Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 15 oktober 2019

Apple reageert: Stuurt iOS data naar Chinese Tencent?

Gisteren meldden we dat Apple ip-adressen en URL’s van door iPhones bezochte websites deelt met het Chinese Tencent. Door de informatie te delen met Tencent en Google Safe Browsing, kan Safari op iOS inschatten of een website al dan niet frauduleus is. Critici zagen daarin een nieuwe stap richting China en een deuk in het privacy-imago dat Apple graag uitstraalt.

Standaard staat op een iPhone de instelling ‘Meld frauduleuze websites’ ingeschakeld. Daarmee doet Safari voor iedere website die je bezoekt een check of het een legitieme website is. Sinds 2008 gebruikt Apple daar Google Safe Browsing voor, en in 2017 kwam daar het Chinese Tencent bij. De laatstgenoemde deed oorspronkelijk alleen mee als de iPhone in China was, maar sinds iOS 13 noemt Apple het bedrijf ook in de voorwaarden van andere iPhones.

Tencent en iOS-data: Apple reageert

Vandaag heeft Apple gereageerd op de berichten. Tegen Bloomberg laat het bedrijf weten dat de instelling bedoeld is om “privacy en persoonlijke data te beschermen”. Daarmee doelt Apple op het tegengaan van phishing en hoopt het wellicht dat de angst dat het juist voor minder privacy en veiligheid zorgt, verdwijnt. Het bedrijf stelt daarnaast dat iOS nooit volledige webadressen deelt met Tencent en Google.

Apple Privacy
Apple zet steeds meer stappen om ‘privacybewust’ te zijn.

De URL van een websitebezoek wordt wel vergeleken met een lijst van Tencent en Google. Maar het volledige webadres deelt Safari nooit met de twee techgiganten, stelt Apple. Door een hash van de ingetikte URL te vergelijken met een lijst die Safari van Tencent en Google krijgt, zou je privacy gewaarborgd blijven. De Safe Browsing-servers krijgen wel je ip-adres te zien als je daadwerkelijk een malafide site bezoekt en daar een melding van ontvangt.

Google Safe Browsing buiten China

Het is overigens een misverstand dat iOS gegevens van niet-Chinese iPhone-gebruikers ook met Tencent deelt, volgens Apple. Wie de regio-instelling op iOS op ‘China’ zet, krijgt te maken met Tencent. Voor alle andere gebruikers raadpleegt Safari Google Safe Browsing. Dat is al sinds 2008 de server die Apple gebruikt om websites te checken. Ook o.a. Google Chrome doet dat.

Het is niet duidelijk waarom dan in de voorwaarden van iOS staat geschreven dat Tencent een Safe Browsing-provider is. Het is dan ook te verwachten dat Apple dit aanpast in een volgende iOS-update, om te verduidelijken voor wie dit al dan niet geldt.

Reageer op artikel:
Apple reageert: Stuurt iOS data naar Chinese Tencent?
Sluiten