt als China. En met recht. Vraag dat maar aan Afro Amerikaanse inwoners en Latino’s. Als je niet ‘blank’ bent dan heb je in de VS minder kansen en wordt je al snel gezien als lagere sociale klasse. Discriminatie viert er momenteel weer hoogtij.

  Ik vind Tim Cook verre van een goede CEO voor Apple, maar het zou ook stom zijn deze kans te laten liggen. We moeten niet roomser zijn dan de paus.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Helemaal eens met Polanski, behalve 1 ding: Tim Cook moet wel roomser dan de paus zijn, want hij heeft, itt andere CEO’s, jarenlang op de trom van de morele superioriteit geslagen. Niemand heeft hem daartoe gedwongen, dit heeft hij zelf gedaan. Dit is erg makkelijk als het je niets kost, maar nu het te dicht bij lijkt te komen, haak Cook af. Dus ja, hij moet wel degelijk roomser dan de paus zijn en dat heeft hij over zichzelf afgeroepen.

 • Profielfoto
  Imade

  Dit noem ik wel een enorme flater van Cook… ik hoop dat ze snel Cook vervangen.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik vind dit wel een interessante ontwikkeling. Ben benieuwd hoe dit afloopt

 • Profielfoto
  Papjes

  Getver, bij die barbaren!

 • Profielfoto
  Odie

  polansky op 22 oktober 2019 10:37
  China neemt het misschien niet zo nauw met mensenrechten, maar dat doet de VS ook niet. Zij zijn zelfs uit de VN mensenrechtencommissie gestapt omdat ze voor het schenden van mensenrechten net zo vaak op de vingers worden getikt als China. En met recht. Vraag dat maar aan Afro Amerikaanse inwoners en Latino’s. Als je niet ‘blank’ bent dan heb je in de VS minder kansen en wordt je al snel gezien als lagere sociale klasse. Discriminatie viert er momenteel weer hoogtij.

  Rij inderdaad voor de grap eens door southern states (Arizona, New Mexico) in de “buurt” van de grens. Uiteraard zijn er aan de grens strenge controles, maar ook op 100 kilometer van de grens zijn er gewoon nieuwe ‘grensposten’ waar je even je ID mag trekken en je mag vertellen wie je bent en wat je komt doen. De eerste vraag is overigens “US Citizen?” en als je die met “ja” kan beantwoorden dan mag je meteen doorrijden. Dat is niet omdat ze zo lief zijn, maar omdat de Amerikaan grondwettelijk door het 4e amendement beschermd is tegen “unreasonable searches and seizures”.

  Echter, iedereen met een kleurtje of iedereen van buitenlandse herkomst (en dat zijn er met name in die regio nogal wat) wordt aangehouden, gecheckt, mag de kofferbak open doen, etc etc.

  Als ik met mijn blanke partner op reis ga naar de VS wordt ik eigenlijk altijd met rust gelaten. Nu ging recent een familielid van me met haar gekleurde partner (die overigens hier voor justitie werkt, maar dat geheel terzijde) onmiddellijk apart genomen en ondervraagt. Want ja, kleurtje… Enge gekke naam…

  Nee, de VS zijn verschrikkelijk mooi om rond te reizen en er loopt heel veel aangenaam volk rond maar het land heeft volkomen lak aan zaken als gelijkwaardigheid. Het homohuwelijk wordt weer verder ingeperkt en natives worden zo ongeveer uitgeroeid door ze alles wat ze hebben steeds verder af te pakken. En toch kom ik er ontzettend graag, want oh oh oh wat is het een mooi land en ondanks alle foute dingen zijn heel veel normale burgers zo verschrikkelijk aardig.

 • Profielfoto
  Di May

  Alle meningen over Tim Cook terzijde,
  hij heeft één talent dat ik niet heb :
  Diplomatiek vernuft.

  Waar ik in gedachten iemand met plezier
  op zijn muil zou meppen … slaagt Tim
  erin er voordeel uit te scheppen.

  Uiteindelijk, bereikt hij meer dan ik.

   

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  polansky op 22 oktober 2019 10:37
  Jongens maak je druk – De Chinese markt is 3x zo groot als die van de US. De levensstandaard is ondertussen vrijwel gelijk en dat maakt dat China een belangrijke markt is en tegelijkertijd waarom Trump zo bang is voor China.

   

  Mwoah. China’s BNP (koopkracht) ligt op iets meer dan 18.000 dollar per jaar, dat van de VS boven de 62.000 dollar per jaar (IMF 2018). Da’s nog niet helemaal een levensstandaard die “vrijwel gelijk” ligt, natuurlijk.

  Om op de rest van je betoog in te gaan: de vraag is niet of de VS qua mensenrechten het nou zoveel beter of minder doen dan China (en met alle voorbehouden is het nog steeds niet makkelijk hard te maken dat ze het slechter doen), maar of je als consument je geld wilt uitgeven aan een bedrijf dat zulk ostentatief lakeiengedrag naar dat land vertoont door derden de mogelijkheid te ontnemen kritiek te hebben.

 • Profielfoto
  XP

  Tim Cook  zit metersdiep met z’n arm in de uitlaat van de Chinese dictatuur.

  Wat maar weinig mensen lijken te weten is dat Apple de encryptiekeys voor hun iCloud serverparken in China hebben overgedragen (juridisch) aan de Chinese regering.

  Hierdoor hebben de Chinese geheime diensten volledig en onbeperkt toegang tot alle data op die servers.  TE belachelijk voor woorden dat Apple hiermee akkoord gegaan is.

  Cook moet zijn naam veranderen in Crook.

  Apple is een immoreel bedrijf dat de onnozelen onder ons met sektarische marketing nog steeds weet te ‘pakken’.

   

 • Profielfoto
  XP

  polansky op 22 oktober 2019 10:37
  Jongens maak je druk – De Chinese markt is 3x zo groot als die van de US. De levensstandaard is ondertussen vrijwel gelijk en dat maakt dat China een belangrijke markt is en tegelijkertijd waarom Trump zo bang is voor China.

  China neemt het misschien niet zo nauw met mensenrechten, maar dat doet de VS ook niet. Zij zijn zelfs uit de VN mensenrechtencommissie gestapt omdat ze voor het schenden van mensenrechten net zo vaak op de vingers worden getikt als China. En met recht. Vraag dat maar aan Afro Amerikaanse inwoners en Latino’s. Als je niet ‘blank’ bent dan heb je in de VS minder kansen en wordt je al snel gezien als lagere sociale klasse. Discriminatie viert er momenteel weer hoogtij.

  Ik vind Tim Cook verre van een goede CEO voor Apple, maar het zou ook stom zijn deze kans te laten liggen. We moeten niet roomser zijn dan de paus.

  Ach hou toch op zeg.  De Chinese regering is 10000 x erger dan die van welk westers land dan ook. Als Trump 2 moslims op laat pakken omdat ze vermeend spionnen zijn barst de hele linkse wereld uit zijn voegen maar als China 1,5 MILJOEN moslims oppakt en in heropvoedingskampen stopt is het angstvallig stil bij de linksmensch.

  China is een zwaar crimineel (ongekend schaal stelen van tech en schenden van patenten) en evenzo zwaar immoreel met hun Social Credit systeem, onderdrukking en martelingen.

  Krankzinnig om dat te vergelijken met de VS dat een voorbeeld  democratie is.