Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 9 oktober 2019

Sidecar gebruiken op je Mac en iPad: zo doe je dat

De komst van MacOS Catalina biedt een hoop nieuwe mogelijkheden voor Mac-gebruikers. Een belangrijke daarvan is Sidecar: een functie waarmee je een iPad gebruikt als extra scherm naast je Mac waarbij het touchscreen en de ondersteuning voor Apple Pencil blijven werken. Lees hier hoe je Sidecar gebruikt en instelt.

Allereerst moet je controleren of jouw Mac- en iPad-model ondersteuning bieden voor Sidecar. Niet iedere MacBook, iMac of Mac Pro biedt namelijk ondersteuning, blijkt uit een publicatie van Apple deze maand. Het gaat daarbij vooral om de processor in je Mac. Vuistregel is: beschikt je MacBook over het geplaagde butterfly-toetsenbord? Dan is het waarschijnlijk geschikt voor Sidecar. Controleer hier of je aan de slag kunt met de nieuwe functie. Vergeet natuurlijk ook niet om MacOS Catalina en iPadOS 13 te installeren.

Beginnen met Sidecar

Beide apparaten moeten gekoppeld en ingelogd zijn bij je iCloud-account, op die manier kunnen ze elkaar ‘herkennen’. Zorg er ook voor dat op zowel je iPad als Mac Bluetooth en Wifi zijn ingeschakeld. Klik vervolgens in de menubar op het Airplay-icoontje waarmee je normaal gesproken video’s, foto’s of ander materiaal naar bijvoorbeeld een televisie streamt. Als alles werkt zou je daar je iPad moeten zien.

Sidecar instellen
Sidecar instellen. Klik / tap voor groter.

Na de klik is je iPad verbonden en verandert het Airplay-icoontje in een oplichtend vierkant. Je kunt er nu nog voor kiezen om je iPad een kopie van je Mac-scherm te laten zijn, of juist een uitbreiding. We vermoeden dat het uitbreiden van het scherm in de meeste gevallen de voorkeur geniet. Feitelijk is dat alles wat je moet doen om Sidecar werkend te krijgen op je Mac en iPad.

iPad als extra scherm: bediening en meer

Natuurlijk moet je ook weten hoe je de iPad vervolgens bedient. Ook dat werkt eenvoudig: zoals ieder ander extern beeldscherm kun je vensters van je Mac-apps slepen naar je iPad. Vervolgens kun je met Apple Pencil aan de gang om (als dat tenminste ondersteund wordt door de app) er in te gaan tekenen. Zo kun je in Pages aantekeningen maken en biedt ook Adobe Photoshop ondersteuning voor de Apple Pencil.

Sidecar op iPad en Mac
Sidecar op iPad en Mac. Klik / tap voor groter.

Daarnaast is er een extra zijbalk aan je iPad toegevoegd. Die kun je gewoon via het touchscreen bedienen om je dock tevoorschijn te toveren, een toetsenbord in beeld te brengen of bepaalde toetsen als Command en Alt te gebruiken. Extra handig wanneer je die in grafische vormgevingsprogramma’s koppelt aan een functie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat tekenen met de Apple Pencil terwijl je Alt op het scherm indrukt, een andere lijn geeft dan anders.

Touch Bar op iPad met Sidecar

Tot slot is de Touch Bar van je MacBook Pro (tenminste, als die bij jou aanwezig is natuurlijk), onderin het scherm van je iPad te vinden wanneer je Sidecar gebruikt. Zo kun je snel bij je favoriete instellingen die ook weer aan specifieke apps te koppelen zijn. En wanneer je weer klaar bent met de uitbreiding van je Mac-scherm, klik je simpelweg op het onderste icoontje op de zijbalk van je iPad.

Het is overigens ook mogelijk om Sidecar te activeren via een kabel. Afhankelijk van je Mac- en iPad-model heb je daarvoor een Lightning of USB-C-kabel nodig. Het is dan niet nodig om je Bluetooth en Wifi in te schakelen. We zijn benieuwd naar de verschillende toepassingen en ervaringen van Sidecar en horen graag wat jij van Sidecar vindt: een toevoeging of toch nog onhandig gepruts?

Reageer op artikel:
Sidecar gebruiken op je Mac en iPad: zo doe je dat
Sluiten