Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 17 oktober 2019

Machtsmisbruik via Apple Pay? Brussel start onderzoek

Apple heeft het mogelijk opnieuw aan de stok met de Europese Commissie. Brussel onderzoekt of het bedrijf uit Cupertino zich schuldig maakt aan machtsmisbruik en oneerlijke beperking van concurrentie via Apple Pay. Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, initieerde het onderzoek.

Een kleine werkgroep heeft volgens vaksite MLex gesproken met banken, ontwikkelaars en betaalplatforms. Centraal stond de vraag of ze zich beperkt voelen door Apple. Het gaat zowel om aankopen in fysieke winkels als digitale aankopen die via Apple’s betaaldienst afgerekend worden.

Apple Pay en in-app-aankopen

Details zijn nog schaars, maar het onderzoek lijkt tweeledig. Allereerst onderzoekt de commissie of Apple zijn macht misbruikt door in-app aankopen alleen mogelijk te maken via zijn eigen betaalsysteem. Daarnaast zijn er vragen gesteld over fysiek afrekenen met de iPhone. Dit kan alleen via Apple Pay omdat Apple zijn NFC-chip niet voor andere betaal-apps openstelt.

Een woordvoerder van de commissie zegt dat de toezichthouder scherp kijkt naar “mogelijke concurrentiebeperkende marktpraktijken en misbruik” in de markt voor mobiel betalen. De Europese waakhond volgt het gedrag van alle bedrijven die actief zijn in de betaalmarkt met argusogen.

Apple Pay ING Nederland 001
Apple’s betaaldienst werkt sinds kort bij ING en ABN Amro in Nederland – Klik/tap voor groter.

Niet het eerste onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Apple Pay onder een vergrootglas ligt. De Deense marktwaakhond kondigde eerder dit jaar een onderzoek naar de mobiele betaaldienst aan. De Deense autoriteiten verwierpen de aantijgingen van misbruik van een dominante positie tegen Apple, omdat het bedrijf uit Cupertino “geen dominante positie heeft” op de markt voor mobiele betalingen.

Apple kreeg eind 2018 wel een tik op de vingers van de Zwitserse marktwaakhond. De lokale betaaldienst TWINT had last van Apple Pay. Om de Zwitserse dienst te gebruiken, moeten gebruikers een QR-code die op de betaalterminal verschijnt scannen. Het probleem was dat Apple Pay daarbij automatisch geactiveerd werd door het NFC-signaal van de pin-terminal. Na een voorzichtige tik op de vingers, beloofde Apple een manier om zijn betaaldienst bij het gebruik van bepaalde apps uit te schakelen.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent NFC
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Machtsmisbruik via Apple Pay? Brussel start onderzoek
Sluiten