Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 16 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

Politie jaagt op moordenaar via nieuwe podcastserie

De politie zet een nieuw en opvallend middel in om een oude moordzaak op te lossen. In de hoop nieuwe informatie en tips te krijgen, lanceert de politie drie afleveringen van een podcastserie. In de serie komen rechercheurs aan het woord die aan de zaak werkten. Ook schijnt het coldcaseteam zijn licht over de zaak.

De drie afleveringen gaan over de vondst van een lichaam in 1991. Langs de A1 bij Naarden werd 28 jaar geleden vlakbij een boomkwekerij het lichaam van een man gevonden die door steekwonden is omgekomen. Nog altijd is de identiteit van die man een raadsel. Destijds kon de politie geen foto van de man verspreiden, omdat het lichaam al in een staat van ontbinding was. Nu, jaren later, doen rechercheurs alsnog een poging om te achterhalen wie deze man is.

‘Politie podcast’ over onopgeloste moord

Nieuw onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de overleden man destijds ouder was dan eerst is gecommuniceerd. Bovendien heeft een rechercheteam lang aan de zaak gewerkt zonder daar iets over naar buiten te brengen. In de podcast vertellen rechercheurs over een aantal details die wellicht iets gaan opleveren. “Zij spreken over hoe het lichaam destijds werd gevonden, welke sporen er werden aangetroffen en hoe geprobeerd is de identiteit van de man te achterhalen”, schrijft de politie op zijn website.

Opsporing verzocht en de Politie Podcast besteden aandacht aan een onopgeloste moordzaak.

Vooral de ring die het slachtoffer droeg is een belangrijk onderdeel van de zaak. Uiteindelijk kwamen rechercheurs uit bij een Amsterdamse kroeg met “een kleurrijke groep vaste bezoekers”, aldus de politie. Ze beloven in de podcast verder in te gaan op die kroeg en welke link het slachtoffer daar mogelijk mee had.

Podcast als opsporingsmethode

Het is de eerste keer dat de politie met een podcast een uitgebreid inkijkje geeft in een lopend moordonderzoek. “Wij willen geen middel onbenut laten om deze zaak tot een ontknoping te brengen”, zegt coördinator Rob Boon van het coldcaseteam.

Bovendien vindt politiewoordvoerder Martijn de Wit een podcast bij uitstek geschikt om deze moordzaak op te kunnen lossen. ““Een podcast is het ideale middel om echt de diepte in te gaan, en dat is wat je wilt met een cold case. Vaak moeten we voorzichtig zijn met het vrijgeven van informatie over zaken, juist om een onderzoek niet te verstoren, maar in deze zaak is elke ontwikkeling winst. We hopen dat veel mensen gaan luisteren, al is het maar om eens te horen hoe een moordonderzoek begin jaren ’90 in zijn werk ging.”

De podcast is de beluisteren via o.a. Apple Podcasts. Ook in het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’ zal aandacht besteed worden aan de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.