Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 31 oktober 2019

Kwartaalcijfers Apple Q4-2019: iPhone ⬇️ AirPods en Apple Watch ?

Apple heeft de kwartaalcijfers naar buiten gebracht en er zijn een aantal dingen die opvallen. Over het algemeen is er een kleine plus te melden, maar de verschillen binnen de verschillende divisies zijn groot. Zo valt de iPhone verkoop behoorlijk tegen, maar wordt dit deels goedgemaakt door Wearables zoals de AirPods en de Apple Watch.

Apple werd in de afgelopen jaren nog wel eens verweten dat het te afhankelijk was van de iPhone verkoop. Hoewel de smartphone nog steeds goed is voor meer dan de helft van alle verkopen, vindt er ook een verschuiving plaats. Apple verkoopt tegenwoordig meer producten dan ooit en sommigen daarvan laten een flinke groei zijn. Daarnaast zitten ook de diensten in de lift. Het resultaat is een recordomzet van 64 miljard dollar.

iPhone verkoop blijft dalen

De grootste daling was opnieuw de iPhone verkoop. In het afgelopen kwartaal werd er 9% minder verdiend aan de verkoop van toestellen. Opnieuw een daling, maar Tim Cook ziet dit toch als een verbetering. Dat is terecht, want in de drie kwartalen daarvoor daalde de iPhone verkoop telkens met ongeveer 15%. De cijfers zijn nog steeds rood, maar de daling is wel minder geworden. Ook de Mac afdeling zag een daling van 5%.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
De iPhone 11 en 11 Pro. Klik/tap voor groter.

Zover de dalingen, want verder kan Apple terugkijken op prima kwartaalcijfers. Alle andere divisies zitten in de lift. Koploper is de Wearables afdeling. De AirPods en Apple Watch vlogen over de toonbank. Uiteindelijk werd er afgelopen kwartaal 54% meer verdiend aan de verkoop van wearables. Met de lancering van de AirPods Pro en de Apple Watch Series 5 hoopt Apple deze stijgende lijn door te zetten. Ook de succesvolle verkoop van de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max zou wel eens voor een ommekeer in de daling in iPhone-verkopen kunnen zorgen.

Apple Pay verslaat Paypal

Een andere onderdeel waar Apple op groei kon rekenen, waren de services. In het afgelopen kwartaal groeide deze met 18%. Apple Music en Apple Care zijn daar grotendeels verantwoordelijk voor. Daarnaast is Apple Pay een schot in de roos gebleken. Er zijn al drie miljard transacties gedaan en dat zijn er meer dan Paypal in het afgelopen kwartaal. De verwachting is dat met de lancering van Apple TV+ de diensten afdeling naar een omzet van 50 miljard dollar gaat groeien.

De iPad knokt zich terug

Tot slot meldde Apple in de kwartaalcijfers nog een opvallende stijging. De iPad verkoop steeg met 17%. Volgens analisten zou dit mede te danken zijn aan iPadOS. Dankzij het nieuwe besturingssysteem kan de tablet van Apple beter gebruikt worden als vervanging van een laptop. Dankzij deze update kan Apple de strijd aan gaan met bijvoorbeeld de surface van Microsoft.

Overzicht kwartaalcijfers (in dollars en procenten):

Totaal: 64 miljard (+ 2%)
iPhone: 33,4 miljard (- 9%)
Diensten: 12,5 miljard (+ 18%)
Wearables: 6,5 miljard (+ 54 %)
iPad: 4,7 miljard (+ 17%)
Mac: 7 miljard (- 5%)
Diensten: 12,5 miljard (+ 18%)

Wil je het gehele kwartaalrapport teruglezen? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q4-2019: iPhone ⬇️ AirPods en Apple Watch ?
Sluiten