Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 30 oktober 2019

T-Mobile erkent problemen en draait routering via Duitsland terug

Nadat gebruikers van T-Mobile Thuis geklaagd hadden over trager internet in huis, heeft de provider besloten een routering terug te draaien. Voorheen liep het internetverkeer via een internet exchange in Nederland, maar vorige week besloot T-Mobile dat via Duitsland te laten lopen. Die omleiding is nu teruggedraaid.

Sinds afgelopen vrijdag gaat al het internetverkeer van T-Mobile Thuis niet meer via een internet exchange (een netwerkplatform waar aangesloten partijen met elkaar kunnen communiceren) in Nederland (het AMS-IX-punt), maar via Duitsland (het DTAG-punt). Het internetverkeer wordt dus omgeleid. Het netwerkpunt in Duitsland is in handen van Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, dus het is niet heel vreemd dat de provider voor dit punt gekozen heeft.

Opeens lagere snelheden

Die verandering heeft ervoor gezorgd dat klanten van T-Mobile Thuis sinds afgelopen weekend traag internet hebben. Daar waar het internet normaliter een latency heeft van ongeveer vijf milliseconde, liep dat afgelopen dagen op tot tachtig tot honderd milliseconde. Daarnaast zou niet altijd de beloofde downloadsnelheid meer behaald worden via de glasvezelverbinding.

Klik/tap voor groter.

Routering T-Mobile Thuis teruggedraaid

T-Mobile Nederland-ceo Søren Abildgaard heeft via Twitter en LinkedIn laten weten dat de routering teruggedraaid wordt. Via het eigen forum heeft het bedrijf ook uitgelegd waarom dat gedaan is. Het internetpunt is weliswaar dinsdagavond uitgebreid zodat het de capaciteit aankan, maar gebruikers merkten hier nog weinig van. Omdat het oplossen van het probleem nog even op zich laat wachten, is ervoor gekozen de routering terug te draaien.

De omleiding naar de oude staat terugbrengen is eveneens dinsdagavond begonnen. Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat alle problemen verholpen zijn. Ook is nu niet duidelijk hoe lang de oude situatie in ere gehouden wordt. Het zou dus kunnen dat het internetverkeer in de toekomst alsnog via DTAG geleid wordt; hopelijk heeft T-Mobile tegen die tijd ervoor gezorgd dat klanten hier niets van merken door te zorgen voor nog meer capaciteit.

Reageer op artikel:
T-Mobile erkent problemen en draait routering via Duitsland terug
Sluiten