Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 29 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

macOS Catalina 10.15.1 uit: Foto’s-app verbeterd en meer

Apple heeft de eerste, grote update voor macOS Catalina uitgebracht. Je kan hem vanaf nu installeren op je Mac. In macOS 10.15.1 zitten een flink aantal bugfixes en verbeteringen. De update volgt vier weken na de eerste release van macOS Catalina, begin oktober.

Naast de welkome bugfixes, bevat macOS 10.15.1 ook een aantal nieuwe functies en verbeteringen. Zo zijn de ruim 60 nieuwe emoji die eerder in iOS 13.2 verschenen nu ook beschikbaar op de Mac. Er is meer.

Ondersteuning AMD RDNA eGPU

macOS heeft sinds vorig jaar volledige ondersteuning voor een eGPU. Dit is een externe grafische kaart die via de Thunderbolt 3-poort aangesloten wordt. Apple zegt dat macOS Catalina 10.15.1 onder­steuning biedt de AMD RDNA architectuur. Dat wil concreet zeggen dat je een eGPU uit de AMD Radeon RX 5000 series kunt gebruiken met je Mac.

macOS Catalina 10.15.1 eGPU
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen Foto’s-app

De Foto’s-app kreeg in de eerste versie van macOS Catalina een nieuwe weergave waarbij je foto’s mooi gepresenteerd worden op basis van jaar, maand of dag. Grote previews zorgen voor een aantrekkelijke blik op je foto’s en overbodige zaken als screenshots worden automatisch weggefilterd.

Er ontbrak echter nog wel wat functionaliteit in de vernieuwde Foto’s-app. In de update van vandaag voegt Apple die weer toe. Je kunt nu in het tabblad met alle foto’s weer filteren op favorieten, bewerkte foto’s, video’s en zelf aan te maken tags. Ook de optie om bestandsnamen te tonen is weer terug.

macos catalina 10.15.1 foto's filteren 001
Klik/tap voor groter.

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. Het bedrijf beloofde echter beterschap en die is er nu ook in macOS Catalina. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen. Je kunt de optie vinden onder Systeemvoorkeuren > Siri.

macOS 10.15.1 Catalina siri
Klik/tap voor groter.

En verder veel bugfixes…

Apple meldt in de release notes nog dat de volgende kleine bugs verholpen zijn:

  • Er is een probleem verholpen waarbij Berichten slechts één melding stuurde terwijl de optie voor het herhalen van meldingen was ingeschakeld.
  • Er is een probleem verholpen waarbij Contacten werd geopend met de laatst geopende contactpersoon in plaats van de lijst met contactpersonen.
  • Er zijn problemen in de Muziek-app verholpen die zich konden voordoen bij het weergeven van afspeellijsten in mappen en nieuw toegevoegde nummers in de lijst met nummers.
  • De betrouwbaarheid van het migreren van iTunes-bibliotheekdatabases naar de Muziek-, Podcasts- en TV-app is verbeterd.
  • Er is een probleem verholpen waarbij gedownloade titels niet zichtbaar waren in de map ‘Downloads’ in de TV-app.

macOS Catalina 10.15.1 installeren

Je kunt macOS Catalina 10.15.1 nu installeren via het menu Systeemvoorkeuren > Software-update. De update is om precies te zijn 4,90 GB groot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
macOS Catalina 10.15.1 uit: Foto’s-app verbeterd en meer
Sluiten