Sonos Move review: heerlijke speaker voor overal in huis

Door: Dominik Vietor - 14 reacties
Sonos Move review uitgelicht
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Sonos heeft wat nieuws: de Sonos Move. Een slimme Sonos-speaker die je naadloos kunt integeren in je Sonos- of HomeKit-systeem, maar ook onderweg van pas komt. De Sonos Move is namelijk de eerste Sonos-speaker met bluetooth en een ingebouwde accu. One More Thing ging ermee op pad en vertelt je in deze Sonos Move review de resultaten.

Middenformaat Sonos

De Sonos Move zit tussen de One en de Play:5 in qua formaat, geluidskwaliteit en prijs. In die zin is het gewoon de middelste optie in de lijn van allround-speakers van Sonos. Hij sluit naadloos aan op je Sonos- of HomeKit-systeem. De speaker ondersteunt namelijk ook AirPlay 2 en kan daarom via HomeKit ook aan andere draadloze speakers gekoppeld worden.

Sonos Move handvat
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Qua ontwerp is de Move precies zo als je van Sonos zou verwachten. Hij ziet er strak uit met een minimalistisch ontwerp. Hij heeft een handvat om ‘m makkelijk mee te nemen, maar die is vakkundig aan de achterkant weggewerkt. Je ziet dus vooral een strakke metalen speaker grille in een ovale behuizing als je naar de Move kijkt. Bovenop zit een array aan microfoons – hey Siri – en een viertal knoppen. Een om Siri in en uit te schakelen en drie om je de te bedienen. Hoewel je dat natuurlijk vooral via Siri of je iPhone zult doen.

Sonos Move review knoppen
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

De geluidskwaliteit van de Sonos Move is gewoon lekker. Precies zoals je van en Sonos-speaker mag verwachten eigenlijk. Hij klinkt ruimtelijk, heeft een aardig goede bas en kan een niet al te grote kamer moeiteloos vullen met geluid. Wil je echt het beste geluid en geef je niet om draagbaarheid, dan kun je misschien beter voor de iets duurdere Play:5 gaan. Voor de meeste mensen zal het geluid van de Move echter ruim voldoende zijn.

Sonos Move review design
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Overal in huis een HomeKit speaker

Dat ‘ie ook nog draagbaar is, is vooral een mooie toevoeging van de Move. Want hoewel je binnen je Sonos- of HomeKit-setup waarschijnlijk een kamer zal toewijzen aan je Move, kun je hem ook makkelijk gebruiken om een andere ruimte van muziek te voorzien. Heb je bijvoorbeeld geen vaste speaker in de badkamer maar wil je tóch lekker meeblèren onder de douche? Geen probleem. Je pakt de Move op aan het handvat aan de achterkant, neemt ‘m mee en dropt ‘m naast de douche weer.

Omdat de Sonos Move een ingebouwde batterij heeft die zo’n 10 uur meegaat, kun je hem de hele dag door je huis verplaatsen. Zodra je hem terugzet op zijn basis – een klein plastic ringetje met twee laadpunten – wordt de batterij weer aangevuld. De Move is dus een makkelijke manier om je hele huis en tuin in een klap te voorzien van muziek wanneer je dat wilt.

Sonos Move review laaddock
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Trueplay, de functie van Sonos om het geluid te optimaliseren naar de ruimte waar de speaker staat, is ook aanwezig op de Move. Nieuw is dat Trueplay nu automatisch werkt. Zodra je de Move verplaatst hebt zal de speaker de ruimte opnieuw opmeten en het geluid weer optimaliseren. Na een seconde of dertig hoor je dat het geluid een beetje aangepast wordt. Geen wereld van verschil, maar wel net een mooie verbetering.

Sonos Move: groot en goed

Je kunt de Sonos Move niet alleen binnenshuis verplaatsen, maar ook meenemen naar buiten. Bijvoorbeeld op vakantie, naar het strand of naar de camping. Om dat mogelijk te maken heeft Sonos de speaker voorzien van bluetooth en een usb-c poort zodat je ‘m onderweg kunt opladen. Bovendien is het akoestische ontwerp aangepast zodat de speaker ook buiten goed tot zijn recht komt én is de Move stof-, water- en schokbestendig.

Op het strand
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Op papier heeft hij dus alles om een goede draagbare speaker te zijn. In de praktijk is het niet zo praktisch als we gehoopt hadden. De Sonos Move is met zijn 3kg namelijk nogal zwaar en erg klein is ‘ie ook niet. Bovendien is hij op papier wel schokbestendig, maar komt hij vanwege zijn metalen behuizing toch enigszins fragiel over. We zouden hem dus niet zo zorgeloos behandelen als de gemiddelde bluetoothspeaker van JBL of UE. Een goede vervanging voor zo’n soort speakertje is de Move dus ook niet.

Sonos Move op het strand detail
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Daar staat tegenover dat je áls je hem meeneemt wel erg goed geluid hebt onderweg. Er zijn maar weinig bluetoothspeakers die zo goed klinken dat je ze ook prima als primaire speaker in huis kunt gebruiken. De Sonos Move is primair bedoeld in die laatste categorie en heeft dat goede geluid dus wel.

Sonos Move review conclusie

De Sonos Move is een mooie uitbreiding op de lineup van Sonos. Hoewel we hem niet snel echt mee naar buiten zouden nemen, komt hij binnenshuis uitstekend tot zijn recht. Een groot voordeel is dat je hem makkelijk even meeneemt naar een kamer waar je nog geen Sonos-speaker hebt staan. Verder ziet hij er goed uit, kinkt hij lekker en is het fijn dat hij Siri- en AirPlay 2-integratie heeft.

design overzicht
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Ga je een keer naar buiten en heb je daar echt behoefte aan goed geluid, dan kan de Move gewoon mee. Dat is misschien een wat andere use case dan je van een bluetoothspeaker zou verwachten; het is wel een erg handige toevoeging. De Sonos Move is dan ook vooral een mooie aanvulling op je bestaande Sonos- of HomeKit-audiosysteem als je op zoek bent naar extra flexibiliteit.

Heb je liever vaste Sonos-speakers die wat minder kosten? Check dan ook eens onze review van de Symfonisk. Twee speakers van Ikea en Sonos die naadloos aansluiten in je interieur en lekker betaalbaar zijn.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Zo blij dat ik m’n Sonos heb verkocht, stom dwingend merk.

  ik heb nu Teufel, dat is stukken beter kwa geluid en ik eigenaar bepaal hoe en wat ik wil luisteren.

  en Teufel heeft iets revolutionairs een usb poort kun je zonder te streamen je muziek af spelen.

   

   

 • Profielfoto
  Melle

  Heb de move nu al een paar weken ik gebruik en tot nu toe mss mijn beste sonos aankoop (twee 5s, 5tal ones/1s, sub, playbar)

  Echt fijn om mee te verhuizen in je huis

 • Profielfoto
  MJNZ

  A) maar laat hem vooral niet op zijn voorkant vallen, dan kun je hem meteen weg gooien.

  B) wat een pauper merk, ben blij dat ik de zooi verkocht heb. Het is 2019 en ze hebben nog steeds geen fatsoenlijke opvolger voor de Playbar.

   

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Perfect systeem, hele huis hier voorzien van Sonos, werkt supermakkelijk en het geluid is prima voor een niet zelfbenoemd audiofiel.

  Prijzig, maar waar voor zijn geld.

 • Profielfoto
  mrchablis

  Hier ook, erg tevreden!

  Er komen hier altijd veel negatieve berichten voorbij over Sonos, maar ik vind het gebruiksvriendelijk en het geluid voldoet prima voor de gemiddelde luisteraar.

 • Profielfoto
  koen

  Kun je er een CD speler en TV op aansluiten?

 • Profielfoto
  AT024

  Sonos is helemaal niet goed. Zijn overpriced en slecht geluid. Move is na een keer vallen al stuk. Zie review Bright

 • Profielfoto
  AT024

  @maconly: wat voor teufel heb je gehaald? Ik ben zelf ook opzoek

 • Profielfoto
  Razend

  AT024 op 11 oktober 2019 09:28
  @maconly: wat voor teufel heb je gehaald? Ik ben zelf ook opzoek

  Precies, dat wil ik ook graag weten!

 • Profielfoto
  MacSjon

  AT024 op 11 oktober 2019 09:26
  Sonos is helemaal niet goed. Zijn overpriced en slecht geluid. Move is na een keer vallen al stuk. Zie review Bright

  Volgens mij kan het voor geen enkel speaker goed zijn als je deze laat vallen. De move kan ook nog eens iets aan het afspelen zijn tijdens het verplaatsen (lees risico om te laten vallen).

  Ik vind het erg goed dat SONOS komt met een portable versie want deze ontbrak in de line-up. Zelf een HEOS met batterypack en dat is een heerlijk apparaat dat overal en nergens mee naartoe gaat. Benieuwd of de move het haalt kwa geluidskwaliteit bij de goedkopere HEOS.

  Wie weet of de usb poort ook gebruikt kan worden voor het afspelen van muziek (telefoon/iPod/USB stick)?

 • Profielfoto
  AT024

  @ MacSjon Een audiofiel merkt gelijkt dat de Sonos weinig diepgang heeft. Daarnaast worden de hoge en mids samengevoegd wat niet meer te onderscheiden is bij hoge volume. Zoveel power heeft niet. Even terugkomen op Move: Als je mee naar buiten neemt is er een grote kans dat het valt dus hij moet wel tegen een stootje kunnen

 • Profielfoto
  maconly

  AT024 op 11 oktober 2019 09:28
  @maconly: wat voor teufel heb je gehaald? Ik ben zelf ook opzoek

  AT024 op 11 oktober 2019 09:28
  @maconly: wat voor teufel heb je gehaald? Ik ben zelf ook opzoek

  Ik heb teufel L in huis gehaald.

  mijn sonos playbar en 2 x sonos play3 was echt stukken minder, moest echt wennen aan het machtige geluid van Teufel.

  maar echt geweldig merk wat mooi spul maakt, 8 weken uitproberen.

   

  heb op mijn werk een teufel radio van €200 echt een bizar goed geluid, daarom teufel L aangeschaft, m’n sonos spul goed verkocht en wat bijgelegd.

   

   

   

 • Profielfoto
  AT024

  @maconly: Teufel is echt een topklasse alleen je kan beter Teufel M halen. Dat is een kleiner broertje met dezelfde functies en bijna even goed geluid. Ik lees op internet dat het qua geluidskwaliteit super vet is en niet veel minder is als Teufel L. Hij is alleen 1000 euro goedkoper en dat is mooi. Ik vraagt me alleen wel af of er 5.1 mogelijk is. Ik lees wel multiroom maar dat is wat anders.

 • Profielfoto
  Pad

  Als we toch reclame aan het maken zijn, bouw het dan zelf: https://www.hifiberry.com/beocreate/