Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 16 oktober 2019

‘Amazon kijkt mee met slimme beveiligingscamera in huis’

Nu de commotie rondom het ‘afluisteren’ van zowel Apple, Google en Amazon is gesust, komt daar nu mogelijk een vervolg op. Bloomberg meldt namelijk dat medewerkers van Amazon in India en Roemenië meekijken naar de beelden die de Amazon Cloud Cam maakt. De camera wordt veel gebruikt als beveiligingscamera in en rond huizen.

Bloomberg zegt met vijf mensen gesproken te hebben die de werkzaamheden voor Amazon uitvoeren. Ze beoordelen korte videoclips die vervolgens gebruikt worden om kunstmatige intelligentie te trainen. Er zou vooral een focus zijn op het onderscheiden van gevaren (zoals insluipers) en onschuldige bewegingen zoals de kat die op de bank springt. Amazon maakt daarmee zijn systeem slimmer. Met de informatie kan de gebruiker automatisch berichten ontvangen wanneer er daadwerkelijk een inbreker op de camera is gesignaleerd. De klokkenluiders willen volgens het medium anoniem blijven.

Amazon kijkt ‘alleen mee met toestemming’

De vijf medewerkers vertellen dat ze op een typische dag zo’n 150 videoclips bekeken die tussen de 20 en 30 seconden duren. Amazon laat weten dat daar alleen video’s tussen zitten die gebruikers vrijwillig hebben ‘gestuurd’ naar het bedrijf. Dat trekken de medewerkers ernstig in twijfel. Zij verklaren bijvoorbeeld meerdere keren te hebben gezien hoe gebruikers seks hadden terwijl de camera dat registreerde. Ook die beelden kwamen bij Amazon terecht.

De Amazon Cloud Cam waarschuwt de gebruikers voor indringers.

Toch benadrukt het bedrijf dat zoiets niet per ongeluk kan gebeuren. Eigenaren van de Cloud Cam kunnen een melding doen als er onterecht een verdachte situatie door de app is opgemerkt. Ze kunnen er dan, volgens de woordvoerder, voor kiezen om de beelden naar het bedrijf te sturen voor analyse. Bovendien zijn in de ruimte van beeldanalyses strenge regels van toepassing. Mobiele telefoons zijn bijvoorbeeld verboden. Maar één van de anonieme bronnen laat weten dat sommige video’s toch nog onderling met elkaar gedeeld zijn.

Menselijke analyses zijn nodig

Het is opnieuw de vraag in hoeverre we akkoord gaan met het analyseren van onze persoonlijke gegevens om de dienstverlening te verbeteren. Die discussie speelde ook al bij de slimme assistenten.

Eerder kwam naar namelijk buiten dat medewerkers van het Amazon berichten van Alexa meeluisterden. Google bleek hetzelfde te doen met zijn slimme assistent en speakers. Ook Apple gaf toe ‘geanonimiseerd’ berichten terug te luisteren voor spraakanalyses. De iPhone-maker bood daar anderhalve maand geleden nog zijn excuses voor aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Amazon kijkt mee met slimme beveiligingscamera in huis’
Sluiten