Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuw in watchOS 6: zes extra wijzerplaten voor je Apple Watch

In watchOS 6 krijgt je Apple Watch een aantal extra functies. Dat is handig, maar het oog wil ook wat. Zeker bij een apparaat dat je vooral gebruikt om de tijd op af te lezen. Je kunt in watchOS 6 nu kiezen uit zes nieuwe wijzerplaten. Hier is een eerste blik op de nieuwe designs.

Californië

De eerste nieuwe wijzerplaat is Californië. Dit is een mix tussen Romeinse en Arabische cijfers en iconen. Je ziet dit type wijzerplaat vaak terug op Rolexen. In watchOS 6 kun je ook je Apple Watch van deze wijzerplaat voorzien. Er zijn een aantal varianten.

Je kunt de Californië-wijzerplaat in zes kleuren kiezen. Bovendien is het bij de zwarte variant mogelijk om de kleuren van de cijfers en iconen in te stellen. Je kunt kiezen voor een schermvullende of cirkelvormige variant. Op eerstgenoemde is plaats voor twee complicaties, terwijl de ronde variant er plaats heeft voor vijf. Ten slotte kun je ook de weergave van de cijfers aanpassen. Naast een mix van cijfers en iconen, kun je ook kiezen voor alleen cijfers of alleen iconen.

Apple Watch watchOS 6 Californie wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Meridian

De wijzerplaat Meridian doet een beetje aan Californië denken, maar zet complicaties wat meer centraal. De wijzerplaat is beschikbaar in wit en zwart en je kunt de complicaties allerlei kleuren geven. Zo bepaal je snel een stijlvolle look. Er is verder niet heel veel aan te passen, maar wel plaats voor vier ronde complicaties.

Deze wijzerplaat is last-minute aan watchOS 6 toegevoegd en de mogelijkheid bestaat dat je ‘m niet in de Apple Watch-app van iOS 13 ziet. Je kunt ‘m dan wel via je Apple Watch toevoegen.

watchos 6 meridan wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Verlooptint (Gradiënt)

Voor iedereen die van een kleurrijke Apple Watch houdt, is er in watchOS 6 de nieuwe wijzerplaat Gradiënt of in het Nederlands Verlooptint. Je kunt bij deze wijzerplaat uit talloze kleuren kiezen en de stijl van een verloop aanpassen. Het verloop kan in het midden zitten, of de grote en/of kleine wijzer volgen.

Je kunt tevens kiezen uit een variant die het volledige scherm vult en geen plaats voor complicaties heeft, of een ronde variant met plaats voor vijf complicaties.

Apple Watch watchOS 6 gradient wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Cijfers Duo en Mono

Mag het groot en duidelijk? Dan zijn de nieuwe cijfers-wijzerplaten van watchOS 6 wellicht iets voor je. Apple biedt Cijfers Duo, die het uur en de minuut groot in beeld zet, en Cijfers Mono, die alleen het huidige uur als cijfer toont, met wijzers in beeld voor de minuten. Extra keuzes zijn hier de kleuren en weergave van de cijfers. Je kunt ten slotte ook nog kiezen tussen Romeinse, Westerse of Arabische cijfers.

Apple Watch watchOS 6 cijfers wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Zonnestand

De Zonnestand-wijzerplaat is geïnspireerd door de ouderwetse manier van tijdwaarneming. De zonnestand en zonnehoogte bepalen de tijd. Daarnaast is er een analoge of digitale wijzer die tegen de zon in beweegt. Je kunt bij deze wijzerplaat zelf kiezen tussen analoog en digitaal. Door aan de Digital Crown van je Apple Watch te draaien, kun je de stand van de zon op ieder moment volgen. Er is plaats voor vier complicaties.

Voor de duidelijkheid: de Zonnestand-wijzerplaat van watchOS 6 is een aanvulling op de bestaande Astronomie-wijzerplaat die al op de Apple Watch zit. Het is geen vervanger.

Apple Watch watchOS 6 zonnestand wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Modulair compact

Deze wijzerplaat is een mix van de Infograaf en modulaire wijzerplaat. Er is plaats voor drie complicaties, waaronder één grote complicatie. Laatstgenoemde is handig voor bijvoorbeeld Muziek-apps of je Gezondheid-data. Daarnaast is er een digitale of analoge klok. Je kunt de kleur instellen op één focuskleur. Dat maakt de wijzerplaat wat rustiger, met minder door elkaar gebruikte kleuren.

Apple Watch watchOS 6 modulair compact wijzerplaat 001
Klik/tap voor groter.

Meer watchOS 6

watchOS 6 is vanaf nu beschikbaar voor de Apple Watch Series 3 en 4. De update komt later ook naar de Series 1 en 2, maar dat duurt nog even. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in watchOS 6: zes extra wijzerplaten voor je Apple Watch
Sluiten