Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 11 oktober 2019

Ambitieus: ‘Apple wil eigen 5G-modem in 2022’

Apple zoekt de grenzen van het haalbare op door een nogal ambitieuze deadline te stellen in het 5G-project. Het bedrijf wil in 2022 een zelf geproduceerde 5G-chip ontwikkeld hebben. Een jaar later moet die vervolgens in iPhones en iPads geplaatst kunnen worden. Is het mogelijk om die ambitieuze deadline te halen?

Ook in Nederland zijn er nu meerdere grote proeven met 5G gestart. Het ligt dan ook voor de hand dat Apple zo snel mogelijk aan de slag gaat met de ondersteuning voor het nieuwe netwerk. De eerste iPhone die een 5G-verbinding aankan verwachten we in 2020, maar dan wel met een chip van Samsung of Qualcomm. Apple wil de laatste jaren zoveel mogelijk chips in ‘eigen huis’ maken om minder afhankelijk van leveranciers te zijn.

Apples eigen 5G-chip in de maak?

Dat het nodig is om die afhankelijkheid te verminderen, blijkt ook uit de juridische strijd die Apple eerder met chipmaker Qualcomm voerde. Intel was de beoogde leverancier voor de 5G-techniek, maar die liet weten geen chip meer te ontwikkelen nadat Apple en Qualcomm een schikking met elkaar troffen. Apple zou ernstig achterlopen op de eigen ontwikkeling, en zet sinds een jaar vol in op het versnellen daarvan.

Hua
Huawei presenteerde onlangs zijn eerste 5G-chip.

Nu Apple zelf aan de slag gaat met een modem, is er flink wat werk te verzetten om 2022 te halen. Dat jaartal zou intern leidend zijn, meldt een bron binnen Apple aan Fast Company. Zelfs met het kopen van de Intel-afdeling moet er een flinke inhaalslag gemaakt worden om alles op tijd af te hebben. Eerdere plannen om iPhones met 5G in 2020 te testen, zouden zijn afgeblazen.

‘Macbooks eerder dan iPhones’

Overigens is het ook goed mogelijk dat iPhones helemaal niet de eerste apparaten van Apple zijn die het supersnelle internet kunnen gebruiken. Meerdere keren is er al verwezen naar de Macbook die de 5G-vuurdoop op zich mag nemen. In 2011 verschenen al prototypes van Apple-laptops met 3G op eBay.

Reageer op artikel:
Ambitieus: ‘Apple wil eigen 5G-modem in 2022’
Sluiten