‘Na Photoshop ook Illustrator op iPad’

Door: Dennis Hoogeveen - 6 reacties
(Afbeelding: Adobe)

Ook Illustrator komt naar iPad, als we bronnen van Bloomberg mogen vertrouwen. Het is het tweede programma van Adobe Creative Cloud dat op iPad verschijnt, al wacht de eerste nog altijd op de officiële lancering. Het gaat volgens de makers om een “echte” versie van de software, dus geen uitgeklede variant om op iPad te kunnen draaien.

Begin November zou Adobe op een conferentie de vroege versie van Illustrator voor iPad willen tonen. De definitieve app moet dan ergens in 2020 uitkomen. Alle belangrijke functies van de desktop-variant wil Adobe op iPad uitbrengen, precies zoals het bedrijf ook aankondigde met Photoshop.

Illustrator naar iPad: en Photoshop dan?

Ruim een jaar geleden kondigde Adobe aan dat Photoshop binnen korte tijd beschikbaar zou zijn op iPad. Inmiddels is de software nog altijd niet beschikbaar, al startte het bedrijf wel een gesloten bèta. Volgens de meest recente berichten staat de release nog steeds voor 2019 gepland. Hoewel Adobe belooft dat het gaat om de volledige versie van Photoshop en Illustrator, klagen enkele gebruikers van de bètaversie. Volgens hen lijkt het meer op een ‘light’-app. Belangrijke basisfuncties zouden missen en dus is het niet de volledige Photoshop-versie op de iPad.

Photoshop iPad screenshot Adobe Illustrator 001

In eerdere berichten zei Scott Belsky, die bij Adobe verantwoordelijk is voor de lancering van nieuwe producten, dat de mogelijkheden van Photoshop op termijn worden uitgebreid. Bloomberg verwachtte vorige week al dat Adobe tijdens de aankondiging van Illustrator een update geeft over de voortgang van Photoshop.

Creative Cloud naar iPad: een zaak van lange adem

Nu ook Illustrator is aangekondigd voor iPad, is te verwachten dat andere programma’s van Adobe Creative Cloud gaan volgen. Het is dan wel de vraag wanneer deze uitkomen. Als het bij Illustrator net zo gaat als Photoshop, zijn we zo een jaar verder zonder een publieke app te hebben gezien. Bovendien is ook hier de vraag: welke functies gaan er wel of niet komen? De belofte dat de “volledige functionaliteit” naar iPad komt is immers ook niet helemaal waterdicht meer.

Gebruikers van Adobe Creative Cloud op macOS kunnen overigens beter wachten om hun Mac te upgraden naar macOS Catalina. Hier lees je waarom.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Heb je wel eens gekeken naar het aantal apps dat Adobe momenteel in de store heeft? Dat is echt absurd. Elk kwartaal lijkt dat aanbod chaotischer te worden.

  Zou misschien een goed idee zijn als ze zich zouden concentreren op een beperkt aantal apps. Want nu zie je door de bomen het bos niet meer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Fishing with dynamite, noemen ze dat.

  Dit is precies wat de doelgroep verwacht van Adobe. Ze betalen ergens voor dus dan willen ze vooral veel actie zien. Het resultaat van die actie boeit hen totaal niet zolang ze maar een bedrijf zien dat beweegt en dingen publiceert en updatet. Al zou kwaliteit voor hun voeten vallen dan stappen ze er gewoon overheen.

 • Profielfoto
  Chuck

  Spreek voor jezelf,..

 • Profielfoto
  novae

  Sinds Serif de pakketten Affinity Photo, Affinity Designer en Affinity Publisher heeft uitgebracht heb ik Adobe gedag gezegd. Voor mij geen Adobe meer.

 • Profielfoto
  pruus

  Adobe zou in staat moeten zijn om goede apps te maken. Zij weten immers wat de gebruiker het meest gebruikt. Ik sla Adobe ook over en heb met de suite van Affinity een andere weg ingeslagen. En dat voor gewoon minder pecunia. Adobe is professioneel wordt gezegd. Nou ik maak alle materiaal gewoon met de Affinity pakketten, en tot nu toe alles door iedereen geaccepteerd; drukkers, productiebedrijven.

 • Profielfoto
  Maikelw

  “Volledig”, yeah… right. Ik ga dit weekend eens spelen met het Afinity spul.