Machtsmisbruik via Apple Pay? Brussel start onderzoek

Door: Raymon Mens - 27 reacties
Apple Pay pin terminal 16x9
Afbeelding: Swiss Bankers

Apple heeft het mogelijk opnieuw aan de stok met de Europese Commissie. Brussel onderzoekt of het bedrijf uit Cupertino zich schuldig maakt aan machtsmisbruik en oneerlijke beperking van concurrentie via Apple Pay. Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, initieerde het onderzoek.

Een kleine werkgroep heeft volgens vaksite MLex gesproken met banken, ontwikkelaars en betaalplatforms. Centraal stond de vraag of ze zich beperkt voelen door Apple. Het gaat zowel om aankopen in fysieke winkels als digitale aankopen die via Apple’s betaaldienst afgerekend worden.

Apple Pay en in-app-aankopen

Details zijn nog schaars, maar het onderzoek lijkt tweeledig. Allereerst onderzoekt de commissie of Apple zijn macht misbruikt door in-app aankopen alleen mogelijk te maken via zijn eigen betaalsysteem. Daarnaast zijn er vragen gesteld over fysiek afrekenen met de iPhone. Dit kan alleen via Apple Pay omdat Apple zijn NFC-chip niet voor andere betaal-apps openstelt.

Een woordvoerder van de commissie zegt dat de toezichthouder scherp kijkt naar “mogelijke concurrentiebeperkende marktpraktijken en misbruik” in de markt voor mobiel betalen. De Europese waakhond volgt het gedrag van alle bedrijven die actief zijn in de betaalmarkt met argusogen.

Apple Pay ING Nederland 001
Apple’s betaaldienst werkt sinds kort bij ING en ABN Amro in Nederland – Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Niet het eerste onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Apple Pay onder een vergrootglas ligt. De Deense marktwaakhond kondigde eerder dit jaar een onderzoek naar de mobiele betaaldienst aan. De Deense autoriteiten verwierpen de aantijgingen van misbruik van een dominante positie tegen Apple, omdat het bedrijf uit Cupertino “geen dominante positie heeft” op de markt voor mobiele betalingen.

Apple kreeg eind 2018 wel een tik op de vingers van de Zwitserse marktwaakhond. De lokale betaaldienst TWINT had last van Apple Pay. Om de Zwitserse dienst te gebruiken, moeten gebruikers een QR-code die op de betaalterminal verschijnt scannen. Het probleem was dat Apple Pay daarbij automatisch geactiveerd werd door het NFC-signaal van de pin-terminal. Na een voorzichtige tik op de vingers, beloofde Apple een manier om zijn betaaldienst bij het gebruik van bepaalde apps uit te schakelen.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent
Klik/tap voor groter. Afbeelding: TWINT

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Machtsmisbruik of niet, dit type misbruik voelt wel lekker.

 • Profielfoto
  maradja

  Shmoo op 17 oktober 2019 17:34
  Machtsmisbruik of niet, dit type misbruik voelt wel lekker.

  Ik word een beet schijt ziek van die Zakkenvullers, en inderdaad voelt wel heel lekker.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Word je zo schijtziek van die zakkenvullers bij Apple?

  Snap dat onderzoek wel en denk dat het wel terecht is.

 • Profielfoto
  Pixelman

  ik gebruik dat dagelijks… en dat werkt zeer goed. En is superhandig. Waarom moeten ze toch altijd iets aanvallen dat goed werkt…

 • Profielfoto
  wbreeman

  Wat een gezeur! Moeten we toch zelf weten!’

 • Profielfoto
  Dashter

  Pixelman op 17 oktober 2019 17:49
  ik gebruik dat dagelijks… en dat werkt zeer goed. En is superhandig. Waarom moeten ze toch altijd iets aanvallen dat goed werkt…

  ‘Ze’ vallen niets aan omdat het goed werkt. ‘Ze’ vallen iets aan omdat het anderen verhindert ook goed te werken. Volledig terecht overigens.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik vind het wel een veilig gevoel dat de nfc chip verder gesloten blijft. En wat mij betreft kan de EU mijn rug op.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Onbegrijpelijk dat mensen niet warm lopen voor dat gezamenlijke Europa.

 • Profielfoto
  WillemZ

  “Dit kan alleen via Apple Pay omdat Apple zijn NFC-chip niet voor andere betaal-apps openstelt.”

  Klinkt niet echt alsof ik zelf een keuze mag maken.
  Dus stel dat alle betalingen vanaf elke iPhone via Apple Pay gaat gebeuren, dan zijn zij gelijk die kleine jongen niet meer zoals hierboven gesuggereerd.

  Dus of je doet er nu nog wat aan, of het wordt zo groot dat niemand er meer iets aan kan / wil doen.

   

   

 • Profielfoto
  SvS

  Android Pay kan toch ook niet eens op Apple apparaten? Nou dan?

 • Profielfoto
  AT024

  Wat een onzin… Europa gaat beetje alles bepalen… Dat is pas machtsmisbruik. Dat zijn pas zakkenvullers in Brussels

 • Profielfoto
  AT024

  @SvS: Kan Apple Pay dan wel op Android toestellen? Ook niet.

 • Profielfoto
  AT024

  Die ouwe lullen in Brusse zijn gewoon jaloers en ouderwets en daarom kunnen ze niet hebben dat ze zelf niet mee om kunnen gaan en alleen maar met papiergeld af kunnen rekenen. Ze zullen vast en zeker ook tegen digitale valuta zijn ouwe lullen..

 • Profielfoto
  steveb

  betalen kan met qr code via apps van
  – payconnicq  en bancontact.  (tegenwoordig gefusioneerd.)
  – vele banken.

  facturen. scan to pay kan ook in verschillende apps.

  of gewoon u contactloze bankkaart in u gsm hoesje.

  waarom zou apple pay dan de enige manier zijn om digitaal te betalen?
  alweer een onderzoek dat weggegooid geld is.

   

 • Profielfoto
  mmww

  Wat een populistisch gelul hier over Europa. Ik zou graag mijn overheidszaken willen regelen via NFC of mijn paspoort koppelen via NFC via mijn iPhone. En wat dacht je van een NFC ov-kaart. Apple verbiedt het allemaal. Laat Europa maar lekker uitzoeken of Apple volgens de wet de NFC chip mag blokkeren voor derden. Of willen we dat Apple gaat regeren? Dan wordt het een erg dure wereld!

 • Profielfoto
  SvS

  AT024 op 18 oktober 2019 03:06
  @SvS: Kan Apple Pay dan wel op Android toestellen? Ook niet.

  Dat bedoel ik. Ik vind het een raar verhaal.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @mmww. Exact dat.

 • Profielfoto
  VinB

  Ik word echt zo moe van dit gezeur. Je hoeft geen iPhone te kopen, hoe hoeft niet het iOS (Apple) ecosysteem te zitten. Ik vindt dat Apple het allemaal zelf moet bepalen, het is aan de consument zelf of ze het accepteren van Apple en Apple producten blijven kopen.

 • Profielfoto
  puccini

  wbreeman op 17 oktober 2019 18:34
  Wat een gezeur! Moeten we toch zelf weten!’

  Natuurlijk moet je dat zelf weten , maar niet zeuren als er over een paar jaar geen keus meer is en je je blauw betaald bij iedere handeling met de Applecard.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Apple bepaald of ze het veilig achten dat andere partijen gebruik kunnen maken van de NFC chip. Uiteraard willen ze zo weinig mogelijk concurrentie. Laat de EU maar bepalen wat wel en niet kan. Wel met een aantal eens. Stop met janken als je Apple producten koopt. Het heeft consequenties en dat noemen we voor- en nadelen

 • Profielfoto
  ilcah

  @SvS: Android pay will graag naar Apple toestellen komen, maar mag van Apple de NFC chip niet gebruiken. Dus concurrentie vervalsing

  @steveb: Payconiq zou ook graag wireless betalen aanbieden zonder de QR code, maar mag van Apple de NFC chip niet gebruiken. Dus concurrentie vervalsing

  @AT024: Apple pay mag en kan gerust naar Android toestellen komen, maar Apple wil dat zelf niet. Android blokeert niets.

  Merk op dat niemand het gemak van Apple Pay wil verminderen. Gewoon dat Apple toelaat dat anderen ook wireless payment diensten (met NFC chip) mogen aanbieden op Apple toestellen.

 • Profielfoto
  AT024

  @ilcah: Opgegeven moment zullen ze (Apple) wel moeten. Vind het ook geen slecht idee.

 • Profielfoto
  Masjimo

  Vroeger hadden we iemand bij ons op het werk…….

  Als die de eerste week er was liep hij de eendjes te voeren.

  Na die week waren ze vertrouwd met hem….

  De tweede week had hij lekker eend op brood….. ::)

   

 • Profielfoto
  steveb

  @ilcah

  apple pay is altijd al een systeem geweest dat traag evolueert.
  –  het werd gelanceerd in 2014. nu 5 jaar later kan de helft van de wereld het nog niet gebruiken.
  –  ik begrijp ook niet warm ze land per land bank per bank introduceren.
  in het ene land kan je als CBC klant maar het kan goed zijn als je in een ander land CBC klant (nog) niet kan deelnemen aan apple pay.
  –  ook vanuit een andere richting zou misschien kunnen.
  1. via de betaalsystemen. maestro, bancontact, visa,….
  2. samenwerken met andere apps. zoals bijvoorbeeld payconnicq die een overkoepeling is van verschillende banken.

  als apple wil kunnen ze met hun opgebouwd vermogen zelf een bank op richten. lol.

   

 • Profielfoto
  inktvis75

  Ik denk dat ’t goed is om te benadrukken dat de commissie voortdurend allerlei praktijken onderzoekt (zie https://ec.europa.eu/competition/antitrust/legislation/legislation.html). Denk ook aan bijv. Apple vs Spotify.

  Bottom line is dat tech bedrijven een ongelofelijk grote macht hebben over ons dagelijks leven. En beweren dat we hier als klant ook maar enigszins een controle over hebben is onzin, tenzij we ongeveer alles terzijde leggen aan technologie. Verder overzien we ook lang niet altijd de effecten op lange termijn.

  Lokale overheden hebben hiervoor mededinging organen en bijbehorende regelgeving die voor veel gebieden over Europa heen zijn gelijk getrokken. Het doel is om effectieve concurrentie te verzekeren. Zie hiervoor https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN. Met name artikel 102 is hierbij van belang. En lees het hele document goed, voordat je Europa weer ongefundeerd de schuld gaat geven. Uiteraard is het laatste woord nog steeds aan de rechter. Lees hiervoor: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A61976CJ0085

   

 • Profielfoto
  Matthias

  Ik vind dat Apple zijn nfc chips moet openstellen voor iedereen

 • Profielfoto
  Matthias

  https://photos.app.goo.gl/2Qv3e4TrVyL7rWQ7A

  Dus volgens artikel 102. Moet Apple zijn nfc chip open maken voor andere