Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 11 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

HKmap uit de App Store: Apple zwicht voor China

Apple is toch gezwicht voor de Chinese overheid en heeft de ‘protestapp’ HKmap uit de App Store verwijderd. Met de app kunnen burgers en protesteerders in Hong Kong aangeven waar de politie zich op dit moment bevindt. Een doorn in het oog van China, die al wekenlang de gewelddadige opstand in Hong Kong probeert neer te slaan.

Eerder verwijderde Apple HKmap ook al uit de App Store, maar plaatste die vervolgens weer terug na kritiek van mensenrechtenorganisaties en demonstranten. De app zou bovendien geen enkele richtlijn van de fabrikant schenden, stellen de ontwikkelaars zelf. China kwam daarna met een waarschuwing voor ‘consequenties’ als Apple de app niet uit de App Store zou halen. Daar lijkt het bedrijf nu voor te zijn gezwicht.

‘Protestapp’ HKmap bedreiging voor veiligheid?

De Chinese overheid zou de ontwikkelaars meerdere keren hebben benaderd om te stoppen met hun app. Dat verklaart de app-maker op Twitter. Daarbij zou gezegd zijn dat de app een bedreiging is voor de openbare orde en veiligheid, en dat de politie belaagd wordt dankzij het gebruik van HKmap. De ontwikkelaars ontkennen de beschuldigingen en stellen dat er ‘nul bewijs’ is voor de claims.

New York Times schrijft dat die claims wel de reden zijn geweest voor Apple om de app te verwijderen. In een e-mail zou Tim Cook aan medewerkers hebben geschreven dat de app verwijderd is naar aanleiding van ‘aannemelijke informatie’ van autoriteiten en burgers in Hong Kong. Volgens die informatie is de app gebruikt om ‘individuele agenten op te sporen voor geweld en vernielingen te plegen waar geen politie aanwezig is’ in de semi-autonome regio.

Politielocaties Hong Kong in app

Het is dan ook een interessante discussie in hoeverre een app als HKmap verantwoordelijk is voor eventueel misbruik van gebruikers, en of bedrijven als Apple in zo’n geval de (morele) verplichting hebben om zulk misbruik te voorkomen. Uiteraard spelen economische redenen ook een rol. De verhoudingen tussen de Amerikaanse bedrijven en Chinese overheden zijn zacht gezegd nogal stroef. Dat blijkt keer op keer ook uit spanningen rondom Apple en China.

HKMap.

HKmap maakt het voor burgers mogelijk om op een kaart door te geven waar de politie aanwezig is. Demonstranten maken gretig gebruik van de app om de politie te ontwijken of juist op te zoeken. Dat laatste zou volgens meerdere berichten gebeuren om de confrontatie aan te gaan, waarbij de politie meer dan eens buitensporig geweld gebruikt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
HKmap uit de App Store: Apple zwicht voor China
Sluiten