Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen App Store 9 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten

Adobe Photoshop heeft problemen op MacOS Catalina

Adobe waarschuwt gebruikers van Photoshop die de overstap naar MacOS 10.15 Catalina willen maken. De software wordt wel ondersteund, maar een aantal belangrijke functies werken nog niet naar behoren. De problemen ontstaan door het wegvallen van 32-bits functies.

Dat heeft Adobe vandaag in een hulpartikel laten weten. De problemen ontstaan wanneer gebruikers bijvoorbeeld een document willen opslaan. Het bestandsformaat dat je aanklikt wordt niet meegenomen bij het bewaren, waardoor je bestanden niet in de juiste extensie kunt opslaan. De oplossing is wat omslachtig: na het opslaan in Photoshop dien je in Finder de extensie aan te passen. Foutgevoelig en bovendien behoorlijk tijdrovend voor wie hele werkdagen achter Adobe Photoshop besteedt.

Adobe Photoshop en Catalina: meer problemen

Daarnaast werkt het vinkje ‘opslaan als kopie’ niet zoals zou moeten. Normaal gesproken voegt het knopje in de bestandsnaam het woord ‘kopie’ toe, om vlug meerdere versies van een Photoshop-document te kunnen opslaan. Het vinkje doet nu niets, en Adobe adviseert om handmatig de bestandsnaam te wijzigen.

Adobe Photoshop werkt nog niet goed op Catalina
Photoshop in Catalina. Klik / tap voor groter.

De problemen ontstaan door de weggevallen ondersteuning voor 32-bits apps en functies in MacOS Catalina. Eerder liet Adobe weten dat de apps helemaal klaar zouden zijn voor de overstap, een groot gedeelte was dat immers een jaar geleden al, maar nu zijn er dus toch problemen ontstaan. Adobe adviseert gebruikers om te wachten met de overstap tot de problemen zijn opgelost.

Photoshop en 64-bits

Apples beslissing om 32-bits apps volledig in de ban te doen en alleen nog 64-bits apps te ondersteunen, zorgt er ook voor dat oudere versies van Photoshop niet meer werken. Heb je dus de nieuwste update van MacOS geïnstalleerd, zorg dan dat je minstens Photoshop 20.0.6 draait, anders start het programma niet op.

Problemen die tijdens het opslaan ontstaan zijn overigens niet de enige haperingen van Adobe-software. Op een speciaal gepubliceerde pagina gaat Adobe verder in op bijvoorbeeld problemen met het installeren en gebruiken van extensies. Ook zijn functies als ‘ExtendScript’ en de ‘Lens Profile Creator’ nog niet 64-bits, waardoor het momenteel helemaal niet kan draaien op MacOS Catalina. Het is nog onduidelijk wanneer die ondersteuning er wel komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.