Night
Night Nieuws 6 oktober 2019

Rus klaagt Apple aan: ‘iPhone app heeft mij homoseksueel gemaakt’.

Onlangs bereikte ons een wel heel opmerkelijk nieuwsbericht. Een man uit Rusland heeft een zeer bijzondere rechtszaak aangespannen tegen Apple. In zijn aanklacht geeft hij aan dat een app op zijn iPhone hem homoseksueel heeft gemaakt.

Volgens het bericht in The Telegraph wilde de man Bitcoin kopen, maar kocht in plaats daarvan ‘GayCoin’. Bij de aankoop zat de opmerking: niet oordelen voordat je iets hebt geprobeerd.

Homosexueel door uitproberen

Het verhaalt neemt nu, zo mogelijk, een nog gekkere wending. In de aanklacht naar Apple toe is de gedachtegang van de Rus te lezen:

Ik dacht, hoe kan ik iets veroordelen zonder het eerst zelf te proberen? Ik heb dus een relatie met iemand van het zelfde geslacht geprobeerd. En nu heb ik een vriendje en ik weet niet hoe ik het aan mijn ouders moet vertellen.

 

De aanklacht

In de aanklacht stelt het ‘slachtoffer’ dat Apple hem door manipulatie heeft aangezet tot het zijn van homoseksueel. De ‘boosdoener’ in deze is de GayCoin. Hij had deze niet moeten kunnen ontvangen, aldus de advocaat van de Rus.

De man eist nu een schade vergoeding van 1 miljoen roebel, ruim €14.000 euro. De man zou last hebben van mentale klachten en naar eigen zeggen ‘nooit meer ‘normaal’ kunnen worden. De advocaat van de homoseksuele Rus stelt dat Apple een ‘verantwoordelijkheid heeft voor de apps die ze aanbieden in hun App Store’.

Apple Park opening Tim Cook
Apple zet zich al jaren in voor LGBT beweging (klik/tap voor groter).

LGBT in Rusland

Het is sinds 1993 niet meer illegaal om homoseksueel in Rusland te zijn. Toch heersen er nog steeds veel anti-homo gevoelens in het land. Zo werd er in 2013 een wet doorgevoerd waardoor het verboden werd om ‘niet traditionele levenswijzes” te promoten onder kinderen. Daarnaast zijn verschillende LGBT-gerelateerde websites geblokkeerd en is er nog niet zo heel lang geleden nog een LGBT-activiste vermoord.

Er is dus wel enig begrip op te brengen voor de angst van de beste man. Maar anno 2019 zijn er – zelfs in Rusland – genoeg boeken, filmpjes en andere bronnen te vinden waaruit je kunt leren dat je, voor zover bekend, niet zomaar van geaardheid kunt veranderen. En al helemaal niet door een cryptomunt.

Een ander, meer reëel scenario, is dat de Rus gewoon uit is op wat extra geld. De rechter luistert op 17 oktober naar de aanklacht. We zijn benieuwd.

Reageer op artikel:
Rus klaagt Apple aan: ‘iPhone app heeft mij homoseksueel gemaakt’.
Sluiten