macOS Catalina 10.15.1 uit: Foto’s-app verbeterd en meer

Door: Night - 26 reacties
macOS Catalina foto's-app 16x9
Afbeelding: Apple, bewerking: OMT

Apple heeft de eerste, grote update voor macOS Catalina uitgebracht. Je kan hem vanaf nu installeren op je Mac. In macOS 10.15.1 zitten een flink aantal bugfixes en verbeteringen. De update volgt vier weken na de eerste release van macOS Catalina, begin oktober.

Naast de welkome bugfixes, bevat macOS 10.15.1 ook een aantal nieuwe functies en verbeteringen. Zo zijn de ruim 60 nieuwe emoji die eerder in iOS 13.2 verschenen nu ook beschikbaar op de Mac. Er is meer.

Ondersteuning AMD RDNA eGPU

macOS heeft sinds vorig jaar volledige ondersteuning voor een eGPU. Dit is een externe grafische kaart die via de Thunderbolt 3-poort aangesloten wordt. Apple zegt dat macOS Catalina 10.15.1 onder­steuning biedt de AMD RDNA architectuur. Dat wil concreet zeggen dat je een eGPU uit de AMD Radeon RX 5000 series kunt gebruiken met je Mac.

macOS Catalina 10.15.1 eGPU
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Techspot

Verbeteringen Foto’s-app

De Foto’s-app kreeg in de eerste versie van macOS Catalina een nieuwe weergave waarbij je foto’s mooi gepresenteerd worden op basis van jaar, maand of dag. Grote previews zorgen voor een aantrekkelijke blik op je foto’s en overbodige zaken als screenshots worden automatisch weggefilterd.

Er ontbrak echter nog wel wat functionaliteit in de vernieuwde Foto’s-app. In de update van vandaag voegt Apple die weer toe. Je kunt nu in het tabblad met alle foto’s weer filteren op favorieten, bewerkte foto’s, video’s en zelf aan te maken tags. Ook de optie om bestandsnamen te tonen is weer terug.

macos catalina 10.15.1 foto's filteren 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. Het bedrijf beloofde echter beterschap en die is er nu ook in macOS Catalina. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen. Je kunt de optie vinden onder Systeemvoorkeuren > Siri.

macOS 10.15.1 Catalina siri
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

En verder veel bugfixes…

Apple meldt in de release notes nog dat de volgende kleine bugs verholpen zijn:

 • Er is een probleem verholpen waarbij Berichten slechts één melding stuurde terwijl de optie voor het herhalen van meldingen was ingeschakeld.
 • Er is een probleem verholpen waarbij Contacten werd geopend met de laatst geopende contactpersoon in plaats van de lijst met contactpersonen.
 • Er zijn problemen in de Muziek-app verholpen die zich konden voordoen bij het weergeven van afspeellijsten in mappen en nieuw toegevoegde nummers in de lijst met nummers.
 • De betrouwbaarheid van het migreren van iTunes-bibliotheekdatabases naar de Muziek-, Podcasts- en TV-app is verbeterd.
 • Er is een probleem verholpen waarbij gedownloade titels niet zichtbaar waren in de map ‘Downloads’ in de TV-app.

macOS Catalina 10.15.1 installeren

Je kunt macOS Catalina 10.15.1 nu installeren via het menu Systeemvoorkeuren > Software-update. De update is om precies te zijn 4,90 GB groot.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik ben benieuwd  of de bugs in Mail en FCPX zijn verholpen. Degenen die hier last van hebben, kunnen dat wellicht hier bevestigen?

 • Profielfoto
  dede

  Hi, niets over problemen met notities .. die synchroniseren bij mij niet meer.

 • Profielfoto
  whaha

  Mocht ik het nodig gaan hebben, dan ga ik mijn iMac wel upgraden, maar vooralsnog niet. Ik wil me eerst nog meer in verdiepen. Muziek schijnt echt een stuk minder functionaliteit te bevatten dan iTunes had.

 • Profielfoto
  whaha

  edit: qua muziek (dat moest er nog achter).

 • Profielfoto
  whaha

  PS Er is ook een beveiligingsupdate voor Mojave 2019-001, maar ik kan nergens vinden wat die precies doet.

  Ja, de beveiliging…

 • Profielfoto
  erwin33

  Downloaden gaat traag vanavond.

 • Profielfoto
  koen

  whaha op 29 oktober 2019 20:58
  PS Er is ook een beveiligingsupdate voor Mojave 2019-001, maar ik kan nergens vinden wat die precies doet.

  Ja, de beveiliging…

  Yup – en ook voor High Sierra: 1019-006 10.13.6

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kunnen we in Catalina al onderhand foto’s sorteren in oplopende of aflopende volgorde?

 • Profielfoto
  celie

  Ik baal nog steeds dat ik mijn foto’s kwijt ben. En time machine werkt ook niet meer. Ik kan dus ook niet bij mijn back-ups

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Is de optie in foto’s ook terug om een album offline te zetten? Welke idioot bedacht heeft dat dit weg kon is echt helemaal gestoord.

 • Profielfoto
  inktvis75

  Hansi2124 op 29 oktober 2019 19:29
  Ik ben benieuwd  of de bugs in Mail en FCPX zijn verholpen. Degenen die hier last van hebben, kunnen dat wellicht hier bevestigen?

  Zoals al eerder gesteld: deze problemen waren minimaal, en deden zich in specifieke omstandigheden voor (na update vanaf beta en een andere met mail afkomstig van sommige Outlook versies). Beide eenvoudig op te lossen door opnieuw te indexeren.

 • Profielfoto
  inktvis75

  celie op 30 oktober 2019 07:36
  Ik baal nog steeds dat ik mijn foto’s kwijt ben. En time machine werkt ook niet meer. Ik kan dus ook niet bij mijn back-ups

  Wellicht even een posting op t forum zodat mensen mee kunnen kijken met je time machine problemen?

 • Profielfoto
  inktvis75

  whaha op 29 oktober 2019 20:58
  PS Er is ook een beveiligingsupdate voor Mojave 2019-001, maar ik kan nergens vinden wat die precies doet.

  Ja, de beveiliging…

  Kan soms even duren, maar release info komt altijd online op  https://developer.apple.com/documentation/macos_release_notes. Daarnaast zijn er over security issues altijd knowledge base artikelen zoals https://support.apple.com/nl-nl/HT210589 waarin 2019-002 genoemd wordt. Ik vermoed dat je die ook bedoeld aangezien de 001 er niet voor Mojave is geweest voor zover mij bekend.

 • Profielfoto
  inktvis75

  dede op 29 oktober 2019 20:44
  Hi, niets over problemen met notities .. die synchroniseren bij mij niet meer.

  Al het volgende geprobeerd?

  sync uitzetten, op alle devices

  op alle devices volledig uit iCloud uitloggen

  opnieuw inloggen en sync aanzetten. Tenzij je incompatible ios/webos/macos versies hebt zou het weer moeten werken

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Een update derhalve die weinig bugs oplost…

 • Profielfoto
  powermaccie

  Raar fenomeen na update naar 10.15.1. Mijn internet verbinding is zeer traag geworden. Als ik terug overschakel naar 10.15 (backup van opstartschijf) dan is alles terug normaal. Iemand een idee wat ik daar aan kan doen om dit euvel te verhelpen ?

 • Profielfoto
  inktvis75

  powermaccie op 30 oktober 2019 13:09
  Raar fenomeen na update naar 10.15.1. Mijn internet verbinding is zeer traag geworden. Als ik terug overschakel naar 10.15 (backup van opstartschijf) dan is alles terug normaal. Iemand een idee wat ik daar aan kan doen om dit euvel te verhelpen ?

  Wireless of bedraad?

 • Profielfoto
  inktvis75

  iAmRenzo op 30 oktober 2019 07:41
  Is de optie in foto’s ook terug om een album offline te zetten? Welke idioot bedacht heeft dat dit weg kon is echt helemaal gestoord.

  Je kunt idd niet per album bepalen wat online of offline beschikbaar moet zijn. Zelf exporteer ik dan maar een album ( via de app zelf, automator of keynote )

 • Profielfoto
  powermaccie

  inktvis75 op 30 oktober 2019 14:10

  powermaccie op 30 oktober 2019 13:09
  Raar fenomeen na update naar 10.15.1. Mijn internet verbinding is zeer traag geworden. Als ik terug overschakel naar 10.15 (backup van opstartschijf) dan is alles terug normaal. Iemand een idee wat ik daar aan kan doen om dit euvel te verhelpen ?

  Wireless of bedraad?

  Wireless. Heb al eens wat aan het uitproberen geweest. Ben al zover wanneer ik bij NetBarrier de beveiliging afzet, alles terug normaal verloopt. Is wel raar want onder 10.15 gaf dit geen problemen.

 • Profielfoto
  inktvis75

  powermaccie op 30 oktober 2019 14:36

  Wireless of bedraad?

  Wireless. Heb al eens wat aan het uitproberen geweest. Ben al zover wanneer ik bij NetBarrier de beveiliging afzet, alles terug normaal verloopt. Is wel raar want onder 10.15 gaf dit geen problemen.

  Het is inderdaad zo dat zowel bij Catalina er een paar zaken richting security veranderd zijn sinds de laatste update, o.a. met SSL certificaten, maar ook met wifi protocollen etc. Zou zeker even contact opnemen met NetBarrier, je zult denk ik niet de enige zijn…

   

 • Profielfoto
  powermaccie

  inktvis75 op 30 oktober 2019 15:43

  powermaccie op 30 oktober 2019 14:36

  Wireless of bedraad?

  Wireless. Heb al eens wat aan het uitproberen geweest. Ben al zover wanneer ik bij NetBarrier de beveiliging afzet, alles terug normaal verloopt. Is wel raar want onder 10.15 gaf dit geen problemen.

  Het is inderdaad zo dat zowel bij Catalina er een paar zaken richting security veranderd zijn sinds de laatste update, o.a. met SSL certificaten, maar ook met wifi protocollen etc. Zou zeker even contact opnemen met NetBarrier, je zult denk ik niet de enige zijn…

   

  inktvis75 op 30 oktober 2019 15:43

  powermaccie op 30 oktober 2019 14:36

  Wireless of bedraad?

  Wireless. Heb al eens wat aan het uitproberen geweest. Ben al zover wanneer ik bij NetBarrier de beveiliging afzet, alles terug normaal verloopt. Is wel raar want onder 10.15 gaf dit geen problemen.

  Het is inderdaad zo dat zowel bij Catalina er een paar zaken richting security veranderd zijn sinds de laatste update, o.a. met SSL certificaten, maar ook met wifi protocollen etc. Zou zeker even contact opnemen met NetBarrier, je zult denk ik niet de enige zijn…

   

  Dank je. Kan ik zeker eens proberen.

 • Profielfoto
  powermaccie

  inktvis75 op 30 oktober 2019 15:43

  powermaccie op 30 oktober 2019 14:36

  Wireless of bedraad?

  Wireless. Heb al eens wat aan het uitproberen geweest. Ben al zover wanneer ik bij NetBarrier de beveiliging afzet, alles terug normaal verloopt. Is wel raar want onder 10.15 gaf dit geen problemen.

  Het is inderdaad zo dat zowel bij Catalina er een paar zaken richting security veranderd zijn sinds de laatste update, o.a. met SSL certificaten, maar ook met wifi protocollen etc. Zou zeker even contact opnemen met NetBarrier, je zult denk ik niet de enige zijn…

   

  Vandaag een nieuwe versie NetBarrier beschikbaar. Probleem opgelost.

 • Profielfoto
  mjsmit

  Bij mij is de update al uren bezig en nog niet klaar. Ging met de eerste versie van Catalina ook al zo. Ook geforceerd stoppen en starten heeft nog niet geholpen. Ik heb een MacMini met EGPU. Mijn KPN internet verbinding is nog via koperdraad, of dat de reden is?

 • Profielfoto
  mjsmit

  Doordat het beeldscherm geen signaal krijgt, is de voortgangsbalk niet te zien en vraag je je af wat er gaande is.

 • Profielfoto
  inktvis75

  powermaccie op 31 oktober 2019 13:49
  Vandaag een nieuwe versie NetBarrier beschikbaar. Probleem opgelost.

  Fantastisch! Wellicht hadden ze beter moeten opletten bij de ontwikkelingen van Catalina, maar in ieder geval toch een compliment voor NetBarrier: snel erkennen wat het probleem is en fixen. Dit is precies ook de reden waarom je wel of niet voor dit soort software wilt betalen, kunnen andere bedrijven een hoop van leren! Want hoe je het went of keert, de keuzes die Apple op dit moment maakt op dit gebied zijn wel terecht.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een ‘update’ van bijna 5GB, da’s een flinke kluif… Bugfeest altijd weer terug met elke nieuwe versie.