AirPods (Pro) zijn de achilleshiel van Apple’s groene visie

Door: Raymon Mens - 18 reacties
AirPods Pro (explosive view)
Afbeelding: Apple

“Je vertrouwt dag in dag uit op je device. Daarom is het gemaakt om jaren mee te gaan”, zegt Apple op de site waarop het bedrijf zijn groene visie toelicht. Dit is ongetwijfeld het geval bij de iPhone, iPad en Mac. Maar de AirPods? Zijn die echt “gemaakt van duurzame materialen”?

Deze vraag is van groot belang. Apple verkoopt miljoenen AirPods en de draadloze oortjes hebben inmiddels een iconische status. Na twee jaar dagelijks gebruik is de accu echter op. De oortjes zullen in het beste geval in je kast verdwijnen, of -minder groen- in de lokale afvalcontainer en op een dump belanden.

Zijn AirPods wel groen?

De kleine batterijtjes in de AirPods zijn meestal na twee jaar wel aan het einde van hun latijn. Ze kunnen echter niet worden vervangen. Kan Apple de accu van de AirPods wel scheiden van het plastic omhulsel, of kunnen componenten worden vervangen? Apple’s rapport milieuverantwoordelijkheid geeft geen duidelijkheid. De AirPods worden slechts één keer genoemd. Ze staan in een lijst van producten die zijn geassembleerd in fabrieken die op groene energie draaien.

Al meer dan tien jaar publiceert Apple zogenaamde ‘milieurapporten‘ voor al zijn producten. Deze rapporten zijn zeer gedetailleerd. Ze geven de prestaties van opladers aan, bevatten een lijst met materialen die wordt gebruikt tijdens de fabricage van een product en geven zelfs een schatting van de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten tijdens de levensduur van het apparaat. Accessoires zoals toetsenborden en muizen zijn een uitzondering, maar de Apple Watch en HomePod hebben wel een milieurapport. Het is daarom nog vreemder dat er geen rapport voor de AirPods is gemaakt.

AirPods Pro
(Bron: Apple)

Apple’s duurzame producten

Apple is een voorvechter van duurzame producten. De iPhone en Mac krijgen vijf tot zeven jaar software-updates en Apple stelt tot vijf jaar na de productie van apparaten reserveonderdelen beschikbaar. Na jarenlange trouwe dienst, kun je een iPhone of Mac terugbrengen naar de winkel of door Apple op laten halen. De meest geavanceerde recycling-apparatuur in de branche demonteert daarna je producten en scheidt materialen voor hergebruik.

Koop je AirPods, dan heb je vandaag de dag geen enkele groene garanties. Kan de batterij veilig worden gescheiden van het plastic? Het lijkt er niet op. Zeker als we naar een eerdere teardown kijken, lijken de draadloze oortjes gewoon bij elkaar gelijmde apparaatjes.

Apple Daisy recycle robot 002
Bron: Apple Klik/tap voor groter.

Wil Apple het niet vertellen?

Apple prijst de mogelijkheden van zijn iPhone-demonteerrobot graag aan, maar niets wijst erop dat AirPods op dezelfde manier kunnen worden gerecycled. “De meest geavanceerde producten zijn die met de laagste milieu-impact”, zegt Apple. Maar wat is de milieu-impact van de AirPods? Het lijkt wel alsof Apple het niet wil vertellen.

Apple’s groene visie kan niet stoppen bij zijn belangrijkste producten. Accessoires zijn precies de producten die de grootste kans hebben om op een stortplaats te eindigen. Na drie jaar en een duizelingwekkend succes is enige informatie over de impact van de AirPods op het milieu niet teveel gevraagd.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  wil51

  229 euro betalen voor een product en dan werkt het maar 2 jaar?????

 • Profielfoto
  tav

  in de toekomst werkt alles  op een batterij ,  auto’s, fietsen,   is dat ecologisch??  Denk het  niet.

 • Profielfoto
  arno1975

  wil51 op 15 mei 2019 15:49
  229 euro betalen voor een product en dan werkt het maar 2 jaar?????

  Ik heb de eerste airpods, vanaf dag één, werken nog steeds prima. Alleen de je moet het oplaad doosje iets vaker opladen.

  het is dus niet zo, dat ze na twee jaar de geest geven

 • Profielfoto
  cids

  Stuur een mailtje naar Tim Cook… wat een flutartikel… er is schijnbaar geen nieuws te kopiëren van andere websites…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Omdat mensen die deze dingen kopen vaak nog groen achter hun oren zijn. HAHAHAHA ik ben zo grappig 😁

 • Profielfoto
  pruus

  En op het laatst, altijd in het oplaaddoosje… einde

 • Profielfoto
  tuuur

  Niet alleen Apple maakt zich hier schuldig aan hoor, wat dacht je van al die Chinese bedrijven met airpods clones?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik hoop dat ze wat langer dan die twee jaar meegaan, maar als dit verhaal klopt, waren het -ondanks het prima geluid en ondanks het gebruiksgemak- mijn laatste airpods. Slordig Apple!

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Sssst! Niet aan Anuna De Wever zeggen. Straks gaat die ook nog komen protesteren voor de Apple Stores 😂🤣

 • Profielfoto
  GForce85

  De teardown laat zien dat ze (lastig) uit elkaar te halen zijn. Maar dus wel recyclebaar. Het punt van de teardown is om te laten zien hoe repareerbaar ze zijn en dan scoren ze inderdaad slecht. Maar ze zijn met wat moeite écht wel recyclebaar.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Batterij kan gewoon vervangen: https://support.apple.com/nl-nl/airpods/repair/service

 • Profielfoto
  Raridder

  Ik heb de mijne nu bijna 3 jaar, gebruik ze iedere dag en voor langere periode op een dag. Dit zijn mijn eerste bluetooth oordopjes en gelijk de beste ook.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  ‘k vindt de titel van dit zogenaamde nieuwsbericht de plank totaal misslaan, maar wie ben ik, ;k blijf ook gewoon lekker in m’n dieseltje rondrijden:-)

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/4207531/onderzoek-elektrisch-rijden-goedkoper-dan-een-dieselbak

 • Profielfoto
  GuZ

  Dit artikel vindt ik niet erg genuanceerd. Eerder suggestief dan informatief.

 • Profielfoto
  strigoi

  Alexander Henket op 16 mei 2019 08:39
  Batterij kan gewoon vervangen: https://support.apple.com/nl-nl/airpods/repair/service

  Je krijgt gewoon nieuwe AirPods. De tijd in man uren om zoiets daadwerkelijk te vervangen is vele malen kostbaarder.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Alexander Henket op 16 mei 2019 08:39
  Batterij kan gewoon vervangen: https://support.apple.com/nl-nl/airpods/repair/service

  inderdaad, slechts €55,- per stuk (voor een knoopcelbatterij batterij van paar euro)

 • Profielfoto
  Q-collective

  De batterij wordt inderdaad niet vervangen met die service. Je krijgt gewoon een anderen. Heb het altijd wat apart gevonden dat Apple daar een lagere prijs voor rekent dan voor een verlies bijvoorbeeld. Misschien kunnen ze er toch nog wat mee?

  Enfin, over recycling gesproken: mooi hergebruik van het artikel hoor 😉

 • Profielfoto
  maconly

  Al die draadloze bagger is slecht voor het milieu.

  ziek dat die batterijtjes in die doppies niet vervangen kunnen worden, geld boven milieu.