macOS Catalina: bug in Apple Mail kan tot dataverlies leiden

Door: Night - 50 reacties
Bug in Mail app macOS Catalina
Afbeelding: Apple

Bummer! Er druipen berichten binnen, dat er een bug zit in de Apple Mail app in macOS Catalina. De bug kan er voor zorgen dat je in bepaalde gevallen mails kwijtraakt. Vooralsnog is niet duidelijk of Apple op de hoogte is van de bug en of het bedrijf dit heeft aangepakt in de 10.15.1 beta, die afgelopen vrijdag uitkwam.

Michael Tsai, de ontwikkelaar van o.a. EagleFiler en de SpamSieve-plug-in voor Apple Mail ontdekte de bug. Hij heeft een blogpost geschreven waarin macOS-gebruikers worden gewaarschuwd over mogelijk gegevensverlies in Mail bij het upgraden naar macOS Catalina 10.15.0 (build 19A583). Vooralsnog lijkt het aantal getroffen gebruikers gelukkig relatief laag te liggen.

Mails verminkt of verdwenen

Tsai werkt voor zijn anti-spam app SpamSieve dagelijks met Apple Mail. Hij heeft de rapportages van een flink aantal gebruikers naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat het bijwerken van de gegevensopslag van Mail van Mojave naar Catalina aanvankelijk bij de meeste gebruikers lijkt te zijn gelukt. Bij nader onderzoek blijkt echter dat een groot aantal berichten onvolledig is of helemaal ontbreekt.

Bovendien maken gebruikers melding van het verlies van de inhoud van het mailbericht, als deze mail wordt verplaatst tussen mailboxen. Tsai vat het samen:

Berichten verplaatsen tussen mailboxen, zowel via ‘drag en drop’ als via AppleScript, kan leiden tot een leeg bericht. Alleen de header-informatie blijft bewaart. Als een Mail bericht naar een server mailbox wordt verplaatst, zien andere apparaten het bericht als verwijderd. Uiteindelijk wordt dit weer gesynchroniseerd met de oorspronkelijk Mac, waardoor het bericht ook daar verdwijnt.

Tsai waarschuwt dat deze problemen bijzonder schadelijk zijn. Gebruikers zich misschien niet realiseren dat er iets mis is, tenzij ze specifiek naar getroffen berichten of mailboxen kijken. Omdat de gegevens worden gesynchroniseerd met de server, kunnen deze problemen zich ook verspreiden naar andere computers en apparaten. Bovendien is het vertrouwen op back-ups moeilijk omdat Mail-gegevens voortdurend veranderen en er geen gemakkelijke manier is om herstelde gegevens samen te voegen met berichten die sinds de laatste back-up zijn ontvangen.

Backup van Apple Mail

Ondanks het laatste risico, is het nog steeds een goede gewoonte om back-ups te maken. Tsai merkt op dat Apple Support ten onrechte tegen gebruikers zegt dat men verloren Mail-gegevens in Catalina niet kan herstellen vanuit een Time Machine-back-up, die gemaakt is met macOS Mojave.

Volgens Tsai is dit niet het geval. Via de menu-optie in Mail Archief → importeer postbussen kan je mails uit een backup selectief in Apple Mail in macOS Catalina importeren als nieuwe, lokale mailboxen.

Tsai zegt dat hij niet 100% zeker weet of deze problemen te wijten zijn aan een bug in Apple Mail of aan andere factoren. Denk hierbij aan andere problemen op de Mac zelf of met de mailservers van Apple. Apple heeft afgelopen vrijdag de beta van macOS Catalina‌ 10.15.1 vrijgegeven aan ontwikkelaar. Het is nog onduidelijk of deze versie de bug in de Mail-app oplost. Hoe dan ook, het advies van Tsai aan gebruikers die op Apple Mail vertrouwen voor hun correspondentie is, om “voorlopig te wachten met updaten naar Catalina”.

Betrokken lezers kunnen in het blog van Michael Tsai de volledige uitsplitsing van de problemen vinden. Ons advies is om – als je inmiddels bent overgestapt op macOS Catalina – eens kritisch naar je mails te kijken.

Apple Mail

De nieuwe upgrade van macOS voegt een paar extra functies toe aan Apple Mail, waaronder de mogelijkheid om e-mail threads die te druk worden, te dempen en om berichten van specifieke afzenders te blokkeren.

Heb jij problemen met Apple Mail sinds het updaten naar Catalina? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Airheart

  Rustig wachten dus.

 • Profielfoto
  McJohn

  Apple had het beter macOS “Catastrofa” genaamd.

 • Profielfoto
  fabian

  Daarom dat ik tegenwoordig weken wacht voor een update.Stilletjes aan weet je dat bij Apple.

 • Profielfoto
  fransvanlent

  Mails die ik verstuur zijn soms plotseling weg: Niet verstuurd, niet als Concept of Verstuurd aanwezig, niet in de Prullenbak. Gewoon helemaal weg. Dit euvel is ook pas ontstaan na upgraden.

 • Profielfoto
  wbreeman

  Mailboxen laden ook uiterst traag!

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  Ik moet ook 2 keer op Mail icoontje klikken eer het Mail venster open gaat…

   

 • Profielfoto
  polansky

  Gebruik gelukkig geen Apple mail.

 • Profielfoto
  cheezer

  Het kan nog erger. Het hele mailprogramma werkt niet! In eerste instantie gedeeltelijk maar mails waren verminkt en de ondertekening verdwenen ( inclusief een tekening) Ook zijn de contacten een rommeltje, staan er dubbel in.

  Weet even niet wat te doen. Apple support ( senior medewerker) heeft het ook niet op kunnen lossen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik gebruik Mail al járen alléén als het écht niet anders kan (lees: niet). Het programma is veel te “chunky” en heeft, los van wijzigingen in de interface, al jaren geen échte wijzigingen meer gehad. Beter zouden ze het eens compleet opnieuw opbouwen en dan vooral optimaliseren voor gebruik met IMAP en Microsoft Exchange (en dan bedoel ik uitdrukkelijk níet ActiveSync). POP3 support mag er zo ongeveer wel uit nu eindelijk (bijna) alle providers ondersteuning bieden voor IMAP.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik zal voorlopig dat mailprogramma niet meer gebruiken onder Catalina. Ik heb 2 Macs met Mojave en High Sierra, waar alle mails op staan in het archief van sinds dat ik bij Telenet ben in 1999. Het zou een ramp zijn als dat weg is.

 • Profielfoto
  RW076

  Lol.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  MS heeft inmiddels een perfect migratie-tool voor gefrustreerde Apple fanboys

 • Profielfoto
  pruus

  Helemaal geen lol. Mail is al niet super op de Mac, mist veel extra’s. En nu dit. Lekker betrouwbaar.

 • Profielfoto
  ro_me

  Zouden ze het nou met opzet doen daar bij Apple? Zo van Microsoft is groot geworden met crappy software,  dan kunnen wij dat ook.

 • Profielfoto
  wacon

  Had lang upgrades overgeslagen. Geen Sierra, Lion, Mojave geïnstalleerd.

  Hier momenteel geen problemen na de upgrade nu.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @wacon te lang updates overslaan is ook niet goed hè. Bovendien kun je High Sierra en Mojave nu probleemloos draaien. Catalina mag van mij nog even in een freeze frame blijven staan. Wel jammer van de handige nieuwe functies (zoals Sidecar) die ik voorlopig zal missen, maar dat overleef ik nog wel.

 • Profielfoto
  ¿`„

  McJohn op 12 oktober 2019 14:35
  Apple had het beter macOS “Catastrofa” genaamd.

  Tjongejonge! Jij bent even creatief zeg!!Tjongejonge! Jij bent even creatief zeg! Pffffffffff Je werkt waarschijnlijk al jaren op de afdeling afgezaagd.

 • Profielfoto
  AT024

  Niet alleen mail. Mijn iMac gaat niet meer naar echte slaapstand en vroeger wel. Er draait niks op de achtergrond. En als je paar uur op Safari zit dan krijg en opeens een blanke Pagina. Moet je Safari sluiten en heropenen

 • Profielfoto
  AT024

  Trouwens deze dingen heb ik ook op iOS

 • Profielfoto
  AT024

  Behalve slaapstand op iOS dan ?

 • Profielfoto
  silvercircle

  De gegevens zijn niet echt weg, als je inlogt via iCloud.com vindt je de volledige e-mail terug.

  Hebt het net voorgehad, regel die automatisch toegepast wordt maar de inhoud werd niet meer weergegeven, in iCloud.com wel.

  Postbus opnieuw opgebouwd en nu is ie weer ok. Vervelende bug, voorlopig andere client gebruiken denk. Maar welke….

 • Profielfoto
  AT024

  Maar iemand ook gemerkt dat je Mac niet meer in slaapstand gaat? Weet je we grijze scherm met allemaal pintjes wanneer hij ontwaakt is verdwenen.

 • Profielfoto
  AT024

  Pintjes = blokjes

 • Profielfoto
  McJohn

  One Less Thing …. zat jij je bericht te schrijven in een kamer waar het fenomeen “echo” actief was? Ik ben inderdaad creatief qua beroep en ik ben al jaren op dit forum actief waar ik mij simpelweg soms aanpas aan het niveau.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Heb totaal nergens last van. Catalina werkt hier al een behoorlijke tijd vlekkeloos.

 • Profielfoto
  AT024

  @onelessthink: Gezien je naam ben je best wel negatief ingesteld. Ik vond wat MCJohn zei wel grappig

 • Profielfoto
  batyka

  Ben sinds upgrade naar Catalina alles kwijt van de app “pdf expert”
  Kreeg eerder de melding bij Mail dat er te weinig ruimte was om de postbussen te laden, hetgeen onzin was omdat er nog 125GB ruimte was. Na EHBO van het schijfhulpprogramma te hebben toegepast, was het probleem verdwenen.

 • Profielfoto
  The Gimp

  Is dit alleen bij upgrades of ook bij een nieuwe, frisse installatie?

 • Profielfoto
  SvS

  Het is hier eigenlijk niet echt duidelijk of het alleen om mailadres@iCloud.com gaat of om alle verschillende mailaccounts zoals gmail?

 • Profielfoto
  XP

  De crApple nachtmerrie gaat gewoon door en door en door.

  De fora stromen ook al vol over het feit dat de schermen van de nieuwe iphones spontaan krassen en barsten bevatten.

  Ik begrijp er werkelijk niets van dat er nog mensen zijn die die Appel troep kopen. Een compleet raadsel.

 • Profielfoto
  XP

  ro_me op 12 oktober 2019 21:45
  Zouden ze het nou met opzet doen daar bij Apple? Zo van Microsoft is groot geworden met crappy software,  dan kunnen wij dat ook.

  Niet alleen de software is een drama, ook de hardware. Toetsenbord blunder die meer dan 3 jaar heeft geduurd.  Nu weer spontaan barsten en krassen in de schermen van de nieuwe iphones.  Om de haverklap batterijproblemen, bugs, zero-day-vulnerabilities en ga maar door.

   

 • Profielfoto
  error

  Mijn Mail archief (62 GB, al mijn mail sinds 1995) lijkt zonder problemen de upgrade naar Catalina te hebben doorstaan. Ik heb een aantal steekproeven gedaan en zie geen blanco berichten o.i.d. Ik heb binnen Mail 13.0 nog geen mail verplaatst naar folders. Daar wacht ik nog maar even mee.

 • Profielfoto
  pruus

  XP op 13 oktober 2019 13:32
  De crApple nachtmerrie gaat gewoon door en door en door.

  De fora stromen ook al vol over het feit dat de schermen van de nieuwe iphones spontaan krassen en barsten bevatten.

  Ik begrijp er werkelijk niets van dat er nog mensen zijn die die Appel troep kopen. Een compleet raadsel.

  Als je wilt zeuren over Apple, moet je niet hier zijn. De forumdeelnemers zijn allemaal pro Apple. Apple maakt mooie spullen. Punt.

 • Profielfoto
  RW076

  Een Linux distri heeft ook ooit de overstap gemaakt naar enkel 64, werd totaal niet gewaardeerd, gingen ze weer terug naar 32 en 64 tezamen. Heb hoop dat dit ook gebeurd met toekomstige MacOssen.

 • Profielfoto
  Kotter86

  pruus op 13 oktober 2019 19:42

  XP op 13 oktober 2019 13:32
  De crApple nachtmerrie gaat gewoon door en door en door.

  De fora stromen ook al vol over het feit dat de schermen van de nieuwe iphones spontaan krassen en barsten bevatten.

  Ik begrijp er werkelijk niets van dat er nog mensen zijn die die Appel troep kopen. Een compleet raadsel.

  Als je wilt zeuren over Apple, moet je niet hier zijn. De forumdeelnemers zijn allemaal pro Apple. Apple maakt mooie spullen. Punt.

  Jij kan alléén maar zeuren en klagen over Apple. Wat doe je hier eigenlijk? Je komt erg ongelukkig over, gaat het wel goed met je?

   

   

 • Profielfoto
  donut

  wacon op 12 oktober 2019 22:01
  Had lang upgrades overgeslagen. Geen Sierra, Lion, Mojave geïnstalleerd.

  Dan is de kans dat iets mis gaat nog veel groter- je hebt geluk gehad.

  Alle vroege upgraders wil ik hierbij bedanken dat ze voor mij de kastanjes uit het vuur halen…

   

 • Profielfoto
  TheBigZ

  RW076 op 13 oktober 2019 20:15
  Een Linux distri heeft ook ooit de overstap gemaakt naar enkel 64, werd totaal niet gewaardeerd, gingen ze weer terug naar 32 en 64 tezamen. Heb hoop dat dit ook gebeurt met toekomstige MacOssen.

  Dat gaat zeker NIET gebeuren. Reken er niet op dat er nog ooit support voor 32-bit terugkomt in macOS.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Lekker dan. gelukkig nog niets gemerkt.
  De bug dat er 5 seconden tussen het nieuwe mail geluid en de notificatie zelf zit, is ook nog niet opgelost:(

 • Profielfoto
  inktvis75

  Ik denk dat het erg gaat helpen als de posts onder een bericht ook daadwerkelijk gaan over het onderwerp. De zoveelste rant, terecht of niet, over andere onderwerpen, gaat niemand helpen.

  Als je het probleem wel hebt, helpt het wel om duidelijk te omschrijven wanneer zich het voordoet. Erger is dat de oorspronkelijke melder (MacRumors) ook al geen enkele poging doet om een goede omschrijving. Al wat hij doet is van horen zeggen. Het artikel gaat inmiddels vergezeld van 15 + 290 commentaren. Ik heb de moeite ze is door te nemen, we hebben het over 3 meldingen, waarvan 2 onduidelijk en 1 mogelijk gerelateerd aan tussentijdse beta gebruik.

  Oh ja, de echte oorzaak lijkt een probleem in indexeren te zijn, veroorzaakt door een dirty mail header afkomstig van berichten die via outlook accounts verstuurd zijn. Reindexen lost het probleem simpelweg op. Er zal wel eerdaags een definitieve fix komen. Sparkle heeft trouwens het probleem ook, zal wel gemeenschappelijke library zijn ofzo.

  Kortom, stop met zeuren, help elkaar, wees duidelijk in omschrijvingen, dan hadden mensen sneller de mails terug gevonden en niet hoeven te etteren met backup of zoeken op de mail server.

   

 • Profielfoto
  Razend

  Aan het eind van de installatiecyclus bleef er ergens iets hangen, waardoor alles stil stond. Na een herstart draait alles tot nu toe als een zonnetje. Ik ben er vooralsnog alleen maar blij mee.

 • Profielfoto
  Free2be

  Hier ook problemen na de update, mail berichten niet zichtbaar, enkel na opnieuw opstarten. Verder ook problemen met Safari, websites die in een nieuw venster niet meer openen, enkel na opnieuw opstarten. Verder ook nog continu meldingen van Time machine, dat er geen backup’s kunnen gemaakt worden..Ondanks dat ik in Time machine recente backups kan vinden. Hopelijk blijven ze niet bij de pakken zitten en lossen ze deze onaangenaamheden snel op.

 • Profielfoto
  inktvis75

  Free2be op 15 oktober 2019 11:01
  Hier ook problemen na de update, mail berichten niet zichtbaar, enkel na opnieuw opstarten. Verder ook problemen met Safari, websites die in een nieuw venster niet meer openen, enkel na opnieuw opstarten. Verder ook nog continu meldingen van Time machine, dat er geen backup’s kunnen gemaakt worden..Ondanks dat ik in Time machine recente backups kan vinden. Hopelijk blijven ze niet bij de pakken zitten en lossen ze deze onaangenaamheden snel op.

  Mail -> In een terminal, bekijk ~/Library/Mail/*/MailData wis vervolgens met rm alles wat begint met Envelope Index, doe dit wel terwijl Mail is afgesloten!

  Safari -> Verwijder extensies, zet ze een voor een terug, kijk steeds of ’t probleem zich oplost.

  Time Machine -> Bekijk de log met (alles op 1 regel):

  printf ‘\e[3J’ && log show –predicate ‘subsystem == “com.apple.TimeMachine”‘ –info –last 6h | grep -F ‘eMac’ | grep -Fv ‘etat’ | awk -F’]’ ‘{print substr($0,1,19), $NF}’

  Kijk of er mogelijke meldingen zijn die de oorzaak aanduiden. Mogelijkerwijs moet je een paar uur je systeem aanlaten staan, met name indexeren van bijv muziek bibliotheken of foto’s kan dwars liggen

   

 • Profielfoto
  JHARIEM

  OMG wat een slechte update…. eMail reageert helemaal niet meer zoals het moet. Berichten verplaatsen dmv d&d lukt niet. Ze blijven in de map staan waar ze stonden. In eerste instantie verdwijnen ze van beeld, maar na aanklikken van de bestemmingsmap, vind ik ze daar niet. Guess what? De eMail staat gewoon nog waar ze stond. Sluit eMail af, eMail reageert niet. Dus geforceerd afsluiten. Ik ga de tips van Inktvis75 zo eens proberen. Zien of dat helpt.

 • Profielfoto
  JHARIEM

  JHARIEM op 17 oktober 2019 15:32
  OMG wat een slechte update…. eMail reageert helemaal niet meer zoals het moet. Berichten verplaatsen dmv d&d lukt niet. Ze blijven in de map staan waar ze stonden. In eerste instantie verdwijnen ze van beeld, maar na aanklikken van de bestemmingsmap, vind ik ze daar niet. Guess what? De eMail staat gewoon nog waar ze stond. Sluit eMail af, eMail reageert niet. Dus geforceerd afsluiten. Ik ga de tips van Inktvis75 zo eens proberen. Zien of dat helpt.

  @Intvis75: Mijn MacBook heeft deze directory en bestanden niet?
  Mail -> In een terminal, bekijk ~/Library/Mail/*/MailData wis vervolgens met rm alles wat begint met Envelope Index, doe dit wel terwijl Mail is afgesloten!

  ???

 • Profielfoto
  recoiller

  ik mis in mail heel erg de ‘classic indeling’. Deze was er nog wel in 10.14 en nu is hij weg waardoor voor mij de meerwaarde van het Apple Mailprogramma ook weg is. Ik heb een computer met 10.14 en een computer met 10.15 maar zie nog steeds geen toegevoegde waarde voor de upgrade.

 • Profielfoto
  Metssr

  Ik heb ook problemen met mail en Catalina.

   

  Ik ben weliswaar niets kwijt, maar de functie om door het intypen van een groepsnaam een stel geadresseerde ineens aan je mailadres toe te voegen werkt bij mij niet meer.

   

  En  Mail is ineens traag, in die zin dat na het maken ven een mail deze bij het klikken op verzenden minimaal 30 á 60 seconden in de postbus uit blijft staan voordat hij weg woesjt het web op.

 • Profielfoto
  Wobbel

  Ik wordt er ook helemaal kriegel van… gebruik nu zelfs outlook ipv mail.

  Iemand nog andere tips voor een goede vervangende mail app?

   

 • Profielfoto
  MatMac

  Net overgestapt van Macbookpro2012 naar de nieuwe MPro 16 inch. Migraties assistent via WiFi liep vast, toen alles via ethernetverbinding met Time Capsule 2T verbonden en volledige backup van de MP2012 overgezet. Inderdaad grootste deel van de ruim 15.000 mailberichten leeg. Met de helpdesk Apple ruim een uur support, wissen HD – herinstallatie OS mocht niet helpen. Toen heb ik de file vanuit de oude map ‘~/Bibliotheek/Mail/V7’ op de nieuwe Mac geplaatst (9 GB) en alles in de mail is weer terug als voorheen…. Dus een backup maken van de file mail/V7 voorkomt een hoop achteraf problemen.

  https://support.apple.com/nl-nl/guide/mail/mlhlp1030/mac

 • Profielfoto
  markuss

  gister lange mail opgesteld, nog niet verzonden, vandaag opnieuw mail aangevuld, probeerde te versturen, geweigerd server fout, probeer een ander bestaand adres, opnieuw foutmelding, 3e keer alweer en toen ineens alles foetsie, het hele bericht waar ik uren aan werkte weg, op de iPhone zeg ik het een flits staan en toen foetsie.

 • Profielfoto
  markuss

  Ook raar is dat ik tijdens het bezoeken van verschillende site’s op de meest rare momenten ineen een popup krijg van mail, komenden vanaf rechts tot halverwege in het scherm, ik klik dat weg, maar soms komt het tot 5x terug, is zeker ook weer een bug, maar wel een heel irritante

  Is op MacBook pro met laatst versie Catalina en gebruik altijd de mail app.

   doe er wat aan!!