HKmap uit de App Store: Apple zwicht voor China

Door: Dennis Hoogeveen - 11 reacties
China boos op Apple over protest app Hong Kong
Nicolas ASFOURI / AFP

Apple is toch gezwicht voor de Chinese overheid en heeft de ‘protestapp’ HKmap uit de App Store verwijderd. Met de app kunnen burgers en protesteerders in Hong Kong aangeven waar de politie zich op dit moment bevindt. Een doorn in het oog van China, die al wekenlang de gewelddadige opstand in Hong Kong probeert neer te slaan.

Eerder verwijderde Apple HKmap ook al uit de App Store, maar plaatste die vervolgens weer terug na kritiek van mensenrechtenorganisaties en demonstranten. De app zou bovendien geen enkele richtlijn van de fabrikant schenden, stellen de ontwikkelaars zelf. China kwam daarna met een waarschuwing voor ‘consequenties’ als Apple de app niet uit de App Store zou halen. Daar lijkt het bedrijf nu voor te zijn gezwicht.

‘Protestapp’ HKmap bedreiging voor veiligheid?

De Chinese overheid zou de ontwikkelaars meerdere keren hebben benaderd om te stoppen met hun app. Dat verklaart de app-maker op Twitter. Daarbij zou gezegd zijn dat de app een bedreiging is voor de openbare orde en veiligheid, en dat de politie belaagd wordt dankzij het gebruik van HKmap. De ontwikkelaars ontkennen de beschuldigingen en stellen dat er ‘nul bewijs’ is voor de claims.

New York Times schrijft dat die claims wel de reden zijn geweest voor Apple om de app te verwijderen. In een e-mail zou Tim Cook aan medewerkers hebben geschreven dat de app verwijderd is naar aanleiding van ‘aannemelijke informatie’ van autoriteiten en burgers in Hong Kong. Volgens die informatie is de app gebruikt om ‘individuele agenten op te sporen voor geweld en vernielingen te plegen waar geen politie aanwezig is’ in de semi-autonome regio.

Politielocaties Hong Kong in app

Het is dan ook een interessante discussie in hoeverre een app als HKmap verantwoordelijk is voor eventueel misbruik van gebruikers, en of bedrijven als Apple in zo’n geval de (morele) verplichting hebben om zulk misbruik te voorkomen. Uiteraard spelen economische redenen ook een rol. De verhoudingen tussen de Amerikaanse bedrijven en Chinese overheden zijn zacht gezegd nogal stroef. Dat blijkt keer op keer ook uit spanningen rondom Apple en China.

HKMap. HKmap.live

HKmap maakt het voor burgers mogelijk om op een kaart door te geven waar de politie aanwezig is. Demonstranten maken gretig gebruik van de app om de politie te ontwijken of juist op te zoeken. Dat laatste zou volgens meerdere berichten gebeuren om de confrontatie aan te gaan, waarbij de politie meer dan eens buitensporig geweld gebruikt.

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  NapO

  it s all about the money….Appie wil foontjes slijten in t land,…dus politiek doet ff een belletje en t is geregeld…:)

 • Profielfoto
  w1mster

  Welcome to the future.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Ik heb niet de illusie dat andere bedrijven anders reageren op de bedekte en niet zo bedekte bedreigingen van een totalitair regime. Wel irriteert het me dat juist Tim in zijn periode als CEO morele juistheid als speerpunt heeft gemaakt, en zodra daar een echte test van komt, valt hij door de mand. Het is makkelijk om leveranciers te dwingen betere arbeidsvoorwaarden te hanteren en regenboog bandjes te produceren. De moral highground bezetten is makkelijk als de kosten hiervan niet aan jouw kant vallen. Zodra het Apple echt wat kost, haakt Timmie af. Voor mij is dit alleen maar de bevestiging dat hij de moral highground alleen wil bezetten als het Appel niets kost.

 • Profielfoto
  maconly

  Regenboogje tim haalt bakzeil.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ai. Pijnlijk voor Tim Apple. Het hele jaar door zijn diversiteiten mensenrechten belangrijk. Tot het moment dat Apple naar China luistert. Dan kunnen mensenrechten en vrijheid wel even wachten. Omzet is belangrijker.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Ik vermoed dat veel Hong Kong burgers nu naar Android gaan overstappen.

 • Profielfoto
  RW076

  Apple zou tig keer meer voor me kunnen betekenen als ze politiek geen onderdeel van hun bedrijfsvoering zouden laten uitmaken.

  Ik ben super tevreden over de producten maar erger me groen en geel aan al die politiek.
  Dat gezegd hebbende, vergeet Apple even dat de gebruikers van deze App gevluchte Chinezen (of familie van) zijn die geen toekomst zien als HK weer bij China wordt gevoegd.

  Je voordoen als neutraal terwijl je weet dat de onderdrukkende macht fout zit, maakt dat je kiest voor de onderdrukker.
  Aan de andere kant zien we zonder te zoeken uiteraard genoeg overeenkomsten tussen Linkse gedachten en het Chinese systeem.

  Apple zou zoveel meer kunnen doen dan dit. Bah. Kapitalisme als het je uitkomt is ergens behoorlijk NSB-erig.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Bedrijven van de grootte van Apple hebben geen moraliteit. China is veel te grote afzetmarkt en heeft daarmee teveel macht over Apple. Over niet zo onafzienbare tijd wonen daar twee miljard mensen. Zou je die markt laten liggen?

  Wat Cook doet is gewoon een gevalletje “links lullen, rechts vullen”. Net zoals met privacy. Apple heeft gewoon het kamp “privacy” gekozen. Mooi verkoopargument.

  Ze zouden dat soort dubbele standaarden beter niet teveel handhaven.

  In hetzelfde bedje ziek: AirBNB en Über (sharing is caring ?).

 • Profielfoto
  leavestone

  In 1994 toen HK nog onder de Britten viel werd mij als student duidelijk gemaakt vooral uit te kijken en niet in aanraking te komen met de politie omdat die niks tolereerde. En je eerst klappen zou krijgen voor dat je een vraag gesteld zou krijgen. Als je ziet wat voor buitensporig geweld er nu gebruikt wordt door demonstranten dat zou totaal ondenkbaar geweest zijn. Ook in China wordt dit niet getolereerd dus dat het nu gebeurd überhaupt toegelaten wordt is al erg bijzonder.

  Bijzonder te horen dat over moreel gepraat wordt vooral de “democratische” moreel bedoeld wordt en hierbij achter het ‘morele’ America aangehold wordt.

 • Profielfoto
  maconly

  leavestone op 13 oktober 2019 02:58
  In 1994 toen HK nog onder de Britten viel werd mij als student duidelijk gemaakt vooral uit te kijken en niet in aanraking te komen met de politie omdat die niks tolereerde. En je eerst klappen zou krijgen voor dat je een vraag gesteld zou krijgen. Als je ziet wat voor buitensporig geweld er nu gebruikt wordt door demonstranten dat zou totaal ondenkbaar geweest zijn. Ook in China wordt dit niet getolereerd dus dat het nu gebeurd überhaupt toegelaten wordt is al erg bijzonder.

  Bijzonder te horen dat over moreel gepraat wordt vooral de “democratische” moreel bedoeld wordt en hierbij achter het ‘morele’ America aangehold wordt.

  leavestone op 13 oktober 2019 02:58
  In 1994 toen HK nog onder de Britten viel werd mij als student duidelijk gemaakt vooral uit te kijken en niet in aanraking te komen met de politie omdat die niks tolereerde. En je eerst klappen zou krijgen voor dat je een vraag gesteld zou krijgen. Als je ziet wat voor buitensporig geweld er nu gebruikt wordt door demonstranten dat zou totaal ondenkbaar geweest zijn. Ook in China wordt dit niet getolereerd dus dat het nu gebeurd überhaupt toegelaten wordt is al erg bijzonder.

  Bijzonder te horen dat over moreel gepraat wordt vooral de “democratische” moreel bedoeld wordt en hierbij achter het ‘morele’ America aangehold wordt.

  Willen gewoon niet onder China vallen.

  zijn niet zo laf en laconiek als wij Nederlanders

 • Profielfoto
  Dorkiban

  leavestone op 13 oktober 2019 02:58
  In 1994 toen HK nog onder de Britten viel werd mij als student duidelijk gemaakt vooral uit te kijken en niet in aanraking te komen met de politie omdat die niks tolereerde. En je eerst klappen zou krijgen voor dat je een vraag gesteld zou krijgen. Als je ziet wat voor buitensporig geweld er nu gebruikt wordt door demonstranten dat zou totaal ondenkbaar geweest zijn. Ook in China wordt dit niet getolereerd dus dat het nu gebeurd überhaupt toegelaten wordt is al erg bijzonder.

  Bijzonder te horen dat over moreel gepraat wordt vooral de “democratische” moreel bedoeld wordt en hierbij achter het ‘morele’ America aangehold wordt.

  Ik denk niet dat jij ons woorden in de mond moet leggen. Het gaat hier niet om de moraliteit van het Amerikaanse systeem vs die van de Chinezen. Het gaat erom dat Tim mensenrechten als een van zijn speerpunten heeft gemaakt en daar volop over op het orgel ging op elk moment. Dat heeft consequenties voor de geloofwaardigheid van Apple in een situatie als dit. Juist de ongelooflijk slappe mail die hij in Apple rondstuurde om zijn besluiten te verdedigen, hadden 0 bewijs. Dat als gevolg Twitter ontploft juist naar Apple is niet alleen logisch maar vooral ook verdiend. Wat mij betreft heeft Tim zijn flinterdunne laagje aan geloofwaardigheid hiermee volledig verknalt.

  Als side note: aangezien ik ook niet meer heel warm loop voor de producten, is de liefde bij mij ernstig bekoeld.