Nieuw in iOS 13: slimmer laden en een (in potentie) langere accuduur

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Snelladen batterij iPhone
Afbeelding: OMT

De accu van je iPhone is een van de belangrijkste onderdelen, maar ook onderhevig aan slijtage. Als een accu versleten is, werkt een telefoon minder snel en goed. In iOS 13 gaat Apple weer een stapje verder om de levens­duur van de batterij te verlengen.

Het verlengen van de levens­duur van de accu gebeurt zowel op korte als lange termijn. Voor dat eerste zorgt een nieuwe functie met suggesties voor energiebesparing, terwijl er ook aan de langere termijn is gedacht.

Slimmer opladen in iOS 13

In het menu InstellingenBatterijBatterijconditie is een nieuwe functie te vinden die heet ‘geoptimaliseerd opladen’. Deze functie zorgt dat je accu minder snel slijt. Hoe precies? Met een geavanceerd algoritme dat je dagelijkse oplaad­routine in kaart brengt en kijkt of het zinnig is om de accu helemaal tot 100 procent op te laden.

De accu wordt door deze functie alleen voor meer dan 80 procent opgeladen als blijkt dat je het einde van de dag niet zou halen zonder volle accu. Dit verlengt de levensduur van de batterij, omdat deze geen hele laadcyclus door hoeft te lopen. Om de laatste 20 procent van de accu te vullen, wordt altijd druppelladen gebruikt. Dit zorgt voor een hogere slijtage, zoals Apple op deze pagina uitlegt. De functie staat standaard aan.

iOS 13 batterij 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Suggesties voor een lagere accuduur

Ook nieuw in het Instellingen-scherm voor de batterij, zijn suggesties voor een langere accuduur. iOS 13 loopt periodiek je instellingen na en geeft inzichten en tips over wat je kunt aanpassen om je accuduur te verlengen. In ons voorbeeld is dati automatisch vergrendelen inschakelen, zodat het scherm eerder uitgeschakeld wordt.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Hier gaan ze zo’n gezeik mee krijgen als mensen er niet van op de hoogte zijn…

 • Profielfoto
  Nick Teeuwen from Nicksoft Corporation

  Ik merk het ook echt… de batterij van mijn iPhone loopt als een gek leeg!

 • Profielfoto
  Gio

  Van een Beta 1 kun je niet verwachten dat de batterij lang meegaat. Dit kan je pas oprecht zeggen als de echte versie uitkomt.

 • Profielfoto
  hagar2008

  In potentie … vreemde titel.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  hagar2008 op 7 juni 2019 23:44

  In potentie … vreemde titel.

  Waarom? Tenzij je niet weet wat het betekent?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Functie staat hier al aan sinds beta 1, maar tot op heden duurt het opladen net zo lang als een jaar geleden. Aan de grafiek, waarin je de accupercentage tegenover tijd kan aflezen, is ook niks veranderd..

 • Profielfoto
  pruus

  In potentie heb je er geen flikker aan.

 • Profielfoto
  McJohn

  Nieuw in iOS 13: elke 4 dagen een bigfix..

   

  We mogen trouwens bijna 13.2 verwachten, want ik meen gelezen te hebben dat er issues zijn met touch id. Way to go Tim!

 • Profielfoto
  Frans

  Om de laatste 20 procent van de accu te vullen, wordt altijd druppelladen gebruikt. Dit zorgt voor een hogere slijtage,

  Dit zorgt juist voor een lagere slijtage!

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Na iOS 13.1.1 haal ik geen hele dag meer met mijn telefoon, daarvoor nog wel. Leuke optimalisatie 😡

 • Profielfoto
  arno1975

  hans dorsman op 3 oktober 2019 08:37
  Na iOS 13.1.1 haal ik geen hele dag meer met mijn telefoon, daarvoor nog wel. Leuke optimalisatie 😡

  Klopt. Gisteren nog geen halve dag. Om 16:30 volledig opgeladen. Om middernacht helemaal leeg.

 • Profielfoto
  whaha

  Inmiddels valt me wel op hoe goed de stand-by tijd is van iOS 13. Alleen zegt dat bar weinig over de gebruikstijd…