Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 oktober 2019

iOS 13.2 maakt verwijderen op­ge­nomen Siri-gesprekken mogelijk

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. De iPhone-maker beloofde echter beterschap en die komt binnenkort in iOS 13.2. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen.

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen in iOS 13.2

De optie is te vinden onder het menu InstellingenSiri en ZoekenSiri- en dicteergeschiedenis. Daar kun je alle opgeslagen gesprekken verwijderen, maar niet beluisteren. Google biedt die optie bijvoorbeeld wel. Het is ook niet mogelijk om automatisch na een bepaalde tijd verwijderen van gesprekken in te schakelen. Apple bewaart opgenomen Siri-commando’s standaard zes maanden samen met een ID van je apparaat. Daarna wordt het ID verwijderd en bewaart het bedrijf de opname nog twee jaar, zonder enige verwijzingen naar een apparaat.

De gesprekken worden standaard geanonimiseerd opgeslagen, daarom kun je ze niet voor al je apparaten tegelijk verwijderen. De gesprekken zijn niet aan je Apple ID gekoppeld, maar aan een hash die op basis van het apparaat-ID berekend wordt. Gebruik je Siri op een iPhone, iPad en Mac? Dan moet je ze daar allemaal individueel wissen.

iOS 13.2 Siri geschiedenis
Klik/tap voor groter.

Helemaal uitschrijven ook mogelijk

Je kunt je straks ook helemaal uitschrijven voor het opslaan van Siri-gesprekken. Na de update naar iOS 13.2 vraagt Apple of je bij wil dragen aan het verbeteren van Siri en gesprekken wil laten opslaan. Wil je dat niet? Geen probleem. Siri en de dicteerfunctie blijven gewoon bruikbaar.

Van gedachten veranderen kan ook. Via het menu InstellingenPrivacyAnalyse en verbetering kies je snel of Apple audio mag bewaren en beoordelen.

iOS 13.2 Siri geschiedenis 2
Klik/tap voor groter.

Meer nieuws in iOS 13.2

iOS 13.2 is nu uit. Naast deze bevat de update nog een grote hoeveelheid nieuwe functies. Ook voegt Apple in deze update 60 nieuwe emoji toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13.2 maakt verwijderen op­ge­nomen Siri-gesprekken mogelijk
Sluiten