Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 9 oktober 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuw in MacOS Catalina: 64-bits, Sidecar en meer

Het heeft even geduurd, maar met het uitrollen van MacOS 10.15 Catalina introduceert Apple een aantal nieuwe functies voor Mac-gebruikers. De nieuwe toevoegingen in de jaarlijkse grote update moeten de volgende stap in het besturingssysteem zetten, maar zijn voor sommigen nog even wennen.

Eén van de belangrijkste wijzigingen is de overstap van 32-bits apps naar 64-bits. De oudere infrastructuur van programma’s wordt vanaf Catalina niet meer ondersteund. Een wijziging die niet direct zichtbaar is, maar wel pijnlijk als achteraf blijkt dat je nog oudere programma’s gebruikt.

MacOS Catalina: volledig 64-bits

Let dus op voordat je de update naar MacOS Catalina uitvoert en check bij de ontwikkelaar of er een 64-bit variant beschikbaar is. Je kunt ook van tevoren bekijken welke apps op je Mac nog niet ondersteund worden. Twijfel je? Wacht dan nog even met upgraden. Meestal verschijnen in de loop van de eerste dagen de verhalen van ervaringsdeskundigen of bepaalde programma’s al dan niet probleemloos draaien.

64 bits check macos mojave
Klik/tap voor groter.

De overstap van 32-bits naar 64-bits zat er al jaren aan te komen op zowel iOS als MacOS, en is een belangrijke stap voorwaarts. Apple dwingt ontwikkelaars te kiezen voor de infrastructuur die sneller werkt en beter gebruikmaakt van de hardware.

iTunes vervangen door losse apps

Het programma waarmee Apple ooit groot werd, is vanaf MacOS Catalina definitief in de ban gedaan. iTunes was de laatste jaren een nogal uit de kluiten gewassen app die niet altijd soepel meer reageerde. Apple heeft de app nu in drieën gesplitst in Muziek, Podcasts en TV. De synchronisatie van je Apple-apparaten kan nu gewoon in Finder plaatsvinden.

De splitsing in Catalina zorgt ook voor meer eenheid met iOS, iPadOS en tvOS: daar zijn ze al jaren losgekoppeld van elkaar. De iTunes Store is nog wel beschikbaar, al is die enigszins verstopt. Open in de Muziek-app, klik op ‘Muziek’ > ‘Voorkeuren’, ga naar ‘Algemeen’ en selecteer ‘iTunes Store’. Vermoedelijk zal Apple de voorkeur geven aan een betaald Apple Music-abonnement.

Catalina en iPad: Sidecar en meer

De samenwerking tussen Mac- en iPad-modellen wordt in MacOS 10.15 Catalina nog verder uitgebreid. Dat begint met de meest in het oog springende vernieuwing: Sidecar. Daarmee kun je een iPad als extra scherm voor je Mac laten werken. Sidecar ondersteunt tegelijkertijd ook het gebruik van een Apple Pencil, waarmee je dus in één klap programma’s als Adobe Photoshop op zowel je iPad als MacBook Pro draait.

Sidecar
Sidecar (klik/tap voor groter).

Apple introduceert in Catalina ook ‘Project Catalyst’. Het bedrijf werkt er al een tijdje aan. Kort gezegd komt het er op neer dat iPad-apps naar de Mac te vertalen zijn. De ‘look-and-feel’ van apps die eerder al een kruisbestuiving tussen iOS, iPadOS en MacOS waren (zoals Woning, Dictafoon en Aandelen) zal vanaf Catalina aanzienlijk verbeteren en meer gebruikmaken van Mac-specifieke functies.

Nieuw in Catalina: schermtijd en meer

Naast deze belangrijke veranderingen brengt de nieuwste update op Mac-modellen nog meer nieuwe functies en verbeteringen. Zo behandelden we eerder al de van iOS-afkomstige functie Schermtijd en nieuwe mogelijkheden in de Mail-app. Sommige functies die werden aangekondigd zijn overigens enigszins vertraagd, zoals het delen van iCloud Drive-mappen.

Het is ook nog de vraag wanneer het veelbelovende ‘Sign in with Apple’ door grote app-bouwers en websites wordt toegepast. Ze hebben daarvoor nog enkele maande de tijd. Het privacyvriendelijke alternatief wordt bejubeld door privacyvoorvechters maar bekritiseerd door onder anderen Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in MacOS Catalina: 64-bits, Sidecar en meer
Sluiten