Huub Everstijn
Huub Everstijn App Store 12 oktober 2019

macOS Catalina: bug in Apple Mail kan tot dataverlies leiden

Bummer! Er druipen berichten binnen, dat er een bug zit in de Apple Mail app in macOS Catalina. De bug kan er voor zorgen dat je in bepaalde gevallen mails kwijtraakt. Vooralsnog is niet duidelijk of Apple op de hoogte is van de bug en of het bedrijf dit heeft aangepakt in de 10.15.1 beta, die afgelopen vrijdag uitkwam.

Michael Tsai, de ontwikkelaar van o.a. EagleFiler en de SpamSieve-plug-in voor Apple Mail ontdekte de bug. Hij heeft een blogpost geschreven waarin macOS-gebruikers worden gewaarschuwd over mogelijk gegevensverlies in Mail bij het upgraden naar macOS Catalina 10.15.0 (build 19A583). Vooralsnog lijkt het aantal getroffen gebruikers gelukkig relatief laag te liggen.

Mails verminkt of verdwenen

Tsai werkt voor zijn anti-spam app SpamSieve dagelijks met Apple Mail. Hij heeft de rapportages van een flink aantal gebruikers naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat het bijwerken van de gegevensopslag van Mail van Mojave naar Catalina aanvankelijk bij de meeste gebruikers lijkt te zijn gelukt. Bij nader onderzoek blijkt echter dat een groot aantal berichten onvolledig is of helemaal ontbreekt.

Bovendien maken gebruikers melding van het verlies van de inhoud van het mailbericht, als deze mail wordt verplaatst tussen mailboxen. Tsai vat het samen:

Berichten verplaatsen tussen mailboxen, zowel via ‘drag en drop’ als via AppleScript, kan leiden tot een leeg bericht. Alleen de header-informatie blijft bewaart. Als een Mail bericht naar een server mailbox wordt verplaatst, zien andere apparaten het bericht als verwijderd. Uiteindelijk wordt dit weer gesynchroniseerd met de oorspronkelijk Mac, waardoor het bericht ook daar verdwijnt.

Tsai waarschuwt dat deze problemen bijzonder schadelijk zijn. Gebruikers zich misschien niet realiseren dat er iets mis is, tenzij ze specifiek naar getroffen berichten of mailboxen kijken. Omdat de gegevens worden gesynchroniseerd met de server, kunnen deze problemen zich ook verspreiden naar andere computers en apparaten. Bovendien is het vertrouwen op back-ups moeilijk omdat Mail-gegevens voortdurend veranderen en er geen gemakkelijke manier is om herstelde gegevens samen te voegen met berichten die sinds de laatste back-up zijn ontvangen.

Backup van Apple Mail

Ondanks het laatste risico, is het nog steeds een goede gewoonte om back-ups te maken. Tsai merkt op dat Apple Support ten onrechte tegen gebruikers zegt dat men verloren Mail-gegevens in Catalina niet kan herstellen vanuit een Time Machine-back-up, die gemaakt is met macOS Mojave.

Volgens Tsai is dit niet het geval. Via de menu-optie in Mail Archief → importeer postbussen kan je mails uit een backup selectief in Apple Mail in macOS Catalina importeren als nieuwe, lokale mailboxen.

Tsai zegt dat hij niet 100% zeker weet of deze problemen te wijten zijn aan een bug in Apple Mail of aan andere factoren. Denk hierbij aan andere problemen op de Mac zelf of met de mailservers van Apple. Apple heeft afgelopen vrijdag de beta van macOS Catalina‌ 10.15.1 vrijgegeven aan ontwikkelaar. Het is nog onduidelijk of deze versie de bug in de Mail-app oplost. Hoe dan ook, het advies van Tsai aan gebruikers die op Apple Mail vertrouwen voor hun correspondentie is, om “voorlopig te wachten met updaten naar Catalina”.

Betrokken lezers kunnen in het blog van Michael Tsai de volledige uitsplitsing van de problemen vinden. Ons advies is om – als je inmiddels bent overgestapt op macOS Catalina – eens kritisch naar je mails te kijken.

Apple Mail

De nieuwe upgrade van macOS voegt een paar extra functies toe aan Apple Mail, waaronder de mogelijkheid om e-mail threads die te druk worden, te dempen en om berichten van specifieke afzenders te blokkeren.

Heb jij problemen met Apple Mail sinds het updaten naar Catalina? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS Catalina: bug in Apple Mail kan tot dataverlies leiden
Sluiten