macOS Catalina is uit

Door: Night - 66 reacties
macOS Catalina feat 16x9
Afbeelding: Apple

Met stille trom heeft Apple vandaag macOS 10.15 Catalina beschikbaar gesteld. Je kunt de nieuwste versie van macOS vanaf nu downloaden en installeren op je MacBook en iMac.

macOS Catalina nu te downloaden

In tegenstelling tot iOS 13, watchOS 6, iPadOS en tvOS hebben we iets langer moeten wachten tot Apple macOS Catalina uitbracht. De jaarlijkse update voor de Mac werd uitgesteld tot oktober, maar nu is het dan zover. De nieuwste telg van macOS komt met flink wat met nieuwe functies en een waslijst aan kleine en grotere verbeteringen.

Apple kondigt de 16e versie van het besturingssysteem als volgt aan op zijn website:

Alles wat je zo fijn vindt aan Mac. En nog veel meer. Dat is macOS Catalina. Geniet van muziek, tv en podcasts in drie gloednieuwe Mac‑apps. Gebruik nu ook je favoriete iPad‑apps op je Mac. Vergroot je werkruimte en je creativiteit met iPad en Apple Pencil. En ontdek slimme nieuwe features in de apps die je dagelijks gebruikt. Nu kun je verder gaan in alles wat je doet. Volle kracht vooruit dus.

 

Alleen nog 64-bits apps

‘Volle kracht vooruit’ betekent echter ook dat 32-bits apps niet meer mee mogen doen in macOS Catalina. De nieuwe versie van macOS ondersteunt alleen nog maar 64-bits applicaties. Gelukkig waarschuwt de installer hier ook voor. Wil je toch eerst even door je apps heen wandelen om te kijken of je nog 32-bits apps op je systeem hebt staan, of kijken of ontwikkelaars inmiddels met Catalina-geschikte versies zijn gekomen?

Kijk dan even in de app ‘Systeeminformatie’. Klik met ⌥ (alt/option) op het Apple menu () en klik op de bovenste optie. In de linkerkolom, onder ‘Software’ klik je op Applicaties. Je krijgt nu een overzicht van alle applicaties op je Mac te zien en tevens of deze 32- of 64 bits zijn.

Catalina waarschuwt of er nog 32-bits apps op je Mac staan (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Dit is er nieuw in macOS Catalina

De komende dagen zullen we uitgebreid ingaan op alle vernieuwingen in macOS 10.15. Voor diegenen die niet daarop kunnen wachten, maken vast even een korte vogelvlucht door de grootste vernieuwingen:

Muziek en podcasts

iTunes is niet meer. Maar er zijn nu drie gloednieuwe, speciaal ontwikkelde apps: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Elke app is helemaal opnieuw ontworpen. Toch blijft alles uit je iTunes-bibliotheek gewoon toegankelijk in deze apps. Daarnaast kun je – net als ‘vroeger’ –  back-ups maken, bestanden terug­zetten en synchroniseren door je device op je Mac aan te sluiten.

Apple Music
Apple Music (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

macOS Catalina brengt Mac Catalyst

Met Mac Catalyst kunnen ontwikkelaars eenvoudig Mac‑apps maken op basis van de iPad‑apps die je al kent. Ze werken gewoon naast je bestaande Mac‑apps, zodat je bijvoorbeeld content van de ene naar de andere app kunt slepen. Ze benutten het grotere scherm en de snelle hardware van je Mac. En omdat ze op de iOS-versie zijn gebaseerd, werken ze op je Mac precies hetzelfde als op je iOS-devices. Er is een al heel scala aan iOS apps verkrijgbaar die met behukp van Mac Catalyst geschikt zijn gemaakt voor de desktop. Denk aan apps voor reizen, amusement, gamen, bankieren, onderwijs en projectmanagement.

Mac Catalyst
Mac Catalyst (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Foto’s

Foto’s heeft een nieuwe look gekregen. Je bekijkt nu alleen de beste foto’s in je bibliotheek, zonder de dubbele en overbodige exemplaren. Blader door je favorieten van een dag, maand of jaar en bekijk grotere voorvertoningen van al je foto’s. En Foto’s is nu nog slimmer, met extra aandacht voor belangrijke momenten zoals verjaardagen, bruiloften en reizen.

Foto's
Foto’s (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Notities

Met de nieuwe Galerijweergave en een nog krachtigere zoekfunctie is het nu makkelijker dan ooit om snel je notities te vinden. Via gedeelde mappen werk je soepel samen, met een persoon of een hele groep. En met de nieuwe checklist-opties kun je onderdelen naar beneden verplaatsen, snel de volgorde wijzigen met Drag & Drop, en nog veel meer.

Notities
Notities (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Herinner­ingen

Ook Herinner­ingen is volledig vernieuwd. De app heeft een compleet nieuw ontwerp en laat je nu nog makkelijker herinneringen maken, ordenen en bijhouden. Met de handige knoppenbalk voeg je snel bijlagen aan herinneringen toe en kun je herinneringen maken of wijzigen. Slimme lijsten geven je geplande herinneringen automatisch geordend weer. En als je iemand tagt in een herinnering, krijg je de volgende keer bij het chatten in Berichten een melding.

Safari

Met de vernieuwde startpagina kun je snel en makkelijk je favorieten en veelbezochte websites openen. En Siri geeft je een wereld aan suggesties op basis van relevante websites in je browse­geschiedenis, websites die je onlangs hebt bezocht en links die je in Berichten hebt ontvangen.

Sidecar

Met Sidecar kun je je bureaublad uitbreiden en je iPad gebruiken als tweede beeldscherm. Werk in de ene app, terwijl je er een andere naast houdt. Of bekijk je tekening op je Mac, terwijl je tools en paletten gebruikt op je iPad. Je kunt je beeldschermen ook spiegelen, zodat ze allebei dezelfde content weergeven. Zo deel je met anderen precies wat je zelf ziet.

Je kunt met Sidecar ook gebruik maken van de Apple Pencil. Sleep je appvenster van je Mac naar je iPad zoals je bij een tweede display zou doen. Je kunt nu de Apple Pencil gebruiken om te tekenen en schetsen, of voor het markeren van screenshots en pdf’s. Een schets op je iPad plaats je nu net zo makkelijk op je Mac, in welk document dan ook. Via de navigatie­­kolom heb je belangrijke toetsen als Command, Control en Shift altijd bij de hand.

Sidecar
Sidecar (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Schermtijd

Met macOS Catalina vind je al je favoriete Schermtijd-features op je Mac. Zo krijg je nu nog meer inzicht in hoe je je tijd besteedt. Controleer het gebruik, plan downtime en stel limieten in voor apps en websites op al je devices. En via Delen met gezin kun je limieten instellen voor je kinderen, zodat ze hun aandacht houden bij de belangrijke dingen.

Schermtijd
Schermtijd (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

‘Zoek mijn’

De nieuwe Zoek mijn‑app combineert Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden in één handige app op Mac, iPad en iPhone. Met de Zoek mijn‑app kun je een zoekgeraakte Mac terug­vinden, zelfs als hij offline is en in de sluimerstand staat. De app zendt Bluetooth-signalen uit die door actieve Apple devices in de buurt kunnen worden gedetecteerd. Deze devices geven vervolgens de locatie van je Mac door aan iCloud, zodat je het device in de Zoek mijn‑app kunt vinden.

Het is allemaal anoniem en volledig versleuteld, dus niemand kent de identiteit van het device dat de locatie doorgeeft. Ook Apple niet. Het melden gebeurt geluidloos met behulp van kleine groepjes gegevens die gebruikmaken van bestaand netwerkverkeer. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je batterijduur, je gegevensgebruik of je privacy.

'Zoek mijn'
‘Zoek mijn’ (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Beveiliging en privacy

MacOS Catalina kent uitgebreide beveiligings­features. Die beschermen macOS beter tegen onrechtmatige wijzigingen, zorgen dat de apps die je gebruikt veilig zijn en geven je meer controle over toegang tot je gegevens. En als je Mac of MacBook zoekraakt of gestolen wordt, kun je hem nu nog makkelijker terug­vinden.

Apps moeten nu toestemming vragen om direct toegang te krijgen tot je bestanden in de mappen ‘Documenten’ en ‘Bureaublad’, iCloud Drive en externe volumes. Je houdt dus altijd de controle over je gegevens. En je krijgt een bericht voordat een app activiteit op je toetsen­bord of een foto of video op je scherm kan vastleggen.

Veiligere hardware

De Apple T2 Security-chip houdt je Mac veilig door te zorgen dat je alleen betrouwbare software gebruikt en dat je opgeslagen gegevens automatisch worden versleuteld. De chip zorgt ook voor beveiligde verificatie voor Touch ID en beveiligde betalingen voor Apple Pay. En macOS Catalina is uitgerust met een activeringsslot. Vanaf nu kan alleen jij je Mac wissen en opnieuw activeren.

Veiligere software in macOS Catalina

MacOS Catalina draait op een eigen ‘alleen-lezen’-volume. Dit betekent dat het besturings­systeem afgescheiden is van alle andere gegevens op je Mac. Je systeem­bestanden kunnen nooit onbedoeld worden overschreven. En dankzij Gatekeeper weet je zeker dat nieuwe apps die je installeert gecontroleerd zijn op bekende beveiligings­problemen, voordat je ze gebruikt. Zo ben je verzekerd van veilige software.

Op deze Macs kun je MacOS Catalina draaien

MacOS Catalina is beschikbaar voor de volgende Macs en MacBooks:

Desktops:

 • Mac mini: 2012 en nieuwer
 • iMac: 2012 en nieuwer
 • iMac Pro: 2017 en nieuwer (alle modellen)
 • Mac Pro: 2013 en nieuwer

Laptops:

 • MacBook: 2015 en nieuwer
 • MacBook Air: 2012 en nieuwer
 • MacBook Pro: 2012 en nieuwer

➔ Meer lezen over macOS Catalina? We hebben er al diverse artikelen aan gewijd!

 

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wonderlijk dan het Airtje uit 2012 wel mee mag doen en een MacBook uit 2014 achter blijft.

   

 • Profielfoto
  Rickje

  Alleen 64-bit toch? Dat lijkt mij nog het belangrijkste om te vermelden.

  je 32bit programmas werken gewoonweg niet.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik wacht wel even op 10.16.1… Ik laat me niet weer verrassen zoals al zo vaak is gebeurt.

 • Profielfoto
  Djinns

  Gezien de perikelen met iOS 13 toch maar even wachten tot de meeste bugs zijn aangepakt.

 • Profielfoto
  koen

  Helaas is mijn 2011 MBP te oud voor Catalina.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  polansky op 7 oktober 2019 20:59

  Ik wacht wel even op 10.16.1… Ik laat me niet weer verrassen zoals al zo vaak is gebeurt.

  Dat wordt kerst 2020. We zijn pas bij 10.15

 • Profielfoto
  SvS

  Rickje op 7 oktober 2019 20:58
  Alleen 64-bit toch? Dat lijkt mij nog het belangrijkste om te vermelden.

  je 32bit programmas werken gewoonweg niet.

  Best erg dat dit niet vermeld staat!

  Dit hieronder is allemaal van Adobe. Ik heb net alles van Adobe weggegooid zodat lijst schoon zou zijn van 32 bits apps, dat lukte en daarna alles van Adobe opnieuw schoon geïnstalleerd. De InkServer en Quicklookd32, geen idee wat dat zijn, maar ze zijn van Apple. Rara! En Adobe heeft genoeg tijd gehad om hun hulp-apps/setups te updaten. Best schandalig. Moet ik nou wel of niet naar Catalina zolang ik Adobe op heb staan?

 • Profielfoto
  Night

  Dat (32-/64-bits apps) is inmiddels toegevoegd. Dank voor het erop attent maken. Overigens is dat al diverse malen aan bod gekomen in onze eerdere artikelen over Catalina.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kun je een Mac nog steeds ontgrendelen met je Apple Watch als het device ook een Touch ID dinges heeft, of moet je dan verplicht met je vinger Touch ID’en?

 • Profielfoto
  Geert

  Gijs Raggers op 7 oktober 2019 20:55
  Wonderlijk dan het Airtje uit 2012 wel mee mag doen en een MacBook uit 2014 achter blijft.

  Er bestaat ook helemaal geen MacBook uit 2014…

   

 • Profielfoto
  erwin33

  Waar blijft de Twitter app die ook op de iPhone staat?

 • Profielfoto
  computer space

  Ik weet het niet met die update strategie van Apple. Ik kan gewoon op alle Intel Macs Windows 10 draaien. Wat een onzin al die tientallen versies en wel of niet werken op oude bakken.

 • Profielfoto
  madcat

  Dat via de apple watch een actie goedkeuren is leuk…. als het werkt.

  Zonet een paar 32 bit applicaties weggegooit, maar als ik het autoriseer met de watch krijg ik een fout melding; via het wachtwoord verwijderen gaat wel goed.
  Ik ben wel met een user ingelogd dat geen admin is.

  Werkt dit bij anderen wel goed die ook als niet admin zijn ingelogd?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Vreemd. Terwijl iPhoto (v. 9.6.1.) een 64-bits app is, geeft ie aan dat deze geoptimaliseerd moet worden en anders niet opent in 10.15.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Ga ik even de kat uit de boom kijken… De updates zijn niet meer wat ze geweest zijn. Over een week of twee eens kijken hoe het er voor staat.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Clean install op iMac 5K, als de brandweer. Meest snappy update ooit.

 • Profielfoto
  novae

  Zolang Avid Pro Tools nog geen ondersteuning biedt voor Catalona ga ik niet over. Dat zal wel weer een half jaar gaan duren of zo.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wow, dat het nog geïnstalleerd kan worden op computers van zeven jaar oud. Dan lijken de hardware-ontwikkelingen toch enigszins te vertragen. Het voelt ook een beetje als iOS 13 op je iPhone 5. Zal dit snel en goed werken?

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Zojuist geïnstalleerd op een Mac Pro 2010, uiteraard gepatched, werkt als de gesmeerde bliksem.

 • Profielfoto
  Rolf

  draai Catalina BETA, maar geen update te bekennen. Is de laatste Beta de GM?

 • Profielfoto
  computer space

  Hydræ op 8 oktober 2019 00:17
  Wow, dat het nog geïnstalleerd kan worden op computers van zeven jaar oud. Dan lijken de hardware-ontwikkelingen toch enigszins te vertragen. Het voelt ook een beetje als iOS 13 op je iPhone 5. Zal dit snel en goed werken?

  Die staat al jaren stil. Intel doet geen zak anders dan worstelen met het feit dat TMC sneller transistors laat krimpen dan zij zelf. Dus Apple update maar wat om te updaten. Breng liever kleine updates aan op bestaande versies. Dit hardnekkig jaarlijks updaten slaat nergens meer op. Leer aub van Microsoft, die hebben nu 4 jaar Windows 10, en dat trage updaten werkt prima. Af en toe een creators update of zoiets waarbij er flink wat nieuwigheden bijkomen. Resultaat steeds meer op W10. Bij Apple versnippert het alleen maar meer.

 • Profielfoto
  computer space

  Nog een bewijs dat het qua hardware stilstaat. Hoeveel jaar zit er nu standaard 4GB in een Mac? Van 2009 tot 2017? We hebben nu net 2 jaar 8GB. Dat past niet echt bij Moore.

  En de i-series processoren? 2009 tot nu. OK, er zijn een handvol instructie-toevoegingen gedaan, met name voor video en encryptie codecs, maar verder is een i5 nog net zo i5 als de eerste in 2009: 64 bit X86 processor met meerdere cores en virtuele threads. Op wat extra megahertzen en turboboost ga je geen nieuw OS uitrollen.

 • Profielfoto
  fabian

  Sinds de dood van Steve,ik weet niet…Alles gaat gewoon de verkeerde richting uit.Wat de mensen echt willen wordt gewoon niet uitgevoerd.
  Toch verdienen ze nog goed geld omdat er mensen zijn die gewoon Mac willen.

 • Profielfoto
  error

  Het wachten is op die uit te Geniatech. Die namen ooit de EyeTV hardware over van Elgato, de software hier voor is nog steeds 32-bit. De enige 32-bit software op mijn  MacBook (op een handvol vage utilities van Adobe na).

  Ze schijnen te werken aan EyeTV 4… geen idee wanneer dat wordt uitgebracht.

 • Profielfoto
  Jamaco1947

  Rolf op 8 oktober 2019 00:55
  draai Catalina BETA, maar geen update te bekennen. Is de laatste Beta de GM?

  Beta profiel verwijderen.

 • Profielfoto
  Bonkers

  Eens even kijken. Welke apps gebruik ik nou eigenlijk op m’n MCB Air.
  Mail, Internet, MS Office en Adobe Photoshop / Illustrator / InDesign. Dus na een update kan ik nog mailen en browsen. Te gek … kan niet wachten.

  So fokking suf dit.
  En nee, zeker geen zin in dure online maandelijkse software van Adobe.
  En nee, zeker geen zin in die klojerige Pages & Numbers.

 • Profielfoto
  Rolf

  Jamaco1947 op 8 oktober 2019 08:42

  Rolf op 8 oktober 2019 00:55
  draai Catalina BETA, maar geen update te bekennen. Is de laatste Beta de GM?

  Beta profiel verwijderen.

  Hmmm, Beta profiel is verwijderd, maar verder geen verschil. Zou ik eerst de gehele beta update moeten verwijderen? Hoe doe ik dat dan?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Wat zijn jullie lekker vrolijk allemaal!

  Waar zijn die tijden gebleven dat iedereen op MacOSX.nl (ja ja!) blij was met een nieuwe update en we hier de ervaringen deelden.

  Ik ben echt geen idiote Apple fanboy maar ik vind het een prima update. Ouwe 32-bits meuk mag nu echt wel een keertje weg. Die transitie heeft nu meer dan 10 jaar geduurd, ik vind het logisch dat Apple een keer de knoop doorhakt. Als je belangrijke apps nog niet 64-bits zijn moet je niet nijdig worden op Apple maar op de ontwikkelaar van je app.

  Ben vooral erg blij met het vertrek van bloatware iTunes. SideCar nog niet geprobeerd maar kan wellicht leuk zijn. Ben ook wel benieuwd naar de nieuwe apps die vanuit het iOS ecosysteem op MacOS gaan afkomen.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Heb de update al weer even op mijn MacBook Pro 15″ (2017) staan. Sidecar werkt heel goed in combinatie met mijn 11″ iPad Pro en Apple Pencil. Ik heb het mapje verplaatste onderdelen verwijderd en geen problemen ervaren, stonden ook alleen lege folders in.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Rolf op 8 oktober 2019 10:38
   
  Hmmm, Beta profiel is verwijderd, maar verder geen verschil. Zou ik eerst de gehele beta update moeten verwijderen? Hoe doe ik dat dan?

  Uit de release notes in de Feedback Assistant:

   

  Please note: While the released version (19A583) is later than the last seeded build (19A582a), the changes are minor. If you plan on continuing to participate in the AppleSeed Beta program, the next seed build will install on both 19A582a and 19A583. If you want to install 19A583, open Applications > System Preferences > Software Update. Once open, you may need to reload the page (⌘-R) for the update to show in Software Update.

 • Profielfoto
  I am

  Hoelang duurt de installatie? Hier al 4 1/2 uur bezig.

 • Profielfoto
  Marc

  Configureren duurt al meer dan een uur. Is dat normaal? Waarom kunnen ze geen melding plaatsen, aangeven met wat ie juist bezig is en hoe lang nog? Dit is toch niet normaal op een Mac van 3 jaar oud. Nog 800 GB vrij. Moet ik nu de stekker uittrekken of gewoon nog een tiental uurtjes laten draaien? Fucking frustrerend!!!!

 • Profielfoto
  I am

  @Marc Ik wacht al weer 4 uur op het configureren.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Bij mij duurde het alles bij elkaar een uurtje. Heeft wel vrij lang op hetzelfde punt gestaan (resterende tijd berekenen en voortgangsbalkje stokte) maar uiteindelijk kwam dat ook dus goed.

  Machine: iMac Pro 27″ 2018.

   

 • Profielfoto
  Marc

  Kan het lange configureren te maken hebben met het overzetten van je ITunes-bibliotheek en die van IBooks? Anders is dit toch niet te verklaren. Anderhalf uur voor downloaden en installeren en ondertussen nog eens twee uur bezig met configureren. Had ik dit vooraf geweten dan was ik er niet aan begonnen.

 • Profielfoto
  Sannetju

  macOS Catalina draait op mijn MacBook en iMac als een zonnetje en ook nog een supersnel dit is een geweldige update👍🏻

 • Profielfoto
  artyr

  Alleen een probleem bij de App Store.

  Voor de Catalina update stonden er nog updates van FCP en Motion en enkele andere apps klaar in de store maar nu niet meer en geeft hij aan dat alles up to date is wat niet zo is.

  Al een herstart gedaan maar dat helpt niet.

  Iemand een idee hoe ik dit oplos?

  Jack.

   

 • Profielfoto
  pippen2

  Marc op 8 oktober 2019 11:57
  Configureren duurt al meer dan een uur. Is dat normaal? Waarom kunnen ze geen melding plaatsen, aangeven met wat ie juist bezig is en hoe lang nog? Dit is toch niet normaal op een Mac van 3 jaar oud. Nog 800 GB vrij. Moet ik nu de stekker uittrekken of gewoon nog een tiental uurtjes laten draaien? Fucking frustrerend!!!!

  Bij mij bleef het ook hangen op “configureren” (Macbook Pro 2015). Mijn geduld raakte op en heb het toen gereboot. Toen startte het gewoon op. Het lijkt dus dat ‘ie allang klaar is.

 • Profielfoto
  Marc

  @I am

  Als configureren blijft hangen (bij mij duurde dit al twee uur) gewoon computer op de harde wijze uitzetten (op aan- en uitknop blijven duwen), even wachten en terug opstarten. Alles werkt nu normaal, maar op mijn IMac 27 inch, 3 jaar oud, 16 GB RAM  en nog ongeveer 800 GB vrij, werkt het opstarten van sommige apps (de nieuwe) erg traag.

 • Profielfoto
  I am

  @Marc klopt thx

 • Profielfoto
  RobinJans

  Iemand een tip ter vervanging van Ublock Origin? Catelina heeft deze extensie automatisch uit Safari gekicked helaas..

 • Profielfoto
  wouter

  Worden foto’s die je nu nog in iphoto libary’s staan automatisch in Foto neergezet?

 • Profielfoto
  fotojan

  Wat is precies de folder relocated items die op het bureaublad wordt gezet na installatie van Catalina?

 • Profielfoto
  Eagle Eye

  Nou, nou… Ik wacht ook nog even af om deze update te installeren. Ik heb toch nog een aantal 32 bits programma’s waar (nog) geen updates voor zijn…

  Lang leve OS 10, oh nee het heet nu MacOS…

 • Profielfoto
  pandakalu

  Help! Ik heb geen internet sinds de update. Ook niet via hotspot. Kan wel verbinding maken … kan iemand mij helpen? (MBP 2017)

 • Profielfoto
  pandakalu

  pandakalu op 8 oktober 2019 18:08
  Help! Ik heb geen internet sinds de update. Ook niet via hotspot. Kan wel verbinding maken … kan iemand mij helpen? (MBP 2017)

  Ah! Dit kwam vanwege ProtonVPN! Excuus!

 • Profielfoto
  McJohn

  Hier ook nog enkele apps op 32 bit draaien waar hardware aangekoppelt is. Aangezien de fabrikant (na eerst het tegenovergestelde te hebben geclaimed) geen 64 bit software zal schrijven, en ze dus een klant kwijt zijn, zal ik nog wat afwachten.

   

  Ook lees ik her en der issues met de Adobe CC apps.

   

  Maw, ik kabbel nog even verder op Mojave. Works like a charm.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  fotojan op 8 oktober 2019 17:16
  Wat is precies de folder relocated items die op het bureaublad wordt gezet na installatie van Catalina?

  Staat uitgelegd in een documentje dat in diezelfde folder staat.

 • Profielfoto
  mujana

  Ok, dus daar is Catalina. Ik wacht zeker nog enige tijd. Wat gebruik ik eigenlijk niet, of zal ik niet gebruiken?

  Nou ja, iCloud of iCloud Drive / synchroniseren iPhone, iPad en iMac/ Apple Music / Apple TV / Apple Podcasts / Mac Catalyst / ” Zoek mijn” app / Apple Foto’ s / Notities / iPad apps op iMac / Voice Control / Quick Time Player (bijna nooit) / Herinneringen / Apple Arcade / Apple Watch/ Stembediening / Homekit / Airplay / ….mogelijk nog meer niet dus.

  Hm, Sidecar kan interessant zijn (misschien voor Affinity Photo, maar hopelijk ook met DXO PL). Evenals (nog) betere beveiliging.

  Screensaver is in ieder geval veel mooier dan Mojave.

  Ik wacht nog maar een tijdje…denk ik:-)

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Onder de files die ivm veiligheidsoverwegingen zijn verplaatst, zit ook info voor Sonos. En blijkbaar is die eessentieel want  ik kan niets meer afspelen: er wordt niets meer gevonden en heb geen idee hoe ik dit moet oplossen. Heel kwalijk!

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Let op als je FCPX gebruikt:
  There are several issues pertaining to the new Final Cut Pro X and macOS Catalina update.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Waar is shared folders?????

 • Profielfoto
  McJohn

  Met Adobe Photoshop CC zijn er nog paar issues. Daarnet via de Adobe chat heeft men mij aangeraden om echt te wachten.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Het is onbegrijpelijk dat het instellingen scherm niet in grootte is aan te passen. En dat het spotlight alleen in hoogte is aan te passen. Waarom toch dit soort vreemde restricties. Alsof de ruimte op het scherm zo schaars is tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Ik draai al een tijdje alleen Windows 10 op mijn iMac 5k uit 2018 (schijf geformatteerd en alleen Windows geïnstalleerd). Draait als een speer en MS Office apps werken hier veel beter op. Met name Excel PowerQuery en VBA.

 • Profielfoto
  Macteach

  Blijft bij mij zeuren om Werk Apple ID-instellingen bij. Hoe vaak ik ook het wachtwoord opgeef, van ID en schijf, in/uitlog, kort lijkt alles oke. Minuutje later komt de melding weer terug in systeemvoorkeuren.

  ????

 • Profielfoto
  KR1275

  Nog nooit zo’n eigenwijze update meegemaakt…

  Alles is ineens opgeruimd. iDrive is ineens aangezet en er zouden al bestanden op staan, gezien de ruimte die in beslag genomen is?? Zet ik het uit, dan worden ze van mijn MacBook gewist??

  En ik heb geen bevoegdheden meer om bestanden op Macintosh HD te zetten. De blokkade krijg ik er met geen mogelijkheid af.

  Ik geloof dat ik met Mojave gelukkiger was.

 • Profielfoto
  KR1275

  Downloading Mojave…

  Beetje flexibiliteit is toch wel gewenst. Anders kocht ik wel een Windows.

 • Profielfoto
  Drome

  Macteach op 8 oktober 2019 20:49
  Blijft bij mij zeuren om Werk Apple ID-instellingen bij. Hoe vaak ik ook het wachtwoord opgeef, van ID en schijf, in/uitlog, kort lijkt alles oke. Minuutje later komt de melding weer terug in systeemvoorkeuren.

  hier had ik ook last van maar toen heb ik mijn apple id: [email protected]mac.com veranderd in [email protected]icloud.com en toen ging het wel!

 • Profielfoto
  Macteach

  KR1275 op 8 oktober 2019 21:13
  Nog nooit zo’n eigenwijze update meegemaakt…

  En ik heb geen bevoegdheden meer om bestanden op Macintosh HD te zetten. De blokkade krijg ik er met geen mogelijkheid af.

  Ik geloof dat ik met Mojave gelukkiger was.

  Ja, alles moet nu in de user account worden opgeslagen (bij mij is ook alles verhuisd naar de map ‘Beveiliging’) dat is inderdaad wennen…

  Ik heb de map Beveiliging maar aan de zijkant als Favoriet geparkeerd en maak daar nu de bestanden aan die ik anders direct in de ‘root’ van de HD had gezet.

  Ben hier ook niet zo blij mee, maar de systeempartitie is nu eenmaal een aparte drive geworden en volledig beveiligd…

 • Profielfoto
  Macteach

  Drome op 8 oktober 2019 23:46

  Macteach op 8 oktober 2019 20:49
  Blijft bij mij zeuren om Werk Apple ID-instellingen bij. Hoe vaak ik ook het wachtwoord opgeef, van ID en schijf, in/uitlog, kort lijkt alles oke. Minuutje later komt de melding weer terug in systeemvoorkeuren.

  hier had ik ook last van maar toen heb ik mijn apple id: [email protected]mac.com veranderd in [email protected]icloud.com en toen ging het wel!

  Ik ben maar eens helemaal uitgelogd uit mij Apple account en weer opnieuw ingelogd (wel wat werk, synchroniseren Agenda backup etc) en nu werkt het weer.

  Alleen Muziek v/h iTunes vergeet steeds mijn account, moet steeds opnieuw inloggen. Misschien een tijdelijke storing hoop ik…

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Zoals ik eerder schreef, werkt Sonos bij mij niet meer, blijkbaar nadat een file is verplaatst. Ik heb geprobeerd een nieuwe map met muziek toe te voegen om te zien of dat dan wel werkt maar ook die wordt niet gezien. Ik kan dus helemaal niets meer met Sonos. Verder, en dat is echt heel raar, kan ik niet meer inloggen op de Apple Communities via Safari. De links werken domweg niet meer. Volkomen idioot. En ik moet me behelpen met een muis want mijn Wacom tablet functioneert niet meer. Dit is al met al de laatste keer dat ik een update meteen installeer. Er gaat teveel mis. Teleurstellende ontwikkeling.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Ik wacht er nog ff mee, tot er een update van de Dymo software, Wacom & Adobe uitgebracht is:-)

 • Profielfoto
  roma

  Macteach op 8 oktober 2019 20:49
  Blijft bij mij zeuren om Werk Apple ID-instellingen bij. Hoe vaak ik ook het wachtwoord opgeef, van ID en schijf, in/uitlog, kort lijkt alles oke. Minuutje later komt de melding weer terug in systeemvoorkeuren.

  ????

  Hier ook. Maakt niet uit hoe vaak ik het ww invul, de vraag blijft terugkomen.

  Installatie verliep (voor het eerst) ook niet vlekkeloos. Meerdere invulschermen over elkaar heen en geen van de velden kon worden ingevuld. ‘Hard’ uitzetten was nodig om de installatie af te ronden.

 • Profielfoto
  Rolf

  Zaphod_B op 8 oktober 2019 11:15

  Rolf op 8 oktober 2019 10:38

  Hmmm, Beta profiel is verwijderd, maar verder geen verschil. Zou ik eerst de gehele beta update moeten verwijderen? Hoe doe ik dat dan?

  Uit de release notes in de Feedback Assistant:

   

  Please note: While the released version (19A583) is later than the last seeded build (19A582a), the changes are minor. If you plan on continuing to participate in the AppleSeed Beta program, the next seed build will install on both 19A582a and 19A583. If you want to install 19A583, open Applications > System Preferences > Software Update. Once open, you may need to reload the page (⌘-R) for the update to show in Software Update.

  Helpt nog steeds niet. Blijf met de Beta zitten en de update assistant ziet geen reden mij iets anders aan te bieden

 • Profielfoto
  Mag

  Ik zal wel heel dom zijn maar heb achteloos geklikt op “nu updaten” en zit nu opgescheept met een nieuw besturingssysteem Catalina en vele jaargangen foto’s die ik kwijt ben in iPhoto!!!! Het vernieuwde Foto’s was simpeler, maar in absoluut geen verbetering en daarom bleef ik het mooie iPhoto gebruiken. Weet iemand hoe ik mijn foto’s terug kan vinden?