Google Pixel 4: hier is Google’s iPhone 11-concurrent

Door: Raymon Mens - 35 reacties
Google Pixel 4 - 16x9
Afbeelding: CNET

Nadat Apple in september een eigen event vol nieuwe producten had, is het nu de beurt aan Google. Tijdens een ‘Made by Google’-event heeft de zoekgigant een boel nieuwe hardware aangekondigd. Bijvoorbeeld de Google Pixel 4. De telefoon waarbij Google zowel de hardware als software maakt.

Vorig jaar gooide de Pixel 3 al hoge ogen met een relatief lage prijs en bijzonder goede camera. Dit jaar geeft Google ook antwoord op Apple’s Face ID. De Pixel 4 is niet langer met een vingerafdrukscanner uitgerust, maar heeft een gezichtsscanner die ook met infrarood en een rasterprojector werkt.

Herkenning van gezicht én hand

De Google Pixel 4 bevat aan de voorkant -net als de iPhone 11 en voorgangers- een gezichtsscanner die je gezicht met infrarood en een rasterprojector scant. Daardoor moet het veel veiliger zijn dan de gezichtsscanners van andere Android-toestellen, die met een foto te foppen zijn. In tegenstelling tot de iPhone 11 heeft de Pixel 4 geen notch maar gewoon een dikke zwarte rand aan de bovenkant van het scherm, daar zit de gezichtsscanner achter.

Naast gezichten, herkent de scanner overigens ook handen. De zogenaamde Soli-radar kan nauwkeurig handbewegingen herkennen. De smartphone beschikt dan ook over een functie die Motion Sense heet. Zoals de naam al doet vermoeden laat de Google Pixel 4 zicht met handgebaren bedienen. Met een veeg langs het scherm kan bijvoorbeeld een nummer overgeslagen worden, of een wekker uitgeschakeld.

Google Pixel 4 No Hands
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Google

Google Pixel 4 onderscheidt zich met scherm

Het scherm van Google’s nieuwe vlaggenschip is onderscheidend tegenover de iPhone 11 (Pro). Het OLED-scherm heeft een verversingssnelheid van 90 Hz, terwijl de iPhone en Samsung-topmodellen het met 60 Hz moeten doen. De Pixels kunnen in bepaalde gevallen tot 90 Hz.

Het scherm werkt wanneer er stilstaande content te zien is op 60 Hz, maar als er beweging is schakelt het naar 90 Hz. Dat moet voor soepele scrollbewegingen zorgen. Google noemt dit een “Smooth Display”. Ten slotte is de nieuwe Ambient EQ-functie vergelijkbaar met wat “True Tone” op de iPhone biedt.

Google Pixel 4 voorachter 16x9
Klikt/tap voor groter. Afbeelding: The Verge

Camera met Astro Night Sight

Voor fotografie heeft Google twee camera’s op de achterkant geplaatst. De tweede camera is in tegenstelling tot de iPhone 11 geen ultra-grootzoek, maar een telefoto (zoom) lens. We hebben dus de standaard-camera met 12 megapixels (f/1.7) en een telefoto van 16 megapixels (f/2.4) met een 2x optische zoomlens.

De nachtmodus “Night Sight” die vorig jaar werd aangekondigd is dit jaar geoptimaliseerd voor het fotograferen van sterrenhemels. Google noemt het dan ook “Astro Night Sight”. Je kunt je afvragen hoeveel mensen dit daadwerkelijk doen, maar Google maakt er wel show met mooie voorbeelden van. Als de Google Pixel 4 stabiel genoeg staat, kan de belichtingstijd van foto’s oplopen tot 4 minuten (dit is maximaal 28 tot 30 seconden bij de iPhone 11). Dit nieuwe opnamemechanisme wordt binnenkort ook aan de Pixel 3 en 3a toegevoegd.

Google Astro Night Sight 001
Een voorbeeld van “Astro Night Sight” – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Google

De twee sensoren aan de achterkant worden gebruikt voor foto’s in portretmodus. Die zouden gedetailleerder moeten zijn en een veel fijnere scheiding tussen achtergrond en voorgrond moeten bieden. Vooraan zit een camera van 8 megeapixels voor selfies. Op het gebied van video heeft Google niets nieuws bereikt. Geen 4K-video met 60 fps zoals op de iPhone 11 dus.

Prijs en verdere specs

De verdere specs zijn niets bijzonders, althans vergeleken met de andere high-end Android-smartphones van dit moment. Google gebruikt een Qualcomm Snapdragon 855. De opslagcapaciteiten zijn net als vorig jaar 64 en 128 GB en wat het RAM-geheugen betreft is er 6 GB aanwezig, tegenover 4 GB in de Pixel 3 van vorig jaar.

Deze Pixel 4 wordt vanaf 24 oktober in bepaalde landen van Europa verkocht. Nederland zit daar niet bij, maar Duitsland wel. We kunnen dit toestel via grijze import ook in de Benelux verwachten. De Pixel 4 met 5,7-inch scherm heeft een vanaf-prijs van € 769,- en Pixel 4 XL van 6,3-inch gaat met 64GB opslag € 899 kosten.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Bah, ook al weer zo’n bobbel op de achterkant. Lelijker moet het niet worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik kan het ook niet mooi vinden.

  En een erg spannende update kan je het ook niet noemen.

 • Profielfoto
  Melle

  Dan vind ik notch oplossing van Apple een stuk beter, maar het blijft wachten op notchloze smartphone met high end Face ID. Achterkant zou ik durven geven aan pixel 4. Maar build quality zal iPhone 11 stap voorblijven, maar daar betaal je wel grote premium prijs voor.

 • Profielfoto
  Bram96

  Ik ben bang dat de pixel opnieuw de betere camera heeft in vergelijking met de 11 pro. Wat Google met software kan is gewoon bizar. Alleen geen ultrawide is wel echt een gemis.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Na 10 jaar iPhone ben ik toch wel eens benieuwd naar bijvoorbeeld een Pixel. Ga ik andere dingen doen met een Android telefoon? Nee dat zeker niet maar een keer testen lijkt me niet verkeerd. Al ben ik wel verknocht en diep in het Apple Eco Systeem getrokken met mijn Macs, iPad en iPhone.. dus de conclusie is elke keer … wachten op de iPhone12.

  Maar ik ben het wel met Bram96 eens. Super knap wat Google met de software kan doen. Daar kan Apple qua foto’s echt niet tegenop.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Melle op 15 oktober 2019 21:33
  …build quality zal iPhone 11 stap voorblijven…

  Noem eens iets waaruit blijkt dat de bouwkwaliteit van een 11 beter is dan een Pixel (of elke andere high end smartphone)?

   

 • Profielfoto
  Reaguurder

  KarelWillem, kijk gewoon simpelweg reviews op YouTube. Ook degene waar ze Apple bashen om hun niet zo innovatieve telefoon.

  Brouwkwaliteit, is een van de dingen waar Apple hoge ogen gooit. Kijk maar eens naar de details, overal is over nagedacht.

  Een ding waar ik mij bij Android altijd aan irriteer, dat de USB C (voorheen Micro USB) nooit in het midden zit, maar altijd iets meer naar beneden vergeleken met de speakers. Is een reden voor natuurlijk, maar Android neemt dat voor lief omdat de details daar minder belangrijk zijn. Android wil, de beste specs kunnen tonen aan de markt en als eerste iets op de markt brengen om vervolgens zoveel mogelijk smartphones te verschepen.. ze geven niks om wat jij als consument wil. Zij willen aantallen en marktaandeel, that’s all.:)

 • Profielfoto
  Reaguurder

  On topic: Google Pixel, de enige echte concurrent van de iPhone! Mocht Apple ooit zijn smartphone in de prullenbak gooien, zal de Pixel in mijn bezit zijn.

  Gelukkig is iPhone té belangrijk voor Apple, waardoor dat niet zo snel zal gebeuren 😝

 • Profielfoto
  Ruwepit

  KarelWillem op 15 oktober 2019 22:30

  Melle op 15 oktober 2019 21:33
  …build quality zal iPhone 11 stap voorblijven…

  Noem eens iets waaruit blijkt dat de bouwkwaliteit van een 11 beter is dan een Pixel (of elke andere high end smartphone)?

   

  Serieus??? Maak jezelf niet zo belachelijk! Wij kunnen je sowieso niet overtuigen met welk goed onderbouwd argument dus zet je luiheid aan de kant en ga zelf even wat reviews en techsites af

 • Profielfoto
  maconly

  Apple 11pro max, eindelijk een phone die an het einde van de dag nog voldoende batterij over heeft.

  camera echt verbeterd wide angle is echt goed

   

  natuurlijk is prijsstelling bizar

 • Profielfoto
  pruus

  Melle op 15 oktober 2019 21:33
  Dan vind ik notch oplossing van Apple een stuk beter, maar het blijft wachten op notchloze smartphone met high end Face ID. Achterkant zou ik durven geven aan pixel 4. Maar build quality zal iPhone 11 stap voorblijven, maar daar betaal je wel grote premium prijs voor.

  Die notch oplossing van Apple is wel de lelijkste oplossing; techneutendwang.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Reaguurder op 16 oktober 2019 00:06
  KarelWillem, kijk gewoon simpelweg reviews op YouTube…

  Brouwkwaliteit, is een van de dingen waar Apple hoge ogen gooit. Kijk maar eens naar de details, overal is over nagedacht.

  Een ding waar ik mij bij Android altijd aan irriteer, dat de USB C (voorheen Micro USB) nooit in het midden zit…

  Inderdaad, vooral de brouwkwaliteit. .;)

  Als JIJ nu eens wat reviews zou kijken, dan zou je weten dat bijvoorbeeld mijn laatste twee telefoons de USB-C poort toch wel behoorlijk exact in het midden hebben zitten. En dat de bouwkwaliteit van mijn OnePlus 7 Pro geen enkele concessie doet. Dat is echt top-notch (maar dan zonder die lelijke notch), en kan elk vergelijk met een iPhone 11 aan.

  https://youtu.be/wLmiWPHPqhU

 • Profielfoto
  Melle

  Behoorlijk exact. Kan alleen maar een uitdrukking zijn van een Android lover.

  Hartchirug tegen patiënt: ik zal je behoorlijk exact opereren. 🤣 @karelwillem – geef toe, die kon ik niet laten liggen.

  En ik volg wel ruwepit: weinig zin om mijn tijd hier te verdoen met proberen jou argumenten te geven. Mijn inschatting is dat de ‘brouwkwaliteit’ van de iPhone 11 door de overgrote meerderheid als superieur zal worden beschouwd tov. de nieuwe pixel.

  Geen enkel idee waarom jij ineens over de brouwkwaliteit van jou onepluspro 7 begint.
  (Allez ja, uiteraard weet ik wel waarom, alleen doet die telefoon hier niet ter zake)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha, zucht.

  Het kinderlijk enthousiasme siert jullie wel.

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  KarelWillem op 16 oktober 2019 10:10
  Haha, zucht.

  Het kinderlijk enthousiasme siert jullie wel.

   

  Jouw luiheid en ontkenning ook;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ben degene die een voorbeeld laat zien van de superieure (:) ) bouwkwaliteit van mijn OnePlus 7 Pro. Het eerste voorbeeld van de geweldige bouwkwaliteit van jullie iPhones moet ik nog te zien krijgen.

  Wie is er hier lui?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  KarelWillem op 16 oktober 2019 10:27
  Ik ben degene die een voorbeeld laat zien van de superieure (:) ) bouwkwaliteit van mijn OnePlus 7 Pro. Het eerste voorbeeld van de geweldige bouwkwaliteit van jullie iPhones moet ik nog te zien krijgen.

  Wie is er hier lui?

  Jij, omdat je te lui bent om het zelf op te zoeken. Ga als volwassen vent gewoon lekker ergens ander trollen Karel Willem.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat een kleuterachtig gedoe telkens weer dat als je een niet-Apple-lover mening bent toegedaan, je meteen een trol bent. Stel kleuters.

  Ik kan beamen dat merken als Google, Samsung en Oneplus gewoon dezelfde bouwkwaliteit hebben als Apple. Het wordt allemaal bij Foxxcon in elkaar geknald. Merken als Xiaomi liggen wel wat lager, die gebruiken goedkopere componenten.

  Maar er zijn echt wel dingen die een ander beter doet dan Apple hoor, dat komt wel eens voor…

   

 • Profielfoto
  Melle

  Moi, Ik ben online van het luie type. Denk ik.
  Allez dan, ik zal op luie manier een voorzet geven. Brouwkwaliteit (ik wilde eigenlijk stoppen met dat stomme mopje, maar de autocorrect wil ermee verder) laat zich nogal redelijk exact vertalen in water resistant.

  Case closed.

  (Doe zelf maar het nodige opzoekingswerk)

  @karelwillem – bouwkwaliteit is ook maar 1 ding hè. Ik vind de iPhone 11 absoluut niet de beste smartphone op de markt. Ikzelf ben dus nogal lui en hou enorm van iOS en Mac OS. Hoewel ook dat jaar per jaar mindere liefde wordt, zoals in een echt huwelijk.

  iPhone zijn al lang niet meer de beste telefoon spec by spec of zelfs bij design, maar zeker omdat prijs voor mij geen doorslaggevende factor is voor apparaten die ik dagelijks gebruik, eindig ik toch bij iPhone. Overall, alles bekeken (los van prijs) wint iPhone bij mij er gemak. Maar ook ik kijk enorm uit naar de eerste iPhone zonder notch en met een camera de op alle vlakken beter scoort dan vb die nieuwe pixel. Maar ik vrees dat nooit meer zal gebeuren.

  Vb faceid, Sowieso is FaceId gewoon onverslaanbaar en als je dat opgeeft, dan is design zoals je oneplus een eitje. Maar als je faceid – zoals ik belangrijk vind – dan kan je het design van iPhone en oneplus niet vergelijken. (Als ik nog eens op een apparaat fingerprint moet gebruiken, dan voelt dat zo ouderwets en traag en veel gedoe, ‘once you go faceid, you never go back’
  😇

  Zeker de front van de oneplus vind ik ook gewoon mooier dan iPhone 11, maar geen
  Face ID, dus mooier, maar geen optie.

  Voila, tot zover mijn online luiheid.
  En gelijk ook mijn online
  Energie voor vandaag… daaaaag!

 • Profielfoto
  donut

  Het belangrijkste verschil lijkt mij is de software;

  Apple hoeft jouw gegevens niet- Google wel.

  Niet dat ik Apple zo prettig vind want die wil ook alles in Cloud stoppen en maakt het je anders moeilijk.

  Zou graag een derde besturingssysteem erbij hebben dat gericht is op non cloud gebruik en privacy.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vind de “notch” (nog steeds) een veel mooiere oplossing dan die brede rand boven en de iets minder brede rand onderin. Sinds de iPhoneX is het scherm mooi symmetrisch  geplaatst, maar bij deze pixel4 zakt het scherm een beetje onderin de kast. Ik vindt de vierkant camera groep op de iPhone 11 en pro echt niet mooi, maar bij de pixel4 is deze extra opvallend en dus gewoonweg lelijk te noemen. De algemene indruk die ik krijg is zeker niet voldoende om over te stappen naar een ander toestel dan een iPhone, maar de iPhoneX die ik nu heb, zal ik nog wel even aanhouden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Melle op 16 oktober 2019 10:51
  …Als ik nog eens op een apparaat fingerprint moet gebruiken, dan voelt dat zo ouderwets en traag en veel gedoe, ‘once you go faceid, you never go back’…

  Eh… wel eens Face Unlock gezien op de OP 7 Pro? Traag? Veel gedoe?

  Face ID is absoluut veiliger, laten we daar duidelijk over zijn. Maar ouderwets gedoe met vingerprint? Dat is niet nodig dus.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Petje op 16 oktober 2019 12:04
  …Sinds de iPhoneX is het scherm mooi symmetrisch geplaatst…

  Dat ontwerp verneukt alle omschrijvingen die je aan symmetrisch kan geven. En keert je hem om, dan wordt je helemaal gek (zeker met de 11 nu).

  En hoewel dat camera-cluster van de Google ook niet echt mooi is, verdoezelen ze het zooitje tenminste nog een beetje door het volledig zwarte vlak.

  En nee, die voorkant van de Pixels is ook geen toonbeeld van schoonheid, maar echt alles beter dan zo’n reuze-hap uit je scherm (die bij de 3 nog veel erger was dan bij de iPhone).

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Over smaak valt niet te twisten, blijkt wel weer. Zo vind ik de achterkant van een telefoon echt niet interessant. De achterkant van mijn tv, bank of audioset interesseert mij ook niets. Ik doet er niets mee. Okay, een smartphone draai je nog weleens om om een fotootje  te maken, maar voor de rest kijk je toch naar het scherm met al z’n apps?

  En is de camera die er nu  in zit niet genoeg? Ik maak hiermee mooiere foto’s dan destijds met een camera’tje met een flitsblokje erop hoor. Het is gewoon een luxe probleem en soms stoor ik mij daar weleens aan.

  Weinigen zullen het met mij eens zijn denk ik, maar dat sluit mooi aan bij mijn eerste woorden 😉

 • Profielfoto
  yellow

  Ik heb toch echt liever de notch dan een voorhoofd zoals de Pixel 4. Het ziet er zo ouderwets uit (zeker als ik de iPhone <8 zie). En ik heb echte gebruikers ook nog nooit horen klagen over de notch. Enige wat ik wel vervelend vind is dat ze het batterijpercentage niet laten zien. Doe er iets aan Apple!

  On-topic: €769 voor de Pixel 4? Dan kan ik net zo goed een iPhone 11 kopen? Zeker voor ‘normale’ gebruikers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  11 Pro Max: vanaf 1259

  4 XL: vanaf 899

  11: vanaf 809

  4: vanaf 749

  Als je een iPhone wilt, dan ga je niet voor de prijsverschillen voor een Pixel 4. Bij een XL/Pro Max kan je er nog eens over nadenken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hansi2124 op 16 oktober 2019 13:43
  Over smaak valt niet te twisten, blijkt wel weer…

  Er valt over smaak heel veel te twisten. .;)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik wacht nog steeds op het moment dat Apple het systeem van notificaties op de schop gooit en verbetert. Notificaties in Android zijn ZOveel beter. Je merkt echt dat in Android notificaties vanaf het begin meegenomen is in de UX, en bij iOS hobbelde het er altijd wat achteraan.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Bram96 op 15 oktober 2019 21:41
  Ik ben bang dat de pixel opnieuw de betere camera heeft in vergelijking met de 11 pro. Wat Google met software kan is gewoon bizar. Alleen geen ultrawide is wel echt een gemis.

  Niet echt, natuurlijk. Voordat de iPhone 11 verscheen hoorde je ook weinig mensen wier leven mislukt was zonder ultrawide-camera. Het zijn incrementele verbeteringen. En in de “echte” wereld is nachtfotografie een stuk relevanter dan ultrawide, gok ik zo.

 • Profielfoto
  Melle

  @karelwillem – hmm… die kan dat ook? Dat is die met die camera die daar zout komt zeker? En dan komt ie daar zo ook uit voor Face ID? (Allez, de oneplus variant)

  Op zich is dat wel knap, maar toen ik dat eerst zag dacht ik, hmmmja, slim bedacht, maar dat uitschuiven, tig keer per dag, stof, zand, bewegende onderdelen, dat

 • Profielfoto
  Melle

  kan toch geen duurzame oplossing zijn ?

  Ik geef toe – ik heb geen zin omdat zelf uit te testen en te ondervinden… (die luiheid, weet je wel) maar mijn buikgevoel zegt: “geengoedidee”

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Test tot 300.000 keer schijnt prima te gaan. Ik denk niet dat je daar als gebruiker aan toe komt. Mijn zoon gebuikt het erg veel. Ik zelf ben meer van de vinger scan.

 • Profielfoto
  Reaguurder

  KarelWillem, wat doe je in hemelsnaam op een Apple georiënteerde site. Stiekem toch wel jaloers op al die mooie Apple producten, maar vind je het allemaal te duur?

  Vingerscan verkiezen boven ‘Face ID’ dan heb je overduidelijk nog nooit Face ID werkelijk gebruikt.

  Doe mij een lol, spaar, koop een iPhone of combineer met abonnement (is goedkoper ja), gebruik iPhone een aantal weken en die Android komt nooit meer terug.

  Tenzij je Android software fijn vindt, dan zal het gesloten en privacy vriendelijke iOS jou minder bevallen. Maar begin dan niet over de bouwkwaliteit van een OnePlus tov een iPhone.. Apple zal dat van alle merken winnen. Ik moet daarin wel toegeven dat zij de USB C wel op de juiste plek hebben, chapeaux! 1+ voor OnePlus 🤪

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb jaren met veel plezier iPhones gebruikt. De laatste jaren wel met een jailbreak.

  Met een lichte dwang van de oudste zoon een overstap naar Android gemaakt. Pfieuw; dat was even een revelation. Maar de jongste heeft nog een iPhone, en is daar ook heel blij mee. En ook dat kan ik me best voorstellen.

  B.t.w. gebruik ik sinds de vroege jaren tachtig Apple spullen. Een weekje Windows was geinig, maar deed me toch wel snel terug rennen.

  FaceID is in een aantal gevallen gewoon niet handig. In de auto bijvoorbeeld staat mijn telefoon horizontaal in het midden van het dashboard. En in de werkauto staat hij schuin van me afgekeerd. Ga dan maar eens Face unlocken.

  Bouwkwaliteit: je kan blijven roepen dat een iPhone zoveel beter is. Maar dat is simpelweg gewoon niet zo. Er is best een aantal Android-telefoons die gewoon erg mooi gebouwd zijn. Waaronder die OP 7 Pro van mij.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Het is opmerkelijk hoeveel mensen hier hun mening over Windows baseren op XP en die over Android op Android 6 op een Samsung S5. Verklaarbaar op een site als deze, maar daarom nog niet minder onnozel.