Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 oktober 2019

Nieuw in iOS 13: vijf handige vernieuwingen in Safari op iPhone en iPad

Safari is ongetwijfeld een van de meest gebruikte apps op menig iOS-apparaat. In iOS 13 voor iPhone (en iPadOS 13 voor iPad) heeft de browser een aantal handige en nuttige vernieuwingen gekregen. Van downloadmanager tot automatisch sluiten van tabbladen.

Instellingen per website

In Safari op iOS 13 en iPadOS 13 zit in de linker bovenhoek van de adresbalk een nieuwe knop. Voorheen zat hier de reader-weergave en die zit er nog steeds, maar is flink aangevuld. Je kunt straks instellingen per website toepassen. Als de tekst op een bepaalde site net wat te klein is, kun je hier bijvoorbeeld een zoomniveau instellen. Dat heeft dan alleen invloed op die website.

Daarnaast kun je reader-modus automatisch voor een bepaalde website inschakelen. Ook is het mogelijk om een bepaalde website altijd toegang tot de camera, microfoon of je locatie te geven. Ook kun je standaard de desktop-weergave van een site laten tonen.

Safari iOS 13 001
Klik/tap voor groter.

Automatisch tabbladen sluiten

Wie veel surft, zal al snel een enorme collectie aan tabbladen open hebben. In iOS 13 gaat Safari het iedereen die overzicht en orde wil houden makkelijk maken. Je kunt nu namelijk instellen dat tabbladen na een bepaalde inactiviteit automatisch gesloten worden.

De functie staat standaard uit, maar je kunt instellen dat tabbladen na een bepaalde tijd gesloten worden. Je kunt zelf instellen hoe lang een tabblad inactief moet zijn voordat het gesloten wordt. Een dag, een week of jaar.

iOS 13 safari tabbladen 001
Klik/tap voor groter.

Makkelijker bestanden downloaden

De browser is ook een beetje meer op Safari op de Mac lijken. Zowel de iPhone (iOS 13) als iPad (iPadOS 13) hebben de beschikking gekregen over een heuse download-manager in de browser. Zo kun je bestanden downloaden in plaats van bekijken. Opslaan in bijvoorbeeld de Bestanden-app of iCloud Drive is ook mogelijk. Net als op de Mac is het mogelijk om downloads te pauzeren en hervatten.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe sneltoetsen

Gebruik je Safari met iPadOS 13? Dan heb je ook de beschikking over een stuk meer sneltoetsen. Apple heeft er 24 toegevoegd en je hebt nu in totaal 34 sneltoetsen tot je beschikking. Veel sneltoetsen zullen Mac-gebruikers bekend voorkomen, zoals ⌘-+ om in te zoomen en de alt/option-knop inhouden om een gelinkt bestand te downloaden.

iPad iOS toetsencombinaties
Klik/tap voor groter.

Desktop-browser op iPad

Op de iPad is Safari niet langer een mobiele browser, maar gebaseerd op Safari voor de Mac. Dat zorgt ervoor dat allerlei zaken die voorheen niet lekker werkten, nu wel bruikbaar zijn. Denk aan Google Docs en Spreadsheets en gecompliceerde CMS-systemen zoals Squarespace en WordPress. Safari doet dit door in de user agent te zeggen een Mac te zijn. Functies die normaal een muis vereisen, worden afgevangen en geschikt gemaakt voor bediening met de vinger.

iPadOS 13 iPad 001
Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 is nu beschikbaar voor iPad. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 13: vijf handige vernieuwingen in Safari op iPhone en iPad
Sluiten