‘Apple verbiedt TV+ makers om China te bekritiseren’

Door: Dennis Hoogeveen - 12 reacties
Apple TV+ Tim Cook
Bron: Apple

Opnieuw is Apple in het nieuws over hun beleid ten opzichte van China. Deze keer gaat het over Apple TV+. De streamingdienst die op 1 november live gaat, bevat in ieder geval geen producties die kritiek hebben op China. Volgens meerdere berichten zou Apple namelijk de instructie hebben gegeven om ‘China niet in een kwaad daglicht te zetten’. Vreemd? Of is dit in Hollywood misschien toch gebruikelijker dan we denken?

Het is niet de eerste keer dat de techgigant en China in één adem genoemd worden. Eerder kreeg Tim Cook een storm van kritiek te verwerken om de verwijdering van HKmap uit de App Store. Gisteren ontstond enige commotie rondom de angst dat Safari in iOS bezochte websites en ip-adressen naar het Chinese Tencent zou sturen. Apple reageerde op die onrust en legde uit dat er geen reden is om je zorgen te maken. Nu blijkt, volgens BuzzFeed, dat het bedrijf aan makers van Apple TV+ heeft geïnstrueerd geen producties te maken die China kwaad maakt.

Apple TV+: kritiek op China is verboden

BuzzFeed voerde naar eigen zeggen gesprekken met een aantal anonieme medewerkers van Apple. Het zou gaan om personen die dichtbij de ontwikkeling van Apple TV+ staan, maar namen noemt het medium niet. Volgens de bronnen zou vice-president van internet en software Eddy Cue de instructie hebben gegeven om de handen van China af te trekken. Ook Morgan Wandell, die bij Apple aan het hoofd staat van international content, wordt daarbij genoemd.

Apple verwijderde de Taiwanese vlag van iPhones die de regio-instelling op China hebben staan. Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO

Wat er precies is gezegd door de invloedrijke Apple-bestuurders tegen de producenten van TV+ weten we natuurlijk niet. Het is echter aannemelijk dat er daadwerkelijk van bovenaf instructies zijn gegeven om China niet in een kwaad daglicht te zetten. Het land is een grote afzetmarkt waarin Apple strijdt om een groter marktaandeel. Bovendien is iTunes al eens geblokkeerd omdat Apple niet direct voldeed aan de eisen van het land en worden een hoop verwijderingsverzoeken van China ingewilligd.

Zijn restricties in Hollywood heel normaal?

Maar is het allemaal wel zo’n schandaal? Een bedrijf dat creatievelingen vraagt bepaalde onderwerpen te negeren of een positieve twist te geven, roept algauw het beeld op van censuur. Het blijkt echter dat het in Hollywood heel normaal is om zulke afspraken te maken. Ook als het over China gaat. In een bericht van Vanity Fair uit 2017 blijkt bijvoorbeeld dat destijds een steeds groter gedeelte van Hollywood gefinancierd wordt door Chinees geld.

Nog een voorbeeld: In een recente trailer van Top Gun: Maverick mist de Taiwanese vlag. In eerdere delen was die op het jasje van de hoofdpersoon te zien, maar nu is die vervangen voor vage symbolen in (bijna) dezelfde kleuren. Sommige fans beschuldigen producent Paramount daarom van censuur. In dit geval bleek het Chinese Tencent Pictures overigens ook mee te betalen aan de film.

Hoe dan ook: Apple TV+ zal dus lang niet het enige platform zijn waarop kritiek op China niet getolereerd wordt. Het is dan ook wachten op meer nieuws over China en Apple. Intussen zijn we benieuwd naar de lancering van Apple TV+. Apple lanceerde een nieuwe website met trailers en meer informatie om de kijker alvast warm te maken.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Is Apple roomser dan de Paus. De hele wereld weet dat mensenrechten op grote schaal geschonden wordt in China. Ook wat er nu in Hong Kong gebeurd als gevolg van die studenten protesten, waarbij de politie wordt opgezet tegen studenten en leraren getuigd van onbehoorlijk bestuur in Hong Kong

  Echter als het over handel gaat, en dit geldt ook voor Nederland vindt Apple dat schendingen van mensenrechten door de beugel kan.

  Heeft Nederland de betrekkingen met Turkije opgeschort, nee natuurlijk niet

  Handel drijven en geldverdienen gaat boven schendingen van mensen rechten en uitbuitingen van mensen cq kinderen

   

 • Profielfoto
  19JM81

  Ook weer lekker suggestief zeg!! Dat doen ALLE film & productiehuizen die films in China willen verspreiden. Clickbait!

 • Profielfoto
  Nosferatu

  19JM81 op 15 oktober 2019 15:23
  Ook weer lekker suggestief zeg!! Dat doen ALLE film & productiehuizen die films in China willen verspreiden. Clickbait!

  En dat maakt het minder erg?

  Reactie aangepast door moderator: Laten we het beschaafd houden!

 • Profielfoto
  19JM81

  Nosferatu op 15 oktober 2019 15:39

  19JM81 op 15 oktober 2019 15:23
  Ook weer lekker suggestief zeg!! Dat doen ALLE film & productiehuizen die films in China willen verspreiden. Clickbait!

  En dat maakt het minder erg? Dumb dick

  Daar heb ik toch niets over gezegd of wel?

  Reactie aangepast door moderator: Laten we het beschaafd houden!

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Hoewel het ook zichtbaar is in films is het geflirt met China in films meestal wel subtiel. Maar Apple is zich de laatste jaren erg opzichtig op Azie aan het richten. Je merkt het in de keynotes ook. Vooral bij de laatste was het bijna lachwekkend. Dat zal bij Apple+ niet anders zijn ben ik bang. Maar goed geef ze eens ongelijk. Daar zit het grote geld. Ze vinden het echt niet boeiend als ik niet kijk. Voor mij 100 chinezen die wel kijken.

 • Profielfoto
  polansky

  We weten toch allemaal dat Apple roomser is als de paus.
  De controle op de apps omtrent fatsoensnormen is betutteling eerste klas. AppleTV+ wordt de meest preutse TV dienst van allen. Een regenboog watchbandje niet uitbrengen in Rusland omdat het geassocieerd kan worden met de homoscene. So what Tim, juist hij zou daar schijt aan moeten hebben.

 • Profielfoto
  inktvis75

  Of het waar is of niet ? zou kunnen … maar sinds wanneer is Buzzfeed een betrouwbare bron die je kunt citeren zonder cross reference checking ? 1 bericht met anonieme berichten en alle sites en nieuws sites gaan er weer hijgend achter aan.

  Of het waar is ? zou kunnen, de combinatie Sony en Tencent (2015) is een vrij waarschijnlijk ander voorbeeld. Bewijzen zijn er al net zo min.

  We doen met zijn allen handel met China… de vraag is of dat wenselijk is. In ieder geval gaat de vlieger: “we behandelen mensenrechten tijdens onze deals en contacten met de bedrijven en regeringen” nergens op, niet hier en ook niet bij onze regering. Daar kunnen we met zn allen wat van vinden…

 • Profielfoto
  MIVE

  Het is niet alleen dat Apple heel veel klanten heeft in China, het is misschien wel vooral omdat ze voor de productie van al die miljoenen iphones volledig afhankelijk zijn van productie in China….

  Er vliegen per dag 50 Apple employees vanuit San Francisco naar China, om zicht te houden op de productie. Stel je voor dat er opeens geen visa meer zouden worden verleend, of noem een andere makkelijke pesterij…

   

  https://www.businessinsider.nl/apple-buys-50-seats-on-flights-to-shanghai-china-a-day-united-sign-2019-1?international=true&r=US

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zou wel eens waar kunnen zijn. Heel zeker weet je dat natuurlijk niet.

  Kijk hier eens naar. Dat schetst een niet zo fraai beeld van het Chinabeleid.

 • Profielfoto
  Di May

  Wie moet je wat verwijten ?
  Apple ?
  of China ?

 • Profielfoto
  puccini

  Di May op 15 oktober 2019 19:12
  Wie moet je wat verwijten ?
  Apple ?
  of China ?

  Vrijheid van meningsuiting is volgens Apple ondergeschikt aan Poen verdienen!

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  iMac Lover op 15 oktober 2019 14:44
   

  Handel drijven en geld verdienen gaat boven schendingen van mensenrechten en uitbuitingen van mensen cq kinderen

  De suggestie die hier van uit gaat is dat we alleen zaken doen met gelijkgestemden.

  Je draaft ook wat door. Apple past zijn content aan, aan Chinese regels. Daar wordt nog geen mensenrecht geschonden. Het is overigens volstrekt normaal dat je content aanpast aan plaatselijke regels. Ook als je het met die regels niet eens bent.