China waarschuwt Apple om ‘protestapp’ Hong Kong

Door: Dennis Hoogeveen - 7 reacties
China boos op Apple over protest app Hong Kong
Nicolas ASFOURI / AFP

China waarschuwt Apple om de app ‘HKmap’ die in de App Store is toegelaten. De app helpt demonstranten in het rumoerige Hong Kong om de politie te ontwijken. Volgens Chinese staatsmedia moet Apple vrezen voor ‘consequenties’ omdat het bedrijf de app heeft goedgekeurd.

Met de app kunnen demonstranten op een kaart zien in welke gebieden de politie actief is en die zo nodig ontwijken. Hetzelfde geldt voor burgers die niets met de protesten te maken hebben en willen voorkomen dat ze tussen het geweld van de politie en protesteerders terecht komen. Daarmee kan de app op twee verschillende manieren gebruikt worden, en dat lijkt de Chinese overheid tegen het zere been te stoten.

Gewelddadige opstand via een app

In Hong Kong is het al weken onrustig. Demonstranten willen minder overheidsbemoeienis van China met de autonome regio Hong Kong, maar de protesten worden met harde hand neergeslagen. De app HKmap brengt in kaart op welk moment en waar er politie actief is. Afgelopen week zochten verschillende protesteerders de confrontatie met de autoriteiten door ze te bekogelen. Daarop schoot de politie een demonstrant in de borst, aldus The Independent.

HKMap. Klik / tap voor groter. HKmap.live

Het maakt nog maar eens duidelijk hoe de verschillen tussen het ‘vrije westen’ en landen als China en Hong Kong zijn. Ook op technologiegebied zijn die verschillen groot. China klopte meerdere keren aan om bepaalde apps uit de App Store te verwijderen. In het tweede half jaar van 2018 gaf Apple daar 517 keer gehoor aan.

China waarschuwt Apple

De app waar het om gaat werd eerder verwijderd uit de App Store. Toen daar massaal kritiek op kwam, besloot Apple de verwijdering weer in te trekken. Sindsdien is de app gewoon weer te downloaden, al is de Chinese overheid daar dus niet over te spreken. In een artikel in een staatskrant staat geschreven dat Apple ‘het volgende Westerse bedrijf kan zijn dat wordt gestraft voor het steunen van de protesteerders in Hong Kong’.

Het is nog onduidelijk of en hoe Apple op de waarschuwing reageert. Het kan zijn dat de app binnenkort toch weer uit de App Store wordt verwijderd, ook al beweren de makers dat ze geen enkele beleidsregel daarvan overtreden. Overigens kreeg Apple eerder al kritiek te verwerken van de Amerikaanse president Trump, die in een tweet zijn ongenoegen uitte over de Mac Pro 2019 die in China geproduceerd wordt.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Hong Kong is toch geen land? Net als Tibet door China’s landje-pik geen eigen land meer is.

 • Profielfoto
  Imade

  xaddict op 9 oktober 2019 15:06
  Hong Kong is toch geen land? Net als Tibet door China’s landje-pik geen eigen land meer is.

  Ja en nee.. nog 40 jaar moet Hong Kong een speciale status behouden al lijkt China dat steeds harder te negeren.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Als je het mij vraagt word het nodig tijd dat “Made in China” massaal van onze producten gaat verdwijnen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Simpele geopolitieke oplossingen bestaan niet. Maar allicht kun je via consumentengedrag op enige schaal best een statement maken.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Alexander Henket op 9 oktober 2019 19:46
  Simpele geopolitieke oplossingen bestaan niet. Maar allicht kun je via consumentengedrag op enige schaal best een statement maken.

  Amper. Je kunt je hoesje wel niet bij Ali kopen voor 1 euro. Maar als je hem bij een winkeltje hier koopt, weet je dat je 15 euro betaalt voor precies datzelfde hoesje uit China.

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Apple gaat buigen voor china, net als hollywood en NBA. Democratie boeit niemand als het gaat om centjes

 • Profielfoto
  gweilo

  xaddict op 9 oktober 2019 15:06
  Hong Kong is toch geen land? Net als Tibet door China’s landje-pik geen eigen land meer is.

  HK heeft een eigen grondwet, eigen regering, eigen paspoorten, eigen valuta. Klinkt niet echt als een provincie.