Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 oktober 2019
Leestijd: 3 minuten

Google Pixel 4: hier is Google’s iPhone 11-concurrent

Nadat Apple in september een eigen event vol nieuwe producten had, is het nu de beurt aan Google. Tijdens een ‘Made by Google’-event heeft de zoekgigant een boel nieuwe hardware aangekondigd. Bijvoorbeeld de Google Pixel 4. De telefoon waarbij Google zowel de hardware als software maakt.

Vorig jaar gooide de Pixel 3 al hoge ogen met een relatief lage prijs en bijzonder goede camera. Dit jaar geeft Google ook antwoord op Apple’s Face ID. De Pixel 4 is niet langer met een vingerafdrukscanner uitgerust, maar heeft een gezichtsscanner die ook met infrarood en een rasterprojector werkt.

Herkenning van gezicht én hand

De Google Pixel 4 bevat aan de voorkant -net als de iPhone 11 en voorgangers- een gezichtsscanner die je gezicht met infrarood en een rasterprojector scant. Daardoor moet het veel veiliger zijn dan de gezichtsscanners van andere Android-toestellen, die met een foto te foppen zijn. In tegenstelling tot de iPhone 11 heeft de Pixel 4 geen notch maar gewoon een dikke zwarte rand aan de bovenkant van het scherm, daar zit de gezichtsscanner achter.

Naast gezichten, herkent de scanner overigens ook handen. De zogenaamde Soli-radar kan nauwkeurig handbewegingen herkennen. De smartphone beschikt dan ook over een functie die Motion Sense heet. Zoals de naam al doet vermoeden laat de Google Pixel 4 zicht met handgebaren bedienen. Met een veeg langs het scherm kan bijvoorbeeld een nummer overgeslagen worden, of een wekker uitgeschakeld.

Google Pixel 4 No Hands
Klik/tap voor groter.

Google Pixel 4 onderscheidt zich met scherm

Het scherm van Google’s nieuwe vlaggenschip is onderscheidend tegenover de iPhone 11 (Pro). Het OLED-scherm heeft een verversingssnelheid van 90 Hz, terwijl de iPhone en Samsung-topmodellen het met 60 Hz moeten doen. De Pixels kunnen in bepaalde gevallen tot 90 Hz.

Het scherm werkt wanneer er stilstaande content te zien is op 60 Hz, maar als er beweging is schakelt het naar 90 Hz. Dat moet voor soepele scrollbewegingen zorgen. Google noemt dit een “Smooth Display”. Ten slotte is de nieuwe Ambient EQ-functie vergelijkbaar met wat “True Tone” op de iPhone biedt.

Google Pixel 4 voorachter 16x9
Klikt/tap voor groter.

Camera met Astro Night Sight

Voor fotografie heeft Google twee camera’s op de achterkant geplaatst. De tweede camera is in tegenstelling tot de iPhone 11 geen ultra-grootzoek, maar een telefoto (zoom) lens. We hebben dus de standaard-camera met 12 megapixels (f/1.7) en een telefoto van 16 megapixels (f/2.4) met een 2x optische zoomlens.

De nachtmodus “Night Sight” die vorig jaar werd aangekondigd is dit jaar geoptimaliseerd voor het fotograferen van sterrenhemels. Google noemt het dan ook “Astro Night Sight”. Je kunt je afvragen hoeveel mensen dit daadwerkelijk doen, maar Google maakt er wel show met mooie voorbeelden van. Als de Google Pixel 4 stabiel genoeg staat, kan de belichtingstijd van foto’s oplopen tot 4 minuten (dit is maximaal 28 tot 30 seconden bij de iPhone 11). Dit nieuwe opnamemechanisme wordt binnenkort ook aan de Pixel 3 en 3a toegevoegd.

Google Astro Night Sight 001
Een voorbeeld van “Astro Night Sight” – Klik/tap voor groter.

De twee sensoren aan de achterkant worden gebruikt voor foto’s in portretmodus. Die zouden gedetailleerder moeten zijn en een veel fijnere scheiding tussen achtergrond en voorgrond moeten bieden. Vooraan zit een camera van 8 megeapixels voor selfies. Op het gebied van video heeft Google niets nieuws bereikt. Geen 4K-video met 60 fps zoals op de iPhone 11 dus.

Prijs en verdere specs

De verdere specs zijn niets bijzonders, althans vergeleken met de andere high-end Android-smartphones van dit moment. Google gebruikt een Qualcomm Snapdragon 855. De opslagcapaciteiten zijn net als vorig jaar 64 en 128 GB en wat het RAM-geheugen betreft is er 6 GB aanwezig, tegenover 4 GB in de Pixel 3 van vorig jaar.

Deze Pixel 4 wordt vanaf 24 oktober in bepaalde landen van Europa verkocht. Nederland zit daar niet bij, maar Duitsland wel. We kunnen dit toestel via grijze import ook in de Benelux verwachten. De Pixel 4 met 5,7-inch scherm heeft een vanaf-prijs van € 769,- en Pixel 4 XL van 6,3-inch gaat met 64GB opslag € 899 kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.