Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 oktober 2019

Koptelefoon te hard? iOS 13 meet het en denkt aan je gehoor

Gezondheid gaat niet alleen om genoeg stappen zetten en trainen. Je oren zijn minstens zo belangrijk en kostbaar. In iOS 13 neemt Apple nieuwe maatregelen om je gehoor te beschermen. Dat begint bij in de gaten houden of je koptelefoon niet te hard staat.

Geen zorgen. Je krijgt niet doorlopend waarschuwingen van iOS 13 via een pushbericht als je even een lekker nummers iets harder luistert. Je ziet in de Gezondheid-app echter wel zien hoeveel decibel je horen te verduren krijgen door muziek, podcasts of films die je met een Bluetooth-koptelefoon luistert.

Geluidsniveau koptelefoon in iOS 13

Een analyse van het geluidsniveau van je koptelefoon is te vinden in de Gezondheid-app onder de optie ‘Alle gezondheidsgegevens’. Je ziet dan naast je stappen en trainingsminuten ook hoe hard je naar muziek of podcasts hebt geluisterd. Je kunt verder in deze data duiken en het gemiddelde per week opvragen. Het gaat vooral om het gemiddelde. Een leuk nummer iets harder luisteren, moet kunnen.

Vervolgens kun zien wat highlights per uur, dag, week, maand of jaar zijn. De app toont het niveau waar je oren aan blootgesteld zijn, het gemiddelde per uur en ook hoe hard je laatste luistersessie was. Als je meerdere koptelefoons hebt, kun je ook per model filteren. Het zou met iedere Bluetooth-hoofdtelefoon moeten werken.

iOS 13 koptelefoon 001
Klik/tap voor groter.

Apple Watch meet omgevingsgeluid

Apple doet dit jaar meer om gehoorschade te voorkomen. Zo meet de Apple Watch met watchOS 6 ook doorlopend het omgevingsgeluid. Je krijgt een seintje als je te lang in een te luide omgeving bent geweest en risico op (tijdelijke)gehoorschade loopt. Ook deze gegevens zijn terug te vinden in de Gezondheid-app van iOS 13. (Zie ook → Nieuw in watchOS 6: Geluid-app waarschuwt voor gehoorschade)

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koptelefoon te hard? iOS 13 meet het en denkt aan je gehoor
Sluiten