Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 oktober 2019

iPhone gaat door dark mode iOS 13 tot 30 procent langer mee

Sinds iOS 13 bevat het besturingssysteem voor de iPhone en iPad een dark mode (donkere modus). Dat ziet er niet alleen goed uit, maar is ook nog eens goed voor de accuduur. Dat blijkt uit een geautomatiseerde test van het YouTube-kanaal PhoneBuff.

Het inschakelen van dark mode zorgt voor maximaal 30 procent meer accuduur. Er zitten wel wat haken en ogen aan dit cijfer, maar dat het een verbetering oplevert is vrijwel zeker.

Dark mode van iOS 13 goed voor accu iPhone

De test werd uitgevoerd met twee nieuwe iPhone XS-modellen. Een robotarm voerde exact dezelfde taken uit op alle twee de toestellen. Denk aan praten met mensen op iMessage, YouTube-video’s bekijken en een routebeschrijving opvragen met Google Maps. De resultaten waren veelbelovend. De iPhone XS waarban de donkere modus niet was ingeschakeld, was na 7 uur en 33 minuten leeg. De batterij van de iPhone met dark mode, was op dat moment nog 30 procent vol.

Natuurlijk was dit een test met behulp van een specifieke set apps en een iPhone met een OLED-scerm. Dat helpt enorm, want bij OLED worden delen van het scherm die zwart zijn niet verlicht. Dat bespaart accu. Alleen de iPhone X, XS en 11 Pro hebben een OLED-scherm. De iPhone 11 moet het met een LCD-scherm doen, dat heeft altijd één centrale backlight achter het scherm zitten. Die staat altijd aan, dus het verschil zal bij dit toestel veel kleiner zijn.

iPhone iOS 13 dark mode accu
Klik/tap voor groter.

Donkere modus inschakelen

Je kunt de dark mode op iedere iPhone of iPad met iOS 13 of iPadOS 13 inschakelen door naar het bedieningspaneel te gaan. Vervolgens druk je lang op de regelaar voor de helderheid van het scherm. Daar staat onderaan een knop voor donkere modus. Je kunt dit ook automatisch op bepaalde tijdstippen laten schakelen. Niet alle apps ondersteunen overigens al dark mode, maar er zijn er steeds meer. (Zie ook → iOS 13: zo schakel je de donkere modus (Dark Mode) snel in)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone gaat door dark mode iOS 13 tot 30 procent langer mee
Sluiten