iOS 13.2 maakt verwijderen op­ge­nomen Siri-gesprekken mogelijk

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Siri golfjes

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. De iPhone-maker beloofde echter beterschap en die komt binnenkort in iOS 13.2. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen.

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen in iOS 13.2

De optie is te vinden onder het menu Instellingen β†’ Siri en Zoeken β†’ Siri- en dicteergeschiedenis. Daar kun je alle opgeslagen gesprekken verwijderen, maar niet beluisteren. Google biedt die optie bijvoorbeeld wel. Het is ook niet mogelijk om automatisch na een bepaalde tijd verwijderen van gesprekken in te schakelen. Apple bewaart opgenomen Siri-commando’s standaard zes maanden samen met een ID van je apparaat. Daarna wordt het ID verwijderd en bewaart het bedrijf de opname nog twee jaar, zonder enige verwijzingen naar een apparaat.

De gesprekken worden standaard geanonimiseerd opgeslagen, daarom kun je ze niet voor al je apparaten tegelijk verwijderen. De gesprekken zijn niet aan je Apple ID gekoppeld, maar aan een hash die op basis van het apparaat-ID berekend wordt. Gebruik je Siri op een iPhone, iPad en Mac? Dan moet je ze daar allemaal individueel wissen.

iOS 13.2 Siri geschiedenis
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Helemaal uitschrijven ook mogelijk

Je kunt je straks ook helemaal uitschrijven voor het opslaan van Siri-gesprekken. Na de update naar iOS 13.2 vraagt Apple of je bij wil dragen aan het verbeteren van Siri en gesprekken wil laten opslaan. Wil je dat niet? Geen probleem. Siri en de dicteerfunctie blijven gewoon bruikbaar.

Van gedachten veranderen kan ook. Via het menu Instellingen β†’ Privacy β†’ Analyse en verbetering kies je snel of Apple audio mag bewaren en beoordelen.

iOS 13.2 Siri geschiedenis 2
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Meer nieuws in iOS 13.2

iOS 13.2 is nu uit. Naast deze bevat de update nog een grote hoeveelheid nieuwe functies. Ook voegt Apple in deze update 60 nieuwe emoji toe.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Handig vooral voor de apparatuur met iOS 12 of lager 😐

 • Profielfoto
  Frans

  De gesprekken worden standaard geanonimiseerd opgeslagen, daarom kun je ze niet voor al je apparaten tegelijk verwijderen. De gesprekken zijn niet aan je Apple ID gekoppeld, maar aan een hash die op basis van het apparaat-ID berekend wordt.

  Ik snap die oplossing wel, en technisch lijkt een opname dan geanonimiseerd, maar wat als er in zo’n opname naar een persoon herleidbare gegevens zitten. Bijvoorbeeld wanneer er een naam of adres genoemd is? En dan heb ik het nog niet over de mogelijkheid van, steeds beter wordende, stemherkenning.

  Als je echt voor privacy gaat sla je gewoon helemaal niets van geluidsfragmenten op! Wil je dan toch een verbeterfunctie? Geef de gebruiker dan, wanneer deze dat wil, een mogelijkheid aan te geven dat Siri het niet goed begrepen heeft en wat wel de bedoeling was.