Nieuw in iOS 13: meer opties voor bewerken en maken screenshots

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Afbeelding: OMT

Hoewel niet iedereen dagelijks een screenshot op zijn iPhone of iPad maakt, krijgt de functie van Apple veel aandacht. Twee jaar terug bracht iOS 11 nieuwe mogelijkheden voor het maken van screenshots en dit jaar krijgen we met iOS 13 ook weer enkele handige vernieuwingen tot onze beschikking.

Om te beginnen is er een vernieuwde interface. Op de iPhone en iPad wordt de screenshot niet langer op een grijze achtergrond getoond. Ook zijn de tools om de schermafbeelding te bewerken aangepast. Ze lijken nu meer op een echt potlood, stift, gum etc. Het zijn niet langer volledig witte objecten (sorry Jony).

Nieuwe opties op iPhone met iOS 13

Behalve het nieuwe uiterlijk van de tools, is de werking niet anders. De pen is nog steeds de pen en de gum werkt nog steeds als gum. Nieuw is wel dat je een screenshot niet langer in de fotobibliotheek op hoeft te slaan. Bij het opslaan kun je nu ook kiezen voor de Bestanden-app. Een mapje met screenshots is daar snel gemaakt en zorgt voor minder troep in je fotobibliotheek.

iOS 13 screenshots iPhone 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Er is ook een nieuwe optie die je een lang screenshot laat maken. Dat is handig bij het vastleggen van een complete website of artikel. Je kunt straks bovenaan de optie ‘paginavullend’ kiezen. Aan de zijkant verschijnt vervolgens een scroller om door het scherm te scrollen. Na een tik op ‘gereed’ heb je een PDF met volledig artikel in de Bestanden-app. Voorheen moest voor deze functionaliteit een externe app gebruikt worden, maar dat is dankzij iOS 13 niet meer nodig.

iOS 13 screenshot paginavullend 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

En op iPad met iPadOS

Naast iOS 13 voor iPhone, is ook iPadOS 13 voor iPad nu beschikbaar. Apple heeft het besturings­systeem voor de iPad afgesplitst. Het krijgt hierdoor zijn eigen extra functies. Dat is ook het geval bij de tools voor het maken van een screenshot. Bovenaan is op de iPad met iPadOS 13 een schuifregelaar te zien die een witte laag over een screenshot legt. Makkelijk om overheen te schrijven. Daarnaast zijn de tools nu vrij verplaatsbaar naar alle hoeken van het scherm, en ook te minimaliseren.

Voor bezitters van de Apple Pencil heeft Apple in iPadOS 13 nog een extraatje toegevoegd. Je kunt door met de Apple Pencil vanuit de linker onderhoek naar het midden te vegen, een screenshot triggeren.

iPadOS screenshot
Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

iOS 13 en iPadOS 13 zijn nu beschikbaar. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  i.am.will

  Als ik nu meer dan 9 screenshots achter elkaar maak dan valt de telefoon uit. Hebben daar nog meer mensen last van en wordt dit ook opgelost in de nieuwe versie. Zelf heb ik een Iphone X

 • Profielfoto
  Shmoo

  Daar hebben ze Oxazepam voor uitgevonden. Werkt rustgevend en ontspannend op je spieren. Ideaal voor wanneer je 9 screenshots achter elkaar maakt.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik hoop dat ze met die nieuwe lange screenshots de manier van bijsnijden dan ook hebben aangepast want dat is momenteel niet te doen. Zodra je hem bijsnijd op het oog is er geen manier om het gebied daarna weer iets te vergroten aangezien Apple de “handles” tegen de rand van het scherm plaatst.
  Als je ook een klein beetje voorbij de foto zou kunnen pannen was dit al opgelost, maar helaas.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bij het opslaan kun je nu ook kiezen voor de Bestanden-app

  O dat is wel prettig. Die foto-bibliotheek werd inderdaad makkelijk een rommeltje. Hopelijk is de functie van het maken van paginafoto’s ook slim genoeg om vanaf een bepaalde plek tot einde pagina te fotograferen en dat dat in alle apps werkt, bijv ook WhatsApp of Mail

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Heb ook een iPhone X (met 10.12.4beta). Ik heb net 10 schermafbeeldingen achter elkaar gemaakt. Geen probleem. Ik zou de batterijstatus controleren.

 • Profielfoto
  John Lieverst

  Alleen het knippen is irritant geworden, maak heel vaak screenshots en op de een of andere manier kan ik alleen vanaf de bovenzijde de foto knippen, aan de onderzijde komt telkens de pen tevoorschijn, vreemd

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zag onderlaatst iemand lopen met bovenstaande ‘uitvergroot’ pijltjes op zijn jas. Zal wel een graphic designer zijn geweest of zo.

 • Profielfoto
  GuZ

  Ik kreeg het in de OMT app niet voor elkaar – de optie verschijnt niet – maar in Safari werkt het!