iOS 13.2 is uit: hier zijn alle nieuwe functies op een rij

Door: Raymon Mens - 16 reacties
iOS 13.2 hero 16x9
(Afbeelding: Apple)

Naast nieuwe AirPods Pro heeft Apple maandag ook iOS 13.2 en iPadOS 13.2 uitgebracht. Je kunt het nu installeren op je iPhone of iPad. De updates voor iOS 13 volgen elkaar sinds de release in september als een speer op, want de vorige update werd minder dan twee weken geleden uitgebracht.

Naast welkome bugfixes, bevatten iOS 13.2 en iPadOS 13.2 ook veel nieuwe functies. Zo zijn er ruim 60 nieuwe emoji, verbeteringen in de Muziek-app en de eerder door Apple beloofde Deep Fusion-modus voor de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max).

Maar liefst 60 nieuwe emoji

Zijn er ooit genoeg emoji? Apple denkt van niet. In iOS 13.2 worden maar liefst 60 nieuwe figuren toegevoegd. Maak je op voor een gapende emoji, een geleidehond, boter, knoflook, flamingo’s en zelfs een geel veiligheidsvest.

Apple kondigde de komst van deze nieuwe emoji al op 17 juli -wereld emoji-dag- aan en nu komen ze naar ieders iOS-apparaat. Hier een overzicht van alle nieuwe toevoegingen.

iOS 13.2 koppels huidskleur emoji
Screenshot: OMT/Raymon Mens

Berichten aankondigen via AirPods met iOS 13.2

Een functie die al in eerdere bètaversies van iOS 13 zat, was het aankondigen van berichten via AirPods en Beats-hoofdtelefoons. Deze functie verdween echter weer, maar komt nu terug met iOS 13.2. Als je AirPods hebt, kunnen berichten die je ontvangt voorgelezen worden. Zo hoef je niet meer op je iPhone te kijken. Je kunt ook via de draadloze oortjes antwoorden.

Apple heeft in iOS 13.2 een nieuw paneel in het menu InstellingenSiri opgenomen. Daar kun je kiezen van welke apps berichten aangekondigd mogen worden. Momenteel wordt alleen SMS en iMessage via de ingebouwde Berichten-app ondersteund, maar dat zal in de toekomst veranderen. Naast instellingen per app, kun je ook instellen van welke contacten berichten aangekondigd moeten worden. Dat kan iedereen zijn, of favoriete contacten, of contacten waar je recent een bericht naar hebt gestuurd.

iOS 13.2 berichten aankondigen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Deep Fusion voor iPhone 11 (Pro)

Deep Fusion is een nieuwe techniek die de kwaliteit van de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro verder moet verbeteren. De camera komt daarbij al in actie voordat je een foto maakt. Er worden in totaal negen shots gemaakt. De eerste acht worden al gemaakt voordat je op de sluiter-knop drukt. Er worden dan vier shots met een extreem korte belichtingstijd gemaakt en nog eens vier met een langere belichtingstijd.

Wanneer je vervolgens op de knop drukt om een foto te maken, maakt de iPhone 11 (Pro) met iOS 13.2 er nog eens een met een hele lange belichtingstijd. Daarna gaat de A13-chip aan de slag om uit al deze foto’s één goed shot samen te stellen. Je hoeft deze functie niet zelf te activeren, hij staat standaard aan. Lees meer over deze functie in onze FAQ.

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. De iPhone-maker beloofde echter beterschap en die komt binnenkort in iOS 13.2. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen. In dit artikel lees je hoe het precies werkt.

Sensoren in Woning-app iOS 13.2

In de Woning-app is een nuttige aanpassing gedaan. Wanneer een sensor, zoals de Philips Hue bewegingssensor, meerdere dingen kan meten, kun je deze nu geconsolideerd of individueel laten tonen. In de geconsolideerde weergave zie je de sensor slechts één keer in het overzicht met apparaten. Je moet erop tikken om gemeten waarden zoals beweging, licht of temperatuur te zien.

De nieuwe weergave die in iOS 13.2 optioneel in te schakelen is, laat je weer alles dat een sensor kan meten individueel zien. Zo zie je een tegel voor beweging, temperatuur en licht. Dat geeft sneller een overzicht.

iOS 13.2 woning app 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Twee kleine aanpassingen Muziek-app

De Muziek-app krijgt twee kleine aanpassingen. Allereerst zijn de knoppen voor shuffle en repeat nu duidelijker aanwezig. Ze hebben een gekleurde achtergrond en vallen duidelijk op. Daarnaast kun je nu gemakkelijker zien wat je eerder geluisterd hebt door naar beneden te vegen in het volgende-scherm. Je ziet dan niet alleen welke nummers volgen, maar ook wat al afgespeeld is.

iOS 13.2 muziek 001
Klik/tap voor groter Screenshots: OMT/Raymon Mens

iPadOS 13.2: home-scherm en dock makkelijker aanpassen

iPadOS 13 heeft een nieuw homescherm met widgets, maar het aanpassen daarvan was nogal diep in de instellingen verstopt. In iPadOS 13.2 maakt Apple deze instellingen makkelijker vindbaar met een eigen sectie genaamd “Homescherm in dock”.

iPadOS 13.2 instellingen dock
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

iPadOS 13.2: makkelijker apps in multitasking-weergave sluiten

In iPadOS 13 kun je op veel nieuwe manieren multitasken met een iPad, waaronder een app meerdere keren openen. Het vanuit de multitasking-weergave sluiten van een app die meermaals geopend was, was lastig. In iPadOS 13.2 is echter een nieuw gebaar toegevoegd. Je kunt de verschillende app-instances gewoon met een veeg omhoog afsluiten.

ipadOS 13.2 multitasking 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

AirPlay automatisch starten

In iOS 13.2 wil Apple je ook weer meer werk uit handen nemen. Er is een nieuwe mogelijkheid in het AirPlay-menu waarmee je het draadloos streamen van video en audio automatisch kunt laten starten. Dit werkt ook met het streamen van muziek naar de HomePod. Als Apple’s slimme speaker in de buurt is, kan audio automatisch via de HomePod worden afgespeeld.

Een voorbeeld: je kijkt iedere maandagavond het programma Tros Radar terug via de NPO-app op je iPhone en streamt dat via AirPlay naar je televisie. iOS 13.2 zal dit gedrag herkennen en wanneer je de NPO-app start automatisch AirPlay starten. Is dat een beetje te agressief? Dan kun je de iPhone of iPad ook slechts een suggestie voor het starten van AirPlay laten geven.

berichten airplay 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

En verder in iOS 13.2…

 • TV-app ondersteunt nu Haptic Touch-acties
 • Opties voor Research-deelname in privacy-instellingen
 • Nieuwe animatie voor volume-icoon
 • Nieuwe iconen bij instellingen voor wallpapers
 • Nieuw icoon bij Apple Pencil-instellingen

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik wacht nog even op noemojiOS.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wanneer komt Apple eens  met een ander toetsenbord voor emoji op iOS? Het is haast niet te doen om nu snel een emoji te vinden. QuickType doet wel het nuttige (typ bijvoorbeeld ‘knipoog’ en je krijgt 😉 in je suggesties), maar dat gaat lang niet altijd goed als emoji een beschrijving (hier is VoiceOver handig) hebben die uit meerdere woorden bestaat… In MacOS zit een soort zoekfuctie voor speciale tekens en dus ook voor emoji, maar in het standaard-toetsenbord van iOS ontbreekt deze helaas. Swiftkey heeft er wel een, dus het kán wel…

 • Profielfoto
  xaddict

  “Zijn er ooit genoeg emoji? Apple denkt van niet.”

  Voorzover ik weet is dat allemaal vanuit het Unicode consortium geregeld en niet puur een Apple dingetje

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  De emoji’s, daar zat ik nou echt op te wachten…

 • Profielfoto
  App69

  csteelooper op 28 oktober 2019 18:55
  Wanneer komt Apple eens  met een ander toetsenbord voor emoji op iOS? Het is haast niet te doen om nu snel een emoji te vinden. QuickType doet wel het nuttige (typ bijvoorbeeld ‘knipoog’ en je krijgt 😉 in je suggesties), maar dat gaat lang niet altijd goed als emoji een beschrijving (hier is VoiceOver handig) hebben die uit meerdere woorden bestaat… In MacOS zit een soort zoekfuctie voor speciale tekens en dus ook voor emoji, maar in het standaard-toetsenbord van iOS ontbreekt deze helaas. Swiftkey heeft er wel een, dus het kán wel…

  “QuickType doet wel het nuttige (typ bijvoorbeeld ‘knipoog’ en je krijgt 😉 in je suggesties), ”

  En dat heeft niks met QuickType te maken. Deze functie is reeds lang beschikbaar in iOS.

   

 • Profielfoto
  starrewiets

  Is de audio bug er nu eindelijk uit gehaald?

 • Profielfoto
  iDeMi

  En ook nog steeds niet kunnen zoeken in een playlist. Maar ja, zolang er maar genoeg emojis zijn dan kan er weer een release uit.

 • Profielfoto
  hokkie

  Jammer dat de Woning-app nog steeds niet de waarden van de HUE bewegingssensor kan gebruiken. Nog steeds afhankelijk van andere apps die dit klaarblijkelijk wél kunnen.

 • Profielfoto
  koen

  /dev/enschede op 28 oktober 2019 19:55
  De emoji’s, daar zat ik nou echt op te wachten…

  Je kunt hier nog meer jubelen over de nieuwe emoji’s.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  iPhone gaat naar mijn idee een stukje soepeler 😎

 • Profielfoto
  jankeesvw

  Ik heb een keer in een podcast gehoord dat die nieuwe Emoji vaak gebruikt worden als aanjager voor de update als er belangrijke aanpassingen inzitten zoals bugs of beveiligingsproblemen.

 • Profielfoto
  fabian

  Tegenwoordig een full time bezigheid geworden,die updates.

 • Profielfoto
  paul_eb

  Helaas kan ik nog steeds geen mms berichten of memoji’s versturen, ook de knop om als mms te sturen ontbreekt nog steeds bij berichten.

 • Profielfoto
  recoiller

  Wat mij betreft slaan ze nogal door met die emoji’s. Alles ook helemaal correct met alle tinten en alle combinaties van partners en zo. Ik snap de inclusieve maatschappij maar in mijn beleving slaan ze ook nogal door. Voor de rest heb je volgens mij vrij weinig aan die ‘extra functionaliteiten’.

  En ik sluit me helemaal aan bij csteelooper, een beter toetsenbord voor emoji zou veel functioneler zijn, helemaal ze er nu nog meer in donderen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik zit een beetje in dubio: mijn Windows Phone ondersteuning wordt binnenkort vrij brak, dus ik heb nu op proef een iPhone 4s en vrouw heeft van werk sinds paar weken een 6S helemaal up-to-date. Maar wat een gedrocht is iOS eigenlijk als buitenstaander zonder ervaring.

  Wat ik echt onverteerbaar vindt is hoe Apple instellingen regelt: alles zit in de systeeminstellingen, ook wat IN de App zou moeten zitten: foto instellingen aanpassen: foto-app verlaten en systeeminstellingen starten. Wat een grote onzin. De instellingen zijn er ook niet meer door te navigeren: soms wel 5 niveaus diep. Camera-app bevat sowieso niet de dingen die ik als fotoliefhebber zoek, en dat lijkt wel via derden-apps te kunnen, maar dat werkt toch ook minder dan Lumia Camera doet.

  Looks geven me ook rillingen. Had m voor de gein ook even op iOS 6 gezet, dat is helemaal horror: dat we dit in 2014 accepteerden, OMG!. Ik heb echt idee in soort permanente Candy Crush te zitten.

  Derde waar ik niet aan kan wennen: de stem. Zeker bij navigatie, dat gaat echt niet. Is gewoon geen werkbare app. Heeft al brokken veroorzaakt zo irritant.

  Ik denk dat ik maar gewoon doorga met afkicken van telefoongebruik. Als hotspot werkt ie ook goed, en de offline-navigatie is nog steeds uitstekend en zal voorlopig nog wel werken.

 • Profielfoto
  WaZoo

  computer space op 30 oktober 2019 06:16
  Ik zit een beetje in dubio: mijn Windows Phone ondersteuning wordt binnenkort vrij brak, dus ik heb nu op proef een iPhone 4s en vrouw heeft van werk sinds paar weken een 6S helemaal up-to-date. Maar wat een gedrocht is iOS eigenlijk als buitenstaander zonder ervaring.

  Wat ik echt onverteerbaar vindt is hoe Apple instellingen regelt: alles zit in de systeeminstellingen, ook wat IN de App zou moeten zitten: foto instellingen aanpassen: foto-app verlaten en systeeminstellingen starten. Wat een grote onzin. De instellingen zijn er ook niet meer door te navigeren: soms wel 5 niveaus diep. Camera-app bevat sowieso niet de dingen die ik als fotoliefhebber zoek, en dat lijkt wel via derden-apps te kunnen, maar dat werkt toch ook minder dan Lumia Camera doet.

  Looks geven me ook rillingen. Had m voor de gein ook even op iOS 6 gezet, dat is helemaal horror: dat we dit in 2014 accepteerden, OMG!. Ik heb echt idee in soort permanente Candy Crush te zitten.

  Derde waar ik niet aan kan wennen: de stem. Zeker bij navigatie, dat gaat echt niet. Is gewoon geen werkbare app. Heeft al brokken veroorzaakt zo irritant.

  Ik denk dat ik maar gewoon doorga met afkicken van telefoongebruik. Als hotspot werkt ie ook goed, en de offline-navigatie is nog steeds uitstekend en zal voorlopig nog wel werken.

  In dubio? En dat met een test met een 4 en 6s? Wees eerlijk, je wil er gewoon niet aan, ook prima, maar zit dan niet zo te janken. Ik ga ook niet op een MS/Android forum hangen om hun shizzle af te zeiken. Wees eerlijk en blijf gewoon met je eigen dingen door gaan omdat dat zo perfect gaat, verwacht hier geen zalvende woorden omdat jij niet datgene kreeg wat jij hoopte van jouw ‘ontucht’…;-)