Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 14 oktober 2019

Apple start eigen filmstudio: wat kunnen we verwachten?

Met nog zo’n twee weken te gaan voordat Apple TV+ gelanceerd wordt, start Apple een eigen filmstudio. Het bedrijf wil daarmee eigen series en films gaan produceren. De eerste zelfgemaakte serie is Masters of the Air, een vervolg op de beroemde Band of Brothers-franchise van HBO. Er doen aan deze eerste productie flinke namen mee.

Als op 1 November Apple TV+ gelanceerd wordt, zullen er flink wat films en series beschikbaar zijn die exclusief voor TV+ zijn gemaakt. Het gaat hier alleen wel altijd om ingekochte producties. Dat wil zeggen dat een extern bedrijf de film of serie maakt, en Apple de rechten koopt. Met het starten van een eigen filmstudio kan Apple ook daadwerkelijk zijn eigen films zelf produceren.

Apples filmstudio: échte ‘originals’?

Het is in de streamingwereld gebruikelijk om producties in te kopen. Netflix Originals zijn bijvoorbeeld regelmatig door andere bedrijven gemaakt. Steeds vaker besluit Netflix om Originals zelf te produceren: het populaire Stranger Things is een voorbeeld van een hitserie die door het bedrijf zelf is ontwikkeld. Ook de titels die bij de start van TV+ te zien zijn, waaronder The Morning Show met Jennifer Aniston, zijn door externe producenten als Echo Films gemaakt.

Apple TV+ Tim Cook
De presentatie van Apple TV+ tijdens de WWDC.

Apple lijkt nu al in te zetten op zoveel mogelijk zelfgemaakt materiaal in een eigen filmstudio. Dat lijkt een verstandige keuze, omdat externe producenten zoals Fox 21 Television Studios opgekocht kunnen worden door concurrenten. Fox is onlangs nog gekocht door Disney, dat ook een streamingplatform is begonnen, terwijl het films en series produceerde voor Netflix. In zo’n geval zou een belangrijke leverancier van series kunnen wegvallen, en dat risico wil Apple natuurlijk niet lopen.

Masters of the Air als vuurdoop

Met de eerste productie kaapt Apple in ieder geval een mooie titel weg van HBO. De Band of Brothers-serie werd 43 keer genomineerd voor een Emmy en wist die ook 14 keer te winnen. In eerste instantie zou HBO ook het vervolg mogen maken, melden verschillende Amerikaanse media, maar HBO zou het uiteindelijk hebben weggegeven. “Apple kan meer financiële zekerheid aan de show geven”, schrijft Deadline als reden.

Steven Spielberg op archiefbeeld uit 2018. Spielberg is betrokken bij de eerste productie van Apples filmstudio.

De verwachtingen zullen hoog zijn voor het vervolg op de HBO-hit. Apples filmstudio laat de serie dan ook schrijven en produceren door John Orloff, die ook bij de eerste delen betrokken was. Bovendien zullen niemand minder dan Steven Spielberg en Tom Hanks meewerken. De vraag is: wat kunnen we nog meer verder verwachten uit de filmstudio van de tech-gigant?

Apple TV+ te saai?

Met de aankondiging van Apples nieuwe streamingdienst maakte de iPhone-maker ook titels bekend die het gaat streamen. Daaronder vallen bijvoorbeeld Little Voice van J.J. Abrams (Lost, Westworld) en Helpsters. Shows die overwegend kindvriendelijk zijn en gericht op het familiekarakter dat Apple wil uitstralen. Na de aankondiging volgde dan ook kritiek dat de aangeboden streams te saai zouden zijn. Met een vervolg op Band of Brothers gooit Apple het echter over een andere boeg.

Het is dan ook moeilijk inschatten wat we van de eigen filmstudio kunnen verwachten. De aankondiging is nog nieuw, dus analisten hebben zich nog niet uitgesproken over de koers van het nieuwe project. De komende tijd wordt het afwachten terwijl we zo langzaamaan de eerste (buitenshuis) geproduceerde TV+ streams kunnen bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple start eigen filmstudio: wat kunnen we verwachten?
Sluiten