Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 15 oktober 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Apple verbiedt TV+ makers om China te bekritiseren’

Opnieuw is Apple in het nieuws over hun beleid ten opzichte van China. Deze keer gaat het over Apple TV+. De streamingdienst die op 1 november live gaat, bevat in ieder geval geen producties die kritiek hebben op China. Volgens meerdere berichten zou Apple namelijk de instructie hebben gegeven om ‘China niet in een kwaad daglicht te zetten’. Vreemd? Of is dit in Hollywood misschien toch gebruikelijker dan we denken?

Het is niet de eerste keer dat de techgigant en China in één adem genoemd worden. Eerder kreeg Tim Cook een storm van kritiek te verwerken om de verwijdering van HKmap uit de App Store. Gisteren ontstond enige commotie rondom de angst dat Safari in iOS bezochte websites en ip-adressen naar het Chinese Tencent zou sturen. Apple reageerde op die onrust en legde uit dat er geen reden is om je zorgen te maken. Nu blijkt, volgens BuzzFeed, dat het bedrijf aan makers van Apple TV+ heeft geïnstrueerd geen producties te maken die China kwaad maakt.

Apple TV+: kritiek op China is verboden

BuzzFeed voerde naar eigen zeggen gesprekken met een aantal anonieme medewerkers van Apple. Het zou gaan om personen die dichtbij de ontwikkeling van Apple TV+ staan, maar namen noemt het medium niet. Volgens de bronnen zou vice-president van internet en software Eddy Cue de instructie hebben gegeven om de handen van China af te trekken. Ook Morgan Wandell, die bij Apple aan het hoofd staat van international content, wordt daarbij genoemd.

Apple verwijderde de Taiwanese vlag van iPhones die de regio-instelling op China hebben staan.

Wat er precies is gezegd door de invloedrijke Apple-bestuurders tegen de producenten van TV+ weten we natuurlijk niet. Het is echter aannemelijk dat er daadwerkelijk van bovenaf instructies zijn gegeven om China niet in een kwaad daglicht te zetten. Het land is een grote afzetmarkt waarin Apple strijdt om een groter marktaandeel. Bovendien is iTunes al eens geblokkeerd omdat Apple niet direct voldeed aan de eisen van het land en worden een hoop verwijderingsverzoeken van China ingewilligd.

Zijn restricties in Hollywood heel normaal?

Maar is het allemaal wel zo’n schandaal? Een bedrijf dat creatievelingen vraagt bepaalde onderwerpen te negeren of een positieve twist te geven, roept algauw het beeld op van censuur. Het blijkt echter dat het in Hollywood heel normaal is om zulke afspraken te maken. Ook als het over China gaat. In een bericht van Vanity Fair uit 2017 blijkt bijvoorbeeld dat destijds een steeds groter gedeelte van Hollywood gefinancierd wordt door Chinees geld.

Nog een voorbeeld: In een recente trailer van Top Gun: Maverick mist de Taiwanese vlag. In eerdere delen was die op het jasje van de hoofdpersoon te zien, maar nu is die vervangen voor vage symbolen in (bijna) dezelfde kleuren. Sommige fans beschuldigen producent Paramount daarom van censuur. In dit geval bleek het Chinese Tencent Pictures overigens ook mee te betalen aan de film.

Hoe dan ook: Apple TV+ zal dus lang niet het enige platform zijn waarop kritiek op China niet getolereerd wordt. Het is dan ook wachten op meer nieuws over China en Apple. Intussen zijn we benieuwd naar de lancering van Apple TV+. Apple lanceerde een nieuwe website met trailers en meer informatie om de kijker alvast warm te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple verbiedt TV+ makers om China te bekritiseren’
Sluiten