Huub Everstijn
Huub Everstijn App Store 8 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

Delen van iCloud Drive-mappen in MacOS Catalina vertraagd

De eerste tegenvaller in MacOS Catalina is een feit. De langverwachte mogelijkheid voor het delen van iCloud Drive-mappen in MacOS Catalina is vertraagd tot komend voorjaar. Dat is te lezen op de website van Apple.

Met deze functie kun je kunt mappen delen met een privé-link. Iedereen die toegang heeft, kan de map zien in iCloud Drive, er nieuwe bestanden aan toevoegen en altijd de nieuwste versie van bestanden gebruiken.

De functie voor het delen van mappen in iCloud Drive verscheen al in eerdere bèta-versies van iOS 13. en macOS 10.15. Apple maakte op de ‘Features’ pagina van macOS Catalina op zijn website bekend dat de functie ook een plek in macOS Catalina zou krijgen. Maar dat is nu dus uitgesteld tot voorjaar 2020. Ook in iOS 13 heeft de functie vertraging opgelopen. in het OS voor mobiele apparaten krijgt de functie volgens Apple al dit najaar een plekje.

Problemen tijdens het testen

De functie is één van de vele verbeteringen die Apple de afgelopen jaren aan iCloud Drive heeft aangebracht. De belangrijkste cloudopslagfunctie heeft maanden in ontwikkeling doorgebracht en zou het gebruikers mogelijk hebben gemaakt om mappen in hun iCloud Drive te delen met andere Apple-gebruikers via een privélink.

Nadat er problemen waren ontstaan ​​tijdens het testen, heeft Apple besloten om de functionaliteit uit zowel macOS Catalina als iOS 13 te halen.

Delen van iCloud Drive-mappen

In vroege bètaversies van macOS Catalina werd met de rechtermuisknop op een map in iCloud Drive een submenu getoond. Daarin kon je een koppeling naar de map maken. Deze kon je dan delen via AirDrop, Berichten, Mail of met mensen in je Contacten. Iedereen die de link ontving, had toegang tot de map in iCloud Drive, kon nieuwe bestanden toevoegen en op de hoogte blijven van de nieuwste bestandsversies.

Delen van iCloud Drive-mappen (klik/tap voor groter.

Vertraging in zowel macOS als iOS

Op de macOS Catalina ‘Features’ webpagina zegt Apple dat de functionaliteit nu ‘in het voorjaar komt’. Apple zegt daarentegen dat de functionaliteit in iOS 13 “later dit najaar” naar iPhones en iPads komt. Het is echter niet duidelijk of Apple de iOS pagina gewoon nog niet heeft bijgewerkt om de verlengde vertraging weer te geven. Hoe dan ook, de iOS 13.2 beta 1 lijkt het delen van iCloud Drive-mappen in ieder geval nog niet te ondersteunen.

Zoals het er nu uitziet, is het alleen mogelijk om afzonderlijke bestanden te delen in iCloud Drive. Dat levert een aanzienlijk nadeel op ten opzichte van concurrerende cloudopslag services zoals Google Drive en Dropbox. Die bieden namelijk al jaren de mogelijkheid voor het delen van mappen.

Alternatieven voor het delen van iCloud Drive-mappen

Als je toch iCloud Drive-mappen wil delen, kun je proberen een zip-bestand – met daarin de map – te delen. Je kunt ook een sparseimage bestand maken met Schijfhulpprogramma en de bestanden die je wil delen via iCloud, daarin plaatsen. Een ander alternatief is een andere cloudservice, of wachten tot komend voorjaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Delen van iCloud Drive-mappen in MacOS Catalina vertraagd
Sluiten