macOS Catalina update betekent het officiële einde van iTunes

Door: Thomas Aalderink - 20 reacties
iTunes vervangers
Afbeelding: Apple

Sinds gisteren kunnen Mac, iMac en Macbook gebruikers overstappen op de nieuwste versie van macOS. 10.15 Catalina was al een tijdje als bètaversie beschikbaar, maar is nu officieel uitgerold. Gebruikers krijgen dankzij deze update de beschikking over nieuwe functies zoals Sidecar en Apple Arcade. Maar je moet ook afscheid nemen van een vertrouwde app, want iTunes is nu echt verleden tijd.

Dat Apple een richting was ingeslagen die het einde van iTunes zou betekenen, was inmiddels wel duidelijk. Met de komst van nieuwe diensten als Apple Music en Apple TV werd duidelijk dat de huidige media verzamelplaats bezig was aan zijn laatste dagen. De digitale mediaspeler die op 9 januari 2001 het daglicht zag, gaat nu opgesplitst worden.

Apple deelt iTunes in drieën

Wanneer je een apparaat update naar macOS 10.15 Catalina, wordt je niet meer verwelkomd door iTunes, maar door drie andere applicaties. Apple Music, Apple TV en Podcasts. Hiermee wordt je mediabibliotheek in drieën gesplitst wat moet gaan zorgen voor meer overzicht. Dit hoef je gelukkig niet met de hand te doen. Alle mediabestanden op je Mac of MacBook worden automatisch aan de juiste app gekoppeld.

Nog meer nieuwe in macOS Catalina

Naast deze iTunes wisseltruc brengt macOs 10.15 Catalina nog een aantal grote veranderingen. Eentje waar je zeker rekening mee moet houden, is dat deze nieuwe versie van het besturingssysteem alleen nog maar 64-bits apps ondersteunt. 32-bits applicaties werken daarom niet meer, dus let daar goed op voordat je update naar macOS 10.15 Catalina. Benieuwd wat er allemaal nog meer gaat veranderen? Klik dan hier.

Updaten naar macOS 10.15 Catalina is eenvoudig. Je vindt de nieuwste versie van het besturingssysteem in de App Store

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Maar helaas in TV.app nog steeds geen optie om homevideos op te slaan in iCloud:(

 • Profielfoto
  Merman

  Ben ik de enige die bepaalde albumillustraties mist (staat eeuwig op ‘illustraties laden’. Na synchroniseren met mijn iPhone kan ik bepaalde nummers, mn van geripte cd’s niet meer afspelen met de melding: dit nummer is momenteel niet beschikbaar in jouw land of regio

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Jammer dat er nog zoveel apps op 32bit zitten waardoor je nu moet kiezen:

   

  Apps slopen
  Niet upgraden

   

  Voorlopig de laatste optie:(

 • Profielfoto
  proXify

  Goed dat ik dit artikel heb gelezen! “besturingssysteem ondersteunt alleen nog maar 64-bits apps. 32-bits applicaties werken niet meer”.

  ik gebruik nog te veel 32-bits apps. Ik wacht wel even met updaten tot deze apps op 64-bit draaien.

 • Profielfoto
  jasper050

  Vraag: Ik kan in nummerweergave de optie toon cover niet meer vinden. Nu staan alle nummer in een lange rij onder elkaar. Dit is erg lastig als je een aantal “dezelfde” albums wilt vergelijken. Bijvoorbeeld van “Cabaret” heb ik bijvoorbeeld 8 albums van opnames uit verschillende landen. Met een cover er bij krijg je een afgebakend stukje en is het goed te vergelijken in welke volgorde de tracks staan of heeft een bepaald land een nummer weggelaten of toegevoegd etc. Nu is het een grote brij van nummers.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik heb een 64bit app, Radium en die doet het zelfs niet. Lekker dan.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik wacht nog wel even, ik heb net pas de computers geupdated naar Mojave, na een jaar leek het me wel veilig;-)

  Het enige 32bit is mij scansoftware van Epson, ik heb geen zin om een andere scanner te kopen die het nog goed doet en ook geen zin om ander software te kopen. Systeem draait perfect met Mojave.

 • Profielfoto
  VxP

  Traaaaaaaaaaag.
  Veel programma’s reageren traag en lopen vast. Pffff #fail

 • Profielfoto
  Jor1

  Dames, het gaat hier over iTunes, niet over jullie Catalina installatie avonturen.

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Ik heb hetzelfde probleem met de albumillustraties. Had dit net op orde in de ‘oude’ iTunes in de hoop dat de nieuwe Muziek app hier slimmer mee zou omgaan. Inlezen van een erg groot aantal albums vergt tijd. Niet alle illustraties kwamen mee. Feitelijk hetzelfde probleem als onder macOS 10.14 Mojave. Hopelijk wordt ‘Re-embed Artwork’ v. 2.7 van Doug AppleScripts snel aangepast naar de nieuwe Muziek app instellingen binnen Catalina.

  Wanneer ik de albums via Audirvana afspeel zijn de albumillustraties vreemd genoeg wel zichtbaar. Dat is lastig omdat ik de albums vooral aan hun covers herken. Stuur wel een mail aan Doug voor een meer werkbare oplossing.

 • Profielfoto
  pruus

  Het wordt geen betere beleving. Minder programma’s die draaien. Jammerrrrrrr

 • Profielfoto
  mcvries

  Ik gebruik op dit moment nog iTunes om mijn ios devices lokaal te backuppen, niet schieten, op windows. Verdwijnt iTunes voor windows ook en zo ja, hoe zit het dan met het backuppen van je toestel?

 • Profielfoto
  Gigs

  Bij mij zijn hele albums verdwenen.

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor ieders feedback. Ik wacht met de update / upgrade.

  Ik heb geen zin om tientallen CD’s opnieuw te gaan importeren.

  Hoe zit het met slimme afspeellijsten en metadata van iTunes naar Muziek? Komen die veilig over?

 • Profielfoto
  KR1275

  Leve de vooruitgang.

   

  Nu 3 icoontjes en 3 programma’s, terwijl het zo efficiënt in één programma zat.

 • Profielfoto
  Frans

  Heeft iemand ervaring met gemengd gebruik? Ik bedoel iTunes op een oudere Mac en Apple Music etc. op een nieuwere Mac en dan je iTunes bibliotheek delen? Werkt dat of geeft dat problemen, en wat voor problemen dan?

 • Profielfoto
  Tuvix

  @mcvries iTunes voor Windows blijft voorlopig bestaan.

 • Profielfoto
  Gigs

  whaha op 8 oktober 2019 21:08
  Bedankt voor ieders feedback. Ik wacht met de update / upgrade.

  Ik heb geen zin om tientallen CD’s opnieuw te gaan importeren.

  Hoe zit het met slimme afspeellijsten en metadata van iTunes naar Muziek? Komen die veilig over?

  Probleem is al opgelost: je kunt eenvoudig alle – legaal – gekochte nummers downloaden. Muziek-app > Account > Inloggen > Aangeschaft > Alles downloaden-knop onderaan de page.

 • Profielfoto
  whaha

  Het is niet gedownload, mijn muziek is geïmporteerd vanaf CD’s.

 • Profielfoto
  mcvries

  Qapla op 9 oktober 2019 10:11
  @mcvries iTunes voor Windows blijft voorlopig bestaan.

  Dank voor je reactie!