Gezichtsherkenning voor Memoji: nieuw patent van Apple

Door: Dennis Hoogeveen - 1 reactie
Afbeelding: Apple

Hoewel Apple wekelijks patenten indient en een groot gedeelte nooit toepast, verschijnen er zo nu en dan patenten waarvan we denken dat ze op korte of lange terugvinden in producten. Zo ook met een nieuw patent dat gezichten van foto’s kan scannen en omzetten. Apple wil graag Memoji’s maken zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Mogelijk kan de techniek ook worden gebruikt in heel andere toepassingen.

Apple omschrijft het gepatenteerde proces als “een techniek om een avatar te maken uit afbeeldingsdata”. Dat is dan ook de kern van het patent. Apple wil met foto’s en andere afbeeldingen bepaalde kenmerken kunnen herkennen om die vervolgens om te zetten in een avatar zoals een Memoji. Kenmerken als een bril, kapsel, sproeten, oogkleur of zelfs de vorm van je gezicht is na het scannen tot Memoji of Animoji om te toveren.

Memoji maken uit een foto

Je hoeft dan niet meer zelf die kenmerken in te voeren. Nu is dat nog de enige mogelijkheid om de (onder jongeren) populaire Emoji’s te maken. Sinds iOS 13 kunnen iPhone-gebruikers hun gemaakt Memoji zelfs als sticker gebruiken in bijvoorbeeld Whatsapp. Apple lijkt nog verder in te willen zetten op de sprekende figuurtjes. Het is dan ook goed mogelijk dat het patent zich niet beperkt tot de bewegende gezichten.

Memoji scannen
Een figuur uit het patent van Apple. Afbeelding: US Patent and Trademark Office

De data die de techniek uit een foto haalt om er een Memoji mee te maken, kan ook worden gebruikt voor andere doelen. Het staat niet specifiek in het patent vermeld, maar we denken aan mogelijkheden om nieuwe outfits te proberen. Of om te testen hoe een bepaalde bril je zou staan. Zeker met de focus van Apple op augmented reality zijn dat geen ondenkbare toepassingen.

De vraag blijft natuurlijk: zitten we hier op te wachten? Dat ligt er waarschijnlijk maar net aan of de techniek ook voor andere doelen is in te zetten. Bovendien is een patent zeker geen garantie voor de komst van een bepaalde functie, dus voorlopig zullen we dit nog niet in een iPhone tegenkomen.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    pruus

    Gaaf, kunnen we straks een tekenfilm maken van ons hele gezin. Allemaal cartoonheads. Lijkt mij gaaf.