Een week Catalina: nog altijd veel problemen

Door: Dennis Hoogeveen - 55 reacties
macOS 10.15 Catalina publieke bèta 16x9

Catalina is precies een week geleden uitgebracht. Hoewel niet iedereen grote problemen ervaart, is de update zeker niet vlekkeloos te noemen. Er gaan dingen mis in de software van Apple, maar ook apps van andere ontwikkelaars uit bijvoorbeeld de App Store hebben moeite met de update.

Dit weekend schreven we nog over de problemen met Apple Mail in Catalina. Een vervelende bug kan er voor zorgen dat je in bepaalde gevallen (gedeeltes van) mails kwijtraakt. In een blogpost schrijft een ontwikkelaar dat je voorzichtig moet zijn bij het upgraden naar 10.15.0, en ook in de reacties op One More Thing blijkt dat het probleem zich bij meerdere gebruikers afspeelt.

Bugs na upgrade macOS Catalina

Problemen in de Mail-app zijn niet de enige die ontstaan na de update naar Catalina. Ook bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom (evenals andere onderdelen van Adobe Creative Cloud) werken niet naar behoren. De software van Adobe leunt gedeeltelijk nog op 32-bits-componenten, zoals de softwaremaker zelf schrijft, die in Catalina niet meer ondersteund worden. Apple heeft echter al een flinke tijd geleden aangegeven de ondersteuning voor 32-bits te staken, dus heeft Adobe hier misschien meer schuld aan.

Catalina waarschuwt of er nog 32-bits apps op je Mac staan (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

Professionele Mac-gebruikers vragen zich daarom af of het verstandig is te upgraden naar Catalina. Eigenlijk ligt dat helemaal aan de apps die je gebruikt. Oude versies van Microsoft Office worden bijvoorbeeld niet meer ondersteund. Dat geldt ook voor oudere varianten van Garageband en het intussen stopgezette iPhoto. Blogger Steve Moser maakte zelfs een lijst van 235 apps die niet werken, met een aantal grote namen.

iTunes als missende bibliotheek

Met de komst van macOS Catalina is iTunes verdwenen. De app maakt plaats voor drie losse apps: TV, Muziek en Podcasts. Voor velen een verbetering ten opzichte van het ‘oude en logge’ iTunes, maar veel software is hier nog niet op berekend. Voornamelijk DJ’s ervaren problemen met hun apps die nog altijd aan de iTunes-bibliotheek gekoppeld zijn. Een bibliotheek die niet meer bestaat, en dus weigeren sommige DJ-apps dienst.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes
De nieuwe Muziek-app die iTunes vervangt. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Heb je voor bijvoorbeeld je werk, studie of hobby bepaalde apps nodig waarvan je weet dat ze 32-bits zijn? Wacht dan vooral met upgraden tot de softwaremaker zijn app heeft ge-updated. In het ergste geval komt die update nooit, en zal de software dus voortaan niet meer door nieuwe versies van macOS ondersteund worden.

Upgraden naar macOS Catalina? Check je apps!

Voordat je de upgrade naar Catalina uitvoert, kun je controleren of je apps ondersteund worden op de nieuwste versie van Apples besturingssysteem. Zoek in Spotlight naar Systeeminformatie, klap door ‘software’ open en klik op ‘verouderde software’. Daar vind je een overzicht van alle programma’s die je nu op je mac hebt staan, en vanaf Catalina niet meer zullen werken.

En dan maar hopen op een update, of gewoon niet naar Catalina upgraden. Bij welke app ervaren jullie problemen? We horen het graag!

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  De internet radio app Radium, is zelfs 64bit en doet helemaal nietssss meer. De iPhone app van Radium nog wel. Dus het wil niet gelijk zeggen dat als je allemaal 64bits app’s hebt ze het ook daadwerkelijk doen. Mooi niet dus…Noodgedwongen overgestapt want de ondersteuning van Radium is al jaren geleden gestopt helaas. InstaRadio wat dezelfde functionaliteiten heeft als Radium maar geïnstalleerd op iPhone en Mac en hier zeer tevreden mee.

 • Profielfoto
  19JM81

  Alles bij elkaar opgeteld is Catalina net zoals iOS 13 een bugfestijn… normaal als iemand zegt Apple is Apple niet meer haal ik mijn schouders op en denk, zo erg is het niet. Maar de huidige release samen met iOS 13 is redelijk bagger. Microsoft praktijken…

 • Profielfoto
  Peter Niemeijer

  Ook ik draai nu een weekje met Catalina.

  Het lijkt wel of de MAC tot leven is gekomen, er verschijnen allerlei schermpjes volledig vanzelf, en wat ik ook doe ik krijg de MAC niet meer stil, notificaties noodgedwongen allemaal uitgezet, werkelijk alles bijlangsgegaan en zelfs de interne microfoon uitgezet om SIRI tot bedaren te brengen en toch….

  Er verschijnen ineens teksten in de zoekbalk of in spontaan opspringende vensters, zelfs al een keer een venster genaamd console en dat ding was hard aan het werk joh.

  Apple care gebeld en gevraagd of ik niet terug kon naar de vorige versie, was niet nodig zeiden ze en na een ding te hebben gewijzigd hingen ze op.

  Ik ben maar een simpele oudere gebruiker en ik wil vooral gemak en geen gedonder zoals vroeger bij die Windows Shit, maar dit lijkt een grote stap in de richting van Windows ellende, hoop dat er gauw updates komen anders is het plezier snel weg.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  @Peter: wat hebben ze dan precies gewijzigd? Ben wel heel benieuwd…

 • Profielfoto
  RW076

  Nee joh, niets te zien mensen. Doorlopen… Ohja en iets met zeurende mensen een rotschop verkopen he Shmoo?

 • Profielfoto
  Melle

  Catalina is het type OS om sowieso 1 jaar te laten liggen en dan pas over te schakelen op high catelina volgend jaar.

  Alleen door miserie met vb. Core Apple apps zelfs (herinneringen) is dat zelfs geen ideale keuze.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Peter Niemeijer op 14 oktober 2019 16:52
  Ook ik draai nu een weekje met Catalina.

  Het lijkt wel of de MAC tot leven is gekomen, er verschijnen allerlei schermpjes volledig vanzelf, en wat ik ook doe ik krijg de MAC niet meer stil, notificaties noodgedwongen allemaal uitgezet, werkelijk alles bijlangsgegaan en zelfs de interne microfoon uitgezet om SIRI tot bedaren te brengen en toch….

  Er verschijnen ineens teksten in de zoekbalk of in spontaan opspringende vensters, zelfs al een keer een venster genaamd console en dat ding was hard aan het werk joh.

  Apple care gebeld en gevraagd of ik niet terug kon naar de vorige versie, was niet nodig zeiden ze en na een ding te hebben gewijzigd hingen ze op.

  Ik ben maar een simpele oudere gebruiker en ik wil vooral gemak en geen gedonder zoals vroeger bij die Windows Shit, maar dit lijkt een grote stap in de richting van Windows ellende, hoop dat er gauw updates komen anders is het plezier snel weg.

  Volgens mij heb je die nieuwe toegankelijkheidsfunctie aangezet. ?

  OT: Hier geen problemen met 10.15.
  Alles draait lekker. Alleen bij het installeren moest ik herstarten omdat de installatie bleef hangen op “configureren”.
  Heb wel op voorhand alles goed bestudeerd. Geen verrassingen meegemaakt. Mijn gekraakte CS6 heb ik vervangen door een legale Infinity photo. Werd ook eens tijd.

 • Profielfoto
  erwin33

  Peter Niemeijer op 14 oktober 2019 16:52
  Ook ik draai nu een weekje met Catalina.

  Het lijkt wel of de MAC tot leven is gekomen, er verschijnen allerlei schermpjes volledig vanzelf, en wat ik ook doe ik krijg de MAC niet meer stil, notificaties noodgedwongen allemaal uitgezet, werkelijk alles bijlangsgegaan en zelfs de interne microfoon uitgezet om SIRI tot bedaren te brengen en toch….

  Er verschijnen ineens teksten in de zoekbalk of in spontaan opspringende vensters, zelfs al een keer een venster genaamd console en dat ding was hard aan het werk joh.

  Apple care gebeld en gevraagd of ik niet terug kon naar de vorige versie, was niet nodig zeiden ze en na een ding te hebben gewijzigd hingen ze op.

  Ik ben maar een simpele oudere gebruiker en ik wil vooral gemak en geen gedonder zoals vroeger bij die Windows Shit, maar dit lijkt een grote stap in de richting van Windows ellende, hoop dat er gauw updates komen anders is het plezier snel weg.

  Bij mij ook gaan vensters open na een herstart van de Mac die ik het laatst heb afgesloten en niets aangevinkt dat ik dat ook wil. Af en toe spookt het dus inderdaad.

 • Profielfoto
  error

  Tot nu toe alleen problemen met de conversie van mijn iTunes Library (bijna 10.000 albums) naar Music. Music 1.0 heeft last om het album artwork te verwerken. Dus mijn lossy en lossless libraries blijven nog even in het archief. Ik test verder vanaf 10.15.1.

  Mijn enige 32-bit app was EyeTv 3, gelukkig heeft de huidige maker op de valreep een publieke beta van EyeTV 4 online gezet. Werkt nog niet vlekkenloos… maar beter dan niets.

 • Profielfoto
  janau

  In het artikel staat “een bibliotheek die niet meer bestaat”. Maar na installatie van Catalina zie ik nog steeds de complete iTunesbibliotheek. Ik zie ook nieuwe mappen met daarin 1 bestandje dat zeer waarschijnlijk verwijst naar de oorspronkelijke bibliotheek.

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Behalve dat Catalyst twitter app regelmatig crasht heb ik geen enkel probleem.

 • Profielfoto
  Night

  Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat Apple zich verplicht voelt om elk jaar stipt een nieuwe versie van macOS en iOS (en natuurlijk de iPhone) uit te brengen. Ik zou liever zien dat ze een update uitbrachten die niet eruit gepoept is, maar een versie die grondig getest en bugvrij bevonden is. Dan maar 1x in de twee jaar of zo.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Geen games met 32-bits libraries meer, meer security-gedoe, CC-problemen… We wachten wel een paart updates af, Mojave draait als een zonnetje.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  De vervanging van iTunes is geen succes; in de nieuwe apps kan je niet meer media-bestanden van categorie veranderen. Een film kon ik vroeger met enkele klikken veranderen in een muziek-video. Nu dus niet meer. Bizar slecht, want het hele zooitje zit nog steeds in dezelfde database.

  Ik kom in de opvolgers van iTunes alleen maar dingen tegen die vroeger wel mogelijk waren, en nu niet meer.

  En wat ook nog steeds niet werkt (niet in iTunes en niet in de opvolgers) is syncen van video files via iCloud. Photos doet dat wel, en ook video’s die ik via Finder in iCloud Drive zet syncen zonder probleem. Het ziet ernaar uit dat het eind van het liedje voor mij is: alle video’s domweg handmatig in iCloud zetten zodat ik er vanaf al mijn devices bij kan. Apple laat hier toch wel de bal hard vallen.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Voor iedereen die een beetje met muziek werkt…

  https://cdm.link/tag/catalina/

 • Profielfoto
  icegodd

  Sync met Note (apple app!) werkt ook niet. echt irritant.

 • Profielfoto
  Di May

  Erwin Rommel is deze dagen in het nieuws.
  Omwille van lang geleden …

  De Rommel van Apple
  is helaas brandend actueel.

  Vele jaren was ik een vurig pleitbezorger van Apple.
  Dat enthousiasme krimpt met de dag.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  HIer weinig problemen.

 • Profielfoto
  Maarten

  Het lijkt er op dat bij mij juist wat problemen zijn opgelost. Wel moet ik zeggen dat ik gek wordt van alle toestemming aanvragen. Waarom moet een app apart toestemming geven voor de downloads map en de documenten map

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Maarten op 14 oktober 2019 20:27
  Het lijkt er op dat bij mij juist wat problemen zijn opgelost. Wel moet ik zeggen dat ik gek wordt van alle toestemming aanvragen. Waarom moet een app apart toestemming geven voor de downloads map en de documenten map

  Dat is eigenlijk heel logisch, gezien in de kans groot is dat hier pricacy gevoelige info in staat.

 • Profielfoto
  whaha

  Hoe heette die app ook alweer waarmee je kan controleren op 64-bit apps?

 • Profielfoto
  goldoni

  Toppertjes weer bij Apple. Enige wat telt is de beursnotering, en dat doen ze goed. Zeker voor een luchtbel…

 • Profielfoto
  whaha

  Jeffry op 14 oktober 2019 19:54
  Voor iedereen die een beetje met muziek werkt…

  https://cdm.link/tag/catalina/

  In het artikel waar Jeffry naar verwijst staat een link naar de pagina waar je de app kunt downloaden: https://www.stclairsoft.com/Go64/index.html Go64!

 • Profielfoto
  AT024

  @Bombardon: Noem je Windows Shit. Dan ben je idd een simpele gebruiker

 • Profielfoto
  Nosferatu

  sudo softwareupdate –ignore “macOS Catalina”

  efaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0

  killall Dock

  FUCK YOU APPLE!

 • Profielfoto
  Elduderino

  Nou zie ik hier relatief weinig problemen. De problemen welke schijnbaar vooral ziet zijn met Apps. Ik zou zeggen controleer eerst de geschiktheid van je kritische apps voordat je upgrade. Blind upgraden eindigt altijd in een teleurstelling.

 • Profielfoto
  AT024

  @Elduderino: je kijk waarschijnlijk door een Apple bril

 • Profielfoto
  maconly

  Ik zag voor installatie een waarschuwing welke programma’s het niet Zouden doen.

  dus heb catalina maar effe overgeslagen.

  over een maand of 3 kom ik wel effe kijken.

 • Profielfoto
  macqintosh

  No probs hier. Draai het vanaf release dus een week. Mail doet niet raar, muzieklibrary intact, had al geen 32bit apps meer dus voor mij werkt alles vlekkeloos.

 • Profielfoto
  wil51

  Aansluiten extern scherm veroorzaakt ook vaak vastlopen Catalina

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Over niet werkende 32 bit apps, of ander niet werkend spul. Als developer van Apple gerelateerde sofyaware heb je vaak toegang tot beta’s van macOS, heel veel “derden” hadden dat als kunnen oplossen. 

  Voor de rest geen problemen.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Di May op 14 oktober 2019 20:23
   

  Vele jaren was ik een vurig pleitbezorger van Apple.
  Dat enthousiasme krimpt met de dag.

  Waarschijnlijk heb je het zelf niet door, maar het probleem zit hem natuurlijk in het eerste: je was een vurig pleitbezorger. Ik ben dat nooit geweest en weet je wat? Ik ben best tevreden over Catalina

 • Profielfoto
  polansky

  Je vraagt je af wat betatesters eigenlijk doen?

  De bedoeling is om bugs te melden, maar volgens mij vinden ze het gewoon leuk om een nieuw OS te draaien en wachten ze rustig op anderen.

  Als niemand dan wat doet wordt er ook niets getest en dan krijg je…… OS Catalina…

 • Profielfoto
  inktvis75

  Ik word een beetje moe van dit soort napraat artikelen:

  Problemen zijn er met oude, niet meer ondersteunde applicaties, zowel 32-bits als 64-bits -> niet meer ondersteunde applicaties moet je niet gebruiken, dit leidt altijd tot problemen, niet in de laatste plaats security implementaties
  Software vendoren die hun zaakjes niet op orde hebben, zoals Adobe -> klaag bij hen, ze hebben superlang, als in jaren, de tijd gehad hun zaken op orde te krijgen, maar laten hun klanten in de steek. Als hun support niet werkt, zoek naar alternatieven. Spijtig voor de investering, maar op lange termijn wel de beste oplossing en leert bedrijven te luisteren naar hun klanten.

  Soms is ff zoeken nodig als dingen veranderen, bijv. in de Music App kun je onder ‘get info’ bij een nummer of film snel zaken aanpassen, zoals bijv genre, compilatie etc.

  Er zijn veel problemen opgelost, en bij het overgrote deel van de gebruikers werkt het prima. Wel lijkt het er op dat mensen die experimenteren met beta in productie achtige systemen tegen relatief veel problemen aanlopen. Vooral bij die applicaties die met iCloud samenwerken. Maar dat is het risico van beta!

  @wil51 Die is nieuw voor mij, crashed het echt of krijg je zwarte schermen ? Wat voor extern scherm, welk type aansluiting ?

 • Profielfoto
  novae

  Ik wacht minimaal 6 tot 8 maanden voor ik een nieuwe OS installeer. Eerst zeker weten dat alle kinderziektes er uit zijn en alle pro studio software die ik gebruik ook 100% ondersteuning hebben voor het nieuwe OS. Voorlopig is dat er voor veel grote namen nog (lang) niet: Ableton, Accusonus, Acon Digital, Acustica Audio, AIR Music Tech, AJA, AKai Professional, Alesis, Algoriddim, Allen and Heath, Antares, Antelope Audio, Apogee, Arturia, Audient, Audified, Audio Assault, Audio Damage, Audio Ease, AudioGaming, Audionamix, Audiority, Avid, Basehead, Behringer, Blue Cat Audio, Bombich, Boss, Boz Digital Labs, Cedar Audio, Celemony, Cytomic, DDMF, Denon DJ, Digital Audio Denmark (DAD), DMG Audio, DNA Music Labs, Dolby Labs, e-instruments, EastWest, Editors Keys, Eiosis, Eventide, FabFilter, Finale, Flux:: Sound and Picture Development, Focusrite, FXpansion, Garritan, GForce, Goodhertz, HOFA, Hornet Plugins, Icon Pro Audio, IK Multimedia, iZotope, Kazrog, Klevgrand, Korg, Krotos, Kuassa, KV331, Lexicon, Line 6, LiquidSonics, M-Audio, Maag Audio, Magama, MakeMusic, Massey, Mastering The Mix, Metric Halo, Modartt, MOTU, Native Instruments, Nektar, Neyrinck, Non Lethal Applications, Noation, Nugen Audio, Numark, Oeksound, Output, OverTone DSP, Penteo PerfectSurround, Pioneer DJ, Plugin Alliance, Positive Grid, PreSonus, Prime Studio, Quiet Art, Reason Labs (formerly Propellerheads), reFuse Software, Relab Development, RME, Rob Papen, Rogue Amoeba, Roland, RLOI, Scuffham Amps, Serato, Signum Audio, Sknote, Slate Digital, Softube, Solid State Logic, Sonalksis, Sonarworks, Sonnet Technologies, Sonnox, Sound Radix, Soundminer, Sounds In Sync, Soundtoys, Source Elements, Spectrasonics, Spitfire Audio, Steinberg, Synchro Arts, TAL Software, Tascam, TC Electronic, Telestream, The Cargo Cult, Todd-AO, Tonsturm, Tovusound, Townsend Labs, Tracktion, u-he, UJAM, Universal Audio, UVI, Valhalla DSP, Vienna Symphonic Library, Virtual Katy, Wacom, Wave Alchemy, Waves Arts, Waves, Wavesfactory, Zoom, zplane and Zynaptiq.

 • Profielfoto
  WiBo1953

  Elke prof weet dat bij een major update je moet wachten… thuis kun je het risico lopen… dat heb ik gedaan, ik vond de update rommelig verlopen. Maar nu draait het allemaal redelijk als voorheen. Ik ben gebruiker van Adobe creative cloud LR en PS meest en die werken goed. Ik weet van 1 klein bugje maar thuis is daar best mee te leven….

  wat ik niet werkend krijg is sidecar, ondanks dat de ipads toch nieuw genoeg zijn… maar goed daar kan ik zonder en wacht rustig op x.1 versie….

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Clean install van Catalina via usb ging even niet zoals ik gewend was op een MacBook Pro van 2018 met een T2 chip. Verder vele apps via App Store zoals Office, dit werkt bij mij prima.

  Wat momenteel niet meer werkt is Displaylink software voor het aansturen van 2 extra schermen via een dock. Helaas is dit standaard bij een nieuwe release van macOS en Displaylink.

  Wat ik ook ervaar is dat Bluetooth heel traag lijkt te reageren waardoor geluid hapert en mijn extra muis niet soepel reageert.

 • Profielfoto
  inktvis75

  patrickmaur3r op 15 oktober 2019 11:02
  Clean install van Catalina via usb ging even niet zoals ik gewend was op een MacBook Pro van 2018 met een T2 chip. Verder vele apps via App Store zoals Office, dit werkt bij mij prima.

  Wat momenteel niet meer werkt is Displaylink software voor het aansturen van 2 extra schermen via een dock. Helaas is dit standaard bij een nieuwe release van macOS en Displaylink.

  Wat ik ook ervaar is dat Bluetooth heel traag lijkt te reageren waardoor geluid hapert en mijn extra muis niet soepel reageert.

  –> DisplayLink, eerst driver deinstalleren, nieuwste installeren, daarna: in een terminal:
  cd /Library/PrivilegedHelperTools/DisplayLink/DisplayLinkUserAgent.app/Contents/MacOS./DisplayLinkUserAgent

  Controleer daarna nog even bij de privacy en security settings van je mac dat de app idd toestemming heeft gekregen. Dan werkt het weer naar behoren.

  –> Bluetooth, ga naar /Library/Preferences en verwijder het bestand com.apple.Bluetooth.plist. Daarna wel rebooten. Dit lost de meeste bluetooth problemen wel op

 • Profielfoto
  Wilco18

  Ik vind het heel belemmerend dat Apple de mogelijkheid om 32 bit apps te draaien afsnijdt met Catalina. Voor mij is Picasa (32 bits) als foto-indexeerprogramma, met zijn virtuele albums heel belangrijk in mijn professionele gebruik. De alternatieven zijn minder. Omdat Google hiermee gestopt is, is het een beetje simpel van Apple om mij naar Google te sturen met de vraag of zij Picasa svp in 64 bits willen omzetten. Gaat niet gebeuren. Voor mij dus geen upgrade naar Catalina. Helaas..

  Wil

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Night op 14 oktober 2019 18:58
  Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat Apple zich verplicht voelt om elk jaar stipt een nieuwe versie van macOS en iOS (en natuurlijk de iPhone) uit te brengen. Ik zou liever zien dat ze een update uitbrachten die niet eruit gepoept is, maar een versie die grondig getest en bugvrij bevonden is. Dan maar 1x in de twee jaar of zo.

  Je begrijpt het niet: je bent gewoon een onbetaalde betatester.

  Zie het als een dienst aan je mede-Applegebruikers ….

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik blijf altijd meestal wel een paar maanden weg van een nieuwe OS release. Gewoon geen zin / tijd om dat soort problemen op te lossen.

  als ik toch wil testen: je kunt sinds 10.13 heel eenvoudig een APFS volume op je hd aanmaken, waarop je dan Catalina installeert. Bevalt het niet: weg ermee.

 • Profielfoto
  Elvis

  Zojuist mijn MacBook geüpgraded naar Catalina.

  Ik heb Apple Music met ruim 2000 albums en met vele slimme afspeellijsten ( alle lijsten nu zijn nagenoeg leeg ) en alle in de loop der jaren verzamelde albums zijn weg.

  Van de ruim 24.000 nummers/songs zijn er nu 36 over…!

  Hopelijk wordt dit snel gefixed door Apple

  Heeft iemand hierover mss een oplossing? of ook dezelfde problemen??

 • Profielfoto
  Marc

  Problemen met het aansluiten van mijn iPad in Catalina. Eerst na lang draaien weergegeven in Finder. Na synchroniseren gooit hij een deel van mijn aangekruiste foto’s er doodleuk uit. Opnieuw synchroniseren lukt moeizaam. Het balkje ‘pas aan’ blijft zeer lang wit (en dus onbruikbaar). Na veel gedoe kan ik het ding loskoppelen. Groot deel foto’s kwijt en bij opnieuw aankoppelen herkent Finder de iPad niet meer. staat niet meer tussen de apparaten. Krijg alleen een melding van Dropbox dat alle foto’s reeds geïmporteerd zijn maar mijn Dropbox bevat geen foto’s! Fantastisch hoor. Ik heb het gehad met Apple. Iedere upgrade weer een boel ellende. Mijn Mac heeft 800 Gb vrije schijfruimte en 16 GB Ram. Toch krijg ik nog steeds af en toe een stomme strandbal te zien die blijft draaien. In Windows had je vroeger een zandloper maar die is al vele jaren verdwenen. Dergelijke problemen met geheugen heb ik daar nooit gehad. Op de drie Macs die ik versleten heb steeds weer tijdverlies met strandballen (bijv. openen van Boeken of Muziek). Apple heeft peperdure producten. Dan mogen ze ook wel effe zorgen dat alles naar behoren werkt.

 • Profielfoto
  Rijk

  De update is bij mij wel heel vervelend uitgepakt. Tijdes het installatie proces van Catalina zette mijn IMac zichzelf uit. Na een half uurtje gewacht te hebben de Imac aangezet, maar ik kwam niet verder dan een wit scherm. Afijn, mijn Imac naar Card Services B.V. in Zwolle gebracht. Na onderzoek blijkt de grafische kaart op het Logic Board defect, waardoor het hele Logic Board vervangen dient te worden. Kosten, 781,64 euro. Fijn zo’n update, hoewel ik niet zeker weet of het een met het ander te maken heeft. Misschien iemand een idee?

 • Profielfoto
  Wobbel

  Om gek van te worden

 • Profielfoto
  Gerrie

  Sinds update naar Catalina werken de diapresentaties van Foto’s niet meer goed. Bij een diapresentatie met een combinatie van foto’s en video’s kan er nog maar met een thema (Klassiek) gewerkt worden. Bij de andere thema’s worden alle video’s slechts fragmentarisch getoond. Ook diapresentaties die ik maakte met Foto’s onder Mojave werken niet meer goed.

  Heeft iemand een oplossing.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is lang geleden dat een update zoveel problemen gaf als nu iOS 13 en macOS 10.15 Catalina. Beide besturingssystemen geven problemen bij het updaten, inmiddels heb ik al verschillende gevallen gehad waarbij het tijdens het updaten niet goed gaat. Bij iOS 13 kom je dan in een opstartloop en kun je alleen je telefoon geheel resetten en een backup terug zetten. Dit gebeurd onder andere vaak bij mensen die jaren gewacht hebben met het doen van updates.

  Persoonlijk zie ik voor nu nog voornamelijk nadelen aan Catalina. De ‘nieuwtjes’ zijn niet zo belangrijk dat je moet overstappen. Maar verwacht wel veel gedoe. Zo mis ik de klassieke indeling in mail. Deze is komen te vervallen en persoonlijk vond ik dat veel prettiger dan wat je nu verplicht moet gebruiken. Bij Airdrop kreeg ik regelmatig voor het einde van een transfer een foutmelding. Nu blijkt dat als er ergens in een bestandsnaam een bijzonder teken zit, hij de overdracht afbreekt zonder aan te geven waarom.

  En zo kan ik nog een handvol problemen opnoemen met als motivatie vooral niet te updaten. Nog even los van het gegeven dat alle 32-bits programma’s niet meer werken.

 • Profielfoto
  ingel

  Ik wil mijn 32-bits programma’s vervangen door 64-bits versies. Moet ik de oude 32-bits dan deïnstalleren? Hoe doe ik dat? Als ik bijvoorbeeld bij Acrobat het bijbehorende deïnstalleringsprogramma wil laten draaien, krijg ik ook de mededeling dat het 32-bits is en dat het moet worden bijgewerkt. Of kan ik de betrokken programma’s gewoon deleten?

 • Profielfoto
  Mag

  Ik heb Catalina te achteloos gedownload, zoals ik alle updates lijdzaam doe, omdat je er min of meer toe gedwongen wordt. Ik werkte alleen nog met iPhoto (omdat dit een veel mooier programma is dan het simpeler Foto’s) en ben met de update duizenden foto’s kwijt! Na 5 dagen is mijn Mac nog steeds aan het synchroniseren en ik begin het somber in te zien. Terug met Time Machine naar het vorige besturingssysteem is niet mogelijk. Weet iemand hoe ik mijn foto’s terug vindt?

 • Profielfoto
  simonkossen

  Na upgrade naar Catalina op mijn iMac 27 Inch 2019 lukt het mij niet meer om foto’s via Finder met mijn iPhone 8 Plus  te synchroniseren.
  Onder Mojave ging dit wel goed via iTunes

 • Profielfoto
  Alve70

  iMac heeft sinds de installatie de volgende problemen:

  Mail: programma opent wel, maar in de pre-view wordt geen tekst getoond van de mail. Zelfs het bericht aanklikken om te openen werkt niet, lege pagina met alleen de afzender en dus geen inhoud.

  Safari: programma opent wel, maar een willekeurige pagina opent heeeeel erg traag. Als die al opent…

  iMac afsluiten: Gaat niet op de normale wijze via menu links boven in.

  Dagelijks moet ik de pc via de aan en uit knop herstarten zodat ik mijn mail en Safari kan gebruiken.

  Iemand een idee hoe dit op te lossen is en hoe we dit mijn Apple krijgen?

 • Profielfoto
  TangoSteph

  Catalina herstart onverwacht zonder enige waarschuwing. Dit is al tiental keren gebeurt. Telkens ben ik al het werk dat ik gedaan heb kwijt.

  iTunes is een totale afknapper!

  Een groot deel van mijn foto’s zijn verdwenen!

  Mijn laatste Mac? Waarschijnlijk wel!

 • Profielfoto
  gerrit11

  Ik vind mijn imac na elke update alsmaar slechter worden, langzamer. Ik heb voorheen altijd win gehad en na al die problemen overgestapt naar mac. maar, het word alsmaar slechter, dat gedoe met t langzaam openen van mail, vastlopen van de pc en sites, nee nog ff en ik stap weer over. elke update, t word alleen maar erger. ook mijn iPhone XS Max, das toch wel t vreselijkste apparaat wat ik kwa tel ooit heb gehad, en dat voor een aardige berg geld..

  Wat dacht je van de wat oudere ipad’s die niet meer zijn te updaten, ik heb er 4. je word verplicht om de 3 jaar nieuwe te kopen anders werken sommige apps niet meer?  gekker moet t niet worden…

 • Profielfoto
  Janbart

  simonkossen op 27 oktober 2019 23:04
  Na upgrade naar Catalina op mijn iMac 27 Inch 2019 lukt het mij niet meer om foto’s via Finder met mijn iPhone 8 Plus  te synchroniseren.
  Onder Mojave ging dit wel goed via iTunes

  simonkossen op 27 oktober 2019 23:04
  Na upgrade naar Catalina op mijn iMac 27 Inch 2019 lukt het mij niet meer om foto’s via Finder met mijn iPhone 8 Plus  te synchroniseren.
  Onder Mojave ging dit wel goed via iTunes

  Had hetzelfde probleem.  In de SWITCH retailer zei men me dat ze daar ook nog met Mojave werken, wegens teveel problemen met Catalina.  Heb dus ook harde schijf volledig verwijderd en mojave er terug opgezet.  Alles werkt nu terug, incl. synchronisatie foto’s.

 • Profielfoto
  John Post

  Sinds update naar Catalina spreekt Siri met Vlaamse artificiele (pre Sierra) stem. Wat ik ook aanpas ze blijft een Vlaams accent houden. Schakel ik naar de mannelijke stem dan klinkt die erg artificieel. Net als een jaar of vier geleden. Mijn Apple Watch heeft nog steeds de juiste Nederlandse stem. Het verschil is absoluut te horen.