De nieuwe Mac Pro is nog niet uit, maar nu al gekopieerd

Door: Night - 28 reacties
Mac Pro / Dune Pro
Afbeelding: Apple, bewerking: OMT

Het is nog even wachten voordat Apple de Mac Pro op de markt brengt, maar een Amerikaans bedrijf heeft nu al een kopie gemaakt van de behuizing.

Apple onthulde de Mac Pro tijdens de WWDC 2019, afgelopen juni, samen met de Pro Display XDR. De peperdure computer voor de ‘echte professional’ (vanaf 5999 dollar) deed veel stof opwaaien. Niet alleen door het flinke prijskaartje, maar ook vanwege zijn uiterlijk. Of je hem nu mooi vindt of niet, één ding is zeker: met de zeer herkenbare ‘kaasrasp’ voorkant en de pootjes van chroom zal de Mac Pro zich uiterlijk duidelijk kunnen onderscheiden van de concurrentie. Dacht men. En toen was er de Dune Pro.

Mac Pro kopie: de Dune Pro

De Dune Pro, zoals de behuizing heet, zal vanaf 21 oktober zijn opwachting maken op Kickstarter. De prijs van de kast is nog niet bekend, maar deze zal vast héél ver onder van de prijzen van Apple blijven. Wij zijn erg benieuwd wie er als eerste een echte Hackintosh in onder zal brengen.

Voor de mensen die wel willen pronken, maar niet zoveel geld willen uitgeven, komt een copycat op de PC-markt met een computerkast, die exact op de nieuwe Mac Pro lijkt. In de behuizing kunnen standaard PC componenten geplaatst worden. Het is dan ook géén Mac. Overigens moet je voor de volledige Mac Pro-look nog een apart frontje bestellen, anders heeft de computerkast gewoon gaatjes in plaats van het ‘echte’ kaasrasp uiterlijk van de Mac Pro. Dan zelf nog even een sticker van het Apple logo op de zijkant plakken.

Dune Pro
Met de ‘Dice Y’ cover is de Dune Pro niet te onderscheiden van de Mac Pro – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Dunecase.com
Dune Pro Mac Pro 001
Het Apple-logo mist (natuurlijk) op de zijkant – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Dunecase.com
Dune Pro Mac Pro 002
De achterkant maakt duidelijk dat dit echt geen Mac Pro is – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Dunecase.com

Niet de eerste keer

Het is niet bekend of met deze namaak Mac Pro behuizing patenten of rechten van Apple worden geschonden. Het bedrijf verkoopt overigens al een tijdje de Dune Case. Deze kast lijkt wel verdacht veel op de Mac Pro uit 2013. Het bedrijf schijnt daarmee vooralsnog geen last van Apple te hebben gekregen.

De ‘Dune’ een kopie van de 2013 Mac Pro – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Dunecase.com

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat zijn toch wel vrij specifieke ontwerpen. Hoe kan het dat een bedrijf dat gewoon open en bloot aan kan (mag?) bieden?

 • Profielfoto
  Melle

  Legaal of niet. Tis wel intrigerend!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarschijnlijk omdat bepaalde mensen binnen Apple kunnen uitrekenen dat bedrijven jongens op een zolder die dit soort dingen willen produceren er amper aan zullen verdienen. Niet alles dat online te koop staat verkoopt ook daadwerkelijk.

  Ze beginnen niet voor niets een Kickstarter. Ze hebben zelf geen budget en als ze dat wel hadden dan zouden ze het lef niet hebben om het erin te steken. Dat zegt toch al voldoende. Meestal sterven al dit soort dingen gewoon na een bepaalde periode en zijn een hoop mensen hun centjes kwijt of krijgen ze een product dat amper werkt.

   

  Zodra ze binnen Apple ook maar het gevoel hebben dat iemand er te veel geld aan zal verdienen komen ze natuurlijk meteen in actie maar er moet natuurlijk wel iets te halen vallen.

 • Profielfoto
  koen

  KarelWillem op 16 oktober 2019 21:40
  Dat zijn toch wel vrij specifieke ontwerpen. Hoe kan het dat een bedrijf dat gewoon open en bloot aan kan (mag?) bieden?

  Ja ja, dacht eigenlijk dat jij al in je schuurtje met je volgende Hackintosh aan de slag zou zijn.

 • Profielfoto
  polansky

  Mooi voor een Hackintosh!

 • Profielfoto
  feek

  Just a “case” …. nu de inhoud nog. Linus doet het:

  deel 1

  deel 2

  Ben wel benieuwd naar deel 3:)

 • Profielfoto
  feek

  Handig die edit optie bij nieuwsberichten…..

  tweede link moet https://youtu.be/194aNoSSvS4 zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  koen op 17 oktober 2019 02:05

  KarelWillem op 16 oktober 2019 21:40
  Dat zijn toch wel vrij specifieke ontwerpen. Hoe kan het dat een bedrijf dat gewoon open en bloot aan kan (mag?) bieden?

  Ja ja, dacht eigenlijk dat jij al in je schuurtje met je volgende Hackintosh aan de slag zou zijn.

  Hackinwat??

 • Profielfoto
  macqintosh

  Hackinwat??

  Hackintosh=Een wannabe Mac die nooit 100% goed werkend is te krijgen voor mensen die geen geld voor een Mac (over)hebben maar toch macOS willen draaien:P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  B.t.w. vind ik het concept Hacktintosh leuk. Dat is feitelijk niet anders dan wat je in de Windows-wereld kunt doen. Je kiest een besturingssysteem dat je kunt draaien op elke hardware die jij daarvoor uitkiest.

  Maar als je moeite gaat doen om een kastje te kopiëren ga je wat mij betreft wel over een grens. Dat is een beetje zielig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  macqintosh op 17 oktober 2019 09:51

  Hackintosh= Een wannabe Mac die nooit 100% goed werkend is te krijgen voor mensen die geen geld voor een Mac (over)hebben maar toch macOS willen draaien.

  Zie hierboven…
  Hackintosh= De vrijheid van het kiezen van je eigen hardware en besturingssysteem. Punt.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Het mag niet. Punt. En het is sneu. Wil je een Mercedes, zet dan niet zo’n ster op je oude Opel kadet en pretendeer een Mercedes te hebben.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ooit een Hackingtosh gehad, mn snelste en krachtigste computer ooit, wat n beest was dat. Alleen updaten kon niet helaas… Mooie kopie verder die kast.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De vrijheid van het kiezen van je eigen hardware en besturingssysteem. Punt.

  Das volgens mij niet helemaal waarheid. Is stap 1 van een Hackintosch niet veel meer, men neemt bepaalde componenten die Apple ook gebruikt zodat macOS tijdens het installeren denkt dat het te maken heeft met een Mac X of Y. Zodra je die basis hebt kun je natuurlijk zelf verder bouwen met specs die Apple niet gebruikt en die jij wilt hebben omdat ze goedkoper zijn. Volgens mij is dat het idee er achter.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er zitten in de regel niet persé zoveel componenten in een Hackintosh die Apple ook gebruikt. Hoogstens componenten die op dezelfde manier compatible zijn.

  En ja, het is meestal goedkoper. Maar dat is in veel gevallen niet de reden waarom je een Hackintosh bouwt. Het is om te beginnen natuurlijk gewoon leuk, verder kon ik naar believen SSD’s en harde schijven in- en uitschuiven binnen een paar seconden. Kon er redelijk eindeloos (goedkoop!) geheugen bijgeprikt worden. Kan je zelf kiezen in wat voor kast je de boel wilt hebben, prak je er zo een nieuwe processor in. En heb je het na vier jaar wel een beetje gezien (want nu een leuke Mac Pro), dan verkoop je de boel als losse componenten en is je afschrijving bijzonder laag.

  macqintosh op 17 oktober 2019 10:15
  …Wil je een Mercedes, zet dan niet zo’n ster op je oude Opel kadet en pretendeer een Mercedes te hebben.

  Jij hebt echt geen idee waar je het over hebt.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  macqintosh op 17 oktober 2019 10:15
  Het mag niet. Punt. En het is sneu. Wil je een Mercedes, zet dan niet zo’n ster op je oude Opel kadet en pretendeer een Mercedes te hebben.

  Dat “sneu”-argument hoor ik vaker, doorgaans uit de mond van mensen die hun identiteit definiëren met het gebruik van bepaalde merken (vul het rijtje zelf maar in). Daar hangt meestal ook een zeker (financieel) snobisme/elitarisme aan vast: “als je x niet wilt, komt dat eigenlijk alleen omdat je x niet kunt betalen”. Daar kom je dus niet doorheen; dit zijn geen mensen die overwegen dat er andere argumenten bestaan dan status en geld.

  Ik moet eerlijk zijn: ik heb me er zelf in dommer tijden ook wel eens schuldig aan gemaakt. Maar als je nieuwsgierig bent naar technologie (wat de mensen hierboven dus niet zijn) kijk je verder dan alleen Apple en zie je (in toenemende mate bovendien) dat er buiten die bel ook heel veel interessants en gevarieerds gebeurt. En dat het je honderd procent onkritisch committeren aan een bedrijf dat een product/dienst levert niet bijzonder handig is.

  Een verstandige consument haalt wat mij nodig heeft bij de partij die het op dat moment het beste pakket aanbiedt. Wat de merknaam ook mag zijn. Dus als je je favoriete software kunt gebruiken met een zelfgebreide computer: go for it. Je bent niemand iets verplicht.

 • Profielfoto
  macqintosh

  KarelWillem op 17 oktober 2019 12:01
  Er zitten in de regel niet persé zoveel componenten in een Hackintosh die Apple ook gebruikt. Hoogstens componenten die op dezelfde manier compatible zijn.

  En ja, het is meestal goedkoper. Maar dat is in veel gevallen niet de reden waarom je een Hackintosh bouwt. Het is om te beginnen natuurlijk gewoon leuk, verder kon ik naar believen SSD’s en harde schijven in- en uitschuiven binnen een paar seconden. Kon er redelijk eindeloos (goedkoop!) geheugen bijgeprikt worden. Kan je zelf kiezen in wat voor kast je de boel wilt hebben, prak je er zo een nieuwe processor in. En heb je het na vier jaar wel een beetje gezien (want nu een leuke Mac Pro), dan verkoop je de boel als losse componenten en is je afschrijving bijzonder laag.

  macqintosh op 17 oktober 2019 10:15
  …Wil je een Mercedes, zet dan niet zo’n ster op je oude Opel kadet en pretendeer een Mercedes te hebben.

  Jij hebt echt geen idee waar je het over hebt.

  Juist wel, maar dat zie jij weer niet…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Leg dan eens uit, want je opmerking slaat kant nog wal.

 • Profielfoto
  Maikelw

  *te vroeg op verzenden gedrukt*

  ALS je het met auto’s gaat vergelijken… Neem dan het casco van een Mini-cooper (of een andere oude -of nieuwe- auto, en bouw daar vervolgens de hardware (of vergelijkbaar, of beter) van een Tesla in. Dat is wat je doet met een hackintosh, iets heel anders dan een Tesla logo simpelweg op een oude Cadet plakken…

 • Profielfoto
  macqintosh

  Waar ik op doel is dat een Mercedes ster (of meer modificaties) op een Opel Kadet het nog geen Mercedes maakt net zoals een kopie van de Mac pro kast met daarin zelf bij elkaar geraapte hardware waar macOS nooit 100% lekker op draait géén Mac is. Moet ik het echt uitkauwen?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja, je hoeft het niet verder zo uit te kauwen, maar wat je zegt is gewoon niet (volledig) waar 🤷‍♂️ De beste, snelste en meest modulaire Mac die ik heb gehad was een hackintosh. Tja updaten kon niet, maar dat komt door 1 regeltje code van Apple die je hardware uitsluit puur omdat ze dat zo willen, dus dat regeltje code moest bij iedere update aangepast worden. Maar dat heeft werkelijk niets te maken met de prestaties van Mac OS op een zelfgebouwde machine. Je kunt het vergelijken met als Microsoft Windows niet meer zou willen laten werken met bootcamp op de Mac.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik zou ook graag zien dat Apple macos openzet voor hobbyisten (met dat er duizend keer bij uitgelegd zodat niet iedereen denkt dat ie er mee aan de gang kan). Ik wil er ook wel voor betalen, en de diensten van Apple gebruik ik sowieso al grootschalig en daar betaal ik voor.

  Ik denk gewoon dat de beste Mac niet afkomstig zal/kan zijn van Apple zelf.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  macqintosh op 17 oktober 2019 14:38
  Waar ik op doel is dat een Mercedes ster (of meer modificaties) op een Opel Kadet het nog geen Mercedes maakt…

  Je gaat om te beginnen al volledig mank bij je Kadet vergelijking. En eigenlijk ook bij het idee dat die Mercedes de beter auto zou zijn. .;)  Want de Japanners en Koreanen staan gemiddeld genomen een stuk minder met pech langs de weg dan die rijder van een Mercedes. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

   

 • Profielfoto
  Outragemac

  Och, kreeg destijds leuke prijzen voor defecte G5’s van PC wannabees die zo’n ding kochten vanwege de kast.

 • Profielfoto
  Night

  macqintosh op 17 oktober 2019 10:15

  Het mag niet. Punt. En het is sneu. Wil je een Mercedes, zet dan niet zo’n ster op je oude Opel kadet en pretendeer een Mercedes te hebben.

  Als je betere hardware kunt samenstellen dan Apple (omdat het kan of omdat je het nodig hebt) en van macOS gebruik wil maken, dan gaat die vergelijking niet helemaal op. Eerder dat je een ster plakt op een Lamborghini of zo 😉

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Outragemac op 17 oktober 2019 17:12
  Och, kreeg destijds leuke prijzen voor defecte G5’s van PC wannabees die zo’n ding kochten vanwege de kast.

  Die kopen we nog steeds regelmatig op (nou ja, de alu Mac Pro’s dan). Maar niet om er Hackintoshes van te maken.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik snap het wel hoor, Apple maakt gewoon mooie dingen. Ik zou er nooit voor gaan, zo’n namaak kast, want de oude cheese grater is gewoon de mooiste kast vind ik. Daarom gebruik ik ook een 3.1 – kon ik voor een prikkie kopen, daarna flinke upgrades aan gedaan en nu draai ik vrolijk Catalina. Hij is zeker niet zo snel als moderne machines, ik neig ook naar een 5.1 over te stappen – maar ik vraag me af of ie daar zo verschrikkelijk veel sneller van wordt. Voor het geld dan. Voor nu ben ik blij met deze mooie machine. Ik kan er zelfs redelijk goed op gamen.:)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hackintosh = PowerMacPro van nu met de snelheid van nu

  (ipv Oeps we zijn de PowerMacPro vergeten in de productline)

   

  (Wat een sneu idee trouwens, dat je geen nieuwe banden mag kopen voor je Kadet)