Adobe Photoshop heeft problemen op MacOS Catalina

Door: Dennis Hoogeveen - 19 reacties

Adobe waarschuwt gebruikers van Photoshop die de overstap naar MacOS 10.15 Catalina willen maken. De software wordt wel ondersteund, maar een aantal belangrijke functies werken nog niet naar behoren. De problemen ontstaan door het wegvallen van 32-bits functies.

Dat heeft Adobe vandaag in een hulpartikel laten weten. De problemen ontstaan wanneer gebruikers bijvoorbeeld een document willen opslaan. Het bestandsformaat dat je aanklikt wordt niet meegenomen bij het bewaren, waardoor je bestanden niet in de juiste extensie kunt opslaan. De oplossing is wat omslachtig: na het opslaan in Photoshop dien je in Finder de extensie aan te passen. Foutgevoelig en bovendien behoorlijk tijdrovend voor wie hele werkdagen achter Adobe Photoshop besteedt.

Adobe Photoshop en Catalina: meer problemen

Daarnaast werkt het vinkje ‘opslaan als kopie’ niet zoals zou moeten. Normaal gesproken voegt het knopje in de bestandsnaam het woord ‘kopie’ toe, om vlug meerdere versies van een Photoshop-document te kunnen opslaan. Het vinkje doet nu niets, en Adobe adviseert om handmatig de bestandsnaam te wijzigen.

Adobe Photoshop werkt nog niet goed op Catalina
Photoshop in Catalina. Klik / tap voor groter.

De problemen ontstaan door de weggevallen ondersteuning voor 32-bits apps en functies in MacOS Catalina. Eerder liet Adobe weten dat de apps helemaal klaar zouden zijn voor de overstap, een groot gedeelte was dat immers een jaar geleden al, maar nu zijn er dus toch problemen ontstaan. Adobe adviseert gebruikers om te wachten met de overstap tot de problemen zijn opgelost.

Photoshop en 64-bits

Apples beslissing om 32-bits apps volledig in de ban te doen en alleen nog 64-bits apps te ondersteunen, zorgt er ook voor dat oudere versies van Photoshop niet meer werken. Heb je dus de nieuwste update van MacOS ge√Įnstalleerd, zorg dan dat je minstens Photoshop 20.0.6 draait, anders start het programma niet op.

Problemen die tijdens het opslaan ontstaan zijn overigens niet de enige haperingen van Adobe-software. Op een speciaal gepubliceerde pagina gaat Adobe verder in op bijvoorbeeld problemen met het installeren en gebruiken van extensies. Ook zijn functies als ‘ExtendScript’ en de ‘Lens Profile Creator’ nog niet 64-bits, waardoor het momenteel helemaal niet kan draaien op MacOS Catalina. Het is nog onduidelijk wanneer die ondersteuning er wel komt.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  Adobe heeft 10 jaar de tijd gehad om op 64 bits over te stappen en is nog steeds te laat. Verrassend ūüėČ

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mooi die abonnementen. Dan ben je tenminste altijd verzekerd van de laatste updates.

  ;)

 • Profielfoto
  donut

  Dit is idd gewoon banaal slecht van Adobe.

  Overigens laat ik Catalina en de opvolgers links liggen vanwege het wegvallen van 32 bits ondersteuning- ik gebruik een paar programma’s die nu eenmaal nooit zullen worden geupdate en zeer belangrijk voor mij zijn. Helaas.

 • Profielfoto
  SvS

  donut op 9 oktober 2019 13:03
  Dit is idd gewoon banaal slecht van Adobe.

  Overigens laat ik Catalina en de opvolgers links liggen vanwege het wegvallen van 32 bits ondersteuning- ik gebruik een paar programma’s die nu eenmaal nooit zullen worden geupdate en zeer belangrijk voor mij zijn. Helaas.

  Kun je niet contact opnemen met ontwikkelaars van de apps? Als ze merken dat er vraag naar is, dan zetten ze wellicht de vaart achter om te werken aan (betaalde) update.

   

  Ik ben overgestapt op Affinity, helemaal bij de tijd en gemakkelijk. Alleen nog goede alternatief zoeken voor Acrobat PRO voor het checken van afdrukproductie. Meer niet. En los kopen kost ‚ā¨500-600. Beetje bullshit. Zo’n klein functionaliteit vind ik nergens anders. Sucks Adobe, met hun 32 bits plugins, extensies en andere verborgen ‘apps’. Abonnement durven te vragen, maar intussen niet alles in orde zetten…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Overigens laat ik Catalina en de opvolgers links liggen vanwege het wegvallen van 32 bits ondersteuning- ik gebruik een paar programma’s die nu eenmaal nooit zullen worden geupdate en zeer belangrijk voor mij zijn. Helaas.

  Deze reactie moet je eens vijf keer lezen en daarna serieus nadenken over wat hier eigenlijk staat.

 • Profielfoto
  csteelooper

  donut op 9 oktober 2019 13:03
  Dit is idd gewoon banaal slecht van Adobe.

  Overigens laat ik Catalina en de opvolgers links liggen vanwege het wegvallen van 32 bits ondersteuning- ik gebruik een paar programma’s die nu eenmaal nooit zullen worden geupdate en zeer belangrijk voor mij zijn. Helaas.

  Of je doet de update wel en virtualiseert vervolgens een tweede versie van MacOS. Gewoon toegestaan en bovendien mogelijk zonder extra kosten als je werkt met bijvoorbeeld VirtualBox. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om een echte dual boot te draaien, maar aangezien dat vereist dat je iedere keer opnieuw opstart als je 32bit-software wil gebruiken, kan ik me voorstellen dat je daar geen zin in hebt…

   

  Ik heb zelf één programma waarvan de developer erg traag is om 64bit te implementeren, maar voorlópig maak ik de overstap naar Catalina nog niet, dus de developer krijgt als het op mij aankomt nog wat extra tijd… Benieuwd of hij z’n zaakjes wel op orde heeft ten tijde van de release van 10.15.2 (of zo…)…

 • Profielfoto
  EGrafland

  Bedankt voor de waarschuwing! Het komt er dus vooral op neer dat Photoshop problemen heeft met de naamgeving bij het opslaan van bestanden. Daar is nog een beetje mee te leven, al is het verre van handig. Zouden er nog meer geraamtes uit de kast komen rollen, behalve de obscure functies die genoemd zijn? En hoe zit het met een applicatie als Indesign? Ik wacht dus maar met updaten, werken met alternatieve programma’s is geen optie voor mijn klanten. Slechte beurt van Adobe.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik betwijfel sterk of deze problemen bij het opslaan van bestanden wel te maken hebben met het afschaffen van de 32 bit ondersteuning. Er zijn elk jaar wel een paar van dit soort kleinere compatibiliteitsproblemen. Bovendien zijn er nog veel meer veranderingen in Catalina, o.a. op het gebied van security, die voor compatibiliteitsproblemen, ook met 64-bit software als Photoshop, kunnen zorgen.

 • Profielfoto
  pruus

  Hetzelfde probleem was met Photoshop en Illustrator ook al aanwezig met de overgang naar High Si√ęrra. Kennelijk verandert er weinig.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Het kriebelt om de update te doen… maar helaas als grafisch ontwerper kan ik niet zonder de Adobe tools. Wordt eens tijd dat er een nieuwe volwaardige concurrent op de markt komt, want ik vind dat ze teveel macht hebben en dat alles maar traag verloopt qua development. Onvoorstelbaar dat men altijd maar in actie schiet na de release van een nieuw OSX versie. Foei Adobe.

 • Profielfoto
  donut

  Shmoo op 9 oktober 2019 13:39

  Overigens laat ik Catalina en de opvolgers links liggen vanwege het wegvallen van 32 bits ondersteuning- ik gebruik een paar programma’s die nu eenmaal nooit zullen worden geupdate en zeer belangrijk voor mij zijn. Helaas.

  Deze reactie moet je eens vijf keer lezen en daarna serieus nadenken over wat hier eigenlijk staat.

  Er staat dat Mojave voorlopig mijn laatste upgrade al zijn.

  Wat lees jij ( en de rest niet?)

 • Profielfoto
  pruus

  Pixelman op 9 oktober 2019 15:16
  Het kriebelt om de update te doen… maar helaas als grafisch ontwerper kan ik niet zonder de Adobe tools. Wordt eens tijd dat er een nieuwe volwaardige concurrent op de markt komt, want ik vind dat ze teveel macht hebben en dat alles maar traag verloopt qua development. Onvoorstelbaar dat men altijd maar in actie schiet na de release van een nieuw OSX versie. Foei Adobe.

  Dan zou ik toch eens kijken naar de Affinity producten. Er zijn tal van professionals die er al mee werken ipv Adobe. Je kunt het testen en kijken op YOUTUBE. Je houdt ook nog eens wat centen over voor andere dingen…..

 • Profielfoto
  SvS

  pruus op 9 oktober 2019 15:30

  Pixelman op 9 oktober 2019 15:16
  Het kriebelt om de update te doen… maar helaas als grafisch ontwerper kan ik niet zonder de Adobe tools. Wordt eens tijd dat er een nieuwe volwaardige concurrent op de markt komt, want ik vind dat ze teveel macht hebben en dat alles maar traag verloopt qua development. Onvoorstelbaar dat men altijd maar in actie schiet na de release van een nieuw OSX versie. Foei Adobe.

  Dan zou ik toch eens kijken naar de Affinity producten. Er zijn tal van professionals die er al mee werken ipv Adobe. Je kunt het testen en kijken op YOUTUBE. Je houdt ook nog eens wat centen over voor andere dingen…..

  Echt doen. 3x 55 euro (of ongeveer dat) is gelijk aan kleine paar uur werken als zzp’er. En dan even oefenen, ze hebben veel VIMEO videotjes gemaakt. Workflow is wat anders. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. En niet alleen om de centjes, maar ook alles eromheen.

 • Profielfoto
  polansky

  Goh, het is toch niet dat Adobe dit niet had kunnen weten….

 • Profielfoto
  Kameleman

  SvS op 9 oktober 2019 15:45

  pruus op 9 oktober 2019 15:30

  Pixelman op 9 oktober 2019 15:16
  Het kriebelt om de update te doen… maar helaas als grafisch ontwerper kan ik niet zonder de Adobe tools. Wordt eens tijd dat er een nieuwe volwaardige concurrent op de markt komt, want ik vind dat ze teveel macht hebben en dat alles maar traag verloopt qua development. Onvoorstelbaar dat men altijd maar in actie schiet na de release van een nieuw OSX versie. Foei Adobe.

  Dan zou ik toch eens kijken naar de Affinity producten. Er zijn tal van professionals die er al mee werken ipv Adobe. Je kunt het testen en kijken op YOUTUBE. Je houdt ook nog eens wat centen over voor andere dingen…..

  Echt doen. 3x 55 euro (of ongeveer dat) is gelijk aan kleine paar uur werken als zzp’er. En dan even oefenen, ze hebben veel VIMEO videotjes gemaakt. Workflow is wat anders. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. En niet alleen om de centjes, maar ook alles eromheen.

  Photoshop ok, maar wat met Lightroom? Capture One lijkt me het enige alternatief, maar zeker niet goedkoper.

 • Profielfoto
  Di May

  Adobe …

  Op zijn minst iets waar ik een haat/liefde mee heb.

  En gezien onbetaalbaar geworden als hobbyist, en de
  alternatieven niet echt overtuigend zijn …
  heb ik een serieus probleem.

  Zelfs nu al, onder Mojave crasht PS voortdurend.

  En mijn update naar Mojave was verre van een vrije keuze.
  Twee weken geleden crashte de videokaart van mijn
  mid2011 27″ iMac. Verdict was onwrikbaar :

  Een nieuwe iMac met Mojave erop.

  Bittere consequenties van die videokaart-crash :

  – Bye bye, Photoshop Extended CS 5.5
  РBye bye, Adobe Acrobat XI Pro
  – Bye bye, DVD-brander
  – Bye bye, Toast A12 Titanium
  – Hallo, dik gat in de portemonnee

   

 • Profielfoto
  Mac

  Het lijkt me sterk dat de error met de extensie een 32 bit ding is. Komt over alsof er een soort van javascript-like bug in het programma zit. De extensie in de bestandsnaam wordt niet aangepast aan de hand van de selectie in het dropdown menu. Mocht je in de Adobe Console kunnen kijken, zal er waarschijnlijk een onchange event error voorbij komen.

  Je kan overigens direct de extensie aanpassen in het invoerveld. Dat hoef je echt niet achteraf te doen. Bij een “save as” controleer ik altijd alles (naam, nummer en de extensie).

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Pixelman op 9 oktober 2019 15:16
  Het kriebelt om de update te doen… maar helaas als grafisch ontwerper kan ik niet zonder de Adobe tools. Wordt eens tijd dat er een nieuwe volwaardige concurrent op de markt komt, want ik vind dat ze teveel macht hebben en dat alles maar traag verloopt qua development. Onvoorstelbaar dat men altijd maar in actie schiet na de release van een nieuw OSX versie. Foei Adobe.

  Affinity is wel een waardige opvolger. Ik heb de 3 programma’s van Affinity ook gekocht maar het is allemaal nog heel erg wennen. Het ontbreken van een waardige Acrobat vervanger is er ook nog niet helaas. Daarnaast heeft Adobe natuurlijk ook het gebruik van lettertypes in het pakket. Kortom, ik wil heel graag over naar een alternatief maar het is nog niet een volwaardige vervanger in mijn ogen. Ik blijf Affinity nauwgezet volgen!

 • Profielfoto
  Martin79

  Ik baal hier ook van, net een nieuwe Imac aangeschaft, Adobe pakket ge√Įnstalleerd en het werkt gewoon echt slecht!

  Gewoon echt triest van Adobe dit.

  Als het nou alleen dat bugje was van de bestandsextensies, maar het is
  de ene na de andere bug, en het is zoooo traag met inladen en handelingen uitvoeren dat werken gewoon bijna onmogelijk is.  Ik heb de hardware ondersteuning van de 4GB videokaart al uit moeten schakelen want anders werkt de helft niet.

  Dit kan ik als vormgever echt niet gebruiken en Ik heb bijna spijt van de nieuwe Imac aanschaf! Ik heb de oude voorlopig terug gezet want hier werkt het in ieder geval (nog wel) beter.

  Hopen dat ze snel met een update/fix komen…