Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 22 oktober 2019

Tim Cook nieuwe voorzitter van Chinese universiteit

Apple-CEO Tim Cook heeft een belangrijke rol geaccepteerd aan de Chinese Tsinghua University. Naar verluidt zal de hoogste baas van Apple daar per direct beginnen als voorzitter van de adviesraad. De aanstelling komt op een ongelukkig moment door de vele kritiek die Apple op het China-beleid krijgt. Met de aanstelling zou Tim Cook rechtstreeks toegang hebben tot hoge functionarissen binnen het land.

Cook neemt de rol op zich voor de komende drie jaar. Hij lost daarmee Jim Breyer af, de oprichter en bestuurder van Breyer Capital. In een Chinese verklaring zegt de Apple-CEO de school in Beijing tot een universiteit “van wereldklasse” te maken. Het is nog niet bekend wie de andere leden van de adviesraad zijn, maar de ervaring leert dat het niet zelden invloedrijke figuren uit Chinese politiek en economie zijn.

Tim Cook: korte lijntjes met China?

Zo meldt de South China Morning Post dat vorig studiejaar een aantal zeer grote namen in de adviesraad zetelden. Volgens de krant ging het om een groep van zeventig personen, waaronder een aantal invloedrijke beslissers zoals vicepremier Liu He. Ook de directeur van de Chinese centrale bank en de voorzitter van de waakhond van de veiligheidsdiensten hadden een rol. Eerder waren ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg, Alibaba-oprichter Jack Ma en Tesla-baas Elon Musk onderdeel van het selecte gezelschap. Het is nog niet duidelijk met wie Tim Cook dit jaar zal samenwerken.

Apple-CEO Tim Cook spreekt tijdens het China Development Forum in maart 2019.

Het is dus duidelijk dat er prominente namen in de adviesraad zitten die bovendien regelmatig een rol binnen de Chinese overheid spelen. Met de recente ontwikkelingen rondom Apple, China en Hong Kong is de timing nogal ongelukkig te noemen. Vorige week sprak Tim Cook nog met de Chinese baas van marktregulering. In een persverklaring laat het departement weten dat de twee gesproken hebben over “een uitbreiding van de investeringen en bedrijfsvoering in China, het beschermen van consumentenrechten en vervullen van sociale verantwoordelijkheid.”

 

Apple-CEO op audiëntie bij Chinese leiders

Officieel heeft de adviescommissie als taak om de prestigieuze universiteit te ontwikkelen, schrijft de Chinese krant, maar leden zouden ook het privilege hebben om door Chinese leiders te worden ontvangen. President Xi Jinping sprak in 2013 en 2017 met de groep, net als eerdere leiders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook nieuwe voorzitter van Chinese universiteit
Sluiten