Eigen medewerkers beschuldigen Google van spionage

Door: Redactie - 6 reacties
Google
(Afbeelding: EPA / Hayoung Jeon)

Medewerkers van Google zeggen dat ze worden bespioneerd door de leiding van het bedrijf, meldt persbureau Bloomberg. Op alle computers van werknemers is een Chrome-extensie geïnstalleerd. Dat programmaatje zou de leiding automatisch waarschuwen wanneer een medewerker een agenda-onderwerp met met meer dan honderd aanwezigen aanmaakt.

“Het is een poging van de leiding om meteen te ontdekken dat medewerkers hun krachten bundelen”, staat volgens Bloomberg in een memo van een Google-medewerker. De zoekgigant spreekt de beschuldigingen tegen. “Een pop-up vraagt mensen om niet zomaar een bijeenkomst op de agenda’s van veel collega’s te zetten” en is bedoeld om spam te bestrijden, zegt het bedrijf tegen Bloomberg. De extensie verzamelt geen gegevens waarmee de identiteit van een gebruiker kan worden achterhaald, het is alleen een ‘verkeersdrempel’, aldus Google.

Onrust bij Google

Het is al een tijd onrustig op de werkvloer van Google. Zo liepen een jaar geleden tienduizenden gelijktijdig de deur uit, in kantoren over de hele wereld, uit protest tegen de manier waarop het bedrijf omging met seksueel wangedrag. Daarnaast is er veel interne onvrede over het project Dragonfly, een poging om een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt te bouwen, en over het project Maven, het leveren van technologie voor slimme drones van het Amerikaanse leger. Ook wil Google dat medewerkers niet meer met elkaar over politiek praten, aldus Bloomberg.

ANP

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Nee joh, het zijn de Google algoritmes die ervoor zorgen dat medewerkers zich bespioneert voelen….;)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het grappige is dat alles een positieve én een negatieve kant kan hebben.

  Oke, spam preventie is handig. Hoewel het gek is dat je product of werknemer zo ‘slecht’ is dat dit zomaar kan gebeuren. Tegelijkertijd kun je natuurlijk even het user id van die medewerker naar hr sturen. Just in case er wel opstand ingepland wordt.

 • Profielfoto
  donut

  Google snapt de Chinezen heel goed…

  Ook wil Google dat medewerkers niet meer met elkaar over politiek praten, aldus Bloomberg.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Ah weer niet iets over Apple maar weer een ander bedrijf afzeiken. Dit is een Apple fanboy site. Houd het dan ook bij Apple artikelen.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  ^ Solliciteer anders bij OMT, mag je misschien mee beslissen.

 • Profielfoto
  Frans

  thebest07111 op 25 oktober 2019 07:36
  Ah weer niet iets over Apple maar weer een ander bedrijf afzeiken. Dit is een Apple fanboy site. Houd het dan ook bij Apple artikelen.

  Goh, en ik maar denken dat Google-bashing één van de favoriete bezigheden van Apple fanboys is.;-)