Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 11 oktober 2019

‘Apple in gesprek over alles-in-één-abonnement’

Waar je nu nog apart betaalt voor een abonnement op Apple Music, Arcade, TV+, iCloud-opslag en meer diensten, zou het zomaar kunnen dat je binnenkort een vast bedrag per maand voor alles neerlegt. Apple zou in gesprek zijn met producenten om dat voor elkaar te krijgen. Als de plannen doorgaan, is het de volgende stap in Apples ‘nieuwe verdienmodel’, waar abonnementen steeds belangrijker zijn.

Dat melden goed ingevoerde bronnen aan de Financial Times. De onderhandelingen zijn nog maar net begonnen en het kan dus even duren totdat het echt zover is. Over de prijs is ook nog niets bekend, maar vermoedelijk zal de bundelprijs een stuk lager liggen dan wanneer je alle abonnementen los afsluit. De eerste gesprekken zijn volgens de bronnen gevoerd met producenten uit de muziekindustrie. Zij zijn momenteel nog sceptisch omdat ze vrezen minder per muziekstream gaan verdienen als de consument uiteindelijk minder betaalt.

Eén abonnement voor alles, of toch bundels?

De focus van Apple ligt volgens de bronnen allereerst op het bundelen van Apple Music en TV+. Waarschijnlijk is de drempel om een abonnement op beiden te nemen lager wanneer je één bedrag betaalt en beide diensten krijgt. Daarnaast zoekt Apple een samenwerking om Apple Arcade en News+ (wat vooralsnog niet beschikbaar is in Nederland) te bundelen. Tot slot zou een alles-in-één-abonnement in de maak zijn. Alle diensten krijg je dan voor een vast bedrag.

Arcade zou ook binnen het alles-in-één-abonnement vallen.
Arcade zou ook binnen het alles-in-één-abonnement vallen.

Het is niet gemakkelijk om de plannen te realiseren. De ervaring leert dat Apple, maar ook concurrenten als Spotify, lang om tafel moeten met bijvoorbeeld muzieklabels om tot een overeenkomst te komen. Een pakket waarbij de nettoprijs van diensten lager ligt dan de oorspronkelijke prijs, kan namelijk een daling in de inkomsten van de makers betekenen. Daar zitten zij vanzelfsprekend niet op te wachten. Zeker nu de macht van streamingplatformen steeds vaker onderwerp van discussie is.

Terugkerende geruchten

Al vaker kwam het gerucht voorbij dat Apple een alles-in-één-abonnement zoekt om klanten meer aan zich te binden. Dat is ook niet verwonderlijk nu er meer en meer diensten worden aangeboden met een abonnement. Phil Schiller zei een aantal jaar geleden al dat abonnement de toekomst hadden, dat blijkt maar weer eens bevestigd. Tot het zover is betaal je dus apart voor iedere dienst, al is €4,99 voor de hele familie niet zo heel hoog.

 

Reageer op artikel:
‘Apple in gesprek over alles-in-één-abonnement’
Sluiten