Photoshop voor iPad komt nog dit jaar, maar start beperkt

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Het is al enige tijd geleden dat Photoshop voor iPad aangekondigd werd. In het voorjaar startte Adobe een gesloten bèta, maar sindsdien is het stil. Het bedrijf dat de Creative Cloud maakt komt nu echter met goed nieuws: de release staat nog steeds voor 2019 gepland. Het wordt ergens aan het eind van het jaar, zegt Adobe tegen Bloomberg.

Er is ook minder goed nieuws. Na een jaar ontwikkeling, ontbreken nog steeds veel basisfuncties in Photoshop voor iPad. Enkele gebruikers van de bètaversie klagen dat het meer een ‘light’ app voor naast de desktop lijkt. Het is niet de volledige Photoshop-versie op de iPad.

Photoshop voor iPad voelt rudimentair aan

Wat scheelt eraan? Er wordt geklaagd over ontbrekende kernfunctionaliteiten. Denk aan filters, aangepaste brushes, vectortekeningen, slimme objecten, laagstijlen en bepaalde opties voor het maken van maskers. Deze beperkingen passen niet bij de gevestigde reputatie van Photoshop als professioneel fotobewerkingsprogramma.

Een van de testers zegt tegen Bloomberg: “Ik begrijp dat de app is gebaseerd op desktop Photoshop, maar zo voelt het nu niet aan.” Andere testers noemen de app “rudimentair” en zijn van mening dat Photoshop op de iPad niet kan tippen aan andere apps zoals Procreate, Affinity en Pixelmator. Sinds de start van de bèta in april zou Adobe erg weinig vooruitgang hebben geboekt.

Photoshop iPad screenshot 001
De interface van Photoshop voor iPad – Klik/tap voor groter. Screenshot: Adobe

Adobe tempert verwachtingen

Een woordvoerder van Adobe laat desgevraagd het volgende weten: “Alle functies die zich gedurende 25 jaar hebben verzameld in Photoshop aanbieden op de iPad, zou onze klanten niet ten goede komen. Het gebruik van een computer en iPad is niet hetzelfde. Adobe breidt de functionaliteit van de iPad-app na verloop van tijd uit.”

Het bedrijf benadrukt overigens dat sommige functies nog niet in de bètaversie zitten omdat ze tactiele interacties of de Apple Pencil gebruiken. Ze komen op het allerlaatste moment aan omdat ze zijn gemaakt in samenwerking met Apple. Dat is een beetje cryptisch, maar wijst waarschijnlijk op functies die nog niet in iPadOS zitten, maar wel komen.

Meer tijdens Adobe Max

Wordt het dan wel écht Photoshop zoals Adobe altijd beloofde? Ja, betoog het bedrijf, want op de iPad zal ieder PSD-bestand te openen en wijzigen zijn. De inhoud van elke laag wordt op niet-destructieve wijze opgeslagen en het resultaat gesynchroniseerd via de cloud. Werk dat is gedaan met de 3D-tools van Photoshop kan overigens wel op de iPad bekeken, maar niet aangepast worden. Waarschijnlijk horen we binnenkort meer, want van 4 tot en met 6 november is het weer Adobe MAX. Tijdens dit jaarlijkse evenement horen we waarschijnlijk wanneer de app in de App Store te vinden is. (Zie ook → Photoshop voor iPad? Er is een verborgen, technische uitdaging)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  maxtje

  Beter fixen ze het eerst op macOS Catalina …. 😤

 • Profielfoto
  chrispis

  Ja dat die fockers dat eerst regelen

 • Profielfoto
  Night

  Hoewel ik hun apps dagelijks zakelijk gebruik moet ik bekennen dat ik steeds minder te spreken raak over het concept ‘Adobe’. De laatste serie updates omvatten voor mij geen verbeteringen meer, alleen veranderingen en verslechteringen. Wellicht (hoop ik) stappen we ooit verplicht over op de Affinity suite.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik wil gewoon betalen voor 1 versie ipv een abonnement te hebben. Dat software as a service concept van Adobe en Microsoft bevalt me absoluut niet.

 • Profielfoto
  proXify

  ik was zopas in Zuid-Korea, iemand dat in de Seoul Business district werkt. Ik had een informaticus en Apple fanaat leren kennen. (is vorig jaar naar Steve Jobs Theater geweest voor de introductie van iPhone XS en heeft o.a. elke iPhone dat Apple ooit heeft uitgebracht,…) en werkt momenteel onrechtstreeks voor Apple.

  Ik sprak met hem dat ik afwachtte om een nieuwe iPad aan te schaffen voor ‘photoshop’ en fotobewerking(camera raw), maar twijfelde omdat deze vertraagd is.

  En mijn vermoeden dat de reden van delay is omdat het de iPad batterij leeg slurpt. Vooral uit ervaring met mijn macbook als ik aan instellingen pruts met camera raw, dan hoor ik de Mac ventilator hard blazen… dit moet zeker en vast de iPad batterij snel doen leeglopen.

  Hij zei dat dat ook wel zou kunnen maar hij zegt dat de grootste reden zal zijn is dat er veel van photoshop nog bestaat uit originele code van 1990. En geprogrammeerd is voor x86 CPU. Zowel Windows als Mac draait op hetzelfde.
  Alle nieuwe tools die erbij komen is slechts een aanvulling.

  Emulatie lijkt geen goede energie efficiënte optie. De iPad en iPhone draaien op ARM. de oude codes moeten volledig opnieuw geschreven worden daarvoor en is bijzonder lastig en een flinke uitdaging.

  Ook recent is pixelmator voor de iPad afgelast. Misschien door een gelijkaardige reden?

  Als iemand mij kan verbeteren of aanvullen, ik hoor het graag.:)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Pixelmator afgelast? Dat was toch juist de eerste volledige App voor een iPad? https://www.pixelmator.com/ios/

  Ik zat van de week te kijken voor een iPad Pro, maar blijkbaar is “Volledig Photoshop” dus niet zo volledig. Helaas, ik dacht dat de iPad nu wel meer volwassen was geworden zo aan sommige reviews te zien, maar het blijft dus nog steeds een grote iPhone. Jammer want hij ziet er wel mooi uit. Dan maar bij Surface blijven en weer afwachten..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij heb je:

  Pixelmator
  Pixelmator for iOS
  Pixelmator Pro
  Pixelmator Photo

   

  De eerste is de classic Mac app die we allemaal wel kennen omdat deze al 100 jaar oud is. De ‘for iOS’ is eigenlijk een iOS variant van de classic versie maar niets speciaals. Hebben veel mensen gekocht maar amper mee gewerkt omdat iOS daar gewoon niet voor geschikt was. Deze eerste twee apps kun je ook zeg maar een soort van afschrijven, ook al krijgen ze nog steeds kleine verbeter-updatetjes.

  Pixelmator Pro is zeg maar de nieuwe Mac app en Pixelmator Photo is een nieuwe iPad app die vooral moet samenwerken met Pixelmator Pro – volgens mij is dat ook veel meer een Foto’s app vervanger van iOS. Iets waar je volgens mij ook foto’s in kunt opslaan en beheren + aanpassen. Filters en wat niet.

   

  Naar mijn weten hebben ze bij het Pixelmator team nooit gehad over een andere app in deze familie. Wel zou ooit nog eens Vectormator uitgebracht moeten worden maar daar heb ik al heel lang niets meer over gehoord.

 • Profielfoto
  henrybu

  Adobe prijst zich zelf uit de markt, ben fotograaf maar flirt inmiddels ook al met concurrenten. Als ik pixelmator voor iPad koop, kan ik dan dezelfde versie op de iMac gebruiken of moet ik dan weer opnieuw aanschaffen?

  Iemand een idee?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je mag hem gewoon weer opnieuw kopen.

 • Profielfoto
  olbo

  Met de introductie van Photoshop voor de iPad is Affinity Photo in de aanbieding, meteen gekocht.