Nieuw in iOS 13: vijf handige vernieuwingen in Safari op iPhone en iPad

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Safari tracking cookies privacy
(Afbeelding: Apple, montage: OMT)

Safari is ongetwijfeld een van de meest gebruikte apps op menig iOS-apparaat. In iOS 13 voor iPhone (en iPadOS 13 voor iPad) heeft de browser een aantal handige en nuttige vernieuwingen gekregen. Van downloadmanager tot automatisch sluiten van tabbladen.

Instellingen per website

In Safari op iOS 13 en iPadOS 13 zit in de linker bovenhoek van de adresbalk een nieuwe knop. Voorheen zat hier de reader-weergave en die zit er nog steeds, maar is flink aangevuld. Je kunt straks instellingen per website toepassen. Als de tekst op een bepaalde site net wat te klein is, kun je hier bijvoorbeeld een zoomniveau instellen. Dat heeft dan alleen invloed op die website.

Daarnaast kun je reader-modus automatisch voor een bepaalde website inschakelen. Ook is het mogelijk om een bepaalde website altijd toegang tot de camera, microfoon of je locatie te geven. Ook kun je standaard de desktop-weergave van een site laten tonen.

Safari iOS 13 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Automatisch tabbladen sluiten

Wie veel surft, zal al snel een enorme collectie aan tabbladen open hebben. In iOS 13 gaat Safari het iedereen die overzicht en orde wil houden makkelijk maken. Je kunt nu namelijk instellen dat tabbladen na een bepaalde inactiviteit automatisch gesloten worden.

De functie staat standaard uit, maar je kunt instellen dat tabbladen na een bepaalde tijd gesloten worden. Je kunt zelf instellen hoe lang een tabblad inactief moet zijn voordat het gesloten wordt. Een dag, een week of jaar.

iOS 13 safari tabbladen 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Makkelijker bestanden downloaden

De browser is ook een beetje meer op Safari op de Mac lijken. Zowel de iPhone (iOS 13) als iPad (iPadOS 13) hebben de beschikking gekregen over een heuse download-manager in de browser. Zo kun je bestanden downloaden in plaats van bekijken. Opslaan in bijvoorbeeld de Bestanden-app of iCloud Drive is ook mogelijk. Net als op de Mac is het mogelijk om downloads te pauzeren en hervatten.

Safari iOS 13 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Nieuwe sneltoetsen

Gebruik je Safari met iPadOS 13? Dan heb je ook de beschikking over een stuk meer sneltoetsen. Apple heeft er 24 toegevoegd en je hebt nu in totaal 34 sneltoetsen tot je beschikking. Veel sneltoetsen zullen Mac-gebruikers bekend voorkomen, zoals ⌘-+ om in te zoomen en de alt/option-knop inhouden om een gelinkt bestand te downloaden.

iPad iOS toetsencombinaties
Klik/tap voor groter.

Desktop-browser op iPad

Op de iPad is Safari niet langer een mobiele browser, maar gebaseerd op Safari voor de Mac. Dat zorgt ervoor dat allerlei zaken die voorheen niet lekker werkten, nu wel bruikbaar zijn. Denk aan Google Docs en Spreadsheets en gecompliceerde CMS-systemen zoals Squarespace en WordPress. Safari doet dit door in de user agent te zeggen een Mac te zijn. Functies die normaal een muis vereisen, worden afgevangen en geschikt gemaakt voor bediening met de vinger.

iPadOS 13 iPad 001
Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 is nu beschikbaar voor iPad. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Wat geloof ik ook nieuw is, is wanneer je handmatig alle tabs wil sluiten, je nu eerst een extra schermpje krijgt om te bevestigen of je inderdaad alle tabs wil sluiten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Weet je dat zeker?

 • Profielfoto
  Shmoo

  JA!

 • Profielfoto
  applemac

  Ik kan sinds de update naar iOS 13 op sommige pagina’s niet meer ‘pinch to zoom’ doen. Gebruik het bijvoorbeeld om op Funda op plattegronden in te zoomen. Dit werkt niet meer, er gebeurt niets. Vandaag op de telefoon bij mijn moeder getest, die nog op iOS 12 zit, en daar werkt het wel.

 • Profielfoto
  koen

  Funda werkt hier prima met iOS 13.1.2.

 • Profielfoto
  utah62

  Gebruikt er iemand de DuckDuckGo browser op de iPhone?

 • Profielfoto
  applemac

  koen op 2 oktober 2019 20:49
  Funda werkt hier prima met iOS 13.1.2.

  Lukt het jou dan wel om hier https://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-41411652-winterstraat-12/#foto-26 in te zoomen? Bij mij vergroot dan alles behalve de afbeelding. En dat werkte wel onder iOS 12