Raymon Mens
Raymon Mens Hardware 31 oktober 2019

AirPods (Pro) zijn de achilleshiel van Apple’s groene visie

“Je vertrouwt dag in dag uit op je device. Daarom is het gemaakt om jaren mee te gaan”, zegt Apple op de site waarop het bedrijf zijn groene visie toelicht. Dit is ongetwijfeld het geval bij de iPhone, iPad en Mac. Maar de AirPods? Zijn die echt “gemaakt van duurzame materialen”?

Deze vraag is van groot belang. Apple verkoopt miljoenen AirPods en de draadloze oortjes hebben inmiddels een iconische status. Na twee jaar dagelijks gebruik is de accu echter op. De oortjes zullen in het beste geval in je kast verdwijnen, of -minder groen- in de lokale afvalcontainer en op een dump belanden.

Zijn AirPods wel groen?

De kleine batterijtjes in de AirPods zijn meestal na twee jaar wel aan het einde van hun latijn. Ze kunnen echter niet worden vervangen. Kan Apple de accu van de AirPods wel scheiden van het plastic omhulsel, of kunnen componenten worden vervangen? Apple’s rapport milieuverantwoordelijkheid geeft geen duidelijkheid. De AirPods worden slechts één keer genoemd. Ze staan in een lijst van producten die zijn geassembleerd in fabrieken die op groene energie draaien.

Al meer dan tien jaar publiceert Apple zogenaamde ‘milieurapporten‘ voor al zijn producten. Deze rapporten zijn zeer gedetailleerd. Ze geven de prestaties van opladers aan, bevatten een lijst met materialen die wordt gebruikt tijdens de fabricage van een product en geven zelfs een schatting van de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten tijdens de levensduur van het apparaat. Accessoires zoals toetsenborden en muizen zijn een uitzondering, maar de Apple Watch en HomePod hebben wel een milieurapport. Het is daarom nog vreemder dat er geen rapport voor de AirPods is gemaakt.

AirPods Pro AirPods 3
(Bron: Apple)

Apple’s duurzame producten

Apple is een voorvechter van duurzame producten. De iPhone en Mac krijgen vijf tot zeven jaar software-updates en Apple stelt tot vijf jaar na de productie van apparaten reserveonderdelen beschikbaar. Na jarenlange trouwe dienst, kun je een iPhone of Mac terugbrengen naar de winkel of door Apple op laten halen. De meest geavanceerde recycling-apparatuur in de branche demonteert daarna je producten en scheidt materialen voor hergebruik.

Koop je AirPods, dan heb je vandaag de dag geen enkele groene garanties. Kan de batterij veilig worden gescheiden van het plastic? Het lijkt er niet op. Zeker als we naar een eerdere teardown kijken, lijken de draadloze oortjes gewoon bij elkaar gelijmde apparaatjes.

Apple Daisy recycle robot 002
Bron: Apple Klik/tap voor groter.

Wil Apple het niet vertellen?

Apple prijst de mogelijkheden van zijn iPhone-demonteerrobot graag aan, maar niets wijst erop dat AirPods op dezelfde manier kunnen worden gerecycled. “De meest geavanceerde producten zijn die met de laagste milieu-impact”, zegt Apple. Maar wat is de milieu-impact van de AirPods? Het lijkt wel alsof Apple het niet wil vertellen.

Apple’s groene visie kan niet stoppen bij zijn belangrijkste producten. Accessoires zijn precies de producten die de grootste kans hebben om op een stortplaats te eindigen. Na drie jaar en een duizelingwekkend succes is enige informatie over de impact van de AirPods op het milieu niet teveel gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AirPods (Pro) zijn de achilleshiel van Apple’s groene visie
Sluiten