Mark Gurman bevestigt 2020 release Apple AR-bril

Door: Thomas Aalderink - 9 reacties
Apple AR-bril
Bron: EPA / Monica Davey

Begin deze maand verschenen er geruchten dat Apple in 2020 met een eigen AR-bril gaat komen. Dit nieuws wordt nu bevestigt door scooptijger Mark Gurman. Via Bloomberg laat hij weten dat de AR-Bril van Apple inderdaad ergens volgend jaar gaat verschijnen.

Mark Gurman heeft het met zijn voorspellingen rondom Apple regelmatig aan het juiste einde. Het begint dus steeds aannemelijker te worden dat Apple zich daadwerkelijk meer op augmented reality gaat richten. Gurman beweert dat 2020 het jaar van AR gaat worden en dat Apple daarin in een belangrijke rol gaat spelen. De release van een fysieke bril is daar een belangrijk onderdeel van.

Toepassingen van de AR-Bril

Apple hoopt met deze nieuwe wearable het succes van de Apple Watch te herhalen. Er zijn dan ook de nodige overeenkomsten tussen de smartwatch en de toekomstige AR-Bril. Net als de Apple Watch moet de bril gekoppeld worden aan je iPhone. Door de twee met elkaar te synchroniseren kunnen verschillende apps gebruik maken van de functionaliteiten van de AR-bril

AR op iPad
Augmented Reality implementatie op een iPad (klik/tap voor groter) Afbeelding: zapp2photo

Denk hierbij aan notificaties van berichten en e-mails, routebegeleiding via Maps of nieuwe manieren om games te spelen. Deze worden via de glazen geprojecteerd op de echte wereld. Verschillende apps uit de App Store zullen AR functionaliteiten gaan ondersteunen, maar daarnaast schijnt Apple ook te overwegen om een aparte App Store op te zetten voor de bril.

Apple in de voetsporen van Google

Of de AR-bril net als de Apple Watch een groot succes gaat worden, is alles behalve een zekerheid. Google heeft het in het verleden geprobeerd met de Glass, maar daar is ondanks grote beloftes nooit iets van terecht gekomen. Het is nog maar de vraag of de AR-bril van Apple er wel in slaagt om het grote publiek te bereiken.

Volgens bronnen houdt Apple daarom nog een slag om de arm. Door het ontbreken van echt vernieuwende toepassingen is het nog maar de vraag of een AR-bril zal aanslaan bij het grote publiek. Het is daarom zeker niet ondenkbaar dat de bril een jaar wordt doorgeschoven als Apple er niet 100% tevreden over is.

Bloomberg

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Apple Sap

  En wie is Mark Gurman? Een scooptijger…. oftewel, een geruchten-lul. Beetje misleidende kop boven het artikel dus. Zolang Apple niets zelf bevestigd, blijft het bij geruchten

 • Profielfoto
  Chytin

  Bevestigen lijkt mij ietwat vroeg, eerder een voorspelling. Apple heeft nog niks aangekondigd, zij kunnen extra tijd nemen om het product (zie Airpods) verder te ontwikkelen, tegen problemen aanlopen en het project zelfs scrappen (zie AirPower).

  Mark Gurman en Ming-Chi Kuo hebben wel uitstekende bronnen, Gurman bij Apple en Kuo bij de Supplychain maar zij kunnen producten van Apple nooit bevestigen. Dat kan alleen Apple.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Is in de auto nog wel leuk, als een soort head-up display voor je navigatie e.d..

  Maar ik heb toch zo het vermoeden dat de consument zich hier niet massaal op zal gaan storten.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Stroomvoorziening via AirPower?

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik heb nu 1,5 jaar een oculus Go VR bril. Doe af en toe een spel en kijk vaak Netflix op bioscoop formaat. Mat mijn 360 cam maak ik vakantie foto’s en video. Bekijk die met je VR bril en het lijkt erop als je erbij was.

  AR geeft daar een extra dimensie aan. Toen en Apple Watch moest komen waren er best wel veel twijfels over het nut ervan. Ik hoop dat Apple wederom erin slaagt dat nut aan de man te krijgen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Met een AR-bril ga je geen Netflix of je vakantiefilms kijken.

  Daar is een dergelijk systeem absoluut niet voor bedoeld, en al helemaal niet geschikt voor.

  AR geeft geen extra dimensie aan VR. Het zijn twee totaal verschillende dingen namelijk. Hoogstens kan je de twee gaan combineren tot mixed reality, maar dat is weer een hoofdstuk apart.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Bij Google ging het met name fout omdat er een camera in zat waarmee je filmen kon. Dat trokken mensen in de omgeving  simpelweg niet.
  Ik verwacht dat Apple dan ook alleen camera’s zal toevoegen die nodig zijn om informatie te verkrijgen om te combineren met data. Niet om te gebruiken als bodycam.
  En misschien is er zelfs geen camera nodig en kan alles met gps, kompas en gyroscopen opgelost worden.

 • Profielfoto
  PowerMac

  De MP3 speler: de iPod (18 jaar geleden) was ook niets volgens velen.

  de telefoon: hahaha zei iedereen, dat is de wereld van Nokia en Blackberry.

  het horloge: daar zat niemand op te wachten

  de bril?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Trouwens de Apple Watch is nu onafhankelijk van de IPhone