Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 15 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple experimenteert: na de Apple Watch een ‘smart ring’?

Apple denkt na over de ontwikkeling van een ‘smart ring’. Dat blijkt uit een patent dat het bedrijf heeft aangevraagd bij de US Patent and Trademark Office. Het gaat om een apparaat met een klein touchscreen waarmee je andere apparaten in de buurt kunt bedienen. Is dit de volgende stap die Apple in wearables zet?

Het klinkt nogal als sciencefiction, maar dat dachten we jaren geleden ook van een sprekende assistent op een horloge. De Apple Watch is inmiddels voor velen niet meer weg te denken. Wie weet bedienen we onze apparaten over enkele jaren wel via kleine bewegingen die we met een ring maken.

‘Smart ring’: een Apple Watch om je vinger

Het patent dat Apple kreeg toegewezen valt misschien nog het beste te omschrijven als een miniversie van de Apple Watch om je vinger. Het kan dus ook gebruikt worden als een op zichzelf staande wearable. In de ring zit een processor, draadloze chip, stroomvoorziening en een microfoon. Verder zitten er sensoren in die bepaalde gebaren kunnen herkennen om acties uit te voeren. Of het dan gaat om bewegingen over een touch-gedeelte van de ring, of gebaren die je met de vinger maakt, is niet helemaal duidelijk.

Een afbeelding bij het patent voor de Apple Ring

Om het apparaatje te bedienen wordt er ook gesproken van een kleine draaiknop die vergelijkbaar is met de Digital Crown van de Apple Watch. Mogelijk krijg je terugkoppeling via kleine trillingen in je vinger en krijgt de ring biometrische sensoren om sportactiviteiten te herkennen. En natuurlijk een NFC-chip voor zaken als Apple Pay.

Wijzen naar een link om die te openen

Wat je er vervolgens mee kunt, maakt het apparaat pas echt interessant. Zo zou Apple experimenteren met een ring die bijvoorbeeld een iPad bedient. Je kunt dan mogelijk een link openen door naar de iPad te wijzen of door een menu te bladeren met een veeg-gebaar. Even tikken op de tafel met je vinger behoort ook tot de mogelijkheden. Als je er even over nadenkt zijn de mogelijkheden eindeloos.

De Amazon Echo Loop ring

Dankzij de ingebouwde sensoren kan de ring precies bepalen naar welke punt je vinger wijst, volgens het patent. Ook het draaien van je vingers zou te detecteren zijn. Mocht dit allemaal daadwerkelijk geproduceerd worden, bewerk je een foto in de toekomst letterlijk in een handomdraai.

We hebben de Apple ring eerder gezien

Het is niet de eerste keer dat we in een patent lezen over een Apple Ring. In 2015 diende Apple een soortgelijk idee in. De gedachte dat Apple, ook gezien het succes van de Apple Watch, hier mee ontwikkeling in wil steken, is dan ook niet vreemd. Helemaal niet als je bedenkt dat Amazon onlangs de Echo Loop heeft gelanceerd: een ring die de assistent Alexa naar je hand brengt. Voor 130 dollar kan een selecte groep gebruikers de ring testen, al is de functionaliteit beperkt tot een klein knopje dat Alexa activeert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple experimenteert: na de Apple Watch een ‘smart ring’?
Sluiten