‘Apple AR-bril te koop in tweede kwartaal 2020’

Door: Dennis Hoogeveen - 6 reacties
Apple stopt met AR-bril volgens DigiTimes

Al langer wordt er gespeculeerd over een AR-bril die Apple zou ontwikkelen. Nog nooit werden die geruchten officieel bevestigd of ontkracht, maar volgens een redelijk betrouwbare analist zou Apple nu toch echt bezig zijn met de ontwikkeling. De bril zou in het tweede kwartaal van 2020 in de winkels moeten liggen.

Apple zet flink in op Augmented Reality (AR). Dat bleek nog maar eens bij de invoering van ARKit. Ontwikkelaars kunnen daarmee makkelijker apps bouwen met Augmented Reality. Tot nu toe vindt alles met AR plaats op een beeldscherm van bijvoorbeeld je iPad of iPhone. Misschien komt daar verandering in met een heuse AR-bril van Apple.

Bril van Apple: al jaren speculaties

Het is duidelijk dat Tim Cook regelmatig enthousiast is over de mogelijkheden van AR. Apple diende dan ook in de afgelopen tien jaar flink wat patenten in met de techniek. Tot op heden is daar geen apart product uitgerold. Een paar maanden geleden dook zelfs nog het bericht op dat Apple de ontwikkeling van de bril staakte. Ook dat was een onbevestigd gerucht.

AR op iPad
Augmented Reality implementatie op een iPad (klik/tap voor groter) (Afbeelding: zapp2photo)

Volgens de nieuwste geruchten is de bril een accessoire op de iPhone. Je hebt de iPhone dan ook nodig om de bril te kunnen besturen, verwacht analist Ming-Chi Kuo. Dezelfde analist suggereerde eerder al dat Apple het apparaat halverwege 2020 zou uitbrengen. Hij lijkt nu informatie te hebben dat het eerder gaat plaatsvinden. Kuo baseert zijn informatie overigens op referenties in iOS-13-code en de Find My-app.

Google Glass, maar dan van Apple?

Eerdere pogingen tot een AR-bril voor consumenten faalden jammerlijk. Zo is de Google Glass nooit van de grond gekomen, ondanks de grote beloften die het bedrijf bij de aankondiging deed. Het is de vraag wat Apple kan toevoegen aan deze eerdere pogingen. Wellicht zit het in de combinatie van andere Apple-apparaten die het tot een succes kan brengen. Vooralsnog blijft het echter bij geruchten.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Rustig afwachten gaat.

  ik draag al een bril en ben een beeldwerker. Een Apple bril op sterkte die ook nog eens overlays projecteert naast mijn iPhone, AppleWatch en MacBook Pro die alle drie ook over weet ik hoeveel kanalen om aandacht staan te schreeuwen: ringen op de watch, whatsapp, messenger, teams, mail, Twitter, LinkedIn, sms, iMessage, yammer, software updates, enquêtes.

  pff ik heb eerder behoefte aan minder dan aan meer prikkels

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik denk niet dat Apple snel met een VR-bril komt die gaat lijken op de Google Glasses.

  Als ze het wel doen, dan is het een uitgedacht product, dat werkt in combinatie met bestaande brillen, of dat in te passen is in verschillende monturen. Zoiets als de klepjes voor zonnebrillen die in de jaren ‘90 populair waren..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Poezenbeest op 10 oktober 2019 05:40
  Ik denk niet dat Apple snel met een VR-bril komt die gaat lijken op de Google Glasses.

  AR. Bij VR wordt je compleet afgesloten van de wereld.

  AR is echt iets voor op de werkvloer denk ik. Als hobby-particulier ga je hier weinig aan hebben. Maar ‘prove me wrong’ Apple.

 • Profielfoto
  Maarten

  Het zal eerder iets in de trant van een hololens zijn

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ehm ja, dat is dus precies wat AR is.

  Dus dat is een beetje een open deur. .;)

 • Profielfoto
  ozzie X

  en maar hopen dat het niet gaat lijken op dat ding op het plaatje.

  Hololens I redelijk succesvol te noemen, maar alleen niet op straat. Echt een technisch hulpmiddel voor professionals (van installateurs tot piloten). Benieuwd of Apple iets bedacht heeft wat hem echt op straat gaat brengen.

  Een specifieke succesvolle toepassing zou in de auto kunnen zijn. Daar heb ik eerlijk gezegd wel het gevoel van dat ze daar een echte goede bijdrage aan het veilig en comfortabel autorijden zouden kunnen bieden.  We zullen zien.