iOS 13.1.3 met maar liefst 10 kleine bugfixes beschikbaar

Door: Raymon Mens - 18 reacties
Afbeelding: OMT/Marijn van der Werf

Apple’s update-marathon gaat door. Ongeveer 14 dagen na de release van iOS 13.1.2 met kleine bugfixes, is zojuist iOS 13.1.3 beschikbaar gesteld. Deze update brengt -je had het al geraden- wederom bugfixes. Gebruikers van de iPad krijgen iPadOS 13.1.3.

In deze update zijn tien vervelende bugs opgelost. De grootste en meest irritante was ongetwijfeld een (gelukkig zeldzaam) probleem waarbij inkomende gesprekken niet werden aangekondigd met een beltoon of trilling. Hierdoor werden gesprekken soms gemist.

Deze bugfixes zitten in iOS 13.1.3

Apple meldt in de release notes van iOS 13.1.3 en iPadOS 13.1.3 dat de volgende bugfixes doorgevoerd zijn:

 • Oplossing voor een probleem waarbij een inkomend gesprek niet werd aangekondigd met een beltoon of trilling.
 • Oplossing voor een probleem waarbij een uitnodiging voor een vergadering in Mail niet werd geopend.
 • Oplossing voor een probleem waarbij gegevens in de app Gezondheid niet correct werden weergegeven nadat de tijd was aangepast voor wintertijd.
 • Oplossing voor een probleem waarbij opnamen in Dictafoon niet werden gedownload na het terugzetten van een iCloud-reservekopie.
 • Oplossing voor een probleem waarbij apps niet werden gedownload na het terugzetten van een iCloud-reservekopie.
 • Oplossing voor een probleem waarbij de Apple Watch niet kon worden gekoppeld.
 • Oplossing voor een probleem waarbij er op een Apple Watch geen meldingen werden ontvangen.
 • Oplossing voor een probleem waarbij de Bluetooth-verbinding in bepaalde voertuigen werd verbroken.
 • Verbeterde betrouwbaarheid van de verbinding met Bluetooth-gehoorapparaten en -koptelefoons.
 • Verbeterde prestaties bij het starten van apps die Game Center gebruiken.
iOS 13.1.3 update
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Er wordt ook gewerkt aan iOS 13.2

Naast deze kleine update, is er ook een grote update in de maak. Later in november wordt iOS 13.2 verwacht, waar een grote hoeveelheid nieuwe functies in zitten. Ook voegt Apple in deze update 60 nieuwe emoji toe.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  Potver mijn watch is net 4 uur geleden opgehaald door apple omdat deze juist niet gekoppeld kon worden ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Inkoppertje voor Google. ?

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Wat een knulligheid al die updates de laatste tijd. Om moe van te worden…?

 • Profielfoto
  koen

  En dan ook nog eens een update voor Catalina. Het zou verboden moeten worden. Net als Autodrop.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ed Mokum op 15 oktober 2019 20:27
  Wat een knulligheid al die updates de laatste tijd. Om moe van te worden…?

  Je hebt liever geen updates?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Henk Jan de Bruijn op 15 oktober 2019 21:39

  Ed Mokum op 15 oktober 2019 20:27
  Wat een knulligheid al die updates de laatste tijd. Om moe van te worden…?

  Je hebt liever geen updates?

  Dus jij hebt liever elke week weer een update als een stabiel(er) besturingssysteem wat maar eens in de zoveel maanden een keer een update nodig heeft??

   

  hetgeen dat ik niet begrijp van Apple is de drang om per sé elk jaar met een totaal nieuw besturingssysteem te komen. Hiermee leggen ze een behoorlijke druk op zichzelf, en gezien de laatste  release (iOS 13) lijkt het er haast op dat de druk een beetje te hoog wordt, en dat er dan toch maar een nieuw besturingssysteem de wereld in geslingerd wordt, waarvan men weet dat er nog veel updates benodigd zijn in de beginperiode.

   

  waarom brengen ze niet een universal iOS uit, waar ze in een jaar tijd op verder kunnen borduren en eens per 2 maanden een redelijke update uitbrengen, waardoor het systeem up to date blijft???‍♂️

   

  Op deze manier raakt men steeds meer achterop en wordt het er in de toekomst niet beter op, aangezien ze eerst nog veel problemen van de laatste release moeten wegpoetsen, waardoor de ontwikkeling van de volgende release stagneert.

   

  waar ze ook voor zouden kunnen kiezen is om eens in de twee jaar een nieuwe iOS uit te brengen, 1 jaar ontwikkelen, en 1 jaar intensief testen, en de bugs er uit halen, zodat de trotse Apple gebruiker een besturingssysteem krijgt voorgeschoteld die voldoet aan de kwaliteit die een Apple gebruiker mag verwachten van een hoogstaand bedrijf als Apple.

   

  begrijp me goed, ik ben niet tegen een update op zijn tijd, maar hecht ook waarde aan een kwalitatief goed besturingssysteem, en de kwaliteit van iOS 13 is mijn inziens onder de maat van wat je mag verwachten?

   

  en ik weet het, het is een kritische noot richting Apple, en volgens de fanboys is dit “not done”, maar het toch echt kritiek wat ze zichzelf mogen aanrekenen wat mij betreft.

 • Profielfoto
  AT024

  @shmoo hahaha dat is een mooi plaatje

 • Profielfoto
  DGE1965

  Fantastisch dat Apple snel reageert op allerlei onvolkomenheden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Arjan E. op 15 oktober 2019 22:31

  Henk Jan de Bruijn op 15 oktober 2019 21:39

  Ed Mokum op 15 oktober 2019 20:27
  Wat een knulligheid al die updates de laatste tijd. Om moe van te worden…?

  Je hebt liever geen updates?

  Dus jij hebt liever elke week weer een update als een stabiel(er) besturingssysteem wat maar eens in de zoveel maanden een keer een update nodig heeft??

  hetgeen dat ik niet begrijp van Apple is de drang om per sé elk jaar met een totaal nieuw besturingssysteem te komen. Hiermee leggen ze een behoorlijke druk op zichzelf, en gezien de laatste  release (iOS 13) lijkt het er haast op dat de druk een beetje te hoog wordt, en dat er dan toch maar een nieuw besturingssysteem de wereld in geslingerd wordt, waarvan men weet dat er nog veel updates benodigd zijn in de beginperiode.

  waarom brengen ze niet een universal iOS uit, waar ze in een jaar tijd op verder kunnen borduren en eens per 2 maanden een redelijke update uitbrengen, waardoor het systeem up to date blijft???‍♂️

  Op deze manier raakt men steeds meer achterop en wordt het er in de toekomst niet beter op, aangezien ze eerst nog veel problemen van de laatste release moeten wegpoetsen, waardoor de ontwikkeling van de volgende release stagneert.

  waar ze ook voor zouden kunnen kiezen is om eens in de twee jaar een nieuwe iOS uit te brengen, 1 jaar ontwikkelen, en 1 jaar intensief testen, en de bugs er uit halen, zodat de trotse Apple gebruiker een besturingssysteem krijgt voorgeschoteld die voldoet aan de kwaliteit die een Apple gebruiker mag verwachten van een hoogstaand bedrijf als Apple.

  begrijp me goed, ik ben niet tegen een update op zijn tijd, maar hecht ook waarde aan een kwalitatief goed besturingssysteem, en de kwaliteit van iOS 13 is mijn inziens onder de maat van wat je mag verwachten?

  en ik weet het, het is een kritische noot richting Apple, en volgens de fanboys is dit “not done”, maar het toch echt kritiek wat ze zichzelf mogen aanrekenen wat mij betreft.

  Ik weet het niet hoor, maar zoals jij ‘een universeel iOS’ beschrijft, zijn er nog steeds updates. Of je het nou iOS13 of iOS 12.2.5.354 (fictief) noemt, het blijven updates.

  Bovendien, hoe je het ook wendt of keert: het blijft noodzakelijk dat er updates komen. Daar doet niemand iets aan. En je kunt zeggen dat je dan bijvoorbeeld alleen beveiligingspatches uitstuurt, maar dan gaan ongetwijfeld weer ándere gebruikers zeuren, want mensen wíllen nou eenmaal nieuwe features. Wat fat betreft zitten softwaremakers met een enorm geval “damned if you do, damned if you don’t.” Hoe je ’t ook doet, je doet het nooit goed. Altijd zijn er wel mensen die denken dat het fundamenteel anders moet.
  Microsoft doet het met Windows 10 ongeveer op de manier die jij hier beschrijft. Windows 10 heet immers al  bijna 5 jaar Windows 10. Maar inmiddels lijkt de huidige versie alleen nog in de hoofdinterface op de eerste. In Apple termen zou dat dus een verloop beslaan van macOS El Capitan tot Catalina. Maar feitelijk maakt de naam van het beest niet uit. De software verandert toch wel. Alleen elk jaar die heisa is nergens voor nodig. Daar heb je een punt.

  En oh ja: wat het woord ‘universeel’ hiermee überhaupt te maken heeft ontgaat mij volledig. Tenzij je de i van iOS haalt: “Een universeel OS”. Maar dat zal in de praktijk sowieso nooit werken. Zeker niet nu Apple dezelfde issues tegemoet gaat als in het interbellum tussen de twee periodes met Steve Jobs. In plaats van, zoals voorheen, 1 model voor elk type device, al dan niet met meerdere capaciteiten, heeft men nu 3 verschillende iPads en iPhones, één iPad Pro die eigenlijk zijn eigen productgroep is en talloze Macs.
  Iedereen weet dat het in Apple-land natuurlijk lang niet zo erg is als bij Android en Windows, maar deze verscheidenheid aan producten heeft slechts één gevolg: fragmentatie. En als je dan nog één OS wil maken voor al deze producten, heeft dat alleen grotere downloads tot gevolg. En dan krijg je weer gezeur van een hele andere orde.

 • Profielfoto
  inktvis75

  Arjan E. op 15 oktober 2019 22:31

  Henk Jan de Bruijn op 15 oktober 2019 21

  hetgeen dat ik niet begrijp van Apple is de drang om per sé elk jaar met een totaal nieuw besturingssysteem te komen. Hiermee leggen ze een behoorlijke druk op zichzelf, en gezien de laatste  release (iOS 13) lijkt het er haast op dat de druk een beetje te hoog wordt, en dat er dan toch maar een nieuw besturingssysteem de wereld in geslingerd wordt, waarvan men weet dat er nog veel updates benodigd zijn in de beginperiode.

   

  waarom brengen ze niet een universal iOS uit, waar ze in een jaar tijd op verder kunnen borduren en eens per 2 maanden een redelijke update uitbrengen, waardoor het systeem up to date blijft???‍♂️

   

  waar ze ook voor zouden kunnen kiezen is om eens in de twee jaar een nieuwe iOS uit te brengen, 1 jaar ontwikkelen, en 1 jaar intensief testen, en de bugs er uit halen, zodat de trotse Apple gebruiker een besturingssysteem krijgt voorgeschoteld die voldoet aan de kwaliteit die een Apple gebruiker mag verwachten van een hoogstaand bedrijf als Apple.

  Dit is een eeuwig durend probleem in software ontwikkelings land: eens in de zoveel tijd een grotere release zorgt ervoor dat mensen lang tegen kleine problemen aan lopen of lang op features wachten die wel nodig zijn, al dan niet vanwege de concurrentie. Gevolg: ontevreden klant.

  Releasen en veel tussentijdse updates geeft de mogelijkheid om veel te doen aan veiligheid en kleine problemen wegpoetsen. Inmiddels blijkt uit ervaring en onderzoek dat dit de stabiliteit zeer ten goede kan komen. Doe je het te frequent heb je natuurlijk wel de kans dat je te slordig wordt. Ook val je de klant teveel lastig met die updates, die heeft daar niet altijd zin in. Gevolg: ontevreden klant.

  De middenweg zoeken lijkt mij zinvol: releasen op vaste tijdstippen, de periode er na zo veel mogelijk problemen oplossen met freq. updates. Immers, foutvrije software bestaat niet. Waarna je in een rustiger vaarwater komt. Iedereen kan dan voor zichzelf bepalen wanneer je instapt in een bepaalde release cycle.

  Overigens: laat je niet misleiden door allerlei websites en fora, als je nuchter kijkt naar het aantal echte problemen, waardoor ze veroorzaakt worden dan valt het al met al erg mee. Zelfs de problemen waar deze bugfix release voor is, hebben zich bij velen niet voorgedaan.

 • Profielfoto
  Razend

  Ik ben de term “Apple fanboys” onderhand echt kotsbeu. Het klinkt uitermate denigrerend en nog seksistisch bovendien.

  Er bestaan écht ook volwassen mannen (en ook vrouwen!) die de producten van Apple gebruiken en/of waarderen.

  En als men dan toch zo nodig een engelse term moet gebruiken om alle Applegebruikers op een hoop te vegen, spel hem dan tenminste correct (dus: “fan boys”, als twee woorden.

 • Profielfoto
  koen

  Waarom niet ieder ander jaar een update van iOS en in de tussenliggende jaren een update voor macOS?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  csteelooper op 16 oktober 2019 08:46

  Arjan E. op 15 oktober 2019 22:31

  Henk Jan de Bruijn op 15 oktober 2019 21:39

  Ed Mokum op 15 oktober 2019 20:27
  Wat een knulligheid al die updates de laatste tijd. Om moe van te worden…?

  Je hebt liever geen updates?

  Dus jij hebt liever elke week weer een update als een stabiel(er) besturingssysteem wat maar eens in de zoveel maanden een keer een update nodig heeft??

  hetgeen dat ik niet begrijp van Apple is de drang om per sé elk jaar met een totaal nieuw besturingssysteem te komen. Hiermee leggen ze een behoorlijke druk op zichzelf, en gezien de laatste  release (iOS 13) lijkt het er haast op dat de druk een beetje te hoog wordt, en dat er dan toch maar een nieuw besturingssysteem de wereld in geslingerd wordt, waarvan men weet dat er nog veel updates benodigd zijn in de beginperiode.

  waarom brengen ze niet een universal iOS uit, waar ze in een jaar tijd op verder kunnen borduren en eens per 2 maanden een redelijke update uitbrengen, waardoor het systeem up to date blijft???‍♂️

  Op deze manier raakt men steeds meer achterop en wordt het er in de toekomst niet beter op, aangezien ze eerst nog veel problemen van de laatste release moeten wegpoetsen, waardoor de ontwikkeling van de volgende release stagneert.

  waar ze ook voor zouden kunnen kiezen is om eens in de twee jaar een nieuwe iOS uit te brengen, 1 jaar ontwikkelen, en 1 jaar intensief testen, en de bugs er uit halen, zodat de trotse Apple gebruiker een besturingssysteem krijgt voorgeschoteld die voldoet aan de kwaliteit die een Apple gebruiker mag verwachten van een hoogstaand bedrijf als Apple.

  begrijp me goed, ik ben niet tegen een update op zijn tijd, maar hecht ook waarde aan een kwalitatief goed besturingssysteem, en de kwaliteit van iOS 13 is mijn inziens onder de maat van wat je mag verwachten?

  en ik weet het, het is een kritische noot richting Apple, en volgens de fanboys is dit “not done”, maar het toch echt kritiek wat ze zichzelf mogen aanrekenen wat mij betreft.

  Ik weet het niet hoor, maar zoals jij ‘een universeel iOS’ beschrijft, zijn er nog steeds updates. Of je het nou iOS13 of iOS 12.2.5.354 (fictief) noemt, het blijven updates.

  Bovendien, hoe je het ook wendt of keert: het blijft noodzakelijk dat er updates komen. Daar doet niemand iets aan. En je kunt zeggen dat je dan bijvoorbeeld alleen beveiligingspatches uitstuurt, maar dan gaan ongetwijfeld weer ándere gebruikers zeuren, want mensen wíllen nou eenmaal nieuwe features. Wat fat betreft zitten softwaremakers met een enorm geval “damned if you do, damned if you don’t.” Hoe je ’t ook doet, je doet het nooit goed. Altijd zijn er wel mensen die denken dat het fundamenteel anders moet.
  Microsoft doet het met Windows 10 ongeveer op de manier die jij hier beschrijft. Windows 10 heet immers al  bijna 5 jaar Windows 10. Maar inmiddels lijkt de huidige versie alleen nog in de hoofdinterface op de eerste. In Apple termen zou dat dus een verloop beslaan van macOS El Capitan tot Catalina. Maar feitelijk maakt de naam van het beest niet uit. De software verandert toch wel. Alleen elk jaar die heisa is nergens voor nodig. Daar heb je een punt.

  En oh ja: wat het woord ‘universeel’ hiermee überhaupt te maken heeft ontgaat mij volledig. Tenzij je de i van iOS haalt: “Een universeel OS”. Maar dat zal in de praktijk sowieso nooit werken. Zeker niet nu Apple dezelfde issues tegemoet gaat als in het interbellum tussen de twee periodes met Steve Jobs. In plaats van, zoals voorheen, 1 model voor elk type device, al dan niet met meerdere capaciteiten, heeft men nu 3 verschillende iPads en iPhones, één iPad Pro die eigenlijk zijn eigen productgroep is en talloze Macs.
  Iedereen weet dat het in Apple-land natuurlijk lang niet zo erg is als bij Android en Windows, maar deze verscheidenheid aan producten heeft slechts één gevolg: fragmentatie. En als je dan nog één OS wil maken voor al deze producten, heeft dat alleen grotere downloads tot gevolg. En dan krijg je weer gezeur van een hele andere orde.

  Met “universeel” bedoelde ik meer als in Apple iOS zonder er een nummer aan te verbinden, daarmee leg je er dus minder druk op, omdat je tussentijds kan blijven ontwikkelen, zonder dat er een tijdslimiet aan zit.

   

  ik kan me op zich wel vinden in je damned if you do, damned if you don’t theorie, dus daarom is het ook wel zaak dat ze nieuwe features blijven ontwikkelen, en ook introduceren, alleen moeten ze die tijdsdruk weg halen, blijven ontwikkelen, en vernieuwen, maar pas introduceren als het uitvoerig getest is, en de bugs er uit gestreken zijn, in plaats van uitbrengen en dan maar elke week of veertien dagen een fix uitbrengen.

   

  verzamel desnoods een paar goed werkende (nieuwe) features, en breng ze eens in de 2 a 3 maanden uit.

   

  mensen worden A: update moe, en B: je zet als bedrijf je eigen kwaliteit te grabbel.

   

  zoals gezegd, ben ik niet tegen updates, maar ik kan me wel voorstellen dat gebruikers zoals Koen, en vele anderen er een beetje moe(deloos) van worden?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Razend op 16 oktober 2019 10:00
  Ik ben de term “Apple fanboys” onderhand echt kotsbeu. Het klinkt uitermate denigrerend en nog seksistisch bovendien.

  Er bestaan écht ook volwassen mannen (en ook vrouwen!) die de producten van Apple gebruiken en/of waarderen.

  En als men dan toch zo nodig een engelse term moet gebruiken om alle Applegebruikers op een hoop te vegen, spel hem dan tenminste correct (dus: “fan boys”, als twee woorden.

  Excuses, speciaal voor jou neem ik dat woord terug, en verander ik het in “ extreme Apple fans die geen kritiek dulden op alles wat Apple is”?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Oh en voor wat het waard is: ook ik gebruik meerdere Apple producten, die ik zeer waardeer, het is alleen de manier hoe er met de updates wordt omgesprongen wat ik minder kan waarderen.

  dus dat jij denkt dat ik Apple producten niet kan waarderen is dus een aanname die nergens op gebaseerd is.

  jammer genoeg kan het één niet zonder het ander, ik heb hele mooie Apple producten die er gelikt uit zien, in mijn ogen vele malen mooier dan andere merken, alleen ben ik dan helaas ook gebonden aan de software die voor deze producten benodigd is, waar ik dus minder over te spreken ben.

   

  Ik denk dat ik dat mag vinden,  tenzij jij vindt dat ik geen eigen mening mag hebben hierover?

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  En nu zijn alle Apple Pay kaarten verdwenen…

 • Profielfoto
  Arjan E.

  HugovandenBeld op 16 oktober 2019 14:38
  En nu zijn alle Apple Pay kaarten verdwenen…

  Net even voor je gekeken, maar mijn ING pas staat nog gewoon in mijn wallet??‍♂️

  Heb jij toevallig ook ING?

  Zo ja, dan heb ik er ook zo gauw even geen verklaring voor.

 • Profielfoto
  ronald

  Na update zowel Ipone 6s als de 8 problemen met snel leeglopende accu.